Презентація "Узагальнювальне слово в реченні з однорідними членами. Двокрапка перед однорідними членами речення після узагальнювального слова"

Про матеріал
Презентація до уроку "Узагальнювальне слово в реченні з однорідними членами. Двокрапка перед однорідними членами речення після узагальнювального слова"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнювальне слово в реченні з однорідними членами. Двокрапка перед однорідними членами речення після узагальнювального слова

Номер слайду 2

Гра „Спіймай помилку” 1. Однорідні члени речення – відповідають на одне питання; належать до одного слова; є однією частиною мови.2. У реченні з однорідними членами речення ставимо знак оклику.3. Однорідні члени речення вимовляємо з перелічувальною інтонацією.4. Однорідні члени речення поєднуються сполучниками і (й), та, а, але або без сполучників.5. Однорідні члени речення вимовляємо з протиставною інтонацією.

Номер слайду 3

Асоціативний кущ Однорідні члени речення

Номер слайду 4

https://create.kahoot.it/my-library/kahoots/all

Номер слайду 5

Що таке узагальнююче слово?Це слово, яке узагальнює значення всіх однорідних членів у реченні. Наприклад: У двір поспішають хлопчики: Сергійко, Іванко й Петрусь. На схемах узагальнювальне слово позначаємо так::0, 0 й 0

Номер слайду 6

Якщо узагальнююче слово стоїть перед однорідними членами речення, тоді після нього ставиться двокрапка. Якщо після - то перед ним ставиться тире.: 0, 0, 00, 0, 0 -.. ЗРІВНЯЙТЕ:

Номер слайду 7

Скрізь червоно: і на небі, і на узгір'ях, і на горі. Жито, пшениця й овес - усе разом поспіло._._._._._._._._._._.__._._._._._._._._._._.__._._.__._._._._._._._._._._.__._._._._._._._._._.____________________________________________________

Номер слайду 8

Перепишіть речення; поставте потрібні розділові знаки. Од причілка цвів кущ панської рожі, цвіли всякі квітки і гвоздики й чорнобривці й царські борідки й кручені паничі. На лінійці були присутні першокласники їхні батьки вчителі учні старшої школи. За кілька хвилин він міг намалювати все, що завгодно людську фігуру тварин дерева будинки.

Номер слайду 9

Перепишіть речення, ставлячи потрібні розділові знаки Підкресліть однорідні члени речення, визначте узагальнювальне слово. З хати виходять люди і дівчата і молодиці і чоловіки. І все поволі зникає море скелі земля. Папери були скрізь і на столі і на полицях.

Номер слайду 10

Перепишіть, на місці крапок уставляючи узагальнювальні слова. Золотом виблискують на осінніх вулицях …: каштани, тополі, ясени та клени. Я захоплююсь творами таких …: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки. Коло хати ростуть …: вишні, черешні, яблуні, груші. Під вікнами … : півники, півонії, лілея, нагідки.

Номер слайду 11

§45 (вивчити правила), виконати вправу (подана нижче). Доповніть речення однорідними членами, підкресліть члени речення.1. Найбільше мені подобаються жанри усної народної творчості :  …  .2. … - мої улюблені герої народних казок. 3. Персонажів легенд та переказів завжди змальовано …  . Домашнє завдання

pptx
Додано
15 вересня 2023
Переглядів
407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку