Презентація "Видатні українці на уроці"

Про матеріал
Презентація до уроку українська література на тему "Видатні люди на уроці" створена з метою ознайомити учнів із видатними людьми, якими можуть пишатися не лише сучасники, але й нащадки через сотні і тисячі років. Це люди, які незважаючи ні на що своїм життям карбували слова : «Народ мій є.»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “ Видатні українці на уроці ”Підготувалавчитель початкових класів. Марець Н. В.

Номер слайду 2

У кожній країні є люди, якими можуть пишатися не лише сучасники, але й нащадки через сотні і тисячі років. Це люди, які незважаючи ні на що своїм життям карбували слова : «Народ мій є.»«Родом з України»Прославили Україну українські люди.Їхні портрети у музеях бачимо усюди. Це княгиня – древня Ольга,Князь славетний – Святослав,Володимир це Великий,Та ще Мудрий Ярослав. Це письменники, поети, співаки та лікарі,Це конструктори та вчені, хлібороби, шахтарі. Це і Леся Українка, це і геній наш Тарас,Корольов, Патон, Амосов, Кожен знаний, кожен ас.Імена ж бо їх відоміКожній в нас людині. Це про них у світі кажуть: -«Родом з України».

Номер слайду 3

Тарас Шевченко. Тарас Григорович Шевченко — великий український народний поет, геніальний митець-новатор, основоположник нової української літератури та української літературної мови. Видатний поет був водночас і драматургом, і повістярем, і фольклористом, і одним з найвидатніших майстрів українського живопису та графіки. Тарас Шевченко - людина високої гуманності. Його творчість пройнята глибокою людяністю, добротою, милосердям, щирою людською солідарністю навіть і тоді, коли змальовуються криваві картини покарання, зокрема шляхти гайдамаками. Як актуально сьогодні звучать безсмертні Шевченкові слова: Свою Україну любіть, любіть її... во время люте, в останню тяжкую минуту за неї Господа моліть. Олесь Гончаp – видатний письменник писав так: «Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас. Він – як сама душа нашого народу, правдива і щира... Поезія його розлита повсюдно, вона в наших краєвидах і в наших піснях,у глибинних, найзаповітніших помислах кожного, чий дух здатен pозвиватись».

Номер слайду 4

Леся Українка. Леся Українка (1871 –1913)–видатна письменниця, поетеса, фольклористка, активістка українського національного руху. Справжнє ім'я -Лариса Косач-Квітка. Навчалася в приватних вчителів. Вивчила майже всі європейські мови, також грецьку, латинську та слов‘янські (російську, польську, болгарську) та інші мови. У 19-літньому віці написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів». Багато перекладала -М. Гоголя, А. Міцкевича, Г. Гайне, В. Гюго, Гомера та ін. Незважаючи на свою хворобу, писала полум‘яні вірші, поеми, драми українською мовою. Померла Леся Українка 1 серпня 1913 в грузинському містечку Сурамі. Похована на Байковому цвинтарі в Києві. Про цю поетесу Роман Віктюк –театральний режисер, сказав так: "Якщо у трьох словах – я б сказав, що вона геній, свята й герой. А якщо вже геть серйозно, вона –боголюдина".

Номер слайду 5

Василь Стус. Стус Василь (1938 -1985) -один із найактивніших представників українського культурного руху 1960-х. Поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Герой України. Переклав близько сотні віршів Гете і Рільке. Брав участь в акції протесту проти арештів серед української інтелігенції, за що був звільнений з інституту. За переконання в необхідності української культурної автономії був заборонений радянською владою і половину життя –23 роки –був позбавлений волі. 1985 Стуса було висунуто на здобуття Нобелівської премії з літератури. 28 серпня 1985 його відправили в карцер. В ніч 3 на 4 вересня він помер. 26 листопада 2005 Стусу посмертно надано звання Героя України. 1991 його посмертно відзначили Шевченківською премією за збірку поезій «Дорога болю» (1990). Афоризм Василя Стуса:«Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації.»

Номер слайду 6

Соломія Крушельницька. Крушельницька Соломія (1872- 1952)-відома українська оперна співачка, педагог. Ще за життя була визнана найвидатнішою співачкою світу. Мала тріумфальні виступи на сценах театрів світу в Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі. В післявоєнний період С. Крушельницька стала професором Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка. У 1951 році їй присвоїли звання заслуженого діяча мистецтв УРСР.«Gazeta Lwowska» від  23 серпня 1895 року писала так про виступ співачки: «Враження від гарного, дзвінкого і приємного голосу підсилюється на сцені витонченою манерою співу, досконалою артистичною грою, шляхетною поставою, сценічною зовнішністю і якоюсь особливою принадністю. Але вище цих якостей стоїть те, що співачка надзвичайно правдиво входить у настрій виконуваної ролі. Ця артистка завжди живе на сцені справжнім почуттям, і немає хвилини, коли б вона була байдужою».

Номер слайду 7

Микола Амосов. Микола Михайлович Амосов – видатний хірург, який один із перших у Радянському Союзі почав проводити операції на серці. На його рахунку тисячі врятованих життів. Він створив інститут серцево-судинної хірургії та першим здійснив протезування мітрального клапана серця, а на міжнародному рівні він вперше ввів у вживання протезування клапанів серця, що мають антитромботичні властивості. Крім того, у 2008 році за результатами опитування громадської думки Амосов був визнаний другою людиною, після Ярослава Мудрого, удостоєний звання «великого українця всіх часів». Хіба це не говорить про народну любов до Лікаря з великої літери?Амосов писав: «Не сподівайся, що здоровим тебе зробить лікар. Відповідай сам за своє здоров’я. Лікар лікує хворобу, але загальний стан здоров’я залежить тільки від тебе.»

Номер слайду 8

Сергій Корольов. Сергій Павлович Корольов - академік, ім'я якого відоме, як правило, всім освіченим людям планети. Як і всі радянські вчені, він зробив істотний внесок у розвиток світової науки. Але й це ще не все. Він був першим. Першим, кому вдалося-таки підкорити космічний простір. Звичайно ж, після нього були і будуть талановитіші фахівці, які присвятили і присвячують свої праці освоєнню галактики. Але саме Корольов Сергій Павлович вважається першопрохідцем. Про цю людину насправді можна розповідати нескінченно довго, щоразу дивуючись його таланту, наполегливості та цілеспрямованості.«Якщо Гагарін був обличчям радянської космічної потуги, то її мізками був Корольов», – ось що написало британське видання «Ґардіан» про видатного авіаконструктора.

Номер слайду 9

Висновок. Сотні видатних українців були та залишаються творцями світової історії. Художники та науковці, політики та композитори, актори та письменники – всі вони дають нам можливість за кордоном чи в себе вдома з гордістю сказати: «Я – українець!»

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
6180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку