Презентація ,,Відокремлені обставини'' 8 клас

Про матеріал
Про матеріал Мета: ознайомити учнів з правилами відокремлення обставин; формувати вміння визначати відокремлені обставини в реченнях; розвивати естетичні почуття восьмикласників; виховувати любов до природи, толерантне ставлення до неї. Культурологічна тема уроку ,,Земля - наш рідний дім''. Відкритий урок проведено напередодні відзначення 27 річниці Чорнобильської трагедії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Так у природі…

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

А так живе людина…

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ліси мої, хто ж вас убереже Чи ж є у вас тепер хоч неба синій клапоть? Що ж людству залишається? Невже – обнятися з лелеками і плакать? Оксана Пахльовська

Номер слайду 12

10 Ь Ю Я 8 Т У Ф Х 9 ЦЧ Ш Щ 6 Л М Н 5 Ї Й К 7 О П Р С Дешифрувальник 4 6 4 1 1 8 7 1 7 4 6 3 6 6 3 7 5 7 2 4 1 2 Г Г Д 3 Е Є Ж 1 А Б В 4 З И І

Номер слайду 13

Логічна схема уроку Повторити… Знати… Вміти… Відокремлені обставини Обставини Дієприслівник Дієприслівниковий зворот Відокремлення Розділові знаки…

Номер слайду 14

,,Мозкова атака’’

Номер слайду 15

Проблемне завдання Прочитайте речення. Знайдіть в ньому відокремлені обставини. Простежте, за яких умов обставина відокремлюється або не відокремлюється. Сформулюйте правила відокремлення обставин. Квіти, стуливши барвисті пелюстки, заснули міцним сном. 2. Ліс, наблизившись, перетворився із голубого на зелений. 3. Внаслідок затримки в дорозі, ми не встигли на вечірній потяг. 4. Сашко біг не чуючи ніг. 5. Усі прийшли не змовляючись.

Номер слайду 16

Критичне читання

Номер слайду 17

Візитна картка

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дистанційний диктант І. 1. Ваблять нам всміхаючись луки. 2. Степ тихо заснувши лежить. 3. Хай розкаже, що вчуває пробиваючись трава. 4. Широке соснове гілля наїжившись дивиться вгору. ІІ. 1.Я дивлюсь радіючи на сади в цвіту. 2. Вишні зацвівши у росах заплачуть. 3. Весело вільно струмочки побігли радісну вість несучи. 4. І тужать відлітаючи ключі. ІІІ. 1. Полинно пахне ніч пов’явши в небосхилах. 2. Струмок збігав до себе ваблячи людину. 3. Присівши на пеньку серед поляни я розглядав видовисько туманне. 4. Хліба радіючи цвітуть.

Номер слайду 20

Взаємоперевірка

Номер слайду 21

Дистанційний диктант І. 1. Ваблять, нам всміхаючись, луки. 2. Степ, тихо заснувши, лежить. 3. Хай розкаже, що вчуває, пробиваючись, трава. 4. Широке соснове гілля, наїжившись, дивиться вгору. ІІ. 1.Я дивлюсь, радіючи, на сади в цвіту. 2. Вишні, зацвівши, у росах заплачуть. 3. Весело, вільно струмочки побігли, радісну вість несучи. 4. І тужать, відлітаючи, ключі. ІІІ. 1. Полинно пахне ніч, пов’явши в небосхилах. 2. Струмок збігав, до себе ваблячи людину. 3. Присівши на пеньку серед поляни, я розглядав видовисько туманне. 4. Хліба, радіючи, цвітуть.

Номер слайду 22

Заповни таблицю Завдання: випишіть у табличку спочатку номери речень з відокремленими обставинами, а потім – з відокремленими означеннями. 1. В лісі бродив туман підзолочений сонячним промінням. 2. А ліс примовк розгільний і ведмежий несходжений і повний таємниць. 3. Аж ось проклюнувся світанок розплющивши блакитні очі. 4. Туман сполоханий сонцем тікає за хату. 5. Візниця вдарив батогом поганяючи коней. 6. Тихесенько вони гойдаються на вітрі радіючи весні. 7. Спала природа а з неба мірошник руки простягши над нею сіяв крізь хмари муку.

Номер слайду 23

7 - в 6 - о 5 - р 4 - а 3- п 2 - н 1 - и

Номер слайду 24

Закінчити вираз В. Скуратівського: ,, Ми часто не замислюємось над тим, чому околиці сіл збідніли на лелечі гнізда, замулилися на видолинках живі джерела, поріділи солов’їні співи, зникли галасливі базари чаїних колоній, рідко почуєш жайворонків. А може, в цьому є і кожного з нас….’’

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Лінгвістичне відновлення

Номер слайду 27

Міні - тест Визначити речення, у якому обставину не відокремлюють. Свій вибір обґрунтувати. А Українські поети і композитори складають пісні про київські каштани пов’язуючи їх квітування з весною та коханням. Б. З глибини землі на поверхню вириваються два потужні потоки утворюючи довкола невеликі плеса-озерця. В Ми пішли несолоно сьорбавши. Г Колоски стояли рівно й гарно тихо видихаючи сизувату млу.

Номер слайду 28

Міні - тест 2. Визначити речення, у якому одиничний дієприслівник не відокремлюється. Свій вибір обґрунтувати. А Поспішаючи кудись ховаються останні шуми й гуки довгої літньої днини. Б Не так тії вороги, як добрії люди – і окрадуть жалкуючи. В Уже висохли зазеленівши долини. Г Ближчали сходячись сині обрії.

Номер слайду 29

Міні - тест 3. У якому реченні немає помилки? А Здавши книжку, бібліотекар порадив мені нову. Б Не вивчивши правила, вчителька поставила мені за диктант двійку. В Граючи у футбол, я почув, як мати кличе мене вечеряти. Г Роблячи уроки, до мене прийшла подруга.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Описати свої відчуття від перегляду фотокарток, склавши речення з даними відокремленими обставинами: розглядаючи фото Чорнобиля; дивлячись на покинуті будинки (школу); пам'ятаючи про минуле; жертвуючи життям.

Номер слайду 45

Лінгвістичне доміно

Номер слайду 46

Там летять із гір потоки, Вона не звикла сидіти обминаючи вітри. Схилились два самітні клени, склавши руки. Луги, струшуючи срібну росу, читаючи буквар весни. Блакитний час, прикинувшись водою, горіли жовто-зеленим кольором. тече в піщаних, чистих берегах.

Номер слайду 47

Ліси мої, хто ж вас убереже? Чи ж є у вас тепер хоч неба синій клапоть ? Що людству залишається? Невже – обнятися з лелеками і плакать? Оксана Пахльовська

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Своя система оцінювання ДД – дуже добре; Д – добре; ЗК – знав (ла), але не казав (-ла); КЗ – казав (-ла), але не знав(-ла); ГНК – гірше нема куди.

ppt
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
11030
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку