Презентація "Використання арт-терапії на уроках"

Про матеріал

Використання методики арт-терапії при формуванні та розвитку самореалізації особистості підлітка. Презентація знайомить з методами арт-терапії які можно використовувати на уроках.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання методики арт-терапії при формуванні та розвитку самореалізації особистості підлітка. Білоєнко Катерина Миколаївнаучитель основ здоров’я. Софіївського НВК

Номер слайду 2

 Поняття арт-терапіїАрт-терапія (терапія мистецтвом) – метод психотерапії, який використовує для лікування і психокорекції художні прийоми і творчість, такі як: малювання, ліплення, музику, фотографію, кінофільми, книги, акторську майстерність, створення історій та багато іншого.

Номер слайду 3

Мета: гармонізація розвитку особистості шляхом розвитку здатності до самовираження та самопізнання. Вправа “Намалюй свій настрій”

Номер слайду 4

Проблеми, які вирішує арт-терапія:корекції тривожності, агресивності, страхів, сором'язливості та гіперактивності учнів; навчальні, комунікативні, емоційні, сімейні труднощі; внутрішньо-і міжособистісні конфлікти; кризові стани; екзистенційні та вікові кризи; травми; втрати; післястресові, невротичні та психосоматичні розлади; розвиток цілісної особистості.

Номер слайду 5

Тому основною метою психолого-педагогічного супроводу підлітків є створення умов для їхнього індивідуального розвитку, пошук засад гармонізації суспільних та особистісних інтересів, актуальних особистісних позицій та надання допомоги в саморозвитку і самореалізації у суспільстві.

Номер слайду 6

Переваги арт-терапіїПодолання негативних емоційних станів Засіб зближення людей Зникає «цензура» свідомості Вільне самовираження та самопізнання позитивні емоції Активна життєва позиція

Номер слайду 7

ВИДИ АРТ- ТЕРАПІЇ: Бібліотерапія. Музикотерапія. Драмотерапія. Ігротерапія. Маскотерапія. Колаж. Метод «Каракулі» Орігамі. Кольоротерапія. Фототерапія. Робота з глиною. . Метод «Мандал» малювання - «Монотопія». Пісочна терапія.

Номер слайду 8

Музикотерапія. Це система психоматичної корекції здоров'я дитини за допомогою музично-акустичних впливів. Розрізняють групову та індивідуальну музикотерапію. Сеанс проводиться як в положенні сидячи, так і лежачи. Іноді використовується живе виконання музики.

Номер слайду 9

Бібліотерапія. Спеціальний корекційний вплив на дитину за допомогою читання спеціально підібраної літератури. Бібліотерапія спрямована на формування особистості читача. Книги - потужний інструмент, яким можливо впливати на: мислення людей; на їх характер; формування їх поведінки; допомоги у вирішенні проблем.

Номер слайду 10

Драматерапія. Включає в себе театральні постановки на різну тематику сприятливо впливають на пам'ять, волю, уяву, почуття, увагу, мислення. Вони допомагають розвинути логіку, володіти своїм тілом і не соромитись його, звільнитись від внутрішніх затисків, втілити через гру нездійснені ідеї і мрії.

Номер слайду 11

Ігротерапія. Метод психотерапевтичного впливу на дітей і дорослих з використанням гри. Використання іграшок дає можливість дитині розглянути, доторкнутися, почути, відчути… Метод ігротерапії допомагає вирішувати не тільки особисті, але і професійні труднощі.

Номер слайду 12

Маскотерапія Відомий метод психологічної роботи, заснований на перекладі глибинних комплексів і проблем людини в неживу матерію маски. Маскотерапія «Особа» - це проекція нашого психологічного стану та настрою.

Номер слайду 13

Колаж. Колаж(від фр.collage наклеювання) технічний прийом в образотворчому мистецтві Колажування дає можливість розкрити потенційні можливості дитини, передбачає велику ступінь свободи, є безболісним методом роботи з особистістю, спирається на позитивні емоційні переживання, пов'язані з процесом творчості.

Номер слайду 14

КривуліАрт-терапевтична методика "Кривулі" - одна з моїх улюблених і часто використовуваних в роботі. Сьогодні хочуподілитися цією технікою з вами.

Номер слайду 15

ОрігаміОрігамі - (яп., букв.: «складений папір») стародавнє мистецтво складання фігурок з паперу. Для створення орігамі використовують спеціальний декоративний папір Орігаміяп. Модульне орігамі - орігамі, в якому ціла фігура збирається з багатьох однакових частин. моделі.

Номер слайду 16

Кольоротерапія. Кольоротерапія- покращує настрій. Кольоротерапія - ефективний засіб збереження здоров'я. Вплив певного кольору знімає енергетичну блокаду, яка є причиною функціонального розладу.

Номер слайду 17

Фототерапія. Основним змістом фототерапії є створення або сприйняття дитиною фотографічних образів, доповнених їх обговоренням і різними видами творчої діяльності (малювання, колажування, готових знімків у просторі т. д. Її використовують для вирішення психологічних проблем, а також розвитку і гармонізації особистості.

Номер слайду 18

Монотипія. Монотипія вважається однією з найпростіших нетрадиційних технік малювання (від грецької monos - один, єдиний і tupos - відбиток). Це проста, але дивовижна техніка малювання фарбами (аквареллю, гуашшю тощо) . Вона полягає в тому, що малюнок малюється на одній стороні поверхні і відбивається на іншу. Отриманий відбиток завжди унікальний, так як створити дві однакові роботи неможливо.

Номер слайду 19

Метод «Мандала»Мандала (Mandalа) - в перекладі «коло» або "центр". Малюнок її симетричний: зазвичай він являє собою коло з вираженим центром. Всередині кола більш або менш окреслені основні напрямки-орієнтири, число яких варіюється. Разом з тим, складні геометричні композиції мандали можна зустріти найрізноманітніші елементи: квадрати, овали, криві лінії, трикутники. Мандали можуть бути у вигляді величезних стін, або ж у вигляді маленьких картинок, їх можна намалювати на тканині , або папері, вишити за допомогою кольорових ниток на тканині, створити з піску і кольорових зерен рису. Одне з головних переваг роботи з мандалу - це те, що кожна людина розкриває себе сама з допомогою свого внутрішнього стану.

Номер слайду 20

Пісочна терапія. Пісочна терапія - це спосіб спілкування зі світом і самим собою; спосіб зняття внутрішнього напруження, втілення його на несвідомо- символічному рівні, що підвищує впевненість в собі і відкриває нові шляхи розвитку. В основу пісочної терапії лежать : створення вільного і захищеного простору, в якому дитина або дорослий може виражати і досліджувати свій світ; картина на піску може бути зрозуміла як тривимірне зображення якого-небудь аспекту душевного стану; неусвідомлена проблема розігрується в пісочниці, подібно драмі, конфлікт переноситься з внутрішнього світу в зовнішній і робиться зримим.

Номер слайду 21

Підліток в арт-терапевтичному процесі отримує цінний досвід позитивних змін. Поступово відбувається поглиблене самопізнання, самоприйняття, гармонізація розвитку, особистісне зростання. Це потенційний шлях до самовизначення, самореалізації, особистості

Номер слайду 22

pptx
Додано
3 травня 2018
Переглядів
4666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку