Презентація виховного заходу на тему: "STOP наркотикам, алкоголю, тютюну"

Про матеріал
Одна з гострих проблем сьогодення - це поширення серед дітей та підлітків тютюнопаління і вживання алкоголю та наркотиків.Серед багатьох причин, якi штовхають сучасну молодь на вживання тютюну, алкоголю , наркотикiв – це бажання пiдлiтка бути «свoїм» у колi однолiткiв, страх, що їx будуть зневажати у групi.Особливу занепокоєність викликає поширення тютюнопаління, алкоголізму та наркоманії серед підлітків. Дуже небезпечним є те, що в умовах сьогодення наркоманія значно помолодшала. Досить високі офіційні цифри не відображають дійсної картини підліткової наркоманії, що не може не насторожувати .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховний захід на тему: “STOP НАРКОТИКАМ, АЛКОГОЛЮ, ТЮТЮНУ” Презентація підготувала. Практичний психолог. НВК ЗОШ І-ІІІст.-Ліцей м. Добропілля. Козюбенко Лілія Валентинівна

Номер слайду 2

МЕТА: Сформувати в учнів негативну мотивацію щодо шкідливих звичок, визначити шкідливу дію на організм людини. Сьогодні ми дізнаємося: Поняття: алкогольна залежність, наркотична залежність, тютюнова залежність;- пагубний вплив шкідливих звичок на організм людини;- Дізнаємося міфи про алкоголь і наркотики та паління.

Номер слайду 3

ПРО АЛКОГОЛЬНУ ЗАЛЕЖНІСТЬАлкоголізм, або алкогольна залежність — характерна психофізична залежність від алкоголю, основою якої є його наявність в обмінних процесах людського організму, хвороба, яка розвивається внаслідок хронічного зловживання спиртними (алкогольними) напоями.

Номер слайду 4

ПРО ШКІДЛИВІСТЬ АЛКОГОЛЮ У наслідок вживання, алкоголю навіть і невеликих дозах, розвивається хвороблива пристрасть, алкогольна залежність, яка поступово переходить у тяжке захворювання – алкоголізм. У травній системі (тонкому кишечнику) алкоголь швидко всмоктується в кров і розноситься по всіх клітинах організму, насамперед діючи на нервові клітини. З усіх систем людського організму центральна нервова система найчутливіша до цієї отрути. Алкоголь уражає серцево-судинну систему людини. Давно помічено, що люди, які мають згубну звичку до спиртного, частіше хворіють на різні застудні хвороби органів дихання. Зловживання спиртними напоями може бути причиною тяжких захворювань печінки, яка є основним органом, де знешкоджуються і метаболізується етиловий спирт.

Номер слайду 5

ПРО ТЮТЮНОВУ ЗАЛЕЖНІСТЬ Тютюнопаління один із найбезглуздіших видів залежності. Медичне визначення його звучить так – "Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання тютюну". Людина, затягуючись черговою порцією нікотину, вигадує безліч мотивацій для чого це їй потрібно. Водночас, вона знає не менше причин, які говорять про безглуздість цього заняття, навіть про його шкідливість. Тютюнопаління - одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, сама найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб.

Номер слайду 6

ПРО ШКІДЛИВІСТЬ КУРІННЯТютюн – найголовніший і найглобальніший вбивця. Тобто кожних 8 секунд на земній кулі помирає людина з цієї причини. Якщо відношення до тютюнопаління не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини буде помирати понад 10млн. чоловік. Вживання тютюну відбувається через органи дихання. Тому перш за все страждає легенева система: повітряні шляхи і легенева тканина. Легені у 80% курців чорного кольору. Якщо починати курити у віці 12-13 років, то у 67% у тридцятирічному віці можна мати таке захворювання як емфізема легенів. Тютюнопаління є причиною 90% усіх випадків захворювань на рак легенів. Особливо негативно систематичне отруєння впливає на серцево-судинну систему. У всіх хто палить частота скорочень частіша у 2-2,5 рази, таким чином скорочується час відпочинку для серця і воно скоріш зношується. У12-13 разів частіше трапляються захворювання серця: серцева недостатність, інфаркт міокарду, стенокардія, звуження судин. До 40% усіх смертних випадків від ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту пов'язані з палінням сигарет.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Тютюнопаління значно впливає на якість життя:діти, які починають курити з 8-10 річного віку, не доживуть до межі середньої тривалості життя в середньому на 6-8 років;35-річна жінка, що палить, проживе на 5 років менше за ту, яка не має такої звички;35-річний курець проживе на 7 років менше, ніж чоловік, який не палить. Нікотинова залежність має три стадії:перша стадія епізодичне паління не більше 5 сигарет на день, що викликає незначні зміни у діяльності нервової системи;друга стадія - постійне паління від 5 до 15 сигарет на день, при цьому виникає незначна фізична залежність та при припиненні паління розвивається стан, важкий як фізично так і психічно, його знімає паління чергової сигарети;третя стадія-постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день, виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі, звикання дуже сильне. Припинення паління викликає тяжкий стан, виражені зміни у нервовій системі і внутрішніх органах. Токсичне руйнування організму.

Номер слайду 9

ПРО НАРКОТИЧНУ ЗАЛЕЖНІСТЬ Наркотична залежність - це хронічне, прогресуюче, смертельне захворювання, викликане в слідстві вживання наркотиків. Слово "наркоманія" складається з двох слів – «нарко» і «манія». Наркотик перекладається як приводить в заціпеніння. Наркоман - це людина безпорадна і відчуваюча потяг до наркотику. Наркотична залежність – це постійна потреба в наркотиках. Зазвичай вона виникає не за одну ніч, а поступово, крок за кроком, часто. Непомітно для самої людини. Зловживання наркотиками – це вживання таких ліків без призначення або з перевищенням рекомендованої дози, а також для досягнення наркотичного ефекту.

Номер слайду 10

Про шкідливість наркотиків При вживанні наркотиків різко погіршуються пам’ять, здатність до логічного мислення, засвоювання нової інформації, зосередження. Глибоко деформується особистість людини, розвиваються серйозні психічні захворювання. Процес деградації особистості дуже швидкий. У 30-40 років наркомани і виглядають, і почуваються, і поводять себе, як старі. Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, оскільки вірус може передаватися через кров (при використанні одного шприца для ін’єкцій декількома людьми), а наркотики призводять до втрати контролю над поведінкою, адже вони сильно впливають на роботу головного мозку, нервову систему і разом з цим – на самоконтроль. У жінок, котрі вживають наркотики під час вагітності, можуть народитися мертві діти або ж діти з дуже серйозними вадами: клишоногістю, відсутністю кінцівок, розщепленим піднебінням, "заячою губою”, дефектами внутрішніх органів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

МІФІ про куріння 1. Сигарети знімають стрес2. Кинувши палити, можна набрати вагу3. Пасивне куріння не може серйозно нашкодити4. Кальян менш шкідливий, ніж сигарети5. Повністю очиститися від смол у легенях неможливо

Номер слайду 13

МІФИ про алкоголь. Алкоголь знімає стрес З допомогою алкоголю можна швидко зігрітися Алкоголь посилює апетит Алкоголь підвищує працездатність Алкоголь знижує артеріальний тиск Якісний алкоголь не шкодить Алкоголь не калорійний Пиво – це не алкоголь Алкоголь – ліки від застуди

Номер слайду 14

МІФІ про наркотики 1. В житті потрібно спробувати все, в тому числі і наркотики2. Наркотики надають життю різноманітності3. Вживати наркотики чи не вживати – це моя особиста справа.4. Можна вживати наркотики «з головою» та не залежати від них5. Я буду вживати лише легкі наркотики, а вони повністю безпечні.

Номер слайду 15

Дещо про види наркотиків та наслідки їх вживання. Конопля. Вуличні назви: план, драп, марихуана, травка та інші. Містить в собі понад 400 різних хімічних сполук, що здатні викликати галюцинації. Найвідоміша з них — тетрагідраканнабінол (ТНС) — здатна відкладатися в жирових клітинах і залишатися в організмі на протязі місяця, негативно впливаючи на пам’ять та статеві органи. Негативні наслідки вживання коноплі:-Забруднення легень смолами, розвиток хронічного бронхіту та раку горла і легень.-Підвищення артеріального тиску, сердечна аритмія.-Враження функцій головного мозку (мислення, почуття, пам’ять).-Порушення координації.-Зниження статевих функцій у чоловіків та жінок.-Поступове зниження насолоди від вживання, що веде до збільшення дози або переходу до інших наркотиків.-Психологічна залежність.

Номер слайду 16

Кокаїн і крек. Елітний наркотик. Через високу ціну став популярним лише серед багатих людей. Негативні наслідки вживання кокаїну:-Порушення сну.-Зміна голосу.-Порушення координації.-Нудота .-Конвульсії та параліч.-Нервовість, дратівливість та постійні переживання.-Страх, підозрілість, паніка та депресія.-Зорові та слухові галюцинації.-Суїцидні думки та спроби самогубства.-Смерть.-Сильна фізична та психологічна залежності.

Номер слайду 17

Опіумні наркотики. Це препарати, виготовлені із маку: “ширка” або “чорне”, героїн, кодеїн, а також їх синтетичні замінники: наприклад, мета дон. Вводяться внутрівенно за допомогою шприца (“баяна”). Негативні наслідки вживання опіумних наркотиків:-Захворювання печінки, що приводить до цирозу.-Ризик зараження сифілісом, гепатитом, СНІДом.-Зниження імунітету.-Пошкодження структури головного мозку.-Порушення обміну кальцію в організмі. Внаслідок цього руйнуються зуби і пом’якшуються кістки.-Утворення абсцесів (гнійних ран).-Гангрена.-“Попалені” вени.-Дистрофія та параліч.-Смерть протягом 10-15 років.-Сильна фізична та психологічна залежності.

Номер слайду 18

Задумайтеся, подбайте про своє здоров'я зараз. Використовуйте девіз у своєму житті:“ Жити без шкідливих звичок – це модно!”

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
16 травня 2019
Переглядів
5636
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку