Презентація "Великодня писанка"

Про матеріал
Презентація містить матеріали, що знайомлять учнів з українськими звичаями та традиціями. Тут розповідається про види писанок та процес їхнього створення. Призначена для учнів початкової школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великодня писанка

Номер слайду 2

Писанка Українська писанка, Як дитяча пісенька,Як бабусина казка, Як матусина ласка. Сяду собі скраєчкуІ розмалюю яєчко. Хрестик, зоря, віконце –І стане воно, мов сонце.  (Анатолій Камінчук) 

Номер слайду 3

Писанки використовували як символ кохання, даруючи їх юнці. У народній медицині ними «викачували» хвороби. Свячені писанки закопували у землю (на високий врожай), клали у домовину, у ясла для худоби. Лушпиння із писанки кидали «на щастя» на дах оселі . Цікаво, що писанкарство було притаманне лише тим етнічним групам, які стали називатися українцями. Писанка -оберіг

Номер слайду 4

Види писанок

Номер слайду 5

Дослідники вважають, що українська писанка має понад 100 символічних малюнків.

Номер слайду 6

За відсутності писачка чи всіх фарб, можна зробити дряпанку. Для цього вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.

Номер слайду 7

Для виготовлення крапанки, зачерпнувши писачком віск, закрапують ним лише місця, що повинні залишитися незафарбованими. Після цього яйце занурюють у найсвітлішу фарбу, найчастіше рожеву. Після висихання фарби, поверхню яйця вкривають восковими цятками, які потім залишаться жовтими. Якщо треба залишити зелені цятки, то вмочивши сірник у зеленку, малюють зелені цятки, які покривають воском. Потім яйце занурюється у червоний барвник. На червоній фарбі закапують воском ті місця, які мають залишитися червоними. Насамкінець загальне тло забарвлюють якоюсь темною фарбою, частіше вишневою. Після цього яйце кладуть в не дуже гарячу духовку чи піч. Після того як віск розм’якає, його обережно витирають м’якою тканиною.

Номер слайду 8

Найпростішою є технологія виготовлення крашанки. Для виготовлення крашанок (галунок) використовують круто зварене в лушпинні цибулі яйце, яке після цього набуває жовто-коричневого кольору різної інтенсивності. Іноді до них прив’язують листочки петрушки, які залишають на шкаралупі світлі відбитки. Найчастіше крашанки фарбують у червоний колір, символ кохання і вічного життя.

Номер слайду 9

Найскладніше виготовити писанку. Тут проявляється майстерність і людська фантазія. Починають із простого орнаменту. Спочатку малюють лінії, які розподіляють яйце на площині. Їх наносять простим олівцем. Яйце підтримується трьома пальцями лівої руки, а три пальці правої руки тримають писачок. Писачком набирають гарячого воску, притулюють його отвором до яйця і пишуть по лініях, позначених олівцем. Візерунок кожна господиня підбирає сама, при цьому вони несуть символічне значення. Після цього яйце занурюють у фарбу, кладуть у духовку і витирають віск.

Номер слайду 10

Інструменти для писанкарства

Номер слайду 11

Етапи виготовлення писанкиstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дитячі роботи

Номер слайду 15

Унікальний музей – єдиний у світі – музей писанки в Коломиї. Музей писанки — це велика писанка висотою 13 метрів і діаметром 10 м.

Номер слайду 16

pptx
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку