Презентація Вимова голосних

Про матеріал
Презентація може бути використана для уроку української мови 5 клас НУШ за підручником О.Авраменка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИМОВА ГОЛОСНИХ ЗВУКІВНУШ

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці Очікувані результати навчання:виокремлює та розрізняє мовні одиниці (звуки слова);обмінюється думками на тему, пов`язану із ціннісними орієнтирами;досліджує багатогранність звуків вдосконалює мовлення.

Номер слайду 3

ПРИГАДАЙ!Склад утворює голосний звук. Скільки в слові голосних, стільки й складів. Голосні звуки (їх 6) утворюють за допомогою голосу: [а], [о], [у], [е], [и], [і]. голосні бувають наголошеними й ненаголошеними: у слові [п’іс′н′а] звук [і] наголошений, а звук [а] ненаголошений.

Номер слайду 4

Творчо-пошукова робота   Зробити звуковий запис поданих слів. Вказати голосні звуки, що вимовляються нечітко. Голубити, село, зимовий.  Пояснити причину нечіткої вимови

Номер слайду 5

Уставте пропущені літери е та и. У якому реченні неможливо точно визначити, яку літеру пропущено — е чи и? Із чим це пов’язано?Збирай гр..би. Сильніше гр..би!Юрчику, гр..би!

Номер слайду 6

Вимова голосних [а], [у], [і] Голосні [а], [у] та [і] завжди вимовляють чітко: рама [рама], пустун [пустун], ніжність [н′іжн′іс′т′].

Номер слайду 7

Вимова голосних [е] та [и] Звуки [е] та [и] у наголошеній позиції завжди вимовляють чітко: спека [спека], Маргарита [маргарита]. У ненаголошеній позиції [е] наближається до [и], а [и] наближається до [е]: весна [веисна], сестра [сеистра], зима [зиема], Мирон [мие рон].

Номер слайду 8

Вимова голосного [о] Голосний [о] вимовляють чітко як у наголошеній, так і в ненаголошеній позиції: молоко [молоко], голубці [голубц′і]. Звук [о] наближаєтьсяу вимові до [у] лише перед складом із наголошеним [у] або [і]: зозуля [зоу зул′а], голубка [гоу лубка], Поліна [поу л′іна], коліно [коу л′іно].

Номер слайду 9

Жартівливо-творча вправа «Всіх скоромовок не перемовиш, не перевискоромовиш»  Прочитати вголос скоромовки, правильно вимовляючи голосні звуки. Які голосні у ненаголошених складах вимовляються чітко? Які – нечітко?

Номер слайду 10

РОБОТА З ТЕКСТОМКатання на ковзанах цілком можна назвати однією з улюблених зимових розваг молоді. Але це не тільки розвага, адже фізичні навантаження дають велику користь організму людини: поліпшують діяльність легень і серця, посилюють обмін речовин, зміцнюють м’язи. У ковзанів довга історія. Про існування ковзанів у давнину свідчать археологічні розкопки. Перші ковзани в Русі-Україні робили з кістки й дерева. Каталися на них за допомогою палиць із гострими кам’яними наконечниками (З дитячої енциклопедії). Зробіть звуковий запис виділених слів. Складіть і запишіть правила безпечного пересування слизькою поверхнею (якщо надворі ожеледиця).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Розрізняйте слова ожеледь і ожеледиця. Ожеледь — кристали льоду або снігу, якими обростають стовбури й гілки дерев, дроти. Ожеледиця — тонкий шар льоду на поверхні землі. культура слова

Номер слайду 13

Прочитайте слова, чітко їх артикулюючи. Одеса, котик, Ужгород, собаченя, місто, школа, лебідь, лебедя, черешня, хвиля, хвилювати, голуб, голубка, ребро, ребра, пиляю, пилка, потоки, потік.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дякую за гарну роботу на уроці!

Номер слайду 16

Домашнє завдання ст. 96 завдання А,Б. Підручник « Українська мова» О. Авраменко 2022

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Yel Ksju
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
6084
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку