Презентація "Вітаміни"

Про матеріал
Вітаміни  — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни

Номер слайду 2

Вітаміни  — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості. Вони не синтезуються в організмі людини або накопичуються в недостатній кількості. Ендогенний синтез деяких із них не може задовольнити потребу організму у вітамінах і тому потрібне постійне надходження їх з продуктами харчування.

Номер слайду 3

Існування і значення вітамінів відкрив російський лікар М.Лунін у кінці XIX ст. Відомо близько 30 вітамінів і вітаміноподібних речовин.

Номер слайду 4

Вітаміни ділять на дві великі групи: вітаміни, розчинні в жирах(Вітаміни А ,D, Е, K) вітаміни, розчинні у воді(Вітаміни В1,В2,В5,В6,В9,В12, В15, С та інші).

Номер слайду 5

Вітамін А – ретинол був відкритий в 1913 році. є компонентом родопсину — основного зорового пігменту. стимулює ріст і розвиток. Ретинол наявний в деяких продуктах тваринного походження,а також у фруктах і овочах оранжевого кольору.

Номер слайду 6

У разі нестачі вітаміну А погіршується зір, розвиваються різні ураження епітелію, порушується змочування рогівки. Також спостерігається зниження імунної функції та уповільнення росту.

Номер слайду 7

Вітамін D - кальциферол Потреба в вітаміні D становить в середньому 100 МО (міжнародних одиниць) на добу. Форми вітаміну представлені переважно у вигляді двох речовин: ергокальциферолу,що надходить із дріжджів , та холекальциферолу, який отримано із тканин тварин.

Номер слайду 8

При недостатності вітамінів групи D, у дітей з'являються ознаки рахіту. У вагітних жінок, які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються. Цей вітамін міститься у рибі,печінці,яєчному жовтці,авокадо,молочних продуктах.

Номер слайду 9

Вітамін К є жиророзчинним вітаміном, що запасається в невеликих кількостях у печінці, він руйнується на світлі й у лужних розчинах. утворюється в організмі людини кишковою мікрофлорою. cприяє зміцненню капілярів та припиненню кровотеч.

Номер слайду 10

Значна кількість цього вітаміну міститься у білокачанній капусті, гарбузах, щавлі, печінці, шпинаті,картоплі, томатах, горосі, яйцях, моркві, буряках.

Номер слайду 11

Вітамін В1 - тіамін в організм надходить з їжею бере участь у процесах обміну на тіаміни багаті крупи, борошно грубого помелу,бобові, свинина, дріжджі, хлібні злаки, картопля.

Номер слайду 12

Недостача тіаміну в раціоні викликає гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері-бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево-судинної, травної та м’язової систем.

Номер слайду 13

Вітамін В2 - рибофлавін бере участь в процесах росту, пластичному обміні, забезпечує світловий і кольоровий зір,входить до складу ферментів в чистому вигляді — помаранчево-жовтий порошок, слабо розчинний у воді на світлі швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів.

Номер слайду 14

Джерела Рослинні (дріжджі, листові зелені овочі, крупи (гречана та вівсяна), горох. Тваринні(печінка, нирки, м’ясо, риба, сир, молоко, йогурт, пресований сир, яєчний білок.

Номер слайду 15

Вітамін В6 - піридоксин необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен Найбільше піридоксину у м'ясі тварин, птахів, оселедцях, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах

Номер слайду 16

Наслідки дефіцитних станів почервонівші, покриті лусочками, болючі, зудящі ділянки шкіри болючі тріщини в куточках роту фіолетовий язик почервоніння, пекучість очей, надмірна сльозоточивість, світлочутливість

Номер слайду 17

Вітамін C - Аскорбінова кислота не синтезується у організмі людини і надходить лише з продуктами харчування розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги

Номер слайду 18

Вітамін С виконує в організмі дві головні задачі: забезпечення імунного захисту і стабілізації психіки. Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах, плодах шипшини, червоного перцю, смородини, зеленої цибулі,ківі,малині,капусті.

Номер слайду 19

Вітаміни у великій мірі забезпечують нормальне функціонування нервової системи, м'язів та інших органів і багатьох фізіологічних систем. Від рівня вітамінної забезпеченості живлення залежить рівень розумової і фізичної працездатності, витривалості і стійкості організму до впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища, включаючи інфекції та дії токсинів.

Номер слайду 20

Дякую за увагу)

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 грудня 2020
Переглядів
1598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку