Презентація уроку з геометрії для 9 класу: "Симетрія"

Про матеріал
Симетрія  — властивість об'єкта відтворювати себе при певних трансформаціях, які називаються операціями симетрії. Симетрія — передусім геометричне поняття, однак воно застосовується також щодо негеометричних об'єктів у математиці загалом, інших науках: фізиці, хімії, біології, і в інших галузях людської діяльності: філософії, естетиці, соціології, мистецтві тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Симетрія Автор проекту: вчитель ХЗОШ І-ІІІ ст. №124 Бікулова Л.В. Урок геометрії у 9 класі

Номер слайду 2

Симетрія  — властивість об'єкта відтворювати себе при певних трансформаціях, які називаються операціями симетрії. Симетрія — передусім геометричне поняття, однак воно застосовується також щодо негеометричних об'єктів у математиці загалом, інших науках: фізиці, хімії, біології, і в інших галузях людської діяльності: філософії, естетиці, соціології, мистецтві тощо. Відсутність симетрії називають асиметрією. З другого боку, термін антисиметрія описує своєрідний вид симетрії.

Номер слайду 3

Дзеркальна симетрія Дзеркальною називається симетрія щодо операції відбиття відносно площини або, в планіметрії, лінії. У планіметрії цей тип симетрії називають осьовою. Ілюстрація дзеркальної симетрії

Номер слайду 4

Центральна симетрія Геометрична фігура має центральну симетрію щодо певної точки, яка називається центром симетрії, якщо для будь-якої точки фігури існує інша точка, розташована на лінії, що сполучає дану точку з центром, з іншого боку від центра на однаковій відстані. У планіметрії, для двовимірної фігури, центральна симетрія еквівалентна існуванню осі обертання другого порядку, тобто симетрії щодо повороту на 180°. У стереометрії, для тривимірної фігури, центральна симетрія є симетрією щодо складеної операції — повороту на 180° щодо довільної осі, яка проходить через центр симетрії, та дзеркального відбиття в площині, перпендикулярній цій осі.

Номер слайду 5

Ілюстрація центральної симетрії

Номер слайду 6

Осьова симетрія Центральна симетрія

Номер слайду 7

Осьова симетрія в Зоології

Номер слайду 8

Симетрія в архітектурі Кожна деталь в симетричній системі існує як двійник своєї обов'язкової парі, розташованої по інший бік осі, і завдяки цьому вона може розглядатися лише як частина цілого. Найбільш поширена в архітектурі дзеркальна симетрія. Їй підпорядковані будівлі Древнього Єгипту і храми античної Греції, амфітеатри, терми, базиліки і тріумфальні арки римлян, палаци і церкви Ренесансу, так само як і численні споруди сучасної архітектури.

Номер слайду 9

Людина - істота симетрична Ніхто не засумнівається, що зовні людина побудований симетрично: - лівій руці завжди відповідає права обидві руки зовсім однакові. Але схожість між нашими руками, вухами, очима і іншими частинами тіла таку ж, як між предметом і його відображенням у дзеркалі.

Номер слайду 10

Численні вимірювання параметрів обличчя у чоловіків і жінок показали, що права його половина в порівнянні з лівої, має більш виражені поперечні розміри, що надає особі більш грубі риси, властиві чоловічій статі. Ліва половина обличчя має більш виражені поздовжні розміри, що надає йому плавність ліній і жіночність. Цей факт пояснює переважне бажання осіб жіночої статі позувати перед художниками лівою стороною особи, а осіб чоловічої статі - правою.

Номер слайду 11

Дякую за увагу

ppt
Додано
18 березня 2019
Переглядів
1447
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку