Презентація Великдень: традиції та повір'я

Про матеріал
Учні вмітимуть розповідати про свято Великодня, створювати вироби Великодньої тематики (крашанки, дряпанки, мальованки..), розпізнавати різновидні писанки та інші символи свята.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У Великодню суботу роблять крашанки, або, як кажуть “галунять яйця”. Звичай вимальовувати крашанки або писанки виник у нас в Україні дуже давно. Яйце — це символ життя, весни, сонця, символ Воскресіння Христа. У момент воскресіння Христа каміння на Голгофі перетворилося на червоні яйця.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Але писанки розмальовували не простими візерунками, у кожен символ наші предки вкладали певний зміст. Колесо — знак безперервного відродження життя. Сонце — символ світла й життя. Хрест — символ Всесвіту.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Великодні яйця – це звичайні пташині яйця, які розписують мініатюрними орнаментами за допомогою воску спеціального інструменту (писачка) і барвників. Відповідно до техніки розфарбування такі яйця мають різну назву. Так, писанка походить від слова “писати”. Крашанка – яйце одного кольору. Дряпанка – видряпується гострим предметом малюнок на крашанці. Крапанка – накрапуються воском крапочки. Мальованка – яйце, розмальоване пензлем.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку