Презентація Узагальнення знань з теми "Електролітична дисоціація. Реакції йонного обміну""

Про матеріал
Дана презентація є демонстраційним додатком до розробки уроку, яка містить різноманітні інтерактивні технології, елементи STEM освіти та проблемні питання, що дає можливість узагальнити і систематизування знання з вивченої теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УВАЖНИМИСПОКІЙНИМИПРАЦЕЛЮБНИМИІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИХІМІКАМИ

Номер слайду 2

І И Я Ц С Ц А О Д І

Номер слайду 3

Узагальнення і систематизація знань з теми: “Електролітична дисоціація. Реакції йонного обміну між розчинами електролітів ”

Номер слайду 4

«Просто знати – це ще не все, знання потрібно вміти використовувати»Й. В. Гете

Номер слайду 5

Як можна подолати проблеми потрапляння деяких небезпечних йонів у навколишнє середовище?

Номер слайду 6

“Вірю не вірю”Процес розпаду речовини під дією струму називається електролітичною дисоціацією; Сполуки, водні розчини, або розплави яких не проводять електричний струм називають неелектролітами; Сполуки, водні розчини, або розплави яких проводять електричний струм називають електролітами; До електролітів відносяться всі класи неорганічних речовин; Позитивно заряджені йони називають катіонами; Негативно заряджені йони називають аніонами; Електроліти, які дисоціюють у водних розчинах на йони Гідрогену і кислотний залишок називаються солями; Електроліти, які дисоціюють у водних розчинах на катіони металу та аніони кислотного залишку називають основами; Електроліти, які дисоціюють у водних розчинах на катіон металу та гідроксид іон називаються основами; Індикатори – це речовини, які пришвидшують хімічну реакцію.

Номер слайду 7

Натисніть. Натисніть. Клас сполук Клас сполук Тип зв’язку. Тип зв’язку

Номер слайду 8

1. Випишіть формули електролітів.   Na. OH, СО2, НNO3, Ва. СІ2, К2 SO4 Н2, С12 Н22 О11, Аl2(SO4)2. Напишіть рівняння реакції у молекулярній, повній та скороченій йонній формах. Cu. SO4 + KOH

Номер слайду 9

«Слідство ведуть хіміки» НСl ↔ Н+ + Сl - Na. OH ↔ Na+ + OH-Ситуація 1. Ви увійшли до кабінету хімії і побачили, що на столі – краплі якоїсь рідини. Відомо, що попередній клас працював з розчинами кислот і лугів. Як визначити, яка речовина розлита на столі, якщо у вашому розпорядженні лише універсальний індикаторний папір?

Номер слайду 10

«Слідство ведуть хіміки» Ситуація 2. Ви маєте розкрити «мокру справу», що відбулась у розчині. Злочинці з іменами Барій Хлорид і Натрій Сульфат, які працювали парами, заперечують свою причетність до «мокрої справи», стверджуючи, що у них є алібі. Свої докази підтвердіть молекулярним і йонними рівняннями реакції. Na2 SO4 + Ba. Cl2 → Ba. SO4 ↓ + 2 Na. Cl2 Na+ + SO4 2- + Ba2+ + 2 Cl-→ Ba. SO4 ↓+2 Na+ + 2 Cl-Ba2++ SO42-→ Ba. SO4 ↓

Номер слайду 11

«Слідство ведуть хіміки»Ситуація 3. Ви - головний еколог на хімічному підприємстві. Вас хвилює проблема, як запобігти забрудненню навколишнього середовища. Для очищення води від катіонів важких і токсичних металів Pb2+, Cr3+ їх необхідно перевести в осад. Від швидкості прийняття вами рішення залежить доля міста. Скориставшись таблицею розчинності, з'ясуйте, у вигляді яких солей можна осадити ці йони. Pb. S↓, Pb3(PO4)2↓, Pb. CO3↓. Cr. PO4↓,

Номер слайду 12

«Від теорії до практики» Ситуація 4. Сьогодні активно розвивалася наука і техніка. Значно зросли обсяги хімічних виробництв. Людство зіткнулося зі збільшенням кількості і небезпечності відходів, кислотними дощами, забрудненням водойм. Як можна подолати ці екологічні проблеми ?

Номер слайду 13

встановлення якісних очисних споруд; заборона використання небезпечних продуктів хімічного синтезу;вторинна переробка ресурсів; знешкодження небезпечних відходів;грамотне використання засобів побутової хімії, мінеральних добрив, засобів захисту рослин;дотримання здорового способу життя;розробка альтернативних видів палива, використання сонячної енергії.

Номер слайду 14

Онлайн-тестування Освітній портал «На урок»https://naurok.com.ua/test/elektrolitichna-disociaciya-reakci-yonnogo-obminu-18724.html

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завданняhttps://naurok.com.ua/test/elektrolitichna-disociaciya-reakci-yonnogo-obminu-2-18736.html

Номер слайду 17

Бажаю успіхів! Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 січня 2020
Переглядів
1654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку