Презентація на тему: “Як підібрати ключик до дітей нової генерації”

Про матеріал
Презентація, створена з метою аналізу особливостей дітей покоління Z, систематизація та надання рекомендацій для педагогів та батьків, щодо ефективної взаємодії з дітьми "Хоумлендерами".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “Як підібрати ключик до дітей нової генерації”Підготувала: Практичний психолог. Острівської ЗОШ I-III ступенів. Лариса Піщатін

Номер слайду 2

Періодизація поколінь:- Бебі-Бумери (1944-1963)- Х (1964-1984)- Міленіум (Y) (1985-2002)- Коумлендери (Z) (2002-2023)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ознаки дітей покоління Z: Нетерплячість (виросли в онлайн-середовищі та звикають до того, що їхні бажання завжди будуть виконані у віртуальній реальності, але щоб зробити це в реальному житті, часто недостатньо просто натиснути на кнопку). Зосередження на короткострокових цілях (у всьому прагнуть отримати негайні результати, як в Інтернеті). Залежність від Інтернету (сидять у соціальних мережах, грають в Інтернет-ігри, постійно розповідають про своє життя в блогах і спілкуються у соціальних мережах). Фрагментарність образного мислення (не виховані на книгах, а тому максимум, що вони можуть читати, це будь-які статті, найчастіше – міні-новини, формат твітів і статусів у соціальних мережах).

Номер слайду 5

Швидко стають дорослими (виросли в епоху економічної депресії; а від них усі очікують тільки одного – бути успішним). Орієнтація на використання (знають, чого хочуть і як це отримати, тому мають у своєму арсеналі десятки аргументів, які використовують, коли просять щось у батьків). Цінують чесність, тому в соціальній мережі відкриті (багато хто живе у світі фантазій, але деякі пишуть правдиво та чесно, інколи – дуже відкрито, чим шокують старше покоління). Віртуальний світ на першому плані (у виборі між особистою зустріччю та спілкуванням у кіберпросторі віддадуть перевагу другому способу). Техніку знають краще, ніж розуміють почуття людей (запитують не у вчителів і батьків, а в Інтернеті, тому збільшується комунікативна відстань дітей від їхніх батьків і переривається ланцюг соціального наслідування, передавання досвіду). Розумні виконавці (легко піддаються впливу).

Номер слайду 6

Основні риси покоління ZЗдатність обробляти багато інформаціїІнтерес до екології та екологічних проблем. Хочуть покращити світ. Вміння виділяти важливе, розставляти приорітети. Відповідальність. Щодня 2-4 години проводять в You. Tube92% щодня онлайн. Постійно навчаються. Мульти-задачніВізуали

Номер слайду 7

Чому цих дітей називають “Хоумлендерами”?Не відчувають межі між віртуальним та реальним життям. Важливість затишку в сім’ї Не люблять фізичну працю. Дистанційне спілкування

Номер слайду 8

Поради вчителям щодо побудови стилю навчання учнів «Покоління Z»: Добре структурувати навчальний процес. Покоління Z росте в дуже «впорядкованому» світі та потребує такого ж порядку й логічної послідовності від навчання. Його представники бажають точно знати, що і в які терміни від них вимагається – ця інформація має бути дуже докладною. Забезпечити «зворотній зв'язок». Сучасні учні завжди хочуть знати, наскільки точними є їхні припущення, чи правильно вони розуміють матеріал, чи роблять помилки, тому вдячні вчителю за увагу та участь. Зробити навчальний матеріал «яскравим і візуальним». Покоління Z найкраще сприймає візуальну інформацію. Скоротити та візуалізувати інформацію. Текстові матеріали повинні бути простими для розуміння, структура тексту має відповідати його змісту, а ключові моменти – виділені візуально. Крім того, для цього покоління дуже важливим є підбиття підсумків за кожним етапом навчання – і майже негайна постановка завдань до наступного етапу.

Номер слайду 9

Керувати мудро. Учні не будуть зневажати вчителя, якщо вони відчувають, що їхні знання в деяких питаннях більш глибокі, ніж його. Однак вони безумовно бажають, щоб учитель надав їм можливість продемонструвати ці знання, і будуть дуже вдячні, якщо він проявить щирий інтерес.  Представники цього покоління хочуть, щоб наставник був здатним і мудрим керівником, а не "все знав". Подавати матеріал в оптимістичному тоні. Позитивізм мислення сприяє розумовій активності. Ставити перед учнями зрозумілі й реальні цілі. Представники «покоління Z» готові робити все максимально ефективно, але для цього вони повинні знати, що саме вимагається від них. Також учитель повинен допомогти зрозуміти, навіщо учневі потрібна певна інформація, і надати найкращу можливість скористатися нею. Використовувати ефективно час. Представники покоління Z не здатні утримувати увагу на будь-чому понад 15-20 хв. Поділіть навчальний час на певні інтервали, протягом яких в учнів буде змінюватися вид діяльності. Не перевантажувати інформацією. Покоління Z хоче отримувати «сконцентровані» знання. Крім того, вони свідомо ігнорують етапи уроку, спрямовані на «закріплення» матеріалу за допомогою його багаторазового повторення: як тільки суть навчального матеріалу їм стає зрозумілою, подальше повторення того ж матеріалу стає «недоречним».

Номер слайду 10

Для оптимізації освітнього процесу та уникнення конфліктів педагогам слід врахувати, що потрібно:не тільки знати та розуміти особливості поведінки покоління Z, а психологічно правильно реагувати на неї;створити в навчальному закладі комфортні умови, які відповідають запитам цих дітей: надати можливість використовувати WI-FI, мультимедійні дошки, зручні місця для відпочинку, нестандартне оформлення інтер'єру тощо;трансформувати освітній процес відповідно до рекомендацій зарубіжних і вітчизняних учених, педагогів-практиків;постійно підвищувати власну інформаційну грамотність і використовувати сучасні гаджети в освітньому процесі;спілкуватися з батьками учнів з метою їх інформування щодо особливостей покоління Z, а також знаходження спільних способів їх виховання й розвитку.

Номер слайду 11

Битва поколінь: виграти можна лише разом. Батьки-Діти

Номер слайду 12

Причини непорозумінь і конфліктів між поколіннями: Дорослі часто починають битву з пелюшок. Шукають в базових потребах маніпуляціїРоблячи те, що йде наперекір батьківським відчуттям. Самі не розуміючи, чого хочуть в результаті виховання. Батьки намагаються бути строгими там, де потрібна гнучкість та послідовність. Читають нотації, коли треба слухати. Сприймають виховання як повчання, покарання та подання уроків

Номер слайду 13

6 порад для спілкування з дітьми покоління ZКатегорично не можна на них кричати. Діти Хоумлендери хочуть, щоб з ними розмовляли спокійним голосом. Завжди. Навіть, коли емоції переповнюють Вас. Давати можливість висловлювати свою точку зору. Шукати компроміси. Напрацьовувати у себе вміння давати їм право на своє “Я”Допомагайте підтримувати, розвивати їх хобі та інтереси. Важливо не нав’язувати тільки ті, що ви вважаєте важливими. Приділяйте багато часу на розмови разом з сім’єю, обговорюйте питання разом, прислуховуючись до думки дітей. Показуйте свої емоції та ставлення, не ховайтесь Діліться власним досвідом вирішення проблем. Розвивайте сторітеллінг, зараз час хороших слухачів та оповідачів

Номер слайду 14

Виховання – це стосунки, а за стосунки завжди відповідальний дорослий

Номер слайду 15

Будьте добрими, навіть коли забороняєте. Поведінка оманлива, дивіться глибше. З кожним роком – менше директивностіБудьте послідовними та систематичними. Як би вас не лякав норов сучасного покоління, це саме їхній світ!

Номер слайду 16

Список використаних джерел: Солдатова Г. Покоління Z : психолог розповіла, як Інтернет змінив сучасних дітей [Електронний ресурс] / Галина Солдатова.  https://ukr.media/science/272956/Колосова Г. Хто такі «ікси» та «ігреки» і як їм порозумітися з «зетами» https://www.pedrada.com.ua/article/1236-qqq-17-m3-15-03-2017-hto-tak-ksi-ta-greki-yak-m-porozumtisya-z-zetami. Мірошникова А. Головні риси сучасних школярів та як їх спрямувати в корисне русло https://osvitoria.media/opinions/yak-vchytelyam-porozumitysya-z-tsyfrovym-pokolinnyam-ditej-porady-psyhologa/.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Піщатін Лариса
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку