Презентація "Віршована мова (рима, строфа, ритм)"

Про матеріал
Презентація містить теоретичні відомості про віршовану мову (рима, строфа, ритм)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віршована мова(рима, строфа, ритм)

Номер слайду 2

Мова художніх творівпрозовавіршована. Віршована мова має ритм і риму, вона розмірена. Рима — це співзвучні закінчення рядків у віршованому творі. Ритм — рівномірне чергування наголошених і ненаголошених складів, розміреність і злагодженість у звучанні. «Цар Плаксій та Лоскотон»«Мавка-Вербинка»«Фарбований Лис» Строфа — це поєднання кількох віршованих рядків, об’єднаних однією думкою, інтонацією та способом римування.

Номер слайду 3

Віршована мова має риму Рима — це співзвучні закінчення рядків у віршованому творі. Отака була сім’я. У царя у Плаксія. Цілі дні вони сиділи,Голосили, та сопіли,Та стогнали, та ревли,Сльози відрами лили.

Номер слайду 4

Мова вірша може мати риму, а може й не мати. У палаці кожен скаче. Та від щастя гірко плаче,Ллються сльози, як ріка, —Бачте, радість в них така!І за дядьком ЛоскотономІз нагайками в руках. Охоронці злих законів. Полювали по хатах.

Номер слайду 5

Сам же він живе й понині,Дітям носить щирий сміх. В розмальованій торбині,В пальцях лагідних своїх. Римування може відбуватися і в інший спосіб: наприклад, перший рядок римується з третім, а другий — із четвертим, як у такому уривку.

Номер слайду 6

Віршована мова має ритм, вона розмірена Цар Плак-сій ве-лів сер-ди-то:«Хай із ни-ми день при дніПла-чуть всі в краї-ні ді-ти Ллють-ся сльо-зи, як рі-ка, —Бач-те, ра-дість в них та-ка. Ритм -рівномірне чергування наголошених і ненаголошених складів.

Номер слайду 7

Строфа — це поєднання кількох віршованих рядків, об’єднаних однією думкою, інтонацією та способом римування.

Номер слайду 8

Строфа (куплет)Строфа — це кілька рядків, згрупованих за змістом та інтонаційно. Вона може об’єднувати два рядки (двовірш)Про спогади (Ліна Костенко)Навшпиньки повертаюсь у ті дні. Вони, як сонце, сходять у мені. Там є наш дім і обрій твоїх рук,і ще душа не відає розлукІ ще є час для друзів та гостей.І щастя є. І донечка росте.І син малює квіточку зорі,як той Маленький принц Екзюпері.

Номер слайду 9

три рядки (тривірш)МАКСИМ РИЛЬСЬКИЙ Осінь­маляр із палітрою пишноютихо в небі кружляє,осипає красою розкішною.

Номер слайду 10

МИКОЛА ВІНГРАНОВСЬКИЙчотири рядки (чотиривірш) і більше. Сама собою річка ця тече,Маленька річечка, вузенька, як долоня. Ця річечка Дніпра тихенька синя доня,Маленька донечка без імені іще.

Номер слайду 11

А ще ритмізації сприяють паузи — короткі перерви (або зупинки) під час читання, які у вірші здебільшого збігаються із закінчен­ням рядка. Віршовану мову записують у колонки та стовбчики

Номер слайду 12

Запишіть у зошит перші чотири рядки Державного Гімну. України й підкресліть у ньому рими.

Номер слайду 13

  Ще не вмерла Україна, і слава, і воля, Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля. Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці. Приспів: Душу, тіло ми положим за нашу свободу. І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бродецька Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Shepel Nastena
    Дуже дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
8782
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку