Презентація.Усні та писемні історичні джерела

Про матеріал
Презенттація для роботи на уроці онлайн або офлайн,Індивідуально.Тема: "Усні та писемні історичні джерела"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета: Засвоїти поняття письмових та усних історичних джерел та їх роль в історії Завдання: повторити поняття "історичні джерела" та розглянути їх види зрозуміти роль історичних джерел у формуванні наукових знань

Номер слайду 3

Пригадай які є види історичних джерел?.... Що таке речові джерела? Наведи приклад... Де зберігаються історичні артефакти? Як називається людина яка розкопує та досліджує речові джерела? Хто ці особи на ілюстрації?

Номер слайду 4

Палеографія — це наука, що вивчає історію письма, матеріал та знаряддя письма, способи оздоблення рукописних книг. Архів — установа, де зберігають і вивчають писемні джерела. Це допоміжні історичні науки.Їх варто запам,ятати.

Номер слайду 5

Перший вид писемності

Номер слайду 6

Оскільки в Месопотамії писали на глиняних табличках, то заняття в школі розпочиналися з їхнього виготовлення. Школярі замішували глину та самі ліпили таблички. Сама школа по-шумерськи називалась — «будинком глиняних табличок», учитель — «батьком будинку глиняних табличок», учень — «сином будинку глиняних табличок». У Давньому Єгипті найпоширенішим матеріалом для письма був папірус. Папірусом називали й власне рослину, з якої виготовляли матеріал для письма Пергамент — це матеріал для письма, який виготовляють зі спеціально обробленої шкури телят або ягнят. Назва цього матеріалу для письма походить від міста Пергам, що у Малій Азії, в якому його почали виготовляти.

Номер слайду 7

У Давній Індії та Київській Русі як матеріал для письма використовувалася кора берези, що називалася береста. На бересті писали за допомогою загострених металевих чи кістяних паличок. Тобто текст на корі видряпувався. Сучасний матеріал для письма — папір — винайшли у сиву давнину в Китаї. Його виготовляли з тирси та відходів шовкового виробництва.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Це- Іван Федоров та його винахід –першийдрукарський верстат

Номер слайду 10

Справами збирання, впорядкування та зберігання писемних пам'яток займаються спеціальні установи, що мають назви архів. З'явилися архіви разом з появою писемності. Тепер свої архіви містять всі організації, часто і приватні особи (наприклад, громадські діячі).

Номер слайду 11

Монети,історична пісня,зброя, літопис,посуд,прикраси, легенда,казка, міф,берестяна грамота,папірус міжнародний договір,наскельний малюнок,билини,одяг Отже...співвіднеси слова до історичного джерела.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацювати параграф Вивчити та повторити види історичних джерел,діячів,поняття

ppt
Додано
16 липня 2021
Переглядів
1475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку