Презентація "ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ АРТ-ТЕРАПЕВТИЧНИХ ТЕХНІК ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ЕМОЦІЙНОГО РЕСУРСУ ПЕДАГОГІВ. Практикум "Новорічна екібана"."

Про матеріал
Матеріал розроблений для використання практичним психологод ЗО для роботи з педагогами. Одна з найважливіших умов “виживання” в професії для педагогів – уміння відновлювати власну ресурсність та емоційний стан. Саме тому, сьогодні, практичний психолог Морозовська Лілія Леонідівна провела психологічний практикум «Використання елементів арт-терапевтичних технік для відновлення емоційного ресурсу педагогів.Практикум "Новорічна екібана"» на якому усі присутні трансформували енергію негативних емоцій в творчий процес створення новорічно-різдвяних композицій. Педагоги БЛІСПу отримали гарний настрій, позитивні емоції, покращили психологічний стан, підняли життєвий тонус надихаючись на подальшу плідну працю в новому 2022 році!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ АРТ-ТЕРАПЕВТИЧНИХ ТЕХНІК ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ЕМОЦІЙНОГО РЕСУРСУ ПЕДАГОГІВ. Практикум «Новорічна екібана»Практичний психолог БЛІСПМорозовська Лілія Леонідівна

Номер слайду 2

Арттерапія (лат. ars - мистецтво, грец. Therapeia - лікування) являє собою методику лікування за допомогою художньої творчості. Арттерапія сьогодні вважається одним з найбільш м'яких, але ефективних методів, що використовуються в роботі психологами і психотерапевтами.

Номер слайду 3

Можна сказати, що під час сеансів арт-терапії пацієнти отримують важливе послання від власної підсвідомості. Дана методика належить до найдавніших і природних форм корекції емоційних станів. Важливо, що будь-яка людина навіть самостійно, без допомоги фахівця, може займатися арттерапією. Це допомагає розслабитися і зняти напругу. Важливо, що для занять арт-терапією не потрібно спеціальної підготовки.

Номер слайду 4

ВИДИ АРТ-ТЕРАПІЇ: Музикотерапія. Бібліотерапія. ДрамотерапіяІгротеапіяІзотерапія. Мандалотерапія. Тваринотерапія. Колаж. ОрігаміПісочна терапія. Рукоділля. Фототерапія. Работа з глиною. Кольоротерапія

Номер слайду 5

Працює арт-терапія просто: вона трансформує негативну енергію страху, напруги або інших емоцій в творчу енергію. По-перше, необхідно знайти той вид мистецтва, який людині ближче, який не викличе у нього негативних емоцій, страху або збентеження. Наприклад, людині сором’язливому і затиснутому не слід нав’язувати спів або акторську гру, варто почати з малювання або ліплення. За основу в арт-терапії завжди береться вид творчості, з яким нескладно впоратися, в якому не потрібні якісь особливі навички і яким може зайнятися абсолютно кожен. Найважливіше – почати. Для початку, вибравши техніку і напрямок, слід просто приділити деякий час заняття, і все - творіть, не замислюючись про фактор художньої цінності створюваного арт-об’єкта, і зосереджувати увагу виключно на процесі, а не на результаті.

Номер слайду 6

КОРИСТЬ АРТ-ТЕРАПІЇАрт-терапія дає позитивні результати в лікуванні як психологічних, так і фізичних недуг. Творчість допомагає організму впоратися з важкими хворобами і швидше відновитися після отриманих травм. Це пояснюється тим фактом, що фізичний стан організму багато в чому визначається психологічним здоров’ям, позитивним настроєм. АРТ-ТЕРАПІЯ: *прискорює лікування різних фізичних і психічних захворювань,*підвищує інтеграцію особистості в суспільне життя,*заспокоює нервову систему,*гармонізує внутрішній світ,*вчить контролювати свої емоції,*допомагає усвідомити психологічні проблеми,*знімає напруження, дратівливість, агресію,*підвищує настрій, заряджає енергією,*допомагає справитися з сонливістю, млявістю, зневірою,*покращує роботу головного мозку,*розвиває творче мислення, фантазію.

Номер слайду 7

Для яких би цілей не застосовувалися ті чи інші види сучасної арт-терапії, вона завжди дає результат і, що характерно, не має небажаних побічних ефектів. Величезна відмінність арт-технік ще й в тому, що для лікування людина не зобов’язаний комунікувати, вона проявляє своє «Я» в образах через візуальне мистецтво, а не через спілкування. А для дуже багатьох людей в стресовому стані це вкрай важливо. Цілі арт-технік – це поліпшення психологічного та емоційного стану, самовираження, зняття напружень, позбавлення від страхів, тривожності, агресії, депресії, апатії, підняття життєвого тонусу і настрою. І це дійсно працює!

Номер слайду 8

Новорічна екібана

Номер слайду 9

Використані матеріали та їх значення: Ялинка-вічнозелене дерево-символ життя;Новорічні кульки- (біблійні райські яблучка в Саксонії ХVІ ст)-вічне коло життя;Шишка-символ плодовитості;Стрічка- символ єднання. Під час об»єднання деталей запропонувати педагогам використати установки або афірмації. Афірмації — це позитивні установки, вірячи і діючи відповідно до яких ми можемо змінити своє життя на краще. Наприклад: під час зв»язування гілок ми думаємо про свою сім»ю-в думках проговорюємо усі побажання та мрії; коли прив»язуємо кульки- робимо установку на благополуччя для себе, шишки-про чоловіка або майбутню «половинку», додаткові прикраси екібани-про діточок. Наприкінці усе це об»єднуємо стрічкою.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Будь-які безвихідні ситуації тільки в вашій голові. Життя набагато більше та ширше, ніж ці перешкоди на лінії.

pptx
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку