Презентація-Виступ Використання інноваційних технологій в корекційно-розвивальній роботі

Про матеріал
Виступ та презентація на тему "Використання інноваційних технологій в корекційно-розвивальній роботі".
Перегляд файлу

Нині система освіти, і зокрема дефектологія, переживає новий етап, який потребує змін, що мають сприяти своєчасному, всебічному і гармонійному розвитку дитини; базується на творчих, нестандартних рішеннях, що дає можливість вирішувати завдання корекційного навчання, виховання та розвитку дітей.

Інноваційні корекційні технології розкривають широкий спектр здібностей дитини.

Інноваційні технології не лише впливають на розвиток розумових здібностей і фізичного здоров’я, а й дозволяють активізувати різні відділи кори великих півкуль, що в свою чергу сприяє розвитку здібностей школярів й корекції проблем у різних галузях корекційно-розвивальної роботи.

Фітотерапія – інноваційна технологія лікування за допомогою рослин. Особливо рекомендується при різних недорозвиненнях мови. Допомагає  дитині не хвилюватися.

Ароматерапія – лікування за допомогою фітокомпозицій ароматів квітів та рослин

Су-Джок-терапія – взаємовплив окремих частин тіла за принципом подібності. Су - Джок терапія - це швидко ефективні, доступні та абсолютно безпечні методи самооздоровлення і самозцілення шляхом впливу на активні точки, які розташовані на кистях і стопах ("Су" - кисть, "Джок" - стопа).

Методи Су - Джок терапії дозволяють впливати не тільки на фізичний, а також на психоемоційний стан, ефективні в екстрених ситуаціях, не вимагають великих витрат та спеціальних пристосувань. Достатньо один раз зрозуміти, щоб користуватись цим все життя! 

Ігротерапія - процес взаємодії дитини і дорослого за допомогою гри, в якій на глибинному ціннісному рівні відбувається чарівне таїнство збирання і зміцнення власного "я", успішне моделювання власного сьогодення і майбутнього.

Для дітей із затримкою психічного розвитку та загальним недорозвиненням мови доцільно використовувати в корекційно-розвивальній роботі ігри з гудзиками, шнурівки,  ігри з прищіпками, пальчиковий театр.

Шнурівки: - розвивають сенсомоторну координацію, дрібну моторику рук;

  • розвивають просторове орієнтування, сприяють розумінню понять: «зверху», «знизу», «справа», «зліва»;
  • формують навички зав’язування шнурка на бантик; сприяють розвитку мовлення; розвивають творчі здібності.

Ігри з прищіпками: - розвивають сенсомоторну координацію, дрібну моторику рук;   Щоб гра була цікавою для дитини,можна прикріплювати прищіпки по тематиці (голки до їжака, дощик з хмарки, бадилля до морквини)

Ігри з ґудзиками

– розвивають уміння порівнювати предмети за кольором, розміром.

  • розвивають у дітей творчу уяву, пам'ять, мислення, творчі здібності, зорово-моторну координацію, окомір, мовлення, дрібні рухи рук.

      ІКТ (інформаційно-комп’ютерні технології). Сучасне  життя неможливо уявити без комп’ютера. Комп’ютери швидко увійшли в наше життя. Інтерес дитини до комп’ютера великий і справа дорослого направити його в потрібне русло.  На даний час розробляється все більше і більше комп’ютерних дефектологічних  ігор, завдань, які сприяють збагаченню словника, розвитку зв’язного мовлення дітей, покращують фонематичне сприйняття тощо.

ІКТ під час проведення дефектологічних занять допомагають цікавіше подавати матеріал, а діти невимушено із цікавістю виконують запропоновані завдання, працюючи самостійно або в парах. Використання ІКТ у корекційному процесі оптимізує здійснення індивідуального підходу та розширює можливості роботи.

Пісочна терапія. Останнім часом психологи, дефектологи пропонують використовувати такий спосіб розвитку дитини, як Сендплей (пісочна терапія). Терапевтичний ефект гри з піском описав швейцарський психолог і філософ Карл Юнг. Він вважав, що коли дитина будує і руйнує зроблене, а потім знову будує, таким чином вона усвідомлює те, що на зміну старому завжди приходить нове. Дітям подобається знаходити у піску різні фігури, називати їх, визначати звуки у назвах, складати речення з цими словами тощо.     Діти з задоволенням граються, але в цей же час вони розвиваються, закріплюють знання. Ігри з піском розвивають тактильно- кінетичну чуттєвість і дрібну моторику рук, стабілізують емоційний стан, долають страхи, допомагають долати комплекс «поганого художника», вдосконалюють координацію, сприяють розвитку зв'язного мовлення. Пісочна терапія досить ефективна і дає такі позитивні результати, як підвищення інтересу до занять, відчуття успішності, а на заняттях завжди цікаво і весело.

Музикотерапія – вплив музики на людину з терапевтичною метою.

Музикотерапія впливає :

-на покращення загального емоційного стану дитини;

-сприяє поліпшенню якості рухів (розвиваються ритмічність, плавність, виразність, координація);

-на корекцію і розвиток відчуттів, сприйняття, уявлень;

-на стимуляцію мовленнєвої функції;

-на нормалізацію просодичної сторони мовлення (тембру, темпу, ритму).

Зазвичай на заняттях використовуємо релаксаційну музику з виконанням певних релаксаційних вправ

Вправа  «Муха»

Мета: зняти напруження з м’язів обличчя.

Зручно сядьте: руки вільно лежать на колінах, плечі та голова опущені, очі заплющені.

Уявіть собі, що на Ваше обличчя намагається сісти муха. Вона сідає то на ніс, то на ротик, то на лоб, то на очі.

Завдання — не розплющуючи очей, відігнати набридливу комаху.

 

Вправа  «Лимон»

Мета: досягти стану спокою.

Сядьте зручно: руки вільно розмістіть на колінах (долонями вгору), плечі та голова опущені, очі заплющені.

Уявіть собі, що у Вас у правій руці — лимон.

Починайте повільно його стискати до тих пір, поки не відчуєте, що «вичавили увесь сік». Розслабтеся. Запам’ятайте свої відчуття.

Тепер уявіть, що лимон знаходиться у вашій лівій руці.   Повторіть вправу.

Знову розслабтеся і запам’ятайте свої відчуття.

Після цього виконайте вправу одночасно   обома руками.  Розслабтеся.

Насолодіться станом спокою.

 

Вправа «Бурулька»

Мета: досягти оптимального емоційного стану.

Станьте, заплющте очі, руки підніміть угору Уявіть, що Ви — бурулька. Напружте усі м’язи Вашого тіла.

Запам’ятайте це відчуття.

Необхідно завмерти у цій позі на 1-2 хвилини.

Потім уявіть, що під дією сонячного тепла Ви починаєте поволі танути, розслаблюючи поступово кисті рук, потім — м’язи плечей, шиї, корпусу, ніг тощо.

Запам’ятайте свої відчуття у стані розслаблення.

Цю вправу також можна виконувати дома, лежачи на підлозі.

 

Хромотерапія – це інноваційна технологія з метою розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу за допомогою кольорів.

Під час допомоги дітям, особливо з вадами інтелекту,  одні кольори ніжать погляд, заспокоюють, спонукають до проявів внутрішньої сили, інші - дратують, пригнічують, викликають негативні відчуття. Вплив кольорів на людей не однозначний, а індивідуальний, педагогам необхідно це враховувати в роботі.

 Сучасні  спостереження  над  впливом  кольору на стан людини дають можливість з'ясувати її настрій, характер, дати оцінку здоров'ю, виявити можливості  й здібності.

 

Вправа на координацію мови з рухом «Жовта пісенька».
Жовте сонце на землю дивиться, (Руки вгору, потягнулися, очі вгору.)
Жовтий соняшник за сонцем стежить. (Хитання руками вліво - вправо.)
Жовті груші на гілках висять. (Струшування руками вниз.)
Жовте листя з дерев летять. (Махи руками в сторони - вгору - вниз.)
Жовтий метелик, жовта комашка.
Жовті жовтці, ромашка жовта. (Присідання.)
Жовте сонечко жовтенький пісочок,
Жовтий колір радості, радуйся, друже мій. (Стрибки на місці).

 

 

Пальчикова гімнастика «Мию руки»

     Мило буває різним (діти намилюють руки)

     синім (з'єднують подушечки вказівних пальців)  

     зеленим (з'єднують подушечки середніх пальців)

     помаранчевим (з'єднують подушечки безіменних пальців),

     червоним (з'єднують подушечки мізинців)

     Але не зрозумію, чому ж завжди чорною буває вода (відображають емоцію здивування)

Вправа «Знайди та розмалюй усі букви «Р»

Імаготерапія - театралізація, включає в себе: лялькотерапію, казкотерапію.

Казкотерапія – це інтеграційна діяльність, в якій створюються дії  уявних ситуацій, які пов’язуються з реальним життям, спрямованих на активну участь у процесі, регулювання дитиною власних емоційних станів, самостійність, творчість.

            Крім того, треба зазначити, що казкотерапію  та лялькотерапію  використовують на всіх етапах корекційно-розвивальної роботи: під час створення ситуації заохочення, позитивного настрою дитини, комунікації; при формуванні початкових навичок (артикуляційної моторики, розвитку дихання, голосу, дрібної моторики, номінативного словнику тощо); розвиваючи лексико-граматичну сторону мовлення, інтонаційно-виразне мовлення .

Казкотерапія в корекційно-розвивальній роботі дозволяє вирішити такі завдання:

  •         розвинути пізнавальні здібності;
  •         сформувати причинно-наслідкові зв'язки;
  •         засвоїти соціальні норми, прийняті в суспільстві;
  •         розвинути мовну функцію в ненав'язливій, простій і доступній для дитини формі гри.

      При цьому важливо враховувати мовний статус дитини, ступінь вираженості порушення мови, особливості сформованості психічних функцій і вік дитини.

Знайомство з казкою, її героями, їх уособлення з власною особистістю дозволяє прискорити у дитини розвиток зв'язного мовлення. Коли настає період переходу від використання слів до промовляння цілих фраз важливо якомога більше читати дітям  казки, в яких міститься велика кількість простих і легких для повторення діалогів.

Коли дитина слухає казку, то занурюється в події, які в ній відбуваються і сильніше відчуває переживання героїв казки. Це створює можливість дитині поглянути на себе з боку. Повертаючись в реальний світ, він починає відчувати себе більш захищено та впевнено.

Сміхотерапія – інноваційна технологія - лікування позитивними емоціями. Сміх стимулює в організмі дитини нейтралізацію деструктивних і негативних програм, посилене утворення ендорфінів – «гормонів щастя», підтримку життєвих сил і фізичної активності, миттєве насичення енергією і бадьорістю.

Сміх є одним з механізмів адаптації людини до навколишнього середовища. Здоровий сміх стабілізує емоційний стан, доставляє неймовірне задоволення.

Сміх покращує роботу центральної нервової системи, сприяє зняттю головних болів, розвиває творче мислення, активність, додає сили волі і упевненості в собі.

Сміхотерапія сприяє формуванню просодичних компонентів мовлення, а саме сприйманню та розвитку емоційно-тембрового забарвлення мовлення, розвитку голосу, змістовного та логічного наголосу тощо. Слід зазначити, що у роботі з дітьми з різними  патологіями, сміхотерапія повинна обмежуватися дозованими вправами.

Гра “Обери правильну відповідь”

Колючий (морж чи йорж)?

Помаранчевий (ліс чи лис)?

Зелена (трава чи свиня)?

Гра “Чи правильно?”  (Скажіть як правильно)

 Зюк зів на зьорзині

Зюк скарзився друзині

Не полезісь нут ніколи

Завазяють спати бдзьоли

ТРВЗ-технологія (теорії розв’язання винахідницьких завдань) – це інноваційна технологія, яка дозволяє поєднувати предметно-пізнавальну діяльність з методами активізації та розвитку мислення, а також творчого вирішення навчальних і соціальних завдань.

ТРВЗ-технологія ставить за мету формування сильного мислення в учнів, виховання творчої особистості, підготовленої до вирішення складних нестандартних завдань в різних областях людської діяльності.

Автором теорії розв’язання винахідницьких завдань є Альтшуллер Г.С.

Оптимальною формою оволодіння дітьми методиками творчості є  система творчих завдань, які даються дітям через ігри, алгоритми на заняттях та протягом дня. Необхідною умовою є практичне втілення творчої думки: у малюнках, творах, казках, піснях, загадках, виробах, рухах.

Дидактичні ігри з ТРВЗ «Що у  мішку?», «Що не так?»,  «Кумедні кульки»,  «На кого схожа хмаринка?»

Мнемотехніка – техніка запам’ятовування, сукупність прийомів і способів, що полегшують запам’ятовування і збільшують обсяг пам’яті шляхом утворення штучних асоціацій. 

Як казав К. Д. Ушинський: Вчіть дитину яким-небудь невідомим словам: вона буде довго і даремно мучитись, але знайдіть двадцять слів з картинками і вона їх завчить на льоту.

На заняттях використовуютья мнемотаблиці  та мнемодоріжки. Особливо мнемотехніка є ефективною під час вивчення віршів.

Надзвичайно цікавою і ефективною інноваційною технологією є  Ейдетика – спосіб формування мислення, пам’яті, мовлення, креативності у дітей

Ейдетизм - це різновид образної  пам’яті. 

Ейдос - з грецької «образ». Ознака ейдетизму – емоційна забарвленість образів

   Завдяки розвитку образної уяви та фантазії ейдетика допомагає використовувати скриті «резерви» дитини за допомогою символів. Використовуючи символ (умовне зображення якогось поняття) дитина запам’ятовує не тільки звук, а й образ, що виникає.

Уявне промальовування - система ейдетики не просто покликана викликати асоціації з об'єктами, але і в думках описувати їх обриси. Занурюючись в атмосферу, уявляючи запахи і звуки, легше заучувати вірші і тексти.

Ось спробуйте, які «роги і копита» у вас вийдуть з цифр від 0 до 9.

У мене нулик - це дзеркало. З одиниці вийшла ялинка.

З двійки - всіма улюблений лебідь.Трійка перетворюється в змію.

Четвірка стала вітрильником. П'ятірка - морським коником.

З шістки я зробила веселого кита. Сімка - це бумеранг.

Вісімка схожа на сніговика. А дев'ятка - це повітряна кулька.

А можна уявити цифри зовсім по іншому.

Коректурні таблиці К.Крутій та Н. Гавриш на різну тематику : «Одяг», «Тварини», «Транспорт».

Під час роботи з коректурними таблицями основними завданнями для дітей є такі:

-знайти правильну відповідь

-назвати потрібне слово (слова)

-пояснити свої дії

-висловити власну думку

Під час корекційно-розвивальної роботи коректурні таблиці застосовують не лише для формування уваги і спостережливості, а й для розвитку пізнавальних, інтелектуальних, мовленнєвих навичок, математичних умінь, уміння орієнтуватися у просторі тощо. 

Вивористовую під час занять інноваційні технології проведення артикуляційної гімнастики: « Веселий язичок», «Жабка Квакша», логопедичні кубики, артикуляційна гусінь , артикуляційні доріжки , артикуляційні тваринки, вправи з  кулькою, вправи з ложкою, вправи з водою та чупа-чупсом.

Важливо використовувати інноваційні технології для розвитку дихання. Важливим є мовленнєве дихання.  Потрібно правильно підбирати і проводити  з дітьми та самостійно виготовляти  цікаві іграшки для розвитку мовленнєвого дихання

Також дистанційно проводиться корекційно-розвивальна робота на платформі Google Meet в ігровій формі :

-За допомогою візуальних карток

-Проведення відеозанять

- Створення презентацій з рекомендаціями для батьків

- Використання мультимедійних презентацій для дітей

Отже, варіативність використання інноваційних технологій в корекційно-розвивальній роботі дозволяє збільшити ефективність дефектологічної роботи з усунення порушень різних патологій.

       Використання інноваційних технологій на заняттях стимулює зацікавленість дітей до мовлення, спонукає до кращого засвоєння вивченого матеріалу, урізноманітнює прийоми і методи корекційного впливу.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Використання інноваційних технологій в корекційно-розвивальній роботі»вчитель- дефектологІваницька Тетяна Георгіївна

Номер слайду 2

Нині система освіти, і зокрема дефектологія, переживає новий етап, який потребує змін, що мають сприяти своєчасному, всебічному і гармонійному розвитку дитини; базується на творчих, нестандартних рішеннях, що дає можливість вирішувати завдання корекційного навчання, виховання та розвитку дітей.Інноваційні корекційні технології розкривають широкий спектр здібностей дитини.Інноваційні технології не лише впливають на розвиток розумових здібностей і фізичного здоров’я, а й дозволяють активізувати різні відділи кори великих півкуль, що в свою чергу сприяє розвитку здібностей школярів й корекції проблем у різних галузях корекційно-розвивальної роботи.

Номер слайду 3

Фітотерапія – лікування за допомогою рослин. Особливо рекомендується при різних недорозвиненнях мови. Допомагає дитині не хвилюватися. Ароматерапія – лікування за допомогою фітокомпозицій ароматів квітів та рослин

Номер слайду 4

Су-Джок-терапія – взаємовплив окремих частин тіла за принципом подібності. Су - Джок терапія - це швидко ефективні, доступні та абсолютно безпечні методи самооздоровлення і самозцілення шляхом впливу на активні точки, які розташовані на кистях і стопах ("Су" - кисть, "Джок" - стопа). Методи Су - Джок терапії дозволяють впливати не тільки на фізичний, а також на психоемоційний стан, ефективні в екстрених ситуаціях, не вимагають великих витрат та спеціальних пристосувань. Достатньо один раз зрозуміти, щоб користуватись цим все життя! 

Номер слайду 5

Ігротерапія - процес взаємодії дитини і дорослого за допомогою гри, в якій на глибинному ціннісному рівні відбувається чарівне таїнство збирання і зміцнення власного "я", успішне моделювання власного сьогодення і майбутнього. Для дітей із затримкою психічного розвитку та загальним недорозвиненням мови доцільно використовувати в корекційно-розвивальній роботі ігри з гудзиками, шнурівки, ігри з прищіпками, пальчиковий театр.

Номер слайду 6

Пальчиковий театр

Номер слайду 7

ІКТ (інформаційно-комп’ютерні технології)Сучасне життя неможливо уявити без комп’ютера. Комп’ютери швидко увійшли в наше життя. Інтерес дитини до комп’ютера великий і справа дорослого направити його в потрібне русло. На даний час розробляється все більше і більше комп’ютерних дефектологічних ігор, завдань, які сприяють збагаченню словника, розвитку зв’язного мовлення дітей, покращують фонематичне сприйняття тощо. ІКТ під час проведення дефектологічних занять допомагають цікавіше подавати матеріал, а діти невимушено із цікавістю виконують запропоновані завдання, працюючи самостійно або в парах. Використання ІКТ у корекційному процесі оптимізує здійснення індивідуального підходу та розширює можливості роботи.

Номер слайду 8

Пісочна терапія. Останнім часом психологи, дефектологи пропонують використовувати такий спосіб розвитку дитини, як Сендплей (пісочна терапія). Терапевтичний ефект гри з піском описав швейцарський психолог і філософ Карл Юнг. Він вважав, що коли дитина будує і руйнує зроблене, а потім знову будує, таким чином вона усвідомлює те, що на зміну старому завжди приходить нове. Дітям подобається знаходити у піску різні фігури, називати їх, визначати звуки у назвах, складати речення з цими словами тощо. Діти з задоволенням граються, але в цей же час вони розвиваються, закріплюють знання. Ігри з піском розвивають тактильно- кінетичну чуттєвість і дрібну моторику рук, стабілізують емоційний стан, долають страхи, допомагають долати комплекс «поганого художника», вдосконалюють координацію, сприяють розвитку зв'язного мовлення. Пісочна терапія досить ефективна і дає такі позитивні результати, як підвищення інтересу до занять, відчуття успішності, а на заняттях завжди цікаво і весело.

Номер слайду 9

Музикотерапія – вплив музики на людину з терапевтичною метою. Музикотерапія впливає :-на покращення загального емоційного стану дитини; -сприяє поліпшенню якості рухів (розвиваються ритмічність, плавність, виразність, координація); -на корекцію і розвиток відчуттів, сприйняття, уявлень; -на стимуляцію мовленнєвої функції; -на нормалізацію просодичної сторони мовлення (тембру, темпу, ритму). Зазвичай на заняттях використовуємо релаксаційну музику з виконанням певних релаксаційних вправ

Номер слайду 10

Вправа «Муха»Мета: зняти напруження з м’язів обличчя. Уявіть собі, що на Ваше обличчя намагається сісти муха. Вона сідає то на ніс, то на ротик, то на лоб, то на очі. Завдання — не розплющуючи очей, відігнати набридливу комаху. Зручно сядьте: руки вільно лежать на колінах, плечі та голова опущені, очі заплющені.

Номер слайду 11

Вправа «Лимон»Мета: досягти стану спокою. Сядьте зручно: руки вільно розмістіть на колінах (долонями вгору), плечі та голова опущені, очі заплющені. Уявіть собі, що у Вас у правій руці — лимон. Починайте повільно його стискати до тих пір, поки не відчуєте, що «вичавили увесь сік». Розслабтеся. Запам’ятайте свої відчуття. Тепер уявіть, що лимон знаходиться у вашій лівій руці. Повторіть вправу. Знову розслабтеся і запам’ятайте свої відчуття. Після цього виконайте вправу одночасно обома руками. Розслабтеся. Насолодіться станом спокою.

Номер слайду 12

Цю вправу також можна виконувати дома, лежачи на підлозі. Вправа «Бурулька»Мета: досягти оптимального емоційного стану. Станьте, заплющте очі, руки підніміть угору Уявіть, що Ви — бурулька. Напружте усі м’язи Вашого тіла. Запам’ятайте це відчуття. Необхідно завмерти у цій позі на 1-2 хвилини. Потім уявіть, що під дією сонячного тепла Ви починаєте поволі танути, розслаблюючи поступово кисті рук, потім — м’язи плечей, шиї, корпусу, ніг тощо. Запам’ятайте свої відчуття у стані розслаблення.

Номер слайду 13

Хромотерапія – це технологія з метою розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу за допомогою кольорів. Під час допомоги дітям, особливо з вадами інтелекту, одні кольори ніжать погляд, заспокоюють, спонукають до проявів внутрішньої сили, інші - дратують, пригнічують, викликають негативні відчуття. Вплив кольорів на людей не однозначний, а індивідуальний, педагогам необхідно це враховувати в роботі. Сучасні спостереження над впливом кольору на стан людини дають можливість з'ясувати її настрій, характер, дати оцінку здоров'ю, виявити можливості й здібності.

Номер слайду 14

Вправа на координацію мови з рухом «Жовта пісенька». Жовте сонце на землю дивиться, (Руки вгору, потягнулися, очі вгору.)Жовтий соняшник за сонцем стежить. (Хитання руками вліво - вправо.)Жовті груші на гілках висять. (Струшування руками вниз.)Жовте листя з дерев летять. (Махи руками в сторони - вгору - вниз.)Жовтий метелик, жовта комашка. Жовті жовтці, ромашка жовта. (Присідання.)Жовте сонечко жовтенький пісочок,Жовтий колір радості, радуйся, друже мій. (Стрибки на місці).

Номер слайду 15

Пальчикова гімнастика «Мию руки» Мило буває різним (діти намилюють руки) синім (з'єднують подушечки вказівних пальців) зеленим (з'єднують подушечки середніх пальців) помаранчевим (з'єднують подушечки безіменних пальців), червоним (з'єднують подушечки мізинців) Але не зрозумію, чому ж завжди чорною буває вода (відображають емоцію здивування)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Імаготерапія - театралізація, включає в себе: лялькотерапію, казкотерапію. Казкотерапія – це інтеграційна діяльність, в якій створюються дії уявних ситуацій, які пов’язуються з реальним життям, спрямованих на активну участь у процесі, регулювання дитиною власних емоційних станів, самостійність, творчість. Крім того, треба зазначити, що казкотерапію та лялькотерапію використовують на всіх етапах корекційно-розвивальної роботи: під час створення ситуації заохочення, позитивного настрою дитини, комунікації; при формуванні початкових навичок (артикуляційної моторики, розвитку дихання, голосу, дрібної моторики, номінативного словнику тощо); розвиваючи лексико-граматичну сторону мовлення, інтонаційно-виразне мовлення .

Номер слайду 18

КАЗКОТЕРАПІЯ В КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИВАЛЬНІЙ РОБОТІ дозволяє вирішити такі завдання:розвинути пізнавальні здібності;сформувати причинно-наслідкові зв'язки;засвоїти соціальні норми, прийняті в суспільстві;розвинути мовну функцію в ненав'язливій, простій і доступній для дитини формі гри. При цьому важливо враховувати мовний статус дитини, ступінь вираженості порушення мови, особливості сформованості психічних функцій і вік дитини. Знайомство з казкою, її героями, їх уособлення з власною особистістю дозволяє прискорити у дитини розвиток зв'язного мовлення. Коли настає період переходу від використання слів до промовляння цілих фраз важливо якомога більше читати дітям казки, в яких міститься велика кількість простих і легких для повторення діалогів. Коли дитина слухає казку, то занурюється в події, які в ній відбуваються і сильніше відчуває переживання героїв казки. Це створює можливість дитині поглянути на себе з боку. Повертаючись в реальний світ, він починає відчувати себе більш захищено та впевнено.

Номер слайду 19

Сміхотерапія – лікування позитивними емоціями. Сміх стимулює в організмі дитини нейтралізацію деструктивних і негативних програм, посилене утворення ендорфінів – «гормонів щастя», підтримку життєвих сил і фізичної активності, миттєве насичення енергією і бадьорістю. Сміх є одним з механізмів адаптації людини до навколишнього середовища. Здоровий сміх стабілізує емоційний стан, доставляє неймовірне задоволення. Сміх покращує роботу центральної нервової системи, сприяє зняттю головних болів, розвиває творче мислення, активність, додає сили волі і упевненості в собі. Сміхотерапія сприяє формуванню просодичних компонентів мовлення, а саме сприйманню та розвитку емоційно-тембрового забарвлення мовлення, розвитку голосу, змістовного та логічного наголосу тощо. Слід зазначити, що у роботі з дітьми з різними патологіями, сміхотерапія повинна обмежуватися дозованими вправами.

Номер слайду 20

Гра “Обери правильну відповідь”Колючий (морж чи йорж)?Помаранчевий (ліс чи лис)?Зелена (трава чи свиня)?Гра “Чи правильно?” Зюк зів на зьорзиніЗюк скарзився друзиніНе полезісь нут ніколи. Завазяють спати бдзьоли

Номер слайду 21

ТРВЗ ( теорія розвязку винахідницьких задач)

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

КОМПЛЕКС АРТИКУЛЯЦІЙНОЇ ГІМНАСТИКИДЛЯ ЗВУКА Р та МНЕМОТАБЛИЦЯ ДЛЯ ПОСТАНОВКИ ЗВУКА Р

Номер слайду 27

Мнемодоріжка

Номер слайду 28

Ейдетика. Надзвичайно цікавим і ефективним способом формування мислення, пам’яті, мовлення, креативності у дітей є використання прийомів ейдетики. Ейдетизм - це різновид образної пам’яті. Ейдос - з грецької «образ». Ознака ейдетизму – емоційна забарвленість образів Завдяки розвитку образної уяви та фантазії ейдетика допомагає використовувати скриті «резерви» дитини за допомогою символів. Використовуючи символ (умовне зображення якогось поняття) дитина запам’ятовує не тільки звук, а й образ, що виникає.

Номер слайду 29

Уявне промальовування - система ейдетики не просто покликана викликати асоціації з об'єктами, але і в думках описувати їх обриси. Занурюючись в атмосферу, уявляючи запахи і звуки, легше заучувати вірші і тексти. Ось спробуйте, які «роги і копита» у вас вийдуть з цифр від 0 до 9. У мене нулик - це дзеркало. З одиниці вийшла ялинка. З двійки - всіма улюблений лебідь. Трійка перетворюється в змію. Четвірка стала вітрильником. П'ятірка - морським коником. З шістки я зробила веселого кита. Сімка - це бумеранг. Вісімка схожа на сніговика. А дев'ятка - це повітряна кулька. А можна уявити цифри так, як на картинці.

Номер слайду 30

Коректурні таблиці К. Крутій та Н. Гавриш . Під час роботи з коректурними таблицями основними завданнями для дітей є такі:-знайти правильну відповідь-назвати потрібне слово (слова)-пояснити свої дії-висловити власну думку. Під час корекційно-розвивальної роботи коректурні таблиці застосовують не лише для формування уваги і спостережливості, а й для розвитку пізнавальних, інтелектуальних, мовленнєвих навичок, математичних умінь, уміння орієнтуватися у просторі тощо.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОВЕДЕННЯ АРТИКУЛЯЦІЙНОЇ ГІМНАСТИКИ Театр веселого язичка. Лягушка Квакша Логопедичні кубики

Номер слайду 33

Артикуляційна гусінь Артикуляційні доріжки Артикуляційні тваринки

Номер слайду 34

ІГРОВІ ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ АРТИКУЛЯЦІЙНОЇ ГІМНАСТИКИ Вправи з ложкою Вправи з кулькою Вправи з водою та чупа-чупсом

Номер слайду 35

ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ для розвитку дихання. Важливим є мовленнєве дихання. Потрібно правильно підбирати і проводити з дітьмита самостійно виготовляти цікаві іграшки для розвитку мовленнєвого дихання

Номер слайду 36

Дистанційно проводиться корекційно-розвивальна робота на платформі Google Meet в ігровій форміЗа допомогою візуальних карток. Проведення відеозанять. Створення презентацій з рекомендаціями для батьків. Використання мультимедійних презентацій для дітей

Номер слайду 37

Отже, варіативність використання інноваційних технологій в корекційно-розвивальній роботі дозволяє збільшити ефективність дефектологічної роботи з усунення порушень різних патологій. Використання інноваційних технологій на заняттях стимулює зацікавленість дітей до мовлення, спонукає до кращого засвоєння вивченого матеріалу, урізноманітнює прийоми і методи корекційного впливу.

Номер слайду 38

Дякую за увагу!

zip
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Інкл
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
1513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку