Презентація "Вигнання німецьких військ та їхніх союзників з України. Відновлення тоталітарного імперського режиму в УРСР."

Про матеріал
У розробці скомбіновано навчальний матеріал, відео із завданнями, які представлені у презентації. Такий підхід дозволяє поєднувати різни види роботи на уроці та підтримувати увагу учнів. Представлені в презентації різноманітні вправи та завдання спрямовані на розвиток критичного мислення, вміння встановлювати причинно наслідкові зв’язки та формувати компетентності. Також у презентації до уроку присутні різні варіанти наочності та першоджерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вигнання німецьких військ та їхніх союзників з України Відновлення тоталітарного імперського режиму в УРСРКобернік Л. В

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Заповніть таблицю. «Витіснення нацистів і  військ їхніх сателітів з  України»{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Дата операціїНазва операціїРезультати Схарактеризуй стиль «визволення» України Червоною армією.

Номер слайду 4

У лютому 1943 року, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, радянські війська зайняли Харків та деякі інші українські міста, але вже в березні 1943 року залишили їх внаслідок німецького контрнаступу. Курська битва розпочалася 5 липня 1943 р. Німецькі танкові з’єднання завдали могутніх ударів з півдня і півночі Курського виступу. Проте радянська оборона вистояла і наступ ворога було зупинено. Восени 1943 року розпочалося остаточне вигнання нацистських окупантів з України.

Номер слайду 5

23 серпня німці залишили Харків. У вересні Червона армія вже була в Ніжині. Шлях на Київ - відкрито. Так Курська битва переросла в битву за Дніпро, одну з найкривавіших воєнних операцій світової історії. Лінії захисту по р. Дніпро німецьке командування надавало особливого значення, називаючи «Східним валом». У результаті літньо-осіннього наступу Донбас і все українське Лівобережжя було відвойоване в німців. Відео. Чорносвитники  — особи, мобілізовані до Червоної армії на території України польовими військкоматами в 1943–1944 рр. Здебільшого це були селяни, призвані до піхотних підрозділів. Їх вели в бій непідготованими, без належної амуніції та зброї. У радянських наступальних операціях чорносвитники фактично відігравали роль «гарматного м’яса».

Номер слайду 6

Поміркуйте!Чому битву за  Дніпро вважають однією з  найкривавіших воєнних операцій світової історії? Аргументуй своє судження. Чим зумовлені невиправдані втрати, яких зазнали радянські війська в  битві за  столицю України? Коли війська Першого українського фронту взяли Київ?

Номер слайду 7

Радянські війська захопили кілька плацдармів на правому березі Дніпра і 6 листопада 1943 р. ціною величезних невиправданих втрат повернули собі Київ. Наступ на місто мав конче завершитися до «річниці Великого Жовтня». Попри те що вермахт контролював більшу частину Правобережжя, усі розуміли, що просування Червоної армії на захід - лише справа часу. У ході боїв за Україну більшовики розгорнули гру на національних почуттях українців. У жовтні 1943 р. засновано орден Богдана Хмельницького, колишні Воронезький, Степовий, Південно-Західний, Південний фронти отримали назви 1-го, 2-го, 3-го та 4-го Українських фронтів. Вони були українськими не лише за назвою: у деяких арміях українці становили 60-80 %. Солдатам на марші дозволили співати українські пісні. Більшовики намагалися привернути на свій бік і українську інтелігенцію: Максима Рильського обрали академіком, почали звільняти з ув’язнень репресованих діячів культури. Пропаганда поширювала чутки, що після війни буде ліквідовано колгоспи й українці матимуть більші права. У той час гнучкість політики Москви разюче контрастувала з нацистською непоступливістю.

Номер слайду 8

24 січня — 17 лютого 1944 р. силами 1-го й 2-го Українських фронтів було здійснено Корсунь-Шевченківську наступальну операцію. Через великі втрати цю операцію часто називають «Сталінградом на Дніпрі». Погляд історика. Не дивлячись на загалом негативне ставлення українського населення до німецького окупаційного режиму, повернення радянської влади сприймалося в Україні досить неоднозначно. Для мешканців східноукраїнських міст, які більше за інших потерпали під час окупації і були фактично приречені нацистською політикою на вимирання, повернення радянської влади означало відродження надії на життя. Навіть роль «гвинтика» у сталінській тоталітарній системі виглядала значно привабливіше порівняно з перспективою залишитися назавжди німецьким рабом, представником нижчої раси... Остаточне вигнання військ гітлерівської коаліції з України відбулося в 1944 р. З іншого боку, чимала частина населення без особливого оптимізму очікувала на повернення сталінського режиму. До неї належали не лише ті, хто активно допомагав німцям. Українське селянство також було схвильоване поверненням сталінської влади, передусім через перспективу повернення до старої колгоспної системи. Такі настрої уповні вкладалися у сентенцію, поширену у селах на початку 1943 року щодо німців і більшовиків: «Дай, Боже, щоб це минулося, а те не вернулося». Гриневич В. Український вимір війни та пам’яті про неї.

Номер слайду 9

10 березня німецькі війська залишили Умань.8 квітня 1944 р. частини 4-го Українського фронту почали здійснення Кримської операції. Під час Кримської операції (квітень-травень 1944  року) радянські війська взяли під контроль Крим і  вийшли до  кордонів України на  півдні. Усе кримськотатарське населення звинуватили в співробітництві з окупантами, і за рішенням ДКО від 11 травня 1944 р. його виселили в Узбецьку РСР та інші райони СРСР. З південних регіонів України та Криму було виселено 238,5 тис. кримських татар, 14,7 тис. греків, 8,5 тис. вірмен, 12,4 тис. болгар. Ці дії стали ще одним злочином, який був геноцидом кримськотатарського та інших народів півострова. Кампанію 1944 р. було сплановано краще за попередні, хоча консервативність і некомпетентність деяких радянських командирів надалі призводила до непомірних втрат.  Бойова ефективність німецьких солдатів переважала радянську: згідно з калькуляціями військових істориків у 1943 р. 100 німецьким солдатам умовно відповідав еквівалент у 264 радянських солдати, а під кінець 1944 р. - на 100 німців припадало 163 радянських. 

Номер слайду 10

До кінця жовтня 1944 р. у результаті Львівсько-Сандомирської, Яссько-Кишинівської й Карпатсько-Ужгородської операцій німецькі війська вигнано з України. 

Номер слайду 11

Повторіть!Початком широкомасштабного відвоювання території УРСР став контрнаступ радянських військ під час…Сталінградської битви. Яку битву на території України назвали «Другий Сталінград» і чому?Корсунь-Шевченківську операцію, що  завершилася оточенням великого угруповання німецьких військ. Які народи були виселені з території Криму у 1944 р.? Кримські татари, греки, вірмени, болгари. Завершення відвоювання території України в межах сучасних кордонів (назва битви)Карпатсько-Ужгородська операція

Номер слайду 12

На картосхемі відображено перебіг подій. Перебіг подій якого періоду війни відображено на карті?

Номер слайду 13

Виконайте самостійно!Розгляньте радянські пропагандистські плакати. З  якими подіями пов’язана поява цих плакатів?

Номер слайду 14

Укажіть терміни, які слід застосовувати, характеризуючи перебіг німецько-радянської війни на  території України 1943 року. 1 План «Барбаросса». 2 «Східний вал». 3 Партизанські рейди. 4 Похідні групи. 5 Плацдарм. 6 Евакуація. 7 Радянізація. Укажіть поняття, яке доречно використати для характеристики наведеного плаката. А Чорносвитники; Б остарбайтери; В концтабір; Г колабораціонізм.

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
2090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку