Презентація «Значення і будова шкіри» ( Біологія 8 клас)

Про матеріал
Презентація «Значення і будова шкіри» ( Біологія 8 клас) допоможе сформувати знання учнів про будову і функції шкіри, установити взаємозв’язок між будовою шкіри та її функціями; розкрити роль шкіри як зовнішнього бар’єра в обміні речовин організму з навколишнім середовищем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення і будова шкіри. Волошина Олена Іванівна Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 125

Номер слайду 2

Шкіра – це зовнішній покрив тіла, який є бар'єром між внутрішнім і зовнішнім середовищем організму. Її загальна площа – 1,5-2 м2, вага – у середньому 4 кг, що становить 4-9 % від загальної маси тіла. Товщина шкіри різна на різних ділянках і коливається в межах 0,5-4 мм. Всього 7 квадратних сантиметрів шкіри вміщають: 19 мільйонів клітин, 625 потових залоз, 90 сальних залоз, 65 волосків, 6 метрів кров'яних судин та 19 тисяч сенсорних клітин.

Номер слайду 3

Шкіра має властивості оновлюватися. Так, у дорослої людини вона оновлюється кожні 30 днів, а у немовлят протягом 72 годин. За все життя у людини утворюється приблизно 17 кілограм шкіри.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Шкіра складається з трьох шарів: епідермісу, дерми (власне шкіри) і підшкірної жирової клітковини.

Номер слайду 6

Епідерміс утворений багатошаровим епітелієм. Верхні його шари роговіють і утворюють міцні покриття (на долонях, підошвах, тощо). Зовнішній роговий шар утворюється мертвими клітинами, які постійно злущуються. Він захищає живі клітини, що лежать глибше, від впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища. Найглибший шар епідермісу — ростковий. У ньому відбувається розмноження і розвиток клітин, які заміняють ті, що злущуються. У цьому шарі під впливом сонячного світла виробляється темний пігмент меланін, від вмісту якого залежить колір шкіри. В епідермісі відкриваються протоки потових залоз та сальних залоз. Молочні залози виникли з потових. Сальні залози виділяють секрет — шкірне сало, яке змащує шкіру і волосся, пом'якшує їх.

Номер слайду 7

Дерма, або власне шкіра, складається зі сполучної тканини і має складну будову. Клітини гладкої м'язової тканини, колагенові і еластинових волокна надають шкірі пружність і міцність. У дермі розташовані численні нервові закінчення і тактильні, холодові, теплові рецептори, що дозволяють сприймати сигнали навколишнього середовища. У середньому на 1 см3 припадає до 5000 чутливих закінчень, 200 больових, 12 холодових рецепторів, 2 теплових і 25 рецепторів, що реагують на тиск. Нервові рецептори в шкірі розділені нерівномірно. Найбільшою чутливістю до дотиків володіє шкіра на кінчиках пальців, потім іде кінчик носа і середина долоні.

Номер слайду 8

Дерма пронизана кровоносними судинами. Кров приносить кисень і поживні речовини, забирає продукти обміну. У дермі містяться потові і сальні залози, волосяні цибулини. Потові залози мають вигляд клубочків і відкриваються на поверхні шкіри довгими вивідними протоками. До складу поту входять вода, мінеральні солі, продукти обміну білків (сечовина, амоніак, сечова кислота). За добу, зазвичай, виділяється близько 500 мл поту. У жарку пору і при фізичній роботі його кількість зростає до 3 л. Випаровуючись з поверхні шкіри, піт охолоджує її.

Номер слайду 9

Молочні залози є похідними шкіри. Вони складаються з 15 - 20 видозмінених потових залоз, що утворюють дольки. Функція молочних залоз полягає у виробництві молока, необхідного для вирощування потомства.

Номер слайду 10

Сальні залози нагадують бульбашки, утворені епітеліальною тканиною. Протоки сальних залоз відкриваються, зазвичай, у волосяні сумки або на поверхню шкіри, куди виділяється шкірне сало, змащуючи волосся і шкіру і додаючи їм еластичність.

Номер слайду 11

Підшкірна жирова клітковина прилягає до дерми і представлена ​​пухкою сполучною тканиною. У ній міститься велика кількість жирових клітин, в яких накопичуються запасні жири. Товщина шару є різною на різних ділянках тіла. Цей шар виконує роль подушки, пом'якшуючи механічні дії, захищає внутрішні органи від травм, та виконуючи теплоізоляційну функцію.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Волосся — складова частина захисного покриву. Волосяний покрив захищає від ушкодження й охолодження. Людина кожен день втрачає в основному 90-160 волосинок. Їх число постійно варіюється, так як відбувається природний процес оновлення. Кількість випалих волосинок залежить від індивідуальних особливостей людини. У середньому норма становить 50-150 одиниць волосся за день.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Чим визначається колір волосся? Відтінок, який отримає шевелюра в майбутньому, залежить від кількості меланіну - особливого пігменту, який відповідає за колір і інтенсивність відтінку волосся. Природний колір волосся створюють пігменти еумеланін і феомеланин. Еумеланін - це чорно-коричневі кольори, а феомеланин - жовто-червоні відтінки. Саме від кількісного поєднання цих пігментів усередині волоса і залежить кінцевий колір вашої шевелюри. Умовно можна скласти такі формули кольору: якщо організмом виробляється більше еумеланіна, ніж феомеланина, то відтінок копиці буде темним; в протилежній ситуації (еумеланіна менше, феомеланина більше) вийде шевелюра в красивих червонуватих відтінках; нестача обох пігментів «дарує» світлі тони.

Номер слайду 16

Основні кольори волосся Прийнято виділяти п`ять основних відтінків: чорний; коричневий; рудий; русявий; світлий (блонд). Колір локонів залежить від спадковості.

Номер слайду 17

Зміни кольору в залежності від віку Колір волосся у людини змінюється протягом усього життя. Але чому змінюється колір волосся з віком? Цьому є досить прості пояснення. Волосся у новонароджених При народженні дітки можуть дуже здивувати маму. Іноді малюк у темноволосої жінки з`являється на світ з абсолютно світлою голівкою. Але, як правило, пізніше відтінок зміниться, і дитина кольором волосся стане схожим на своїх батьків. Найперші волосся у дитини з`являються ще в період внутрішньоутробного розвитку. Називають їх лануго. До моменту народження вони залишаються тільки на голівці дитини. Приблизно до трьох-чотирьох місяців лануго повністю оновлюються і це саме той період, коли змінюється колір волосся у дитини вперше. І навіть в цьому випадку, він може значно відрізнятися. Як правило, точний колір у дітей проявляється приблизно до п`ятого року їх життя.

Номер слайду 18

Те, якими будуть волосся у дитини в майбутньому, закладено ще на генетичному рівні. І за це відповідають меланоцити. При цьому колір шевелюри може змінювати свій відтінок аж до початку статевого дозрівання (але це досить велика рідкість). Але якщо малюк народився з високим вмістом пігменту феомеланина, тобто з волоссям насиченого рудого відтінку, то вони з часом будуть темніти, але назавжди залишаться в мідно-рудої гамі. На замітку! Світлі відтінки цілком несподівано можуть трансформуватися в рудий, тому що феомеланин - спочатку потужний пігмент, здатний навіть шевелюру дорослої людини забарвити в вогненний колір.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Альбінізм — рідкісне, генетично успадковане захворювання, що характеризується у людини повною або частковою відсутністю пігменту (меланіну) у волоссі, шкірі та очах. Альбінізм пов'язаний з низкою дефектів зору.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Нігті — це рогові пластинки на тильній поверхні кінців пальців верхніх й нижніх кінцівок приматів. Нігті є похідними шкіри.

Номер слайду 23

Хімічний склад нігтя:кератин, вода - 10-13,7%холестерин - 0,12-0,76%мікроелементи: кремній, магній, кальцій, залізо, алюміній, титан, барій, стронцій, марганець, цинк, хром, свинець, олово, мідь, нікель, фосфор, вісмут. Нігті ростуть зі швидкістю приблизно 0,1 мм на добу. Здорова товщина нігтьової пластини становить близько 0,3 мм. ... Майже третину довжини нігтя доводиться на його кореневу частину. ... Влітку, у відкритому взутті вони ростуть швидше, а взимку — повільніше. У чоловіків нігті виростають набагато швидше, ніж у жінок.

Номер слайду 24

За життя виростає 28 метрів нігтів на руках. Нігті на пальцях рук ростуть у 4 рази швидше, ніж на пальцях ніг. Найдовші нігті на руках жінки мали довжину 8,65 м (цей рекорд був зареєстрований в 2008 р.). Нинішній власник титулу – Мелвін Бут, має довжину нігтів – 9,85 м.

Номер слайду 25

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Ознака нігтьової пластинки. Висновок Гладкі, блідо-розові нігтіЗдорові Блідий колір нігтів. Захворювання Жовті нігтіХвороби печінки. Синій колір нігтів. Серцева недостатність. Увігнута і випукла форма нігтів. Нестача заліза в організміДовгі лінії на нігтях. Погане всмоктування в системі травлення. Поперечні борозни. Ознака стресу, погане харчування. Нігті – індикатор здоров’я організму

Номер слайду 26

Дактилоскопічна експертиза: цікаві факти та історична довідка. Люди вивчали унікальні властивості відбитків пальців протягом тисячоліть. Однак їх аналіз не використовувався у криміналістиці для розслідування злочинів до початку 20-го століття. Наприклад, в стародавньому Вавилоні відбитки пальців на глині ставились для укладення ділових угод. Найбільш використовувана у практиці система відбитків пальців була створена двоюрідним братом Чарльза Дарвіна. Сер Френсіс Гальтон вважається кимось на зразок піонера у дактилоскопії. Антрополог і двоюрідний брат біолога Чарльза Дарвіна, Гальтон припустив, що відбитки пальців людини можуть визначити її расові характеристики або рівень інтелекту. Вивчення відбитків пальців привело Гальтона до створення системи класифікації під назвою «Деталі Гальтона». Система ідентифікує опуклі нерівності у відбитку на основі п’яти характеристик: борозда, короткий хребет, точка, закінчення хребта і роздвоєння. Сучасні дослідники все ще вивчають ці деталі, щоб визначити, чи схожі відбитки між собою.

Номер слайду 27

Ще кілька цікавих фактів про відбитки пальців:1. У людей унікальні відбитки пальців та язика, а в котів та собак – відбитки носа.2. Відбитки пальців коали наскільки схожі на людські, що навіть спеціалісти можуть їх переплутати, оглядаючи місце злочину.3. Відбитки пальців залишаються незмінними протягом цілого життя, тоді як інші лінії на долонях постійно змінюються.4. Пацієнти, що проходять хіміотерапію можуть втратити свої відбитки пальців.5. Завдяки рідкісному генетичному відхиленню – adermatoglyphia – у деяких людей немає відбитків пальців. Є всього декілька десятків чоловік серед усього населення Землі, в яких є така в особливість. Всьому провиною генетична аномалія, при якій мутації піддається ділянка ланцюжка ДНК, який і відповідає за формування такого малюнка.

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
3462
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку