Презентація "Види армуючих матеріалів"

Про матеріал
Презентація "Види армуючих матеріалів" створена відповідно до вимог «Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти, СП(ПТ)О з професії 7133 Штукатур, кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів, з освітнього компонента «Матеріалознавство». Поданий матеріал створений для вивчення навчального модуля ШТ-3(2-3).1 «Виконання робіт перед оштукатурюванням поверхонь», компетентність ШТ-3(2-3).1.1. «Підготовка поверхонь під оштукатурювання». Презентація адресована для здобувачів освіти та викладачів спеціальних дисциплін і майстрів виробничого навчання ЗП(ПТ)О будівельного профілю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали для армування поверхонь: штукатурні сітки, штукатурні цвяхи

Номер слайду 2

Штукатурять стіни і стелі раз і на багато десятиліть, протягом яких оздоблювальний шар переживає безліч косметичних ремонтів (перефарбовування, переклеювання шпалер, облицювання тощо), тому, щоб не з’явилися тріщини на стінах, якість виконання даного виду оздоблювальних робіт (а до цього – підготовка поверхні під обштукатурювання) має бути на вищому рівні. Однак, є чинники, із-за яких штукатурка розтріскується, ледь постоявши рік, причому якість її виконання може бути бездоганним. Це може бути викликано усадкою будинку або потужними вібраційними навантаженнями. Тому, сьогодні все частіше виконується штукатурка армована, високоміцний шар якої здатний витримати навантаження і не розтріснутися, або хоча б не дати тріщин, які стануть видними неозброєним поглядом Це самий древній спосіб зміцнення штукатурного шару, за винятком сіна, яке додавали в глиняну «мазанку» для штукатурки сільських хат. Також сітку набивали на бетонні та дерев’яні поверхні, тому що без неї традиційні суміші (цементні, цементно-вапняні, вапняні) не трималися на стінах і стелях таких поверхонь. Армуюча сітка для штукатурки стін старого покоління будівельних матеріалів була тією самою рабицею, якою також виконували і огородження.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Сітка рабиця. Випускають неоцинковану, оцинковану, і з кольоровими полімерними покриттями.. Для зміцнення саманних і глиняних стін під штукатурку еластична Рабиця з високим рельєфом незамінна. Осередки утримують великі обсяги штукатурки, створюючи моноліт з зміцнюючого і оздоблювального шарів, а сама Рабиця легко кріпиться до поверхні стіни.

Номер слайду 6

Сітка-рабиця Сітка рабиця спеціальна штукатурна відрізняється від інших тим, що являє собою плетене полотно, не схильне до розриву в місцях зварювання або монолітних примикань жил. Таким чином, вона вважається найміцнішим з усіх існуючих видів армуючих штукатурних сіток. Для оздоблювальних чорнових робіт беруть дрібноосередкову сітку рабицю 20х20 мм Варто зауважити, що вона має не тільки товщину дроту, але і об’єм, за рахунок чого вона займає більшу товщину штукатурки, тим самим, краще сприймає в ній навантаження на розрив. Але при цьому працювати з нею складніше, так як при накиданні розчину на поверхню з набитою рабицею, вона працює як сито, тобто розрізає розчин до того, як він пройде через неї і зчепитися з поверхнею стіни. Крім того, вона пружинить, тому шар обризга – рідкий шар розчину, який зараз майже не виконують, просто необхідний для фіксації цієї сітки. Тому, хоч і зміцнення штукатурки найкраще виконувати даним матеріалом, будівельники не поспішають рекомендувати його, так як процес обштукатурювання набагато ускладнюється. Плюс вона не підходить для тонких шарів близько 12 мм завтовшки. Сітка рабиця

Номер слайду 7

Металеві ткані штукатурні сітки. Виконуються способом плетіння з дроту, як тканини з ниток - саржевим і полотняним. Осередки дрібні, від 2 * 2 мм до 15 * 15 мм, випуск - рулони метрової або 1,5-метровий ширини. Дріт застосовується оцинкований і нержавіючий, рідше - чорна. По міцності ткані металеві сітки підрозділяють - легка, середня, важка, в залежності від товщини використовуваного дроту. Основні діаметри дротів - від 0,32 мм до 0,8 мм, рідше 1 і 1,2 мм.

Номер слайду 8

Зварні металеві сітки для штукатурки. Проводять чорними, оцинкованими і з полімерним покриттям. Застосовують не тільки для кладки, бетонних стяжок і фундаментів, а також для посилення конструкцій з товстим шаром теплоізоляції і для обробки поверхонь, що знаходяться під навантаженнями. Можливе застосування як для стін з каменю, цегли і бетону, так і для дерев'яних поверхонь, при товстому шарі штукатурки, нерівних стінах і для навантажених поверхонь. Сітки зварні мають величезний діапазон застосування, осередки від 5 * 5 до 100 * 100 мм, можливі і інші розміри, товщина дроту зазвичай до 3 мм. Випуск - залежить від товщини сталі, рулони або листи Сітка з оцинковкою і термообробкою. Для штукатурки випускається і спеціальний вид штукатурної сітки - з оцинковкою і термообробкою. Сітки сконструйовані так, щоб розподіляти і утримувати розчини на вертикальних поверхнях без втрат. Осередки від 10 мм до 100 мм, багато типорозмірів сіток з прямокутними осередками. Випуск - рулони і листи, в залежності від діаметрів дроту.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Чому армування краще проводити з допомогою сітки?Якщо стіни з бетону і цегли мають погану адгезію з оздоблювальним матеріалом, то згодом штукатурка може обсипатися. Саме тому сучасна технологія будівництва передбачає використання сітки для армування. Така сітка надійно закріпить чорнові шари, якими вирівнюють поверхню фасаду. Особливо важливо монтувати сітку для армування, виконуючи оздоблювальні роботи у щойно збудованих будівлях. У нових будівлях обов'язково відбувається певна усадка стін і з’являються тріщини. Сітка для армування унеможливить подібні явища в новобудовах.

Номер слайду 11

Представлена у вигляді рулонного матеріалу з особливою перевагою: просічно-витяжна сітка виготовляється з металевого листа таким чином, що є цілісною, а не зварною. Вона також має ромбовидну форму осередку, що сприяє кращому утриманню свіжоукладеного на поверхню розчину. На відміну від зварної, просічно-витяжна сітка має такі параметри, як товщину і крок просічки (перемички). Товщина її рівна товщині листа металу, з якого виробляється: 0,5-1,2 мм. Крок просічки – це другий параметр товщини (точніше – ширини) жили, яка формує осередки. Найчастіше армування штукатурки сіткою ПВС проводиться у разі великої товщини шару (від 3 см), або при оштукатурюванні гладких поверхонь, наприклад, бетонних плит. Найбільш ходові розміри – 25х50 мм і 17х40 мм. Сітка просічно-витяжна

Номер слайду 12

Просечно - витяжні штукатурні сітки. Випускаються як плетеними, так і з цілісних металевих листів товщиною 0,5 -1,0 мм витяжкою і просіченням листа. Широко застосовуються, в тому числі і під штукатурку, поряд зі звареними сітками і сіткою рабиця. Виконують завдання утримання та зчеплення оздоблювальних шарів, їх зміцнення і значно посилюють опір тріщин при усадці будинку.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Армування штукатурного шару спеціальними добавками для розчинів 

Номер слайду 18

Найбільш проста суміш штукатурного розчину (за традиційними технологіями) містить один або два в’яжучих компоненти (цемент/вапно/гіпс) і піщаний наповнювач. Такій суміші притаманні елементарні властивості будівельного розчину, однак штукатурка армована без застосування металевих, пластикових або склотканевих сіток з нього може вийти, якщо додати до складу спеціальні армуючі наповнювачі. Ці компоненти -це тонкі волокна невеликої довжини (в основному 1 см для оздоблювальних розчинів), виконані з різних матеріалів, найчастіше є відходами того чи іншого виробництва, причому не обов’язково будівельної галузі. Іменовані також фіброю, вони бувають кількох різновидів (для штукатурних робіт) залежно від матеріалу, з якого виготовлені: фібра металева;фібра базальтова;фібра поліпропіленова;фібра скловолоконна. Фібру додають під час приготування розчину, де вона, перемішуючись з іншими компонентами, переплітається і створює цільну, рівномірно насичену масу. Принцип дії схожий з роботою армуючих сіток: волокна фібри в штукатурному шарі сприймають навантаження від розриву, причому на відміну від сітки, армування йде в усіх напрямках Фібра- волокнисті добавки до розчинів і бетонів

Номер слайду 19

Фібра буває багатьох різновидів, але армуюча штукатурка на її основі найкраще робиться з самою дрібною анкерною фіброю діаметром 0,3 мм і довжиною 10 мм Відрізки металевого дроту, що вона собою являє, мають загнуті або сплюснуті кінці, які дозволяють досягти максимального зчеплення і перев’язки в штукатурному шарі. Цей матеріал застосовувався для особливих випадків, при реставрації величезних нерівностей, нестабільних поверхонь стін, а також для виробництва спеціальної ударостійкої штукатурки. Найкраще штукатурити розчином на основі металевої фібри за заздалегідь набитою великою армуючою штукатурною сіткою. Недоліки металевої фібри в тому, що вона додає багато ваги штукатурному розчину, що вимагає додаткових заходів для фіксації на поверхні стіни (наявність сітки). Вона дуже дорога, особливо якщо оцинкована або фібра з легованої стали. Якщо брати просту фібру (не леговану, не оцинковану), то при намоканні на поверхню штукатурки виділяється корозія. 

Номер слайду 20

Бетон армований фіброю

Номер слайду 21

 Це сучасного покоління армуюча добавка в дрібнофракційні види бетону; особливо популярна для застосування в оздоблювальних розчинах для стяжки і штукатурки. Похідна від продуктів переробки нафти – полімер, цим зумовлена низький вага і стійкість до хімічних, атмосферних навантажень і відсутність корозії. Вона більше підходить для запобігання мікротріщин оздоблювальних шарів, ефективна при невеликій товщині не більше 5 см. Фібра поліпропіленова

Номер слайду 22

Це також нового покоління матеріал, що отримується зі штучного лугостійкого скла. За допомогою склофібри виходить найкраще армування штукатурки звичайного призначення з наданням їй особливих властивостей: міцності, підвищення адгезії і пластичності. При введенні скловолокна в штукатурний розчин на основі цементу спостерігається краща його пластичність. Це пов’язано з тим, що дрібні волокна скла насичують рідину, стримуючі розшарування розчину на цементне молоко і наповнювач. Також при нанесенні розчину зі скляною фіброю, вона віддає вологу у стіну, таким чином, відбувається краще втягування розчину в пори. Фібра скловолоконна

Номер слайду 23

Армування штукатурного шару полімерними, склотканинними сітками Армування штукатурного шару полімерними, склотканинними сітками Разом з новими будівельними сумішами, прийшло нове покоління армуючих матеріалів для оздоблення. Виконані з полімерних матеріалів або скловолокна, вони мало важать, зручні у перевезенні та праці, більш дешеві в порівнянні з металевими сітками для штукатурки. При цьому всьому, неметалеві арматурні матеріали для штукатурок мають дуже високу міцність на розрив, на відміну від металу, який з часом слабшає і розтягується. Не кажучи вже про корозії і реакції в лужних умовах оздоблювального шару. Сьогодні існують такі неметалеві штукатурні сітки нового покоління: сітка поліуретанова;сітка поліпропіленова;сітка скловолоконна Через легкість і пластичність таких сіток, армування під штукатурку проводиться без будь-яких кріплень до стіни. Накладається перший шар розчину, на який відразу накладають сітку і злегка втоплюють її натисканням шпателя або металевої гладилки. Далі, після висихання або відразу на вологий шар з втопленою сіткою (якщо шар невеликий), наносять другий шар розчину.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

АРМУВАННЯ УКОСІВ

Номер слайду 30

Зручний спосіб кріплення і армування кутів

Номер слайду 31

Двуоснооріентіровані полімерні сітки – нове слово в оздоблювальних матеріалах. Легка, не схильна до корозійних змін, не страшні луг, не є перешкодою для магнітного поля, еластична, без проблем трансформується під будь-яку базу, тому зручна для обробки криволінійних і заокруглених конструкцій. Сітка полімерна для штукатурки – незамінне рішення для обробки струмопровідних комунікацій, фасадів і внутрішніх робіт. Надміцна поліпропіленова фасадна сітка для штукатурки витримує товсті шари важких цементних складів, використання вироби в армуванні мостів і доріг тільки підтверджує міцність матеріалу. Сітка для штукатурки стін, фото полімерного вироби

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Штукатурна дранка. Штукатурна дранка — рейки, які використовують для підготовки дерев'яних стін перед тинькуванням, штукатуренням — щоб ліпше тримався розчин[1]. Сировиною для виробництва слугують деревні відходи: обаполи, обрізки фанери. У такій дранці допускаються зрощені з деревиною сучки (діаметром до 10 мм) і також отвори від випалих сучків. Бруски розпилюють або розколюють уздовж волокон на спеціальній машині. Товщина дранки 2…3 мм, ширина — 15…20 мм, довжина 70…100 см. Форма реалізації штукатурної дранки — або в зв'язках по 100 шт. або у вигляді ґрат, покладених у пакети по 10 м² у кожному[11].

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Форма реалізації штукатурної дранки — або в зв'язках по 100 шт. або у вигляді ґрат, покладених у пакети по 10 м² у кожному[11].

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

https://studfile.net/preview/5241905/Цвяхи будівельні випускають з плоскою головкою (рис. а) (довжиною 8...50 мм, діаметром 0,8... 1,6 мм) і конічною голов­кою (б) (довжиною 30...250 мм, діаметром 1,8...8 мм). Круглими будівельними цвяхами довжиною ЗО...40 мм прибивають дранку, а більш довшими (оцинкованими) - обшивочні листи. Цвяхи довжиною 100 і 150 мм застосовують для кріплення правил (не бажано) і влаштування маяків. Круглими тольовими цвяхами довжиною 20...40 мм, діаметром 2... З мм з широ­кою головкою (в) прикріплюють толь, картон, руберойд. Цвяхи будівельні

Номер слайду 43

Габіони досить великі конструкції зі сталевої зварної сітки, які наповнені або крупною галькою або іншими видами каменю. Металоконструкція габіона складається з оцинкованої зварної сітки. Даний вид металевих сіток прекрасно справляється зі своїми завданнями: тримає початкову форму металевих блоків, які не піддаються впливу несприятливих наслідків навколишнього середовища, безпечні та екологічні. Габіони можуть мати різні розміри. Дуже часто габіони використовують для зміцнення опор мостів, трубопроводів, водосховищ. Також габіонні конструкції використовують для захисту від лавин, каменепадів, зсувів в гористих ареалах. Габіони виконують захисну функцію, володіючи при цьому естетичним зовнішнім виглядом, органічно вписуючись у будь-який проект ділянки. Паркани-габіони або кам'яні паркани відносно нове віяння, але стрімко набирає поширеність і признанність серед замовників. Такий паркан прекрасно гармонує з будь-яким стилем споруди, підкреслить оригінальність і додасть вишуканість панорамі. Габіони

Номер слайду 44

Секрети майстрів. Різноманіття видів армуючих сіток для штукатурки часом бентежить майстрів, що виконують оздоблювальні роботи своїми руками. Існує кілька простих правил, які допоможуть розібратися, яку сітку і за яких умов краще вибрати: При товщині шару до 30 мм рекомендується віддати перевагу скловолокнистій і тканинному пробивному полотну, вмощується на швидковисихаючий розчин, стабілізує поверхню. Металеві сітки рекомендовані при товщині шару від 30 мм і вище. Для зовнішніх робіт, а також в ваннах і басейнах актуальні оцинковані вироби. Пластикова СІТКА підходить для гіпсової обробки. Для закладення швів і тріщин – серпянка, самоклеюча стрічка, вона надійно захищає слабку зону, надаючи їй міцності. При армуванні укосів під товстий шар розчину слід використовувати металеву сітку, при тонкому шарі – скловолокно, навіть якщо товщина штукатурки не перевищує 5 мм, укоси шириною від 150 мм армуються обов’язково. Для обробки печей використовують рабицю під цементно-глиняний шар і скловолокно – під тонку штукатурку.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Корисні посиланняhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=dt-v. Rc. Txe. Kg&feature=emb_logo&ab_channel=DHschoolhttps://concom.com.ua/metalevi-sitki-ih-osnovni-riznovidi-ta-osoblivosti.htmlhttps://remstart.pp.ua/81-fasadna-sitka-dlya-shtukaturki-vidi-texnichni.htmlhttps://fondeco.ru/uk/armiruyushchaya-setka-dlya-shtukaturki-sten-kak-i-kakuyu-vybrat-setku-dlya-shtukaturki/

Номер слайду 47

Дякую за увагу!

pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
695
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку