Презентація "Види речень за метою висловлювання"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал, який проілюстрований прикладами та містить вправи для закріплення матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види речень за метою висловлювання

Номер слайду 2

Пригадайте!На які види поділяються речення за метою висловлювання?Які розділові знаки ставляться наприкінці таких речень?Поміркувати, наприкінці яких речень ставиться знак оклику?

Номер слайду 3

Розповідне речення містить якесь повідомлення, розповідь про щось. Теплого погідного дня вибираємось до лісу, щоб відчути його свіжу прохолоду, послухати співи різноголосого птаства.

Номер слайду 4

Питальне речення містить у собі питання. В кінці такого речення ставимо знак питання. Слово, чому ти не твердая криця, що серед бою ясно іскриться.

Номер слайду 5

Спонукальне речення містить наказ, вимогу, заклик, побажання, прохання. Як парость виноградної лози, плекайте мову.

Номер слайду 6

Якщо розповідні й спонукальні речення вимовляються зі спокійною інтонацією, то в кінці таких речень ставиться крапка. Якщо ж вони вимовляються з сильним почуттям, то вони стають окличними і в кінці речення ставиться знак оклику. Я вірю в краще майбутнє рідного народу. Ой Дніпре мій, Дніпре, широкий та дужий!

Номер слайду 7

Тренувальні вправи: Скласти речення з поданими дієсловами. Визначити, які з них за метою висловлювання розповідні, які - спонукальні. Не забувають, не забувайте. Зібрали, збирайте. Пам’ятають, пам’ятайте. Береже, бережіть.

Номер слайду 8

Подані розповідні речення переробіть так, щоб вони були питальними, потім – спонукальними. Ми вивчаємо історію рідного краю. Наш клас відвідав краєзнавчий музей. Учні з цікавістю слухали розповідь екскурсовода.

pptx
Додано
17 березня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку