Презентація "Використання ейдос–конспектів на уроках зарубіжної літератури"

Про матеріал
Презентація "Використання ейдос–конспектів на уроках зарубіжної літератури" з досвіду роботи вчителя Петрової Т.В. Різні види ейдос–конспектів, створені учнями на уроках
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИКОРИСТАННЯ  ЕЙДОС - КОНСПЕКТІВ НА УРОКАХ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ Епіграф: Скажи мені  –  і я забуду;Покажи мені  –  і я запам’ятаю;Дай зробити  –  і я зрозумію. (Китайська притча) Вчитель Новоукраїнського ЗЗСО І – ІІІ ступенів Петрова Тетяна Володимирівна

Номер слайду 2

Ейдос-конспект – це особисте тлумачення і власне бачення теми та образів художнього твору учнем “Ейдос" (від грец. – образ) Ейдетика - це прийоми розвитку пам'яті через образне і асоціативне мислення.  Ефективність ейдотехніки побудована на формулі:уява + позитивні емоції = засвоєна інформація.

Номер слайду 3

Ейдос-конспект може бути створений - у паперовому або - мультимедійному варіанті , складається з двох частин: 1. Візуалізація матеріалу – це тема, цитатний матеріал, що породжує образ (малюнок, аплікація, схема, світлина) 2. Розгорнутий коментар – формулювання назви, тлумачення використаних асоціативних образів, схем, графіків, опорних слів з обґрунтуванням використання кожного елементу відповідно до тексту (коментар з теми)

Номер слайду 4

Види ейдос-конспектів (за формою):- художні: в основі – малюнок, фотографія або колаж; - графічні: наближені до опорних схем-конспектів, але в основі схеми лежать образи;- колірні: в основі – символіка кольору. Малюнок може виконуватися у вигляді кольорограми з поступовою зміною кольорів, їхнім взаємопроникненням і навіть з виходом за межі обмеженого простору (кола, еліпса тощо); - асоціативні: надання конкретних форм образного втілення символа або абстрактного поняття, скажімо, щастя, мудрості, натхнення, творчості, яке вимагатиме від учня креативності мислення;- комбіновані: поєднують у собі різні види: малюнок і колір, схему і образи, авторські та читацькі образи;- цифрові: створені на комп’ютері.

Номер слайду 5

Графічні ЕК(наближені до опорних схем-конспектів, але в основі схеми лежать образи)

Номер слайду 6

Вивчення теми “ Постмодернізм ”

Номер слайду 7

Художні ЕК (в основі – малюнок, фотографія або колаж)

Номер слайду 8

Комбіновані: поєднують у собі різні види: малюнок і колір, схему і образи, авторські та читацькі образи. Дж. Свіфт «Мандри Лемюеля Гуллівера»

Номер слайду 9

Ф. Шиллер «Рукавичка»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Оноре де Бальзак “ Гобсек ”

Номер слайду 12

Колірні ЕК(в основі – символіка кольору)

Номер слайду 13

Асоціативні ЕК(породжують власні образи)В. Скотт «Айвенго»

Номер слайду 14

Ф. Шиллер «Рукавичка»

Номер слайду 15

Поезія землі не вмре ніколи. Опівдні, як мовчать серед гілок. Птахи в гаю, невтомний голосок. Обнизує покоси й частоколи. Це коник, він поймає гори й доли,На стернях довгий ведучи танок. Метод піктограм– це малюнкове письмо, де слова замінені символами або спрощеними малюнками. Джон Кітс. Вірш «Про коника та цвіркуна»

Номер слайду 16

Робота учнів на мультимедійній дошціЗавдання: презентувати себе за допомогою методу “ Ейдос-конспект ”

Номер слайду 17

Хмара слів (хмара тегів)О. Грін «Пурпурові вітрила»

Номер слайду 18

Оноре де Бальзак “Гобсек”

Номер слайду 19

Петрарка. Сонети

Номер слайду 20

Переваги роботи з ейдос-конспектом:- допомагає побачити образ, створений автором, очима учня;дозволяє перевірити рівень сприйняття твору; розкриває глибину розуміння тексту;- потребує від учня самостійної роботи у виборі тем, образів, навчає його пошуковій діяльності;- розвиває творчі здібності учня, інтегрує різні види мистецтва: літературу і живопис;- навчає порівнювати різні точки зору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Московчук Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Петрова Тетяна
Додано
18 березня 2021
Переглядів
3415
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку