Вітаміни — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості. Вони не синтезуються в організмі людини або накопичуються в недостатній кількості. Ендогенний синтез деяких із них не може задовольнити потребу організму у вітамінах і тому потрібне постійне надходження їх з продуктами харчування.
При недостатності вітамінів групи D, у дітей з'являються ознаки рахіту. У вагітних жінок, які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються. Цей вітамін міститься у рибі,печінці,яєчному жовтці,авокадо,молочних продуктах.
Вітамін В6 - піридоксин необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен Найбільше піридоксину у м'ясі тварин, птахів, оселедцях, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах
Вітаміни у великій мірі забезпечують нормальне функціонування нервової системи, м'язів та інших органів і багатьох фізіологічних систем. Від рівня вітамінної забезпеченості живлення залежить рівень розумової і фізичної працездатності, витривалості і стійкості організму до впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища, включаючи інфекції та дії токсинів.