Презентація "Влада і суспільство в державах стародавнього Сходу"

Про матеріал
Презентація призначена дляпроведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроку та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Влада і суспільство в державах стародавнього Сходу6 ВІ24

Номер слайду 2

Розгадайте ребуси та розтлумачте закодовані в них поняття. На попередньому уроці ви ознайомилися з державами стародавнього Сходу. Сьогодні ви дізнаєтеся, якою була влада монархів у давніх державах та як були влаштовані в них суспільства. Вашу пізнавальну мандрівку скеровуватимуть цілі освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. ОРГАНІЗАЦІЯ ДЕРЖАВИ ТА СУСПІЛЬСТВА НА СТАРОДАВНЬОМУ СХОДІЧитаємо й розуміємо. Прочитайте навчальний текст, визначте ознаки влади правителя в державах стародавнього Сходу та запишіть їх до схеми (працюйте в зошитах). Стародавні держави зазвичай виникали там, де люди мусили вирішувати складні завдання для організації свого життя. Побудова іригаційних споруд і налагодження господарства потребували централізованого управління. У кожній з давніх держав титули правителів мали різні назви: у Єгипті — фараон, у Китаї — ван, у містах-державах Шумеру (Месопотамія) — енсі або лугаль. В більшості держав панували монархії — влада передавалася у спадок по чоловічій лінії. У шумерських містах-державах, посада енсі (правителя) була виборною, але поступово перетворилася на спадкову. Володарі перших держав мали необмежену владу. Жінок до управління державою не допускали. Але були виключення. Історія зберегла для нас імена могутніх правительок Єгипту. Царі правили державою за допомогою знаті та жерців. За вірне служіння правителі роздавали їм землі, посади, нагороди. Монархи призначали правителів регіонів. Вони здійснювали судову владу та збирали податки. Усе населення держави поділялося на вільних і залежних людей. Працю селян і ремісників контролювали чиновники. Рядових громадян залучали до робіт на будівництві каналів і гребель, громадських споруд, палаців і гробниць для царя та знаті. У господарстві стародавніх цивілізацій застосовували працю рабів/рабинь. Майже всі вони були чужинцями, захопленими під час завойовницьких походів. Основною робочою силою були селяни-общинники, ремісники. Раб/рабиня — людина, що перебуває у власності інших людей і позбавлена будь-яких прав.

Номер слайду 4

2. ПЕРШИЙ ЗБІРНИК ЗАКОНІВ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВАУ 1902 р. французька археологічна експедиція знайшла у перському м. Сузи (руїни міста нині розташовані в Ірані) чорний базальтовий стовп заввишки більш як 2 метри з клинописними написами. Дослідження текстів показало, що це — закони царя Хаммурапі. Їх вважають першими в історії людства записаними законами, створеними приблизно в середині XVIII ст. до н. е.! На камені збереглося 1638 рядків текстів законів, що розділені на 282 параграфи. Закони Хаммурапі врегульовували правосуддя, питання охорони майна всіх категорій населення, операції з нерухомістю та захист власності, покарання за злочини, сімейне і спадкове право, торгівлю та комерційну діяльність. Один із приписів, висічених під зображенням, можна перекласти так: «Забезпечувати торжество правосуддя в країні. Викорінювати пороки і зло. Не допускати утисків слабкого сильним». Вчені ретельно досліджують давні пам’ятки законодавства, адже за ними можна дізнатися багато цікавого про суспільні відносини в давніх цивілізаціях. Стела з нанесеними на неї законами царя Хаммурапі (розташована в музеї Лувр у Парижі)

Номер слайду 5

Мовою документів. Ознайомтеся з окремими положеннями законів Хаммурапі за документом і схемою та дайте відповіді на запитання:1) дайте оцінку законам Хаммурапі: які з них ви вважаєте позитивними, а які здаються вам недосконалими або надто жорстокими;2) чи всі члени суспільства були рівними перед законами Хаммурапі? Що в законах про це свідчить?3) чому закони Хаммурапі захищали селян-общинників?4) чи вважаєте ви можливим упровадження схожих законів у сучасному суспільстві? Обґрунтуйте свою думку.Із законів ХаммурапіКоли хто вломиться до чужого дому, на місці злочину вб’ють його. Коли хто припуститься грабунку і його схоплять, він буде убитий. Коли хто виб’є око високоуродженому, виб’ють йому око. Коли хто виб’є зуби рівному собі, виб’ють йому його зуби. Коли хто виб’є зуби одному з убогих, заплатить третю частину міри срібла. Коли будівничий побудував дім... і він завалиться і стане причиною смерті власника, — такого будівничого вб’ють.

Номер слайду 6

3. СУСПІЛЬСТВА СТАРОДАВНІХ ДЕРЖАВ Суспільства держав стародавнього Сходу були неоднорідними. Вони складалися з різних груп — соціальних верств, що мали чітко визначені права й обов’язки, привілеї. Діємо: практичні завдання 1) прочитайте інформацію та побудуйте піраміди, у ланки яких упишіть назви соціальних верств залежно від їхнього становища: найвище правителі, а нижче — всі інші;2) визначте спільні риси в структурі суспільств стародавніх цивілізацій. Давньоєгипетське суспільство. На вершині єгипетського суспільства був фараон. Писарі й урядники сформували вищий клас. Нижче були жерці, лікарі та чиновники. . Художники та ремісники були під контролем держави, отримували зарплатню з державної скарбниці Більшість населення становили селяни. Селяни мусили сплачувати трудовий податок і були зобов’язані працювати на зрошувальних або будівельних роботах. Рабство було відоме в Давньому Єгипті, але не набуло значного поширення. Система рангів у КитаїКитайське суспільство було розподілено на п’ять рангів — груп. На чолі стояв ван — правитель,«єдиний серед людей». Нижче стояли чжухоу (знать) присягали вану на вірність. Дафу були начальниками кланів - годувалися з військової служби. Ші уособлювали дрібну китайську знать, були главами великих патріархальних сімей. Шуженями в країні називали простолюдинів, рядових членів патріархальної сім’ї. У невеликій кількості існували й раби, але вони перебували поза системою соціальних рангів. Варни і касти в ІндіїНайважливішою традицією Індії є розподіл суспільства на варни й касти, який упровадили арії з другої половини І тис. до н. е. Варни — це замкнені групи різних за соціальним станом людей за народженням. Вищою була варна брахманів (жерці та вчені) що правили країною. До варни кшатріїв належала військова знать. Вільні селяни й торговці становили варну вайшіїв. Варна шудрів — неповноправні (хлібороби, ремісники). Кожна людина належала ще й до певної касти — замкненої групи однієї професії. Вищими були касти жерців, учителів і воїнів, а нижчою — каста «недоторканих». «Недоторкані» займалися «брудними» заняттями.

Номер слайду 7

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Влада і суспільство в державах стародавнього Сходу». Дайте відповіді на запитання.ІІ. Обговоріть у групіРозгляньте малюнок «Соціальна піраміда давньоєгипетського суспільства». Спробуйте впізнати заняття людей, зображених на кожному щаблі. Чи схожа укладена вами під час роботи з текстом соціальна структура суспільства Давнього Єгипту із зображеною на малюнку?ІІІ. Мислю творчо. Знайдіть в мережі «Інтернет» інформацію про відомих жінок стародавнього Сходу. Підготуйте повідомлення про одну з них. Розробіть проект першої сторінки журналу «Видатні жінки».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.5
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Адамова Валерія Вікторівна
    Загальна:
    2.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    3.0
  2. Юрченко Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 листопада 2023
Переглядів
4753
Оцінка розробки
3.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку