Презентація "Вірші зарубіжних письменників про дружбу і кохання. Р.Бернс «Любов»

Про матеріал
Ознайомити учнів із зарубіжними поетами, що писали про дружбу та кохання: Р.Бернсом, Г.Гейне, К.Симоновим, розкрити особливості поетичного світу кожного з них, довести, що любов — першооснова життя, засіб бачення і пізнання світу та власної душі, допомогти зрозуміти, що кохання — найсвітліше, найніжніше почуття, що здатне творити чудо, робити людину доброю, чуйною, благородною; виховувати повагу до справжніх почуттів; удосконалювати навички аналізу й виразного читання поетичного тексту. :
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вірші зарубіжних письменників про дружбу і кохання. Р. Бернс «Любов»

Номер слайду 2

Любов - над бурі зведений маяк. Вільям Шекспір

Номер слайду 3

Експрес-опитування Щойно ви прослухали пісню відомого російського рок-музиканта, співака й композитора 80-х років XX століття Олександра Градського «В полях под снегом и дождём». Про що ця пісня? Яке враження вона на вас справила? Спробуйте пояснити свої емоції. Чи знаєте ви, хто автор віршів? Чи нагадує вам музика Градського фольклорні народно-пісенні мотиви? Якого саме народу?

Номер слайду 4

Одна із провідних тем його творчості – це любов до батьківщини, до рідної землі, до народу-трудівника АсоціаціїЩо вам вже відомо про особистість й творчість Роберта Бернса?Роберт Бернс – поет-патріот, відданий своїй землі

Номер слайду 5

Створення інтелект-карти. Життя та творчість Роберта Бернса

Номер слайду 6

Аналіз вірша Роберта Бернса «Любов» («А Red Red Rose») Чим привабив вас вірш Роберта Бернса «Моя любов - рожевий квіт»? Які емоції охопили вас під час прослуховування та особистого прочитання вірша? Який настрій переважає у вірші - оптимістичний чи песимістичний? Аргументуйте свою думку. Які образи вірша видалися вам найбільш вражаючими? Чому ви так вважаєте?

Номер слайду 7

Дослідницька робота. Як ви вважаєте, цей вірш Роберта Бернса про кохання чи про кохану? Порівняйте: в оригіналі «ту Luve’s»; у перекладі М. Лукаша «моя любов»; у перекладі В. Мисика «моя кохана». Наведіть аргументи на підтвердження вашої думки. Як ви вважаєте, ліричний герой відчуває гармонію зі світом природи чи відчуження від нього? Аргументуйте відповідь. Опишіть стан ліричного героя. Доведіть, що він бачить навколишній світ очима закоханої людини. Яку роль у зображенні коханої ліричного героя та його почуттів до неї відіграє світ природи?

Номер слайду 8

Який сенс, по-вашому, має розлука ліричного героя з його коханою? Чому з усіх пір року у вірші опосередковано йде мова лише про весну? Доведіть, спираючись на текст, що силі почуття ліричного героя не загрожує час. Прочитайте слова Вільяма Шекспіра, узяті за епіграф до нашого уроку. Як вони підсилюють вашу впевненість у глибині й силі любові героя вірша? Хто із персонажів вірша присутній у тексті безпосередньо, а хто - опосередковано? За якими ознаками ми можемо стверджувати, що почуття між ліричними героями вірша взаємне? Що вам відомо про біографічну основу вірша Роберта Бернса «Моя любов - рожевий квіт»? Схарактеризуйте роль і смислове навантаження метафоричного образу троянди у вірші («rose»).

Номер слайду 9

Поміркуйте, як ситуація, зображена на картині Ч. Люсі, підтверджує головну думку вірша Роберта Бернса «Моя любов - рожевий квіт»? Наведіть аргументи з тексту.

Номер слайду 10

Музична хвилинка- Прослухайте пісню Енді М. Стюарта «А red, red rose» на вірші Роберта Бернса. Як мелодія та голос співака допомагають передати тріумф почуттів ліричного героя? Доведіть, що вірш Роберта Бернса ввібрав у себе народно-пісенні традиції.

Номер слайду 11

- Прослухайте пісню Я. Нудика «Моя любов - рожевий квіт» у виконанні колективу «Піккардійська Терція». Яка пісенна версія вам сподобалася більше? Чому?

Номер слайду 12

Виразно прочитайте російськомовний переклад вірша Роберта Бернса, здійснений С. Маршаком. Поміркуйте, чому перекладач використав саме таку назву вірша. У якому сенсі це відповідає оригіналу? Які смислові нюанси вніс переклад Маршака у ваше сприйняття вірша Роберта Бернса «Моя любов - рожевий квіт»? Наскільки цей переклад близький до авторського тексту? Любовь, как роза красная, Цветет в моем саду. Любовь моя - как песенка С которой в путь иду. Сильнее красоты твоей Моя любовь одна. Она с тобой, пока моря Не высохнут до дна. Не высохнут моря, мой друг, Не рушится гранит, Не остановится песок, А он как жизнь бежит... Будь счастлива, моя любовь, Прощай и не грусти. Вернусь к тебе, хоть целый свет Пришлось бы мне пройти!

Номер слайду 13

- Доведіть, що вірш Роберта Бернса «Моя любов - рожевий квіт» може бути піснею кохання, піснею зізнання коханій для кожної людини в світі, в тому числі й для українців.

Номер слайду 14

Домашнє завдання С. 164-165 опрацювати, вірш Гейне вивчити напам’ять.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Дякую! Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Слубська Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Подгайная Марина
    Дякую, Наталіє Михайлівно! Чудова робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
14926
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку