Презентація Василь Симоненко "Цар Плаксій та Лоскотон"

Про матеріал
Презентація для уроку української літератури .Василь Симоненко "Цар Плаксій та Лоскотон"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Симоненко «Цар Плаксій та Лоскотон»

Номер слайду 2

Василь Симоненко 1935-1963 Народився 8 січня 1935р. у с. Біївцях на Полтавщині в селянській родині. Виховували Василя мати та дід Федір .У три роки почав опановувати грамоту, у п’ять написав першого віршика. Після п'ятого класу Василь ходив до школи в сусідні села, долаючи щодня 18 кілометрів. До навчання ставився серйозно, любив читати та часто писав вірші. Школу закінчив із золотою медаллю.

Номер слайду 3

З 1952-1957рр. навчався на факультеті журналістики Київського державного університету. Працював журналістом, писав вірші та активно займався громадською діяльністю, захищаючи українську мову і культуру. Не стало Василя Андрійовича 13 грудня 1963 року, йому було лише 28 років.

Номер слайду 4

ОСНОВНІ ТВОРИ: Казки «Цар Плаксій та Лоскотон», «Казка про Дурила», «Подорож в Країну Навпаки», збірки поезій «Тиша і грім», «Земне тяжіння», «Лебеді материнства», збірка оповідань і новел «Вино з троянд».

Номер слайду 5

Номер слайду 6

«Цар Плаксій та Лоскотон» Казка про Плаксія була написана за одну ніч і дуже швидко здобула популярність. Симоненко написав її для свого сина Лесика. Видано її було у 1963 році. Тема: зображення країни Сльозолий, у якій править цар Плаксій, який змушує людей страждати. Ідея: засудження жорстокості , уславлення доброти й мужності. Персонажі казки: цар Плаксій, його дочки Нудота, Вай-Вай, Плакота, сини  Плаксуни, гвардійці-забіяки, капітан Макака, Лоскотон, діти, батраки й робітники.

Номер слайду 7

Композиція казки

Номер слайду 8

цар Лоскотон Носії добра звичайні люди, діти, батраки й робітники цар Плаксій Носій зла дочки: Нудота, Вай-Вай, Плакота, сини — Плаксуни, гвардійці Забіяки-сльозівці, Капітан Макака

Номер слайду 9

Риси характеру Лоскотон  добрий веселий розумний любить дітей справедливий сміливий оптиміст Плаксій злий плаксивий жорстокий владний, хитрий, сердитий боягузливий

Номер слайду 10

Що було заборонено в цій казковій країні? За що діти та дорослі любили Лоскотона? Що є фантастичним у казці? Кажуть, що сміх продовжує життя. А яка ваша думка? 

Номер слайду 11

Казка В. Симоненка вчить, що сміх робить життя довшим, а позитивні емоції завжди перемагають смуток.  Сильний не той, хто цар, а той, хто має багато друзів.

ppt
Додав(-ла)
Негуляй Олеся
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
1102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку