Презентація «Виділення — важливий етап обміну речовин. Будова та функції сечовидільної системи» 8 клас Біологія

Про матеріал
Презентація «Виділення — важливий етап обміну речовин. Будова та функції сечовидільної системи» допоможе ознайомити учнів з будовою сечовидільної системи людини, розкрити особливості будови нирок, сечоводів, сечового міхура та сечівника у зв’язку з функціями, розвивати вміння порівнювати будову та функції органів людини, які беруть участь у виділенні продуктів обміну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Волошина Олена Іванівна Вчитель біології вищої категоріїХарківської ЗОШ № 125 Виділення — важливий етап обміну речовин. Будова та функції сечовидільної системи.

Номер слайду 2

Виділення — процес, який забезпечує виведення з організму продуктів обміну речовин, які не можуть бути використані організмом. «Охоронцями» чистоти нашого внутрішнього середовища є такі органи виділення: легені — вуглекислий газ;кишечник — неперетравлені рештки;шкіра (потові залози) — вода, мінеральні солі;нирки (сечовина).

Номер слайду 3

Проте, основними органами виділення є нирки, через які видаляються рідкі продукти обміну речовин (продукти розпаду білків, що містять Нітроген, надлишок води, деякі солі та інші речовини). Таким чином, нирки підтримують водно-сольовий баланс в організмі.

Номер слайду 4

Сечовидільна система складається з нирок, сечоводів, сечового міхура і сечовипускального каналу (сечівник, уретра).

Номер слайду 5

Нирки — парні квасолеподібні органи, розташовані біля задньої стінки черевної порожнини на рівні 1-го і 2-го поперекових хребців. Увігнутий край нирок звернений до хребта. У цьому місці в нирку входять і виходять з неї кровоносні судини.

Номер слайду 6

У нирці розрізняють зовнішній кірковий і внутрішній мозковий шари. Покрита нирка сполучнотканинною і жировою оболонками. До верхнього полюсу нирки прилягають наднирники (це залози, що належать до ендокринної системи). Сечовід являє собою тонку довгу трубку діаметром 6 - 8 мм і довжиною 25 - 30 см з пружними м'язовими стінками. По сечоводам (від правої і лівої нирки) сеча стікає у сечовий міхур.

Номер слайду 7

Сечовий міхур — порожнистий м'язовий орган, який виконує функцію накопичення сечі і виділення її назовні по сечівнику. Його об'єм у дорослої людини становить 300 - 700 мл. Сечовий міхур розташований в області малого тазу. У нижній частині сечовий міхур звужується і переходить у сечовипускальний канал. Товста гладком'язова стінка сечового міхура розтягується при його наповненні сечею і скорочується, коли відбувається сечовипускання.

Номер слайду 8

Виходи з міхура і сечовипускального каналу мають потовщення (сфінктери). При наповненні сечового міхура його стінки розтягуються, сфінктер розслаблюється, сечовипускальний канал відкривається, випускаючи сечу назовні.

Номер слайду 9

У маленьких дітей сечовипускання відбувається рефлекторно: до центральної нервової системи від рецепторів сечового міхура надходить сигнал про те, що його стінки розтягнуті (значить, накопичилося багато сечі), і з нервової системи приходить відповідний сигнал, що змушує стінки міхура скоротитися і позбутися від сечі. У процесі дорослішання цей рефлекс стає підконтрольним вищим відділам мозку (головного мозку), і сечовипускання робиться довільним (тобто піддається контролю свідомості). У нормі у дорослої людини бажання спорожнити сечовий міхур виникає, коли у ньому накопичується близько 0,5 л сечі.

Номер слайду 10

Нефрон — це структурна одиниця нирки, де відбувається фільтрація крові та утворення сечі. У кожній нирці приблизно 1 млн нефронів. Будова нефрона. У кірковому шарі нирки міститься ниркова капсула (капсула нефрона), всередині якої знаходиться капілярний клубочок звивистого канальця. У мозковому (пірамідальному) шарі містяться звивисті канальці. Канальці утворюють загальні збірні трубочки, які впадають у ниркову миску. Від ниркової миски кожної нирки відходить сечовід, що з'єднує нирку з сечовим міхуром.

Номер слайду 11

Від капсули відходить звивистий каналець першого порядку (проксимальний звивистий каналець), який у мозковому шарі нирки утворює петлю (петля Генле), потім він знову піднімається до кіркового шару, де переходить у звивистий каналець другого порядку (дистальний звивистий каналець). Цей каналец впадає у збірну трубочку нефрона. Усі збірні трубочки утворюють вивідні протоки, що відкриваються на верхівках пірамід у мозковій речовині нирки.

Номер слайду 12

Приносна ниркова артерія розгалужується на артеріоли, а потім на капіляри, утворюючи клубочок ниркової капсули. Капіляри збираються у виносну артеріолу, яка знову розпадається на мережу капілярів, що обплітають звивисті канальці. Потім капіляри утворюють вени, по яких кров надходить у ниркову вену.

Номер слайду 13

Утворення сечіСеча утворюється в нирках з крові, якою нирки добре забезпечуються. Утворення сечі відбувається у два етапи — фільтрації і зворотнього всмоктування (реабсорбції). На першому етапі плазма крові фільтрується через капіляри мальпігієвого клубочка у порожнину капсули нефрона. За рахунок високого тиску крові у капілярах клубочків вода і невеликі молекули різних речовин, що містяться у плазмі крові, надходять у щілиноподібний простір капсули, від якої починається нирковий каналець. Так утворюється первинна сеча, близька за складом до плазми крові (вона відрізняється від плазми крові відсутністю білків) і містить сечовину, сечову кислоту, амінокислоти, глюкозу, вітаміни.

Номер слайду 14

У звивистих канальцях відбувається зворотне всмоктування у кров первинної сечі і утворення вторинної (кінцевої) сечі. Знову всмоктуються у кров вода, амінокислоти, вуглеводи, вітаміни, деякі солі. У вторинній сечі збільшується у декілька десятків разів, у порівнянні з первинною сечею вміст сечовини (у 65 разів) і сечової кислоти (у 12 разів). Збільшується у 7 разів концентрація йонів Калію. Кількість йонів Натрію практично не змінюється.

Номер слайду 15

За добу утворюється близько 150 л первинної сечі і близько 1,5 л вторинної сечі, що становить приблизно 1 % об'єму первинної сечі. Таким чином необхідні організму речовини повертаються у кров, а непотрібні виводяться. Вторинна сеча надходить з канальців в ниркову миску, а потім по сечоводу стікає у сечовий міхур і по сечівнику виводиться назовні.

Номер слайду 16

Склад плазми крові, первинної та вторинної сечі (у масових %)Речовини. Плазма. Первинна сеча. Вторинна сеча. Вода90,0-91,099,096,0 Білки7,0-8,0——Глюкоза0,120,10—Йони Натрію (Na+)0,300,300,40 Йони Калію (К+)0,020,020,15 Йони Хлору (Сl-)0,400,400,70 Сечовина0,030,032,00 Сечова кислота0,0040,0040,05

Номер слайду 17

Рідину, що потрапила до збірної трубочки, називають вторинною сечею. Вона містить сечовину, сечову кислоту, солі амонію, сульфати тощо. За добу в організмі може утворитися близько 1,5 л вторинної сечі. Якщо нирки функціонують нормально, то у вторинній сечі відсутні білок і глюкоза. З канальців вторинна сеча збирається в ниркову миску, а потім по сечоводах надходить у сечовий міхур. Коли міхур наповнюється сечею до певної межі, відбувається її вивільнення через сечівник.

Номер слайду 18

Регуляція роботи нирок. Діяльність нирок регулюється нейрогуморальним механізмом. Нервова регуляція. У кровоносних судинах містяться осмо- і хеморецептори, що передають інформацію про тиск крові і склад рідини до гіпоталамусу по провідних шляхах вегетативної нервової системи. Гуморальна регуляція діяльності нирок здійснюється гормонами гіпофізу, кори надниркових залоз, паращитовидних залоз. Ознакою захворювання нирок є присутність у сечі білка, цукру, підвищення кількості лейкоцитів або еритроцитів крові.

Номер слайду 19

«Закінчи речення»До органів сечовиділення належать ... (нирки, сечовий міхур, сечоводи, сечівник). Маса кожної нирки в дорослої людини становить ... (120–200 г). Зовні нирки вкриті ... (сполучно-тканинною оболонкою). Ниркова миска — це ... (резервуар, у якому збирається сеча перед надходженням у сечовід). Кожна нирка складається з величезної кількості (понад 1 млн) складних утворень ... (нефронів). Початковий відділ нефрону ... (ниркове тільце). Кожне ниркове тільце складається з ... (клубочку капілярів та капсули нефрону). Від капсули відходить ... (звивистий каналець першого порядку). Відкривається у збірну трубочку ... (звивистий каналець другого порядку). Стінки звивистих канальців утворені ... (одним шаром епітеліальних клітин). Сечоводи відкриваються у ... (сечовий міхур). Об’єм сечового міхура в дорослої людини становить ... (500–700 мл). Нижній відділ сечового міхура утворює... (сечівник).

Номер слайду 20

Цікаві цифри. Протягом доби через нирки обсяг крові проходить 35 разів, в результаті відфільтровується близько 200 літрів крові. Довжина ниркових капілярів – 25 кілометрів. Маса органів – 120 – 200 грамів, ліва нирка має трохи меншу вагу, ніж права. Сечовий міхур може утримати від 50 до 500 мілітірів сечі. Як тільки міхур заповнюється до половини, в мозок посилається сигнал — час прийшов.

Номер слайду 21

pptx
Додано
19 грудня 2022
Переглядів
3612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку