Презентація "Валерій Шевчук. «Чотири сестри». Тема зміни пір року, її художнє втілення."

Про матеріал
Презентація містить матеріали для проведення уроку української літератури "Чотири сестри": тема зміни пір року, її художнє втілення. Осмислення символічного змісту казки-притчі." в 5 класі НУШ за Модельною навчальною програмою «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти, автори: Яценко Т.О., Качак Т.Б., Кизилова В.В., Пахаренко В.І., Дячок С.О., Овдійчук Л.М., Слижук О.А., Макаренко В.М., Тригуб І.А.: різні види конструктивних, творчих завдань, що спонукають аналізувати літературний матеріал, висловлювати та доводити власну думку, обирати позицію, формувати уважного, свідомого читача.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Валерій Шевчук. «Чотири сестри». Тема зміни пір року, її художнє втілення. Зима, весна, яскраве літоІ осені барвисті шати…Живемо у прекраснім світі. Його потрібно пізнавати.І. Тарасенко

Номер слайду 2

Вправа «Долонька»(передача позитивного настрою)

Номер слайду 3

Цілевизначення і планування Вправа «Очікування»

Номер слайду 4

Гра «Ти –мені, я – тобі». Поставте один одному запитання за змістом казки.

Номер слайду 5

Колись давно жили на землі у великій злагоді схожі одна на одну чотири сестри – дівчини-красуні. Тільки одна мала біле волосся, друга – зелене, третя – синє, а четверта – золоте. Звали їх Зима, Весна, Літо і Осінь.  Царювали вони по черзі. Правителька сиділа на троні, дві інші спали, а та, котра мусила змінити сестру, чепурила себе. Коли приходила її пора царювати, вона йшла до трону, де Цариця вже чекала на неї і любо приймала, поступаючись місцем. Так тривало мільйон років. Одного разу, коли царювала Білокоса сестра – Зима, сталася подія. Захотілося їй трохи прогулятись. Раптом налетів Чорний вітер і випустив з руки Чорного птаха. Той птах вдарив Білокосу в лице своїми крилами. Вона вийняла люстерко, щоб подивитися, чи не поранив птах її гарне обличчя. Але той вибив люстерко з рук, воно і розбилося. Стислий переказ

Номер слайду 6

Чорний птах звив чорне гніздо на її плечі і почав наговорювати, що сестри заздрісні, вважають її не гарною, хочуть зі світу звести. Темні думки прийшли в голову Білокосій сестрі. І впала на землю снігова буря. Хлопці Холодні Вітри у труби грали, і все ціпеніло навколо й крижаніло, хоч уже час надходив передвесінній. Зима сказала Птаху, що сестри дотримуються трьох законів: під кінець царювання правителька починає втрачати свою красу від втоми. Тоді вона йде у Блакитний палац, засинає, і її краса повертається до неї.  Птах на це відповів, що закони сестер погані, «красивий той, хто сильний у світі, а сильний той, хто має владу». Тому треба прогнати сестер, забрати їхню красу собі і стати в чотири рази красивішою. 

Номер слайду 7

Повірила Зима словам Чорного птаха, і коли прийшла до неї Весна, вона прогнала її. Тричі приходила Зеленокоса сестра до Білокосої, але та не поступилася їй троном. Зима не знала, що обличчя її покривається зморшками, і вона перетворюється на стару бабу. Коли ж Весна спробувала їй дати своє люстерко, Чорний птах розбив його. А вже настала пора царювати Синьокосій сестрі. Пішли вони вдвох до Білокосої. Але та не слухала їхніх вмовлянь, слухала лише Чорного птаха. Ні з чим повернулися сестри у Блакитний палац. Зеленокоса заснула, а перед цим сказала Синьокосій: «Продовжуй любити нашу Білокосу сестричку, може, вона отямиться. Вчини так, щоб вона на себе змогла подивитися, тоді, можливо, пошкодує…».

Номер слайду 8

А Золотокоса голосно сказала, що царицею світу має бути її молода й гожа рідна сестра, а замість неї на троні сидить стара відьмуга. Чорний Птах зарепетував: «Вона гарна, гарна!» і хотів кинутися на Золотокосу, а натомість натрапив на зведений золотий пірнач і закричав, поранившись.  Золоті хлопці знову приклали до вуст труби, а біля вуха Зими повис на павутинці безстрашний войовник жучок-черв'ячок, який Бабине Літо на землю приводить. Чорний Птах кричав Білокосій: «Прожени її, прожени її!» Жбурляв в Золотокосу крижані стріли, але вони танули на її одязі. Зима спитала у Чорного птаха: «Чому ти не можеш її перемогти?» А відповіла Золотокоса сестра: «Бо я люблю свою сестру, вона ніжна й гарна. Вона приходить мене змінити, коли я втому відчуваю. Ласку мені чинить, змінюючи мене, не дає мені постаріти, бо я прийшла з добром, мушу звільнити свою любу сестру і добрий лад на землі встановити». 

Номер слайду 9

І покотились з очей Зими каламутні сльози, а Чорний Птах змахнув крилами і щез. Золотокоса сестра вийняла дзеркальце і подала Білокосій. Та глянула в нього і зойкнула з переляку, бо побачила, що стала старою бабою. Осінь допомогла Зимі встати зі трону і повела відпочивати у Блакитний палац. Стежкою назустріч їм ішла і співала прегарна дівчина – Весна. Зелені шати маяли в неї за плечима, зелене волосся гралось із теплим вітерцем, зелений з голубими квітами вінок лежав над її рівним, погідним чолом, довкола її осяйної постаті літали птахи, а вона розсипала навкруг насіння квітів. Воно одразу ж проростало, пробиваючи сніг, і цвіло білим та синім квітом. 

Номер слайду 10

Гра «Вгадай героя за портретом»Портрет у літературі — один із засобів художньої характеристики, що полягає у тому, що письменник розкриває типовий характер своїх героїв і висловлює своє ідейне ставлення до них через зображення зовнішності героїв: їх фігури, особи, одягу, рухів, жестів і манер. Літературознавча скарбничка

Номер слайду 11

Персонажі казки: Весна – Зеленокоса сестра. «Над головою пишні зелені коси у вінок складалися, чоло було біле і чисте, очі – величезні, і в них мінилося-променилося зелене сяйво, носик тоненький і прямий, а вуста повні й червоні. І цвіло на кожній щоці по яскравому серпику, начебто місяці зійшли з одного й другого боку»; «… прегарна дівчина. Зелені шати маяли в неї за плечима, зелене волосся гралось із теплим вітерцем, зелений з голубими квітами вінок лежав над її рівним, погідним чолом, довкола її осяйної постаті літали птахи, а вона розсипала навкруг насіння квітів. Воно одразу ж проростало, пробиваючи сніг, і цвіло білим та синім квітом».

Номер слайду 12

Зима – Білокоса сестра. «… молоде, гарне обличчя Білокосої потемніло від думок»; «… живе, немов спросоння. Вона глуха й німа, нічого не бачить і не зна. А все тому, що на плечі у неї Чорний Птах сидить і щось їй на вухо шепотить»; «… що з нею, бідолахою, відбулося! Волосся посивіло, голова їй пострупіла, лице позморшкуватіло, аж брунатне стало від старості, а це тому, що сестричка не має до них жалості»; «… вже аж зовсім на красуню не подобала. Була це похила баба, зморшкувата, незугарна й нечупарна».

Номер слайду 13

Літо – Синьокоса сестра. «Літо ступало в яскравих шатах, і там, де проходило воно, зацвітала земля». Осінь – Золотокоса сестра. «… дорогою йшла сама Осінь. Яскраве світло виточувалося від неї, ніби горіла в ній велика лампа, і Зима аж очі прикрила рукавом, намагаючись вгадати, що там сяє»; «Я люблю свою сестру (Білокосу), бо вона ніжна й гарна. Вона приходить мене змінити, коли я втому відчуваю. Ласку мені чинить, змінюючи мене, бо не дає мені постаріти».

Номер слайду 14

Чорний вітер. «…він зареготав, засвистів і випустив з руки Чорного Птаха». Чорний птах. «… темні думки прийшли в голову Білокосій сестрі, а може, нашептав їх Зимі Чорний Птах, який, тікаючи од бурі, потрапив не куди-небудь, а на плече Білокосій»; «Махнув Чорний Птах крильми – і збудилися хлопці Холодні Вітри з крижаними трубами. Заграли й заголосили, а над землею чорна віхола пронеслася. Завили вітри, заметали вихорами снігу, задвигтіли довкола крижані гори й рушили, пересипаючись, снігові тороси».

Номер слайду 15

Безстрашний войовник жучок-черв'ячок, який Бабине Літо на землю приводить. Хлопці холодні вітри з крижаними трубами. «Хлопці Холодні Вітри у труби грали, і все ціпеніло навколо й крижаніло». Золоті хлопці з золотими трубами. «Золоті хлопці приклали до вуст труби – і розкололася темрява, розбилася, як розбивається глек, розлетілася на тисячі, мільйони клаптів». Сни. «… вже почали стрибати, вигинатися, пританцьовуючи, худі високі Тіні, мали вони довгі руки, а пальці у них – як патички. Називалися ці Тіні Снами, і розстеляли вони покоєм прозорі полотниська, щоб забрати її (сестру) в країну своїх казок».

Номер слайду 16

Фізкультхвилинкапід музику Антоніо Вівальді «Пори року. Осінь»

Номер слайду 17

ПОМІРКУЙМОАлегорія (дав.-гр. ἀλληγορία — іносказання) — спосіб двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями та характерними ознаками приховуваного. Алегоричні образи переважно є втіленням абстрактних понять, які завжди можна розкрити аналітично. Літературознавча скарбничка. Визначте алегоричний зміст образів.

Номер слайду 18

Отже. Це філософська казка про зміни пір року. Визначте ідею казкиІдея: утвердження думки, що перемога добра над злом стає можливою лише за умови щирої любові та прагнення добра.

Номер слайду 19

Казка, яка має традиційні ознаки, але також містить мораль, повчання, висловлені в алегоричній формі, називається КАЗКОЮ-ПРИТЧЕЮ. Притчевий характер казки, її прихований алегоричний зміст розкриваються з допомогою Сну. Назви ознаки, які вказують нате, що «Чотири сестри» — це казка. Дай назву розділам казки. Чим цікаві для тебе персонажіцієї казки? Чого б тобі хотілося повчитися у них?Досліджуємо

Номер слайду 20

Рефлексія. Вправа «Поєдинок»: Продовжити думку «Ця героїня найкраща, тому що…»

Номер слайду 21

Рефлексія. Вправа «Долонька»(передача позитивного настрою)Чого я навчився сьогодні?Які висновки зробив для себе?Які питання ще є ?Що було важко?

Номер слайду 22

P. S. Сьогодні В. Шевчук — викладач Київського національного університету імені Т. Шевченка, ведучий історико-суспільних програм Українського радіо: «Козацька держава», «Київ, культурний і державний», «Загадки і таємниці української літератури», «Цікаве літературознавство». Письменник усвідомлює своє незаперечне місце в історії української літератури й наголошує: «Ми повинні бути людьми своєї української культури». Їй він присвятив своє подвижницьке життя письменника за покликанням і за переконанням.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Романченко Тетяна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
9852
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку