Вітаміни — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості.
Вітаміни — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості. Вони не синтезуються в організмі людини або накопичуються в недостатній кількості. Ендогенний синтез деяких із них не може задовольнити потребу організму у вітамінах і тому потрібне постійне надходження їх з продуктами харчування.
Номер слайду 3
Існування і значення вітамінів відкрив російський лікар М.Лунін у кінці XIX ст. Відомо близько 30 вітамінів і вітаміноподібних речовин.
Номер слайду 4
Вітаміни ділять на дві великі групи: вітаміни, розчинні в жирах(Вітаміни А ,D, Е, K) вітаміни, розчинні у воді(Вітаміни В1,В2,В5,В6,В9,В12, В15, С та інші).
Номер слайду 5
Вітамін А – ретинол був відкритий в 1913 році. є компонентом родопсину — основного зорового пігменту. стимулює ріст і розвиток. Ретинол наявний в деяких продуктах тваринного походження,а також у фруктах і овочах оранжевого кольору.
Номер слайду 6
У разі нестачі вітаміну А погіршується зір, розвиваються різні ураження епітелію, порушується змочування рогівки. Також спостерігається зниження імунної функції та уповільнення росту.
Номер слайду 7
Вітамін D - кальциферол Потреба в вітаміні D становить в середньому 100 МО (міжнародних одиниць) на добу. Форми вітаміну представлені переважно у вигляді двох речовин: ергокальциферолу,що надходить із дріжджів , та холекальциферолу, який отримано із тканин тварин.
Номер слайду 8
При недостатності вітамінів групи D, у дітей з'являються ознаки рахіту. У вагітних жінок, які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються. Цей вітамін міститься у рибі,печінці,яєчному жовтці,авокадо,молочних продуктах.
Номер слайду 9
Вітамін К є жиророзчинним вітаміном, що запасається в невеликих кількостях у печінці, він руйнується на світлі й у лужних розчинах. утворюється в організмі людини кишковою мікрофлорою. cприяє зміцненню капілярів та припиненню кровотеч.
Номер слайду 10
Значна кількість цього вітаміну міститься у білокачанній капусті, гарбузах, щавлі, печінці, шпинаті,картоплі, томатах, горосі, яйцях, моркві, буряках.
Номер слайду 11
Вітамін В1 - тіамін в організм надходить з їжею бере участь у процесах обміну на тіаміни багаті крупи, борошно грубого помелу,бобові, свинина, дріжджі, хлібні злаки, картопля.
Номер слайду 12
Недостача тіаміну в раціоні викликає гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері-бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево-судинної, травної та м’язової систем.
Номер слайду 13
Вітамін В2 - рибофлавін бере участь в процесах росту, пластичному обміні, забезпечує світловий і кольоровий зір,входить до складу ферментів в чистому вигляді — помаранчево-жовтий порошок, слабо розчинний у воді на світлі швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів.
Вітамін В6 - піридоксин необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен Найбільше піридоксину у м'ясі тварин, птахів, оселедцях, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах
Вітамін C - Аскорбінова кислота не синтезується у організмі людини і надходить лише з продуктами харчування розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги
Номер слайду 18
Вітамін С виконує в організмі дві головні задачі: забезпечення імунного захисту і стабілізації психіки. Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах, плодах шипшини, червоного перцю, смородини, зеленої цибулі,ківі,малині,капусті.
Номер слайду 19
Вітаміни у великій мірі забезпечують нормальне функціонування нервової системи, м'язів та інших органів і багатьох фізіологічних систем. Від рівня вітамінної забезпеченості живлення залежить рівень розумової і фізичної працездатності, витривалості і стійкості організму до впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища, включаючи інфекції та дії токсинів.