Презентація "Відродження"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал для ознайомлення учнів 8 класу з темою "Відродження", а також завдання для роботи на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Епоха Відродження (Ренесансу) в Європі. Гуманізм. Культ античності. Характерні риси ренесансної культури і літератури

Номер слайду 2

Відродження (Ренесанс) ( в перекладі з франц. –розквіт) - могутній ідеологічний і культурний рух, у межах XIV — початку XVII ст. зумовлений переходом суспільства Західної та Центральної Європи до нової соціально-економічної формації

Номер слайду 3

Вперше термін «Відродження» використав у XVI ст. художник Джорджо Вазарі в трактаті «Життєписи знаменитих живописців, скульпторів і архітекторів» (1550).

Номер слайду 4

Періодизація доби Відродження: Передвідродження (Проторенесанс) (2-га пол. ХІІІ ст. – XIV ст.);Раннє Відродження (поч. XV ст. – кінець XV ст.);Високе Відродження (кінець XV – поч. XVI ст.);Пізнє Відродження (сер. XVI – поч. XVIІ ст.).

Номер слайду 5

Чому епоха була названа Відродженням? Справа в тому, що вона спиралася на Античність, і Відродження на початковому етапі малося на увазі як відродження Античності. Пізніше воно мало на увазі відродження людини, гуманізму. Це неповторна та унікальна культура, яка залишила по собі безліч шедеврів.

Номер слайду 6

Найповніша і найпослідовніша еволюція Відродження проходила в Італії. Виникла нова культура, звернена до земних справ, прагнення людей до щасливого життя, а також нова система національних літератур, нова філософія і наука.

Номер слайду 7

Особливості епохи Відродження виражені в її рисах: гуманізм, антропоцентризм, нове розуміння життя, людина сама розпоряджається своєю долню, відродження античної філософії і античних пам’яток мистецтва, модифікація християнської середньовічної традиції.12345

Номер слайду 8

Гуманізм — ( лат. humanitas — «людяність», humanus — «людяний», homo — «людина») це система ідей і поглядів на людину як на найбільшу соціальну цінність, створення умов для її повноцінного життя і фізичного та духовного розвитку. Антропоцентризм — різновид телеології, філософське вчення, за яким людина є центром Всесвіту і метою всіх подій, які в ньому відбуваються, що вона створена Богом «за своїм образом і подобою». Антропоцентризм — це принцип, відповідно до якого людина є завершенням еволюції світобудови

Номер слайду 9

Історичні події- 1453 рр. – Столітня війна1347 – 1351 рр. Епідемя чуми.1376 – 1417 рр. – розкол католицької церкви, реформація, протестантизм.1453 р. – падіння Константинополя, загибель Візантії.1455 – 1485 рр. – війна Пурпурової та Білої трроянд.1492 р. – відвоювання Гранади.

Номер слайду 10

Економіка. Розквіт міст та зародження самоврядування. Розвиток торгівліСтворення сучасних національних держав На зміну феодалам приходять бюргери. Початок капіталістичних відносин. Книгодрукування1436 р. – винайдення німцем Йоганном Гутенбергом друкарського верстата

Номер слайду 11

Географічні відкриття. Васко да Гама – відкрив морський шлях до Індії. Фернан Магелан – здійснив першу кругосвітню подорож, відкрив шлях у Тихий океан з Атлантичного. Хритофор Колумб – відкрив шлях до Америки. Географічні відкриття. Коперник, Джордано Бруно, Галілео Галілей – довели, що Земля – астрономічне тіло, яке рухається навколо Сонця.

Номер слайду 12

В епоху Відродження дотримувалися середньовічних поглядів – ієрархічності світів, божественного походження світу, символічних аналогій божественного і земного світів. Але, все ж є і невелика відмінність в уявленнях про світоустрій: суть даної епохи в доктрині подвійної істини. Тобто в обгрунтуванні розмежування влади держави і влади церкви. Діячі епохи Відродження або Ренесансу внесли вклад в науково-раціоналістичний світогляд, завдяки відкриттям в астрономії. Їх ідеї геліоцентричної моделі і нескінченності Всесвіту, множинність світів стали основою нового світогляду.

Номер слайду 13

В епоху Відродження вплив церкви на суспільство став слабшати. А розвиток книгодрукування сприяв зростанню рівня грамотності, освіченості, розвитку мистецтв, наук, художньої літератури. Представники буржуазії створили світську науку, яка ґрунтувалася на вивченні спадщини древніх письменників і природи. Крім буржуазії, проти церкви наважилися виступити художники і письменники. Вони несли в маси думку, що то не Бог є найбільшою цінністю, а людина. У своєму земному житті людина має реалізувати особисті інтереси, щоб прожити його змістовно, повно і щасливо. Таких діячів культури називали гуманістами.

Номер слайду 14

Для епохи Відродження характерний цикл змін і в літературі. З’явився новий жанр ренесансного реалізму, який займався пошуками відповіді на питання про важливість і складність затвердження людини як особистості, становлення її дієвого і творчого начала. Представники епохи Відродження відкидали рабську покірність, яку проповідувала церква. У їх розумінні людина представлялася як вище творіння природи, наповнене красою фізичного вигляду, багатством розуму і душі.

Номер слайду 15

Основніими ідеями літератури Відродження є:ідея національного мистецтва, опора на народну літературну традицію;світський характер літератури;поетизація людини, утвердження позитивних ідеалів;пристрасний інтерес до реального світу;пошук нових форм і стилів.

Номер слайду 16

Мікеланджело«Мойсей»

Номер слайду 17

Мікеланджело. Святий Петро, Сієна, Італія, Сієнський собор1501 - 1504

Номер слайду 18

ДонателлоЄвангеліст Іоанн. Музей собору Санта Марія дель Фьоре, Флоренція1412 - 1415

Номер слайду 19

Донателло. Давид. Флоренція, Національний музей Барджелло1409

Номер слайду 20

Рафаель Санті. «Заручини діви Марії» «Сікстинська Мадонна»

Номер слайду 21

Леонардо да Вінчі«Мона Ліза» або «Джоконда»

Номер слайду 22

Леонардо да Вінчі«Таємна вечеря»

Номер слайду 23

Значення епохи Відродження. Культура епохи Відродження містить величезні духовні цінності. Саме в цей час були закладені глибокі підвалини духовності суспільства. Ця культура збагачує нас загальнолюдськими, гуманістичними цінностями, розумінням того, що істинно творчий початок буття — людина. Ренесанс вселяє в нас віру в безмежні можливості людини, в її вдосконалення. Як ніяка інша епоха, культура Відродження щедро породила плеяду геніальних митців, створила вищі духовні цінності — «те, що не вмирає». Тенденції культурного розвитку, започатковані епохою Ренесансу знайшли своє продовження в культурах інших епох. Відродження — це унікальний період в історії культури, котрий репрезентує одночасно і епоху, і тип культури, і культурне явище.

Номер слайду 24

Відродження(межі)Відродження – це …Періодизація Відродження Історичні події, що передували Відродженню. Географічні відкриття…Зміна в світогляду людей. Вплив АнтичностіПредставники епохи. Найпопулярніші літературні жанри

pptx
Додано
18 лютого
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку