Презентація "Види арт-технік в роботі з дітьми з ООП."

Про матеріал
Види арт-технік, ціль та завдання.Арт–терапія – один із най м’якших і в той же час глибоких методів в арсеналі психологів. Малюючи, займаючись ліпленням, ви ніби отримуєте закодоване послання від самого себе. Форма, колір та інші характеристики продуктів творчості можуть не лише розкрити істинні, глибинні бажання, страхи, відношення до когось або чогось, настрій в даний момент, але й вплинути на свій психологічно емоційний та фізичний стан. Адже відомо, що кожна форма, колір та звук випромінюють певну енергію, яку можна і потрібно використовувати для покращення життя та зміцнення здоров`я. Цей термін з'явився ще в 40-і рр.. ХХ ст. Його почав використовувати британський лікар і художник Адріан Хілл. Арт – терапія відкриває простір для творчих пошуків психолога, адже сприйняття і переробка образної інформації мають рівнозначну цінність і доповнюють одна одну. Кращого інструменту, ніж казка, малюнок, гра, розповідь, людство ще не вигадало. Методи арт – терапії допомагають формувати особистість, її світогляд, життєві стратегії та сценарії, навчаючи людину бути творцем власного життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КУ “Болградський інклюзивно-ресурсний центр” Болградської районної ради Одеської області. Презентація на тему: “ Використання арт – технік в роботі з дітьми з ООП”. Виконала: практичний психолог Колпакчі М.С.

Номер слайду 2

Цілі та завдання: Арт-терапія – це метод психотерапії, що використовують для лікування і психокорекції: художні прийоми і творчість, такі як малювання, ліплення, музика, фотографія, кінофільми, книги, акторська майстерність, створення історій та багато іншого.

Номер слайду 3

Показання до проведення арт-терапії: внутрішні і міжособистісні конфлікти, кризові стани екзистенційні та вікові кризи, травми, втрати постстресові розлади, невротичні розлади, психосоматичні розлади, розвиток креативності, розвиток цілісності особистості, виявлення особистісних смислів через творчість .

Номер слайду 4

Види арт-технік: Казкотерапія; Ігротерапія; Пісочна терапія; Кольоротерапія; Терапія тваринами; Маскотрепія; Фототеапія; Бібліотерапія; Драмтерапія; Ізотерапія; Музикотерапія;

Номер слайду 5

Методи арт - терапії дають можливість на безболісний доступ до глибинного психологічного матеріалу, стимулюють опрацювання несвідомих переживань, забезпечуючи додаткову захищеність і знижуючи опір змінам.

Номер слайду 6

Арт-терапія формує творче ставлення до життя з її проблемами та «зігзагами долі», вміння бачити розмаїття способів і засобів досягнення мети, розвиває приховані досі здатності до творчого вирішення складних життєвих завдань, не чекаючи «натхнення».

Номер слайду 7

Казкотерапія. Казкотерапія – одна з найдавніших технік терапії, яка виникла майже тоді, коли люди навчилися розмовляти. Казками передавали духовні знання, моральні цінності, правила поведінки, життєві помилки та багато різної та корисної інформації.

Номер слайду 8

Ігротерапія. Ігротерапія — метод профілактичного та лікувального впливу на дітей і дорослих, що сприяє розвитку та покращенню фізичного, психічного та емоційного стану практикуючого. Широко використовується в арт-терапії як окремий напрямок і як додатковий інструмент.

Номер слайду 9

Пісочна терапія. Пісочна терапія - один з методів психотерапії, що виник в рамках аналітичної психології. Це спосіб зняття внутрішньої напруги, втілення його на несвідомо-символічному рівні, за допомогою роботи з піском

Номер слайду 10

Кольоротерапія. Вид арт-терапії, заснований на тому, що кожна з біологічно активних зон організму реагує на один із кольорів: вплив кольором відбувається на орган зору. А через нього і через зоровий аналізатор – на нервову систему. Вплив певного кольору знімає енергетичну блокаду, що є причиною функціональног розладу.

Номер слайду 11

Терапія тваринами. Або анімалотерапія (від лат. animal — тварина) є одною з видів терапії, яка включає в себе використання тварин, як засіб для лікування. Мета такої терапії полягає у поліпшенні соціальних, емоційних, або когнітивних функцій пацієнта. Прихильники стверджують, що тварини можуть бути корисні для навчальня та збільшують мотивацію до життя її учасників. Терапевт, який приносить із собою домашню тварину може виконувати роль посередника між твариною і пацієнтом, вказуючи на безпечність тварини. Тварини, що використовуються в терапії можуть бути домашніми, сільськогосподарськими або навіть морськими ссавцями (наприклад, дельфіни). Широке поширення анімалотерапія знайшла в західних країнах. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Маскотерапія. Маскотерапія - метод психологічної роботи, заснований на перекладі глибинних комплексів і проблем клієнта в неживу матерію маски.

Номер слайду 14

Ізотерапія. Арт-терапія або «лікування мистецтвом» – досить новий, проте популярний засіб психотерапії. Особливо актуальною арт-терапія є для дітей з особливими потребами. Мистецтво – це чудова можливість для малюка «відкритися», поділитися своїми емоціями та страхами. Адже іноді так важко висловити словами всі ті емоції, що вирують у душі. Саме арт-терапія допомагає віднайти душевну гармонію. Арт-терапія може використовуватися як окрема форма лікування при нервово-психічних розладах або стати доповненням до основної терапії. Вона є невід’ємним елементом лікування дітей з особливими потребами. А також виступає як один із засобів розвитку малюка.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Музикотерапія. Музикотерапія (музична терапія) — це процес міжособистісного спілкування, у якому кваліфікований музикотерапевт застосовує музику та всі сторони її впливу — фізичну, емоційну, інтелектуальну, соціальну, естетичну і духовну — з метою покращення чи збереження здоров'я клієнта.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
2439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку