Презентація виступу “Математичне моделювання засобами шкільної математики”

Про матеріал

В процесі навчання математики на базовому рівні загальної середньої освіти великого значення набуває урізноманітнення методів, способів і засобів математичного моделювання. Використання комп'ютерних програм типу діяльнісного середовища, рекомендованих діючими державними програмами суттєво впливає на підвищення ефективності навчання та розвиток технологічних компетентностей учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема дослідження: “Математичне моделювання засобами шкільної математики” Підготувала учитель вищої категорії Жовніренко Юлія Олександрівна

Номер слайду 2

Мета роботи: планування навчального матеріалу з теми «Прикладні задачі у шкільному курсі математики», організація і проведення математичного конкурсу.

Номер слайду 3

Об'єктом дослідження є пізнання реальних явищ та процесів засобами шкільної математики. Предмет дослідження є методика навчання елементам математичного моделювання. Гіпотеза дослідження - розв'язування прикладних задач в рамках шкільного курсу математики забезпечує практичну спрямованість і формування у школярів навичок самостійної математичної діяльності.

Номер слайду 4

Завдання дослідження: Ознайомитися, проаналізувати і узагальнити досвід вчителів математики з предмету дослідження. Визначити місце і роль прикладних задач у реалізації міжпредметних зв'язків математики з навколишньою життєдіяльністю; Дослідити типи прикладних задач, які зустрічаються у шкільних підручниках з математики. Вивчити стан навчально-методичного забезпечення, спрямованого на застосування методів математичного моделювання до розв'язування прикладних задач. Виконати планування змісту навчального матеріалу з метою організації і проведення математичного конкурсу. Проведення трьохетапного математичного конкурсу «Наука і практика», аналіз і підведення підсумків.

Номер слайду 5

Схема міжпредметних зв’язків математики з іншими предметами Математика біологія географія екологія економіка Фізика Сільське господарство архітектура машинобудівництво інші

Номер слайду 6

Конкурс “Наука і практика” Збільшення розумового навантаження на уроках математики змушує замислитись над тим, як підтримати в учнів інтерес до предмету, що вивчається, їх активність на протязі всього навчального року. Ефективним методом навчання, що активізує мислення учня – є математичні конкурси, турніри, олімпіади.

Номер слайду 7

Конкурс “Наука і практика” Мета конкурсу: стимулювати пізнавальну активність учнів, дати можливість обдарованим учням розкрити себе, стимулювання пошуково-дослідницької роботи серед дітей, популяризація математичної науки серед шкільної молоді; розвиток їх інтелектуальних здібностей, активізація творчої діяльності вчителів, вироблення методичних рекомендацій щодо вдосконалення навчальних програм та підручників шляхом аналізу статистичних даних результатів конкурсу.

Номер слайду 8

Приклади конкурсних задач: У 2000 році почалось зниження вартості акцій Microsoft. Акції знецінювались у середньому на 3 % на рік. Яка вартість цих акцій у 2003 році, якщо їх вартість у 2000 році становила $50? Скільки тракторів ДТ-75 необхідно виділити для орання на глибину 24 см землі площею 1800 га не більше ніж за 12 робочих днів? Орання проводиться п'ятикорпусними плугами ПЛН-5-35. Обчислити страхові відшкодування за викрадений автомобіль вартістю 8200 гривень, якщо він був застрахований у трьох різних компаніях на таких умовах: у першій - на суму 6500 грн. за безумовною франшизою у розмірі 5 %, у другій - на суму 8000 грн. за безумовною франшизою у розмірі 3 %, а в третій - на суму 8100 грн. за умовною франшизою у розмірі 8 %

Номер слайду 9

За результатами конкурсу “Наука і практика” маємо такі результати: П. І. Б Результати І етапу (в балах) Переможці: (місця І, ІІ, ІІІ) 1 2 3 4. разом 3 10 Кондратенко Ю. 15 19 22 22 78 І місце 9 Борисов Г. 14 18 20 21 73 ІІІ місце 8 Веретельник С. 15 20 20 22 77 ІІ місце

Номер слайду 10

Практична апробація результатів дослідження відбувалася на базі загальноосвітньої школи № 11 І-ІІІ ступенів м. Бердянська, де є класи природничонаукового профілю (з поглибленим вивченням біології, хімії і фізики).

Номер слайду 11

В процесі навчання математики на базовому рівні загальної середньої освіти великого значення набуває урізноманітнення методів, способів і засобів математичного моделювання. Використання комп'ютерних програм типу діяльнісного середовища, рекомендованих діючими державними програмами (таких як програмний комплекс GRAN і математичний пакет DG) суттєво впливає на підвищення ефективності навчання та розвиток технологічних компетентностей учнів.

ppt
Пов’язані теми
Алгебра, 9 клас, Інші матеріали
Додано
26 липня 2018
Переглядів
1012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку