Презентація "Види благ, гранічна корисність"

Про матеріал
Необхідність та бажання, види благ, сукупна та гранічна корисність. Задача "Рахуємо корисність"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фурсевич н.в., 2022р. Види благ. Сукупна та гранічна корисність

Номер слайду 2

Під час визначення способів задоволення потреб людини треба розрізняти «необхідність» і «бажання». Необхідність – це блага, які потрібні для виживання людини: їжа, житло, одяг, медичне забезпечення. На противагу їм бажання – це блага, які людина хотіла б мати, але які не є критичними для її виживання.

Номер слайду 3

Принципова різниця між ними полягає в тому, що:• необхідність є природно обмеженою та постійною за величиною (наприклад, люди однієї комплекції, у середньому, потребують однакової кількості продуктів харчування), а її незадоволення може призвести до хвороби чи смерті;• бажання є необмеженими певними природними межами та можуть змінюватися з плином часу, а якщо людина не зможе їх задовольнити, це не матиме для неї критичних наслідків.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Корисність — це суб’єктивне відчуття задоволеності від споживання блага. Корисність кожного блага має свої критерії. Наприклад, корисність одягу проявляється в  розмірі, кольорі, дизайні; корисність продуктів харчування  — у  калорійності, кількості вітамінів тощо. Корисність — поняття суто індивідуальне, ця категорія суб’єктивна. Те, що корисне для однієї людини, може бути абсолютно зайвим для іншої.

Номер слайду 6

Максимізація корисності є  метою споживача, основним мотивом його поведінки. Загальна величина задоволення, яку отримує споживач від усіх спожитих благ, називається сукупною корисністю (ТU). Ключ до розгадки раціональної поведінки споживача полягає в  категорії «гранична корисність»

Номер слайду 7

Додаткова корисність, що додається кожною наступною порцією товару, має назву гранична корисність (MU). Уявіть, що ви втамовуєте спрагу в спекотний літній день. Спробуйте оцінити за 10-бальною шкалою корисність кожної з  п’яти випитих склянок газованої води. Ви відчуваєте, що в  міру втамування спраги кожна наступна склянка води матиме для вас дедалі меншу корисність. Напис

Номер слайду 8

Приклад. Людина усамітнено живе в  лісі. Вона зібрала п’ять мішків зерна до наступних жнив. У  чому полягає їх значущість для цієї людини? Один мішок хліба потрібний, щоб не померти з голоду, другий  — щоб зберегти здоров’я й сили. Третій мішок він використовує для відгодівлі свійської птиці, четвертий — на виготовлення горілки, п’ятий  — на корм папузі, якого тримає для розваги. Усі мішки мають однакову цінність. Проте якщо їх розташувати за зменшуваною для людини цінністю, то найвищу цінність матиме перший мішок зерна: він необхідний для збереження її життя. Закон спадної граничної корисності стосується абсолютної більшості благ

Номер слайду 9

Зробіть розрахунки та заповніть пропущені дані в  клітинках. Завдання

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
1206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку