Презентація "ВІДОКРЕМЛЕНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ" 10 клас

Про матеріал
Презентація "ВІДОКРЕМЛЕНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ" 10 клас. ПОНЯТТЯ ПРО ВІДОКРЕМЛЕННЯ. Відокремлені узгоджені означення. Відокремлені прикладки. Відокремлені додатки. Відокремлені обставини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 клас. Анісімова С. М. ВІДОКРЕМЛЕНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 2

ПОНЯТТЯ ПРО ВІДОКРЕМЛЕННЯВІДОКРЕМЛЕНИМИ називаються члени речення, які мають особливе смислове навантаження. Містять в собі додаткове повідомлення. Відокремленими можуть бути тільки другорядні члени речення. В усному мовленні вирізняються паузою, на письмі виділяються комами, рідше тире.

Номер слайду 3

ВІДОКРЕМЛЕНІ ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ ОЗНАЧЕННЯ ДОДАТКИ - узгоджені - неузгоджені ОБСТАВИНИ

Номер слайду 4

Відокремлені узгоджені означення виражаються. Прикметником;Дієприкметником;Займенником;Прикметниковим зворотом;Дієприкметниковим зворотом.

Номер слайду 5

Узгоджені означення відокремлюються. Якщо прикметниковий або дієприкметниковий звороти стоять в постпозиції щодо означуваного слова. Дівчата, заквітчані яскравими вінками, йшли до річки. Якщо вони стоять в препозиції і мають обставинний відтінок у значенні (причини)Заклопотана хатніми справами, (чому?)Катря не помітила, що вже вечір. Якщо між ОС і означенням є інші члени речення. Викупаний сонцем, вклоняється землі достиглий колос.

Номер слайду 6

Узгоджені означення відокремлюються. Якщо такі означення відносяться до особового займенника (в препозиції і постпозиції !!!)Мужній і завзятий, він не боявся нічого. Якщо стоять після означуваного слова-іменника, перед яким уже є залежне від нього означення. Нарешті розщедрилось тепле сонце, усміхнене, яскраве.

Номер слайду 7

Увага! Декілька відокремлених означень, частіше в кінці речення, можуть відокремлюватися за допомогою тире. На цегляний постамент під ясеном здерся півень — великий, гребенястий і вогненно-рудий. І раптом линув дощ – теплий, весняний, рясний.

Номер слайду 8

Неузгоджені означення відокремлюються. Відокремлюються комами неузгоджені означення, виражені непрямими відмінками іменників із прийменниками. Учитель Василь Мефодійович Крючко, з добрим, теплим лицем і задушевним голосом, був особливим учителем. Неузгоджені означення, виражені неозначеною формою дієслова, відокремлюються тире (перед ними можна поставити а саме).  Ота сміла горстка стояла серед води без надії рятунку, з одиноким бажанням — дорого продати своє життя в бою.

Номер слайду 9

Відокремлені прикладки. Прикладки відокремлюються комами, якщо:стоять після пояснюваного іменника: Секвоя, найвище дерево у світі, росте в Північній Америці і сягає заввишки до 120 метрів.стоять перед пояснюваним іменником і мають обставинний відтінок: Природний співак, Петро любив пісні і в душі пишався своїм артистичним хистом. поширені прикладки, якщо вони відносяться до загального іменника (стоять перед ним або після нього): Хоробрий воїн, капітан ніколи не розгублювався в бою.стосуються особового займенника (незалежно від місця в реченні): Заслужений митець, він з радістю передає багатий досвід молоді.

Номер слайду 10

Відокремлені прикладкизавжди відокремлюються прикладки, виражені сполученням слів чоловік, чолов’яга, людина, дід, дівчина, хлопець: Тим часом надійшов голова, привітний червонощокий чоловік.приєднується до означуваного слова (іменника) за допомогою сполучників або (чи), тобто, як та інших уточнювальних слів, зокрема: як-от, а саме, так званий, особливо, навіть, переважно, родом, на прізвище (на ймення) тощо: Полтавець родом, Симоненко закінчив свій короткий життєвий шлях у Черкасах, у Шевченковім краю. Козак Бобренко, на ім'я Григорій, єдиний син достойної вдови. Але! Прикладка зі сполучником як НЕ відокремлюється комами, коли вона означає в ролі кого чи чого виступає предмет Соняшник як декоративна рослина довго прикрашав тільки квітники та оранжереї.

Номер слайду 11

Відокремлені додатки. Відокремлені додатки вказують: на виділення чогось або когось із ряду інших предметів або осіб;на заміну певного предмета, явища, дії іншими предметами, явищами, діями.

Номер слайду 12

Відокремлені додатки. Додатки відокремлюються якщо вони виражені іменниками зі словами крім, окрім, опріч, всупереч, замість, зокрема, за винятком, особливо, на відміну від, не рахуючи, включаючи тощо У хаті нікого не було, крім господині. На відміну від безплідних кучугур, земля тут така, що могла б усе родити.

Номер слайду 13

Відокремлені додатки. Додаток не відокремлюємо, якщо прийменник замість можна замінити прийменником за (взамін). Я це зроблю замість тебе. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! На початку відокремлених додатків завжди виступає прийменник.

Номер слайду 14

Відокремлені обставини виражаються:одиничним прислівником/дієприслівникомІ я, заплакавши, назад поїхав знову на чужину.дієприслівниковим зворотом. Блакитний час, прикинувшись водою, тече в піщаних, чистих берегах.іменником з прийменником. Незважаючи на погану погоду, біля освітленого під’їзду театру панувало пожвавлення.

Номер слайду 15

Обставину НЕ відокремлюємо, якщо:обставина виражена одиничним дієприслівником, що означає спосіб дії, яка стоїть одразу після присудка. Підеш зажурившись гаєм по долині.обставина виражена дієприслівниковим зворотом фразеологічного типу. Годі вже сидіти склавши руки.обставина виражена дієприслівниковим зворотом, на початку якого стоїть підсилювальна частка і (й)Можна робити добрі справи і не чекаючи похвали.

Номер слайду 16

Обставину НЕ відокремлюємо, якщо:обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, на початку якого стоїть частка лише, тільки: Я зможу вирушити в дорогу лише зваживши все.обставина, виражена дієприслівником чи дієприслівниковим зворотом, поєднується з іншою однорідною невідокремленою обставиною єднальним сполучником. Автобус їхав швидко й не зупиняючись на зупинках.обставина виражена дієприслівником зі словом який у складі частини складного речення. Натхнення - це музика, почувши яку людина здобуває крила.

Номер слайду 17

Відокремлені уточнювальні члени речення. Відокремлений уточнювальний член речення конкретизує зміст однойменного попереднього члена, звужуючи або обмежуючи його значення. Уточнювальні члени відповідають на питання а де саме? а коли саме? а як саме? а який саме? а що саме? і подібні внизу, біля підніжжя гори вчора, о першій годині темний, аж чорний

Номер слайду 18

Тренувальна вправа. Прочитайте речення. Вкажіть, яким відокремленим членом вони ускладнені. Усяка пташечка, радіючи, співала. Солов’ї, нічні товариші мої, у сад злетілись до вікна. Він стояв на кормі з веслом, суворий і красивий, і дивився вперед поверх нас. Згори, з міста, текли до води запахи вечірніх лип. Старий зараз ніякої роботи не визнає, окрім пасіки. Рука, засмагла від роботи, нам сіє благодатний мир. Ліс зустрів мене як друга горлиць теплим воркуванням... Незважаючи на карантин, у парку багато людей. Я йшов не поспішаючи. Омиті росами квітки розтулюють повіки.

Номер слайду 19

Домашнє завданняп.28 с.127 вивчити правила!вправа 335 письмово (І, ІІ)вправа 338 усно. Повторити всі правила з теми “Синтаксис простого речення”, підготуватися до контрольного тестування

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
3536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку