Презентація "Виготовлення простих ланцюжків. Правила та техніка низання"

Про матеріал
Основні правила нанизування бісеру Нанизування — це набирання намистинок на робочі нитки, які у так званих з'єднувальних намистинах сходяться й сплітаються, з'єднуючи бісерні разки й творячи таким чином ажурне чи щільне «полотно». Техніку нанизування застосовують для виготовлення художніх виробів найрізноманітніших форм, як площинних, так і об'ємних. Ця техніка має різні способи, прийоми способів та варіанти прийомів, які дають можливість створювати з бісеру найрізноманітніші за структурою плетіння. Знайомство зі способами, прийомами та варіантами нанизування найдоцільніше починати за черговістю їхньої появи в українському народному мистецтві. Так, первинним серед способів (їх розрізняють між собою за кількістю робочих ниток: «на декілька ниток» та «на одну нитку»).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний позашкільний навчальний заклад «Центр художньо - естетичної творчості дітей та юнацтва «Орфей» Криворізької міської ради. Тема: «Виготовлення простих ланцюжків. Правила та техніки низання (набір на один або два кінці волосіні, зворотній напрямок низання, закріплення). Добір бісеру та обладнання». гурток декоративно-ужиткового мистецтва «Оберіг» Керівник Проценко Тетяна Юріївна

Номер слайду 2

Основні правила нанизування бісеру Нанизування — це набирання намистинок на робочі нитки, які у так званих з'єднувальних намистинах сходяться й сплітаються, з'єднуючи бісерні разки й творячи таким чином ажурне чи щільне «полотно». Техніку нанизування застосовують для виготовлення художніх виробів найрізноманітніших форм, як площинних, так і об'ємних. Ця техніка має різні способи, прийоми способів та варіанти прийомів, які дають можливість створювати з бісеру найрізноманітніші за структурою плетіння. Знайомство зі способами, прийомами та варіантами нанизування найдоцільніше починати за черговістю їхньої появи в українському народному мистецтві. Так, первинним серед способів (їх розрізняють між собою за кількістю робочих ниток: «на декілька ниток» та «на одну нитку»). Нанизування «на декілька ниток» було пристосоване для роботи з кінською волосінню, яка є недостатньо тривким матеріалом для основи. Повздовжнє розміщення робочої нитки розосереджувало вагу бісеру по усій довжині кінської волосіні й таким чином сприяло фізичній міцності виробу. Крім того, волосінь мас відносно невелику довжину, а нанизування «на декілька ниток» не потребує довгих робочих ниток.

Номер слайду 3

Нанизування на одну нитку Нанизування на дві нитки

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вибір нитки і волосініДля плетіння з бісеру на товстій волосіні можна не використовувати голку, як жорсткий краю краще застосувати просто край волосіні. Якщо волосінь стара і пересушена, плести на ній буде незручно, вона лопає. Якщо бісер напівпрозорий, краще використовувати волосінь або нитку в тон. Якщо необхідно плести з бісеру саморобку або прикраса з великою кількістю квітів, підібрати колір основи досить важко.

Номер слайду 6

Вибір бісеру Сучасний бісер може бути скляним або пластиковим. Перед початком плетіння з бісеру необхідно звернути увагу на:- матеріал, з якого виготовлений бісер;- розмір намистин;- розмір отвору;- форма бісеру;- форма готового виробу;- якість і місце фарбування;- необхідні аксесуари для роботи. При виборі бісеру зі скла слід враховувати, що він досить дорогий. Просто по фото вибирати можуть тільки досвідчені рукодільниці, які не раз використовували бісер різних видів і типів. Можна вибрати бісер, пофарбований тільки зсередини, або зсередини і зовні, а можна зупинити вибір на намистинках з кольорового скла. Якщо хочете сплести вироби для тривалого використання, бісероплетіння варто робити лише з перевіреного на якість фарбування матеріалу, особливо якщо планується використання великих намистин і дорогих кабошонов. Це ж відноситься і до пластикового бісеру. За фото він практично не відрізняється від скляного, але у використанні набагато легше і рідко втрачає забарвлення, адже виготовляється цілком з уже пофарбованого пластику.

Номер слайду 7

Інструменти для бісероплетіння. Уроки плетіння на відео починаються з показу набору матеріалу та інструменту, найчастіше це:- бісер різних кольорів і розмірів;- органайзер;- спиннер;- голки;- пінцет;- плоскогубці;- дріт;- клей;- мононить, нитка або волосінь;- шпильки;- застібки і фіксатори.

Номер слайду 8

З чого почати плетіння бісером?Плетіння стартує з вибору схеми майбутнього виробу. Справжні уроки, здатні правильно подати плетіння з бісеру для початківців, повинні починатися з правильного підбору матеріалів. Спершу створюємо найпростіші вироби, що вимагають використання тільки однієї техніки.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку