Презентація "Винаходи українців"

Про матеріал
До Вашої уваги презентація про винаходи українців, які змінили світ. Ви дізнаєтесь для себе багато нового та корисного про винаходи та досягнення українських вчених. Сподіваюся, що матеріал буде корисним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Тищенко О. Л. Винаходи українців, якими користується світ

Номер слайду 2

Винаходи українців, якими користується весь світ, відомі кожному із нас, хоча ми про це і не знаємо. Українські відомі винахідники та їх винаходи прославляють нашу країну у всьому світі. Без деяких створених саме українцями речей і винаходів сучасний світ просто неможливо уявити! І якщо ви думаєте, що це якісь маловідомі й рідко використовувані речі, то глибоко помиляєтесь.

Номер слайду 3

Перший підводний човен. В це важко повірити, але перший підводний човен було винайдено ще у 16-17 століттях! Винахідниками стали козаки – вони будували свої чайки з низькими бортами, обв’язували човни очеретом і опускали таким чином їх під воду. Швидкість чайок була невеликою – усього 15 км/год, але і цього було достатньо, щоб обхитрувати ворога і зникнути у нього “з-під носа”.

Номер слайду 4

Розбірний рамковий вулик. В 1814 році чернігівець Петро Прокопович винайшов розбірний рамковий вулик, найкращим чином пристосований до клімату в роботі бджоляра з бджолами, який оберігає бджіл при відборі меду. В 1827 році Прокопович відкрив у своєму рідному селі першу в Російській імперії школу бджільництва, яку утримував на власні кошти.

Номер слайду 5

Гасова лампа. Звичайно, зараз цей винахід відійшов у минуле і вважається бабусиним мотлохом, або ж краще сказати раритетом, та винайшли його у далекому 1853 році саме українці – львівські аптекарі Ігнатій Лукасевич і Ян Зех. За це досягнення їм встановлено пам’ятник у місті Лева. Одночасно з лампою ними ж був винайдений і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції і очищення нафти.

Номер слайду 6

Електричний трамвай. Ще 1870 року уродженець Полтави Федір Піроцький винайшов спосіб передавати електроенергію залізним дротом. У 1880 році він представив проект застосування електрики “для руху залізничних потягів із подачею струму”. Вже через рік у Берліні поїхав перший трамвай, виготовлений компанією Siemens за схемою українця.

Номер слайду 7

Вакцини проти чуми та холери. Володимир Хавкін створив перші в історії вакцини проти чуми і холери. Він працював спочатку в Одесі, а пізніше в Парижі. У Франції Володимир Хавкін винайшов протихолерну вакцину. З 1896 року працював в Індії, де створив першу в історії вакцину проти чуми. Зусилля вченого знайшли підтримку в уряду Великої Британії, вчений був нагороджений Нобелівською премією. В Індії ним було вакциновано понад 4 мільйонів людей. Видатний вчений був призначений головним бактеріологом країни та директором Бомбейської протичумної лабораторії. Пізніше ця лабораторія була перетворена і досі діє як Інститут Хавкіна.

Номер слайду 8

Перший у світі гідролітак Киянин Дмитро Григорович збудував перший у світі гідролітак у 1913 році. Йому належить ідея створення першого в світі винищувача, у якого шасі прибираються в повітрі. Він же автор майже 80 оригінальних конструкцій літаків найрізноманітнішого призначення. Гідролітаки його конструкції вироблялися в США, Великій Британії, Італії та Франції. За часів СРСР репресований.

Номер слайду 9

Ракетний двигун1929 року одесит В. Глушко створив електричний ракетний двигун. Вперше цей двигун було використано значно пізніше — в 1964 році — для забезпечення орієнтації та корекції траєкторії на кораблі «Восход» і автоматичної станції «Зонд-2». Він був придатний для космосу, за межами земного тяжіння. В 1930 році вчений починає займатися конструюванням рідинно-реактивного двигуна. А далі були двигуни серії РД для ракетоносіїв: «Восток», «Космос», «Протон», «Союз», «Енергія»… «Енергія» — найпотужніший на світі ракетоносій, що може доставити на орбіту вантаж вагою 100 тонн.

Номер слайду 10

Вугільний протигаз. Видатний вчений, хімік-органік М. Д. Зелінський, уродженець Херсонщини, винайшов вугільний протигаз, який допоміг зберегти життя тисячам солдатів. В  1915 році протигаз Зелінського був представлений науковому товариству, а вже в 1916 році був прийнятий на озброєння арміями Антанти. Основним сорбуючим матеріалом в ньому було активоване вугілля.

Номер слайду 11

Гелікоптер. Цим винаходом завдячуємо українському вихіднику Ігорю Сікорському, що на початку 20 століття емігрував до США. Саме там, 1931 року, він запатентував перший гелікоптер. У 1939 році Сікорський сам випробував експериментальний вертоліт VS-300 (S-46), а у 1942 році його гвинтокрил XR-4 (VS-316) прийняла на озброєння армія США. Після війни фірма Сікорського стала визнаним лідером у всьому світі.

Номер слайду 12

Поштовий індекс. У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

Номер слайду 13

Автоматичний відкидний верх автомобіля. Олексій Володимирович Сахновський, онук знаменитого українського цукрозаводчика Терещенка, —промисловий дизайнер, який вперше в світі створив систему автоматичного приводу складного верху кабріолета. Автор дизайну знаменитого американського автомобіля Cord L-29, у 1930 р. дизайн цього автомобіля виграв зразу два Гран-прі у Монте-Карло та Парижі, причому у столиці Франції головний приз йому присудили заочно, ще до прибуття авто в Париж.

Номер слайду 14

Найшвидший у світі автомобіль. У найшвидшому автомобілі, проект якого в 1966 році розробив харків’янин Володимир Нікітін, був встановлений вертолітний газотурбінний двигун ГТД-350 потужністю 400 кінських сил. Розрахункова швидкість машини становила 400 км/год, але вона не була досягнута через відсутність відповідної траси. Однак під час заїзду на Чугуївської трасі ХАДІ-7, стартувавши з місця, зміг розвинути швидкість 320 км/год на дистанції 1 км.

Номер слайду 15

Компакт-диск. Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В’ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.

Номер слайду 16

Найбільший та найпотужніший літак. Літак Ан-225 «Мрія»—найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Довжина Ан-225 «Мрія» — 84 метри, висота — 18,1 метра. Площа крил, розмах яких становить 88,4 метра, — 905 кв. метрів. Літак може літати з крейсерською швидкістю 800 км на годину і максимальною — 850 км на годину при завантаженні 640 тон. У листопаді 2004 Міжнародна федерація аеронавтики внесла Ан-225 у Книгу рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Номер слайду 17

Екологічно чисте паливоІнженер зі Славутича Володимир Мельников сконструював машину, яка перетворює відходи деревини в паливні брикети. Піч під надвисоким тиском розігріває тирсу до 300 градусів, внаслідок чого утворюється рослинний клей. Далі працює прес, який стискає масу з силою 200 тон на квадратний сантиметр. В результаті виходить паливний брикет, схожий на антрацит.

Номер слайду 18

Рукавичка для людей з проблемами зору. Хлопець із Луганська Іван Селезньов представив на міжнародному конкурсі "Intel International Science and Engineering Fair" свій проект "Нове чуття: ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору". Така річ може стати досить корисною з точки зору орієнтації у просторі. Винахід молодого українця потрапив до трійки кращих винаходів світу у 2013 році, а американські інвестори вже ним зацікавились і пропонують співпрацю. Однак Іван все ще чекає, коли матиме змогу розвинути проект в Україні.

Номер слайду 19

Костюм-екзоскелет. Студент-першокурсник Національного авіаційного університету Антон Головаченко створив екзоскелет, за допомогою якого можуть повноцінно рухатися люди з обмеженими можливостями. Свій винахід Антон розробляв 11 місяців, скелет може підіймати до 120 кг людської ваги. Головною метою хлопця було допомогти прикутим до ліжка людям, щоб вони могли нормально жити, ходити на роботу та займатися улюбленими справами не думаючи про те, що вони мають певні відхилення від норми.

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Наталія Черно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
7450
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку