Презентація уроку зв'язного мовлення "Переказую текст за планом. Рушник"

Про матеріал

Матеріал побудований на ознайомленні з українською вишивкою, її різновидом в різних куточках України. Звідки пішла його назва, яку роль він відіграє у житті кожного українця, яку магічну силу має вишитий рушник, а головне які сподівання і надії пов'язані в українців з цим оберегом.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв’язного мовлення Вчитель початкових класів Рибаківського ЗЗСО І – ІІІ ступенів Фокіна Наталя Василівна

Номер слайду 2

Тема: Переказую текст за планом Мета: вчитися стисло переказувати текст за поданим планом, розвивати вміння знаходити в тексті головне, використовувати опорні слова для побудови зв'язного висловлювання, пояснити роль прикметників в мовленні, збагачувати словниковий запас, виховувати любов і повагу до традицій українського народу.

Номер слайду 3

Пригадай і встав у текст “Пісня про рушник” А.Малишка пропущені прикметники __________ мати моя, Ти ночей не доспала, І водила мене у поля край села, І в дорогу ____________________ Ти мене на зорі проводжала, І рушник _____________________ На щастя , на долю дала.

Номер слайду 4

Колективна робота Сьогодні на уроці ми ознайомимось з вишитим рушником. Звідки пішла його назва, яку роль він відіграє у житті кожного українця, яку магічну силу має вишитий рушник, а головне які сподівання і надії пов'язані в українців з цим оберегом.

Номер слайду 5

Що символізує рушник? Прямокутна форма рушника символізує життєву дорогу, а вишиті переважно червоними і чорними нитками узори означають переплетені в житті людини радісні і сумні моменти.

Номер слайду 6

Візерунки – зашифровані символи.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вся українська вишивка позначена знаками Води та Сонця. Сонце часто позначають восьмикутною розеткою або квіткою, а знак води нагадує скрученого вужа. Дві стихії, які створили земне життя, тому їх треба розуміти як материнську та сонячну батьківську енергію. Вода та Сонце

Номер слайду 9

Материнський Символ Головним символом на рушникові – є символ Матері, в основі якого 8-кінцева зірка. Обромлює цей символ гірлянда з квітів, що є символом матері, її особливого місця в продовженні життя та роду.

Номер слайду 10

Ромби Найрозповсюдженим орнаментом української вишивки є та був геометричний орнамент, головний елемент якого складали «ромби з загуголинками». Вони, якщо вірити давньому повір’ю, втілювали богиню землі, служили добрим символом-оберегом, який приносить щастя та сприяє родючості.

Номер слайду 11

Символіка винограду розкриває радість та красу створення сім’ї. Сад-виноград – це життєва нива, на якій чоловік сіє, а жінка ростить та піклується про родове дерево. Мотив винограду можна побачити на жіночих та чоловічих- сорочках Київщини, Полтави. А у Чернігові виноград в’ється на сімейних рушниках. Виноград

Номер слайду 12

Калина Калина – дерево українського роду. Колись у давні часи її пов’язували з народженням Всесвіту, вогненої троїці: Сонця, Місяця та Зірок. Тому і отримала калина таке ім’я від старославянської назви Сонце-коло. А оскільки ягоди калини червоного кольору, то стали вони символізувати кров та безсмертя роду. Саме тому на всіх весільних рушниках, дівочих та чоловічих сорочках знаходимо китиці калини.

Номер слайду 13

Мак З давніх часів в Україні освячували мак та їм обсіювали людей та худобу , оскільки вірили, що мак має магічну силу , яка може захистити від будь-якого лиха. Тендіта квітка несе в собі пам’ять роду. Дівчата, в сім’ях яких були загинувші, вишивали з любов’ю та сумом візерунок мака на сорочках , а на голову одягали вінок з семи маків, обіцяючи цим ритуалом зберегти та продовжити свій рід.

Номер слайду 14

Рушник Рушник!Як багато промовляє нам це слово. Без рушника ніде не обходилось. Ним витирали руки і обличчя, з ним ходили до корови, порались біля посуду. Рушник завжди був при руці і від слова «рука» придбав собі ймення. Рушник супроводжував людину протягом усього життя і в радості, і в горі. Він завжди був символом гостинності – на ньому підносили дорогим гостям хліб - сіль. Без рушників не обходилось жодне весілля. На них приймали новонароджених, із рушниками проводжали людину в останню путь. У чарівних, ніжних, вишитих, українських орнаментах народ відтворював свої думки, почуття, надії і сподівання на щасливу долю. Прочитай текст. Визнач його тему.

Номер слайду 15

План 1. Звідки взялась назва рушник? 2. Рушник у житті людини. 3. Про що розповідають вишиті рушники? Переказ тексту:

Номер слайду 16

План Опорні слова 1.Звідки взялась назва - рушник. ніде не обходились; завжди був родинним оберегом; витирали руки; поралися по господарству; був при руці; придбав собі ймення; 2. Рушник у житті людини. жодна подія; упродовж життя; і в радості, і в горі; символ гостинності; хліб і сіль; справляли весілля; приймали новонародженого; проводжали в останню путь; 3. Про що розповідають вишиті рушники? почуття; думки; надії; сподівання народу; на щасливу долю;

Номер слайду 17

1. Хата без рушника, що сім'я без дітей. 2. Рушник на кілочку, хата у віночку. 3. Та ми ж з тобою на білому рушничку стояли, золотії перстенечки міняли. 4. Не лінуйся, дівонько, рушники вишивати - буде чим гостей вітати. 5. Нехай стелиться тобі доля цим рушником! 6. Цілує сонце рушники, що ненька вміла вишивати. 7. Тримай хаточку, як у віночку, і рушничок на кілочку. 8. На рушник стати - вірного друга мати. Прислів'я

Номер слайду 18

Дивлюся мовчки на рушник, що моя мама вишивала, І чую гуси зняли крик, зозуля закувала. Знов чорнобривці зацвіли, запахла рута, м'ята, Десь птахи, бджоли загули, всміхнулась люба мати. І біль із серця раптом зник, так тепло-тепло стало, Цілую мовчки той рушник, що мати вишивала... (Степан Пушик)

Номер слайду 19

Дякую за співпрацю! Успіхів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Щербак Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Руденко Ирина
    Змістовний і добре спланований. Молодець!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
3940
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку