Презентація. Види складних речень у піснях сучасних українських виконавців

Про матеріал
Презентація стане в пригоді вчителям української мови при підготовці до уроків із теми "Складне речення", учням 9-11-х класів під час підготовки до складання ЗНО з української мови. У ній наведені приклади складних речень різних видів, дібрані з пісень сучасних українських виконавців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види складних речень у піснях сучасних українських виконавців

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. В моїх стінах мальви зацвітуть, і згадаю, знай, наші ночі чорні, як вуаль (Складносурядне речення).2. Не варто було витрачати зорі на тих, хто в серці ніс метеорити (Складнопідрядне речення).3. Зупиняється в ці хвилини час, і спогад той живе, неначе птах у синіх моїх очах (Складне речення з різними видами зв’язку).4. Там журавлі летять у синю даль, і знають вони, де є моя і де твоя печаль у синіх моїх очах (Складне речення з різними видами зв’язку).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Зотліла ніч, зранку все стало сіре, знайти нові кольори мушу я(Безсполучникове складне речення). 2. Поплакала – і знов фіалка розцвіла, засяяв день таємними знаками (Складне речення з різними видами зв’язку).3. Дівчинка з вулиць, де ліхтарі вмикаються через раз, не полетитьодразу (Складнопідрядне речення).4. Так буває: твій вірний ангел заведе не туди (Безсполучникове складне речення).5. Буде урок: за кожен крок – рани від помилок (Безсполучникове складне речення).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

1. Мрії призводять до дії, випробовують, вчать терпінню, та, якщодуже щиро віриш, потім втілюються у життя (Складне речення з різними видами зв’язку).2. Загадаємо все, що хочеться, все, що на душі, адже мріяти не шкідливо (Складнопідрядне речення з кількома підрядними).3. А ще в цей день я написав пісню, яка, можливо, комусь знадобиться для того, щоби її співати цілий день! (Складнопідрядне речення з кількома підрядними)4. В цей день час рікою швидко так ллється у море несолоне, що знайдеться на мапі не цих світів (Складнопідрядне речення).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

1. А я все читала дітям довгу казку, як минати пастку, як іти й не впасти (Складнопідрядне речення з кількома підрядними).2. Більше планів на роки: бути з ким і стати ким (Безсполучниковескладне речення).3. Ми сумуємо за домом, душу ранить заметіль, але вже за руку схоплена та неосяжна ціль (Складне речення з різними видами зв’язку).4. Знаєш, тільки там, де мій храм, я могла би залишатися собою навічно (Складнопідрядне речення).5. Між бетону та металу є вогонь, що досі грів (Складнопідрядне речення).

Номер слайду 10

6. Ноги топчуть сніг розталий, що лишився на той рік (Складнопідрядне речення).7. Отже, я читала дітям просто казку, мов ліпила паску (Складнопідрядне речення).8. …Граблі помічено, брати тут нічого, з новими силами я іду далі(Безсполучникове складне речення).9. Більше ні слова, я, вставши, піду собі далі, куди так веде мене серце (Складне речення з різними видами зв’язку).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1. Холодна вода не врятує від спеки, і випити пам’ять душа не дає (Складносурядне речення).2. Мені би тікати, але ж ти не міраж (Складносурядне речення).3. Чи знаєш ти, як сильно душу б’є безжальний дощ? (Складнопідрядне речення)4. Я вважав би, що ти тиха нiч без зiрок, але сяють твої яснi очi (Складне речення з різними видами зв’язку).5. Бажання сильні, як любов, поможуть нам дійти, і буде вся та наша висота (Складносурядне речення).6. І десь би мені зупинитися треба, та сили все менше(Складносурядне речення).7. Може, нам так просто здалось, що ангелам вдалось не все(Складнопідрядне речення).

Номер слайду 13

8. Скажи, чому боїшься ти зробити цей останній крок? (Складнопідрядне речення).9. Чи знаєш ти, як сильно душу б’є безжальний дощ? (Складнопідрядне речення).10. Закінчився ще один день, а це значить: ти скоро підеш – і закінчиться моє життя (Складне речення з різними видами зв’язку).11. Не вистачає каяття, коли без тебе я (Складнопідрядне речення).12. Чи вистачить нам сили зробити так, щоби впала стіна?(Складнопідрядне речення)13. Я пам’ятаю час, коли лиш починався світ(Складнопідрядне речення).14. I сказав би тобi: ти лиш сон…(Безсполучникове складне речення)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

1. Не знаю, де себе діти, і кава чомусь не гріє(Складне речення з різними видами зв’язку).2. Не знаю, чому радіти, та всередині щось черствіє(Складне речення з різними видами зв’язку).3. Іду, де сонце сяє моє (Складнопідрядне речення).4. Давно не чекаю квіти, але не втрачаю надії (Складносуряднеречення).5. Душу холодний вітер фарбує, солоні вії (Безсполучниковеречення).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

1. Я в солодкому твоєму полоні, але сльози солоні твої на долонях моїх (Складносурядне речення).2. Я не можу залишатись на душі в мінорі, тому тобі я посилаю від свого кохання промінь (Складнопідрядне речення).3. Полюбила я тебе, бо між нами є зв’язок, що так важко пояснити(Складнопідрядне речення з кількома підрядними).4. На мене світ давно чекає, я не боюся перешкод (Безсполучникове складне речення).5. Багато так шляхів чудових, якими мріяла пройти (Складнопідрядне речення).6. Зробити перший крок так важко, та серце кличе до пригод(Складносурядне речення).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

1. Не знаю, але вірю: душа плекає мрію, що шлях до тебе приведе (Складне речення з різними видами зв’язку).2. До нас прийшла осінь, а ти сидиш один лиш сам у темній кімнаті (Складносурядне речення).3. Якщо сильно захотіти, можна в космос полетіти (Складнопідрядне речення).4. Якщо темряви боятись, то при світлі не побачиш нічого(Складнопідрядне речення).5. Тобі я прошепочу, що знов відчути хочу, як разом із тобою ми (Складнопідрядне речення з кількома підрядними).6. Коли від всіх тікаю, турботи забуваю, навколо очі самоти (Складне речення з різними видами зв’язку).

Номер слайду 20

Д

Номер слайду 21

1. Всі топтались по ногах, а я терпіла мужньо (Складносурядне речення).2. Я на секонді два роки купувала майки, щоб на третій рік купити усім найкам найки, щоб збирати від майбутніх і колишніх лайки(Складнопідрядне речення з кількома підрядними).3. Консультант обіцяв: їм не буде зносу (Безсполучникове складне речення).4. Задню відкрийте – пройду квартал (Безсполучникове складне речення).5. Підіймай частіше очі в небо: там те, що планував, там ті, кого нема… (Складнопідрядне речення з кількома підрядними)

Номер слайду 22

6. Хтось пішов, забувши натякнути: між нами вже давно глибока й неохоронна прірва (Безсполучникове складне речення). 7. На полицях з-поміж книг забутих шукати саме ту сторінку, що з газети вирвав (Складнопідрядне речення).8. Триста метрів за «Богданом» я біжу уранці, щоби їхати в заторах, ніби кілька в банці (Складнопідрядне речення з кількома підрядними).9. На полотні, що предками виткане, вишиймо долю новими Нитками (Складнопідрядне речення).10. Ліс зеленіє на місці руїни, ми - президенти своєї країни(Безсполучникове складне речення).

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
26 вересня 2020
Переглядів
5066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку