Біологія 8 клас. Презентація «Захворювання органів сечовидільної системи та їх профілактика»

Про матеріал
Презентація «Захворювання органів сечовидільної системи та їх профілактика» допоможе сформувати уявлення в учнів про хвороби сечовидільної системи, їх симптоми, причини виникнення та заходами їх профілактики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захворювання органів сечовидільної системи та їх профілактика. Волошина Олена Іванівна Вчитель біології вищої категоріїХарківської ЗОШ № 125

Номер слайду 2

Нефроло́гія (від дав.-гр. Νεφρός — «нирка», і λόγος — «вчення») — галузь медицини, що вивчає функції та хвороби нирок.

Номер слайду 3

Попадання інфекції в організм. Зазвичай, мікроби проникають в організм людини через сечовивідний канал. Це трубка, що відповідає за виведення сечі з сечового міхура назовні. Якщо мікроби потрапляють всередину уретри, вони можуть поширюватися на сечовий міхур і нирки. Жінки більш сприятливі до такого роду інфекційних захворювань. Це пов’язано з фізіологічною особливістю будови жіночого організму. Схильність жінок до інфікування пояснюється коротшим та ширшим каналом сечовипускання. Збільшується ризик захворювання нирок та сечового міхура під час діабету, вагітності. Камені в нирках, збільшення передміхурової залози також можуть сприяти потраплянню мікробів у сечовидільну систему, оскільки вони змінюють режим виведення сечі з організму. Хвороба може залишатися непоміченою у літніх людей, оскільки з віком трапляються подібна симптоматика, пов’язана із старінням організму.

Номер слайду 4

Ознакою захворювань нирок є присутність в аналізі сечі білка, підвищення кількості лейкоцитів або еритроцитів крові. Сечокам'яна хвороба. Викликається порушенням обміну речовин, і камені з'являються у тих випадках, коли сеча перенасичена солями, або в ній не вистачає тих речовин, які перешкоджають утворенню каменів. Симптоми: сильними болями в області нирок, утрудненим відтоком сечі. Камені ускладнюють відтік сечі з нирок, їх гострі краї подразнюють слизові оболонки сечовивідних шляхів, викликаючи сильний біль. Камені сильно розрізняються за величиною і можуть бути як зовсім маленькими (пісок), так і дуже великими, що заповнюють усю ниркову миску Заходи попередження сечокам'яної хвороби зводяться до зменшення вмісту в крові речовин, з яких утворюються камені, за допомогою лікувальної дієти або шляхом застосування лікарських препаратів.

Номер слайду 5

Пієлонефрит. Якщо в нирки проникають хвороботворні бактерії, вони можуть викликати запальне захворювання пієлонефрит. Симптоми:часте і хворобливе сечовипускання, підвищення температури тіла, біль у попереку, сонливість, нездужання. При запальному процесі в нирках може руйнуватися одношаровий епітелій капсул нефронів, і з крові у сечу починають проникати великі молекули і клітини крові (таким чином у сечі з'являється кров). При пошкодженні стінок ниркових канальців погіршується зворотне всмоктування у кров необхідних речовин, зокрема солей (ці речовини виводяться із сечею, що викликає їх нестачу в організмі).

Номер слайду 6

Гломерулонефрит — це захворювання нирок, при якому уражаються ниркові клубочки, які фільтрують кров. В результаті порушується процес виведення продуктів обміну, токсичних речовин та рідини. Симптоми:появу набряків на обличчі, особливо в ранковий час;появу крові в сечі, що надає їй колір іржі;підвищення тиску;рідке сечовипускання; часті нічні позиви до сечовипускання.

Номер слайду 7

Уретрит – це запалення сечовипускального каналу, уретри, яке зустрічається як у чоловіків, так і жінок. Однак у чоловіків (в силу особливостей будови чоловічої сечостатевої системи) хвороба проявляється гостро і помітно, в той час як у жінок вона може іноді протікати практично без симптомів. Симптоми: Найчастіше уретрит проявляється відчуття печіння і різі по ходу уретри. Через деякий час з зовнішнього отвору уретри з’являються виділення, рясні або мізерні, часом відрізняються за кольором.

Номер слайду 8

Цистит. Це запалення оболонки сечового міхура. У здорової людини сеча стерильна, проте бактерії можуть потрапляти у сечовий міхур по сечівнику і викликати інфекційний процес. У жінок цистит виникає частіше, оскільки сечовидільний канал у них є коротшим. Симптомами цього захворювання є часті позиви до сечовипускання під час якого відчувається біль, свербіж, печіння.

Номер слайду 9

У 70 - 80 % випадків мікробом, що викликає цистит, є кишкова паличка — умовно-патогенна бактерія, постійно наявна у кишечнику. При недотриманні правил гігієни статевих органів кишкові палички проникають у сечовивідні шляхи. Цистит, як і пієлонефрит, лікують антибіотиками.

Номер слайду 10

Гостра ниркова недостатність. Це швидке зниження здатності нирок очищати кров від продуктів обміну. Причиною гострої ниркової недостатності можуть бути пошкодження нирок, порушення їх кровопостачання, ниркові камені, отруєння, тощо. Симптоми:зниження кількості виділеної сечі або взагалі відсутність сечовипускання;відсутність апетиту;нудота й блювання;збільшення печінки;діарея;набряки кінцівок;помітна загальмованість або легка збудливість.

Номер слайду 11

Трансплантація нирки. Якщо вилікувати хворобу нирок неможливо, то доводиться вдаватися до пересадки донорської нирки. Донорських нирок для пересадки недостатньо, і пацієнти чекають своєї черги, проводячи не менше 3 разів на тиждень очистку крові (гемодіаліз). Гемодіаліз — це метод очищення крові, під час якого видаляють з організму токсичні речовини, нормалізують порушення водного та електролітного балансів. Це здійснюють шляхом фільтрації плазми крові через напівпроникну мембрану апарату «штучна нирка».

Номер слайду 12

Донорська нирка зберігається у спеціальному розчині при пониженій температурі добу і навіть більше. Проте, чим більше часу пройшло до пересадки нирки, тим гірше вона буде виконувати свої функції після операції. Більше 90 % людей, яким пересадили нирку, повертаються до нормального життя протягом трьох місяців після операції. Зараз серед нас живуть люди, яким чужа нирка вірно служить понад двадцять років.

Номер слайду 13

Профілактика захворювань органів сечовидільної системи. Мікроорганізми, які вражають різні відділи сечовидільної системи (нирки, сечоводи, сечовий міхур, сечівник), можуть проникати через кров, якщо в організмі людини є осередки інфекції, що виникають при захворюваннях горла, зубів і ротової порожнини. Часто причиною захворювань нирок і сечовивідних шляхів можуть бути так звані висхідні інфекції (при недотриманні особистої гігієни хвороботворні мікроби проникають через сечовипускальний канал у сечовий міхур і поширюються на інші ділянки сечовидільної системи, викликаючи їх запалення). Також запальним процесам і поширенню мікробів сприяє загальне переохолодження організму, застуди. Нирки, особливо у дітей, є чутливими до різних отруйних речовин (у тому числі до лікарських препаратів, що застосовуються у великих дозах (сульфаніламіди, антибіотики)). Ці речовини, що надходять в кров, виводяться через нирки, викликаючи порушення їх роботи.

Номер слайду 14

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ СЕЧОВИДІЛЕННЯ: споживати солодку та солону їжу в помірній кількості;споживати свіжі фрукти й овочі, сухофрукти (курага, родзинки);уживати більше морської риби та менше м'яса;раціональне харчування дозволяє попередити порушення обміну речовин;

Номер слайду 15

своєчасно лікувати хворі зуби, ангіни, інші інфекційні хвороби й запальні процеси; загартовувати свій організм для зміцнення імунітету;

Номер слайду 16

бути обережним із різними отрутохімікатами;вживати ліки лише за призначенням лікаря;

Номер слайду 17

дотримуватися правил особистої гігієни;регулярно спорожнювати сечовий міхур та кишечник;

Номер слайду 18

вести активний спосіб життя;відмова від вживання алкоголю, тютюну та наркотиків.

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Левченко Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костіна Неля Миколаївна
    Дякую за змістовну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 грудня 2022
Переглядів
3865
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку