Презентація. "ВЕЛИКДЕНЬ СТВОРЕННЯ МАЛЬОВАНКИ"

Про матеріал
Розширити світогляд учнів про велике християнське свято Великдень. ознайомити учнів із таким видом декоративно-прикладного мистецтва, як писанкарство
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Яйце – початок усього живого, символ воскресіння Ісуса Христа. Писанка – мініатюрний символ народного живопису. Писанка – це по-мистецькому розписані цілющими знаками великодні яйця.(Додаток 2)

Номер слайду 3

«Народ живе красою, уміє не лише створити, а й обезсмертити себе у прекрасному. Стільки стрілося в писанці! Казка, пісня, бувальщина, материнська колискова й росяна стежка дитинства, вінок першого кохання й дужість повноліття, мудрість старості і присмак вічності у присмерку вечірнього неба. З радістю смуток, з усмішкою - надія. Добирайте, осмислюйте, повертайте скарби народові, котрий примножить їх знову і знову»

Номер слайду 4

ГАРНА ДІВЧИНА ЯК ПИСАНКА

Номер слайду 5

Види писанок. Писанка. Мальованка. Крапанка. Крашанка. Дряпанка. ТрадиційніВиготовляють із справжнього курячого або гусячого яйця

Номер слайду 6

Мальованки — це означає мальовані пензликом,олівцями. У роботу йдуть гуаш, акварельні фарби та олівці. На мальованках домінують квіти. Для фарбування та розмалювання яєць здавна використовуються природні барвники. Це відвари з кори, бруньок, плодів різних дерев і кущів.

Номер слайду 7

НетрадиційніДерев’яні. Їх використовують як сувеніри. Є також керамічні, склянні, виготовлені із дорогоцінних металів, паперу, тканини, бісеру

Номер слайду 8

Колір на писанціЯйця, пофарбовані в один колір, називаються крашанками, їхні кольори теж мають певну символіку. Тло на писанціЧЕРВОНЕ яйце означав радість, життя, любов, для молодих — надію на одруження;ЖОВТЕ — місяць і зорі, у господарстві — врожай;БЛАКИТНЕ — небо, повітря, магічне значення — здоров'я;ЗЕЛЕНЕ — воскресіння природи, багатство природи і плодоріддя — землю, врожай;ЧОРНЕ З БІЛИМ — пошану духів, душ померлих, подяку за охорону від злих сил. СПОЛУЧЕННЯ КІЛЬКОХ КОЛЬОРІВ з узорами в орнаменті з чотирьох-п'яти фарб — родинне щастя, мир, любов, успіх тощо. 

Номер слайду 9

Колір на писанціЯйця, пофарбовані в один колір, називаються крашанками, їхні кольори теж мають певну символіку. ЧЕРВОНЕ яйце означав радість, життя, любов, для молодих — надію на одруження;ЖОВТЕ — місяць і зорі, у господарстві — врожай;БЛАКИТНЕ — небо, повітря, магічне значення — здоров'я;ЗЕЛЕНЕ — воскресіння природи, багатство природи і плодоріддя — землю, врожай;ЧОРНЕ З БІЛИМ — пошану духів, душ померлих, подяку за охорону від злих сил. СПОЛУЧЕННЯ КІЛЬКОХ КОЛЬОРІВ з узорами в орнаменті з чотирьох-п'яти фарб — родинне щастя, мир, любов, успіх тощо. Символіка писанки. Символічних малюнків у писанці понад сто,найпопулярніші такі: КРИВУЛЬКА, БЕЗКОНЕЧНИК (меандри) —  означає нитку життя, вічність сонячного руху; ТРИГВЕР, РУЖА, ЗІРКА, ХРЕСТ (квадратний) — символи сонця, чотирьох сторін світу, тригвер, або триніг, (відомий з трипільської культури), знаменує собою небо, землю і повітря або повітря, вогонь і воду — символи життя; СОРОК КЛИНЦІВ — символізують сорок точок життя, успіх господарства, добробут та чесність людини; ПАВУЧОК (круторіг, вітрячки, розетки, павутиння)— один з найдавніших солярних знаків; КРАПОЧКИ — небесні світила, у християнстві — сльози Божої Матері; СМЕРЕКОВІ ГІЛКИ, РОСЛИНИ — вічна юність, здоров'я, краса, буяння природи; ПШЕНИЧНІ КОЛОСКИ — символи врожаю.  

Номер слайду 10

ПИСАНКАВ хаті на осонніСяду на ослоні. Сяду з краєчку,Розпишу яєчко. Нумо, пензлю, потанцюй,Гарно писанку малюй. Буде небо, і земля,І ставочок, і поля. Сильний і міцний дубок,А на ньому – яструбок. Буде в мене писанка – Про Вкраїну пісенька.

Номер слайду 11

В лузі дощик із квітоккольоровий сплів вінок. У долину, аж до річки,простяглись барвисті стрічки. Ось червона, перша стрічка, —колір стиглої сунички. Друга — наче мандаринки,що оранжеві в них спинки. Третя — жовта, наче сонцезазирає у віконце. А четверта — то зелена,як листок берізки, клена. П’ять — блакитна, барвінкова, наче квіточка святкова. Шоста — синя, як ті сливи,що дощі вмивали й зливи. Сьома — вкрили ліс та балкифіолетові фіалки.Із семи стрічок веселихутворилася веселка, і щоб знати кольори,ти лічилку повтори.

Номер слайду 12

ВИГОТОВЛЕННЯ ПИСАНКИ МАЛЬОВАНКИ

Номер слайду 13

МАТЕРІАЛИИ

Номер слайду 14

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯ МАЛЮНКА

Номер слайду 15

Розфарбувати писанку мальованку згідно задуму

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 грудня 2019
Переглядів
3778
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку