Презентація "Внесок давніх цивілізацій, культур, народів в історію людства"

Про матеріал
Розроблена презентація "Внесок давніх цивілізацій, культур, народів в історію людства" розрахована на візуальний супровід узагальнюючої теми з всесвітньої історії, особлива увага приділяється визначенню значення історії України як складової всесвітньої історії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВНЕСОК ДАВНІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ, КУЛЬТУР, НАРОДІВ В ІСТОРІЮ ЛЮДСТВАПоміркуйте над питаннями презентації

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вивчаючи історію, ми пройшли шлях від виникнення перших людиноподібних істот, які тільки мали стати людиною, до падіння великої держави — Римської імперії та початку формування українського народу.

Номер слайду 4

Ви дізналися, що головним підсумком дуже тривалої Первісної доби було виникнення людини сучасного типу. Найважливішим у людині стало те, що вона виявилася творцем. Людина почала вивчати, а потім і перетворювати природу, зрештою, виражати своє ставлення до неї через релігію та мистецтво. Людина опанувала землеробство й скотарство, навчилася зводити будівлі та міста.

Номер слайду 5

На межі IV—III тис. до н. е. виникли перші цивілізації та перші держави. Великим досягненням людства була писемність, люди навчилися жити у великих спільнотах, узгоджувати свої інтереси з інтересами інших людей.

Номер слайду 6

У Персії, Індії, Китаї виникли нові релігійні вчення — зороастризм, буддизм і конфуціанство, a в Греції зародилася філософія. Це був час великого духовного прориву давніх народів, що сприяв найвищому злету культури.

Номер слайду 7

Які світові релігії виникли в період, що вивчає історія Стародавнього світу? Чи мають вони щось спільне?Європейська цивілізація, частина сучасної світової цивілізації, розвинула культурну й політичну спадщину Античності, а також перейняла одну зі світових релігій, яка зародилася в її межах, — християнство. У сучасній Китайській цивілізації живе конфуціанство, а в цивілізаціях Південно-Східної Азії — буддизм.

Номер слайду 8

Сучасна цивілізація пов’язана з історією Стародавнього світу, де беруть початок народи і держави, мови й культури.

Номер слайду 9

Слово «цивілізація» має давнє латинське коріння, так само як звичні нам поняття «культура», «конституція», «республіка». Із Давньої Греції прийшли такі слова і явища, як «політика», «демократія», «філософія», «стратегія».

Номер слайду 10

Що таке Античність?

Номер слайду 11

Якими досягненнями народів Стародавнього Сходу, Греції і Риму ми користуємося сьогодні?система державних доріг («царська дорога»)створення першої державної поштової служби

Номер слайду 12

зведено перші театри, створено перші трагедії і комедіївиникнення та розвиток ораторського мистецтвазапочатковано проведення Олімпійських ігорприклад Александра Македонського як довершеного полководця, що зберігався протягом десятків столітьвзаємодія Грецької цивілізації і цивілізації Сходу, розквіт культури еллінізму, як наслідок — виникнення світової культури

Номер слайду 13

Головні ознаки європейської цивілізації та її історичне підґрунтя. Сучасна європейська цивілізація зародилася та поширювалася з територій, які були охоплені кордонами Римської імперії на європейському континенті. Насамперед це була територія Апеннінського півострова й Трансальпійської та Нарбонської Галлії, розташованої на землях майбутньої Франції, Бельгії, Швейцарії. Народи Західної Європи несли у своїй культурі античну спадщину через середні віки, наступні століття, які називають Новий час, і значною мірою зберегли її до сьогодні. Тож можна сказати, що вся сучасна європейська культура в основі своїй є античною, тобто греко-римською.

Номер слайду 14

Значення давньої історії України як складової світової історіїТрипільська культура збагатила господарський, культурний досвід людства здобутками в галузі землеробства, ремесла, будівельної справи. Народи, які населяли територію трипільців, згодом багато чого успадкували від їхнього історичного досвіду. Звісно, держави з назвою Україна за тих часів ще не існувало — вона вийшла на історичний шлях пізніше. Але приблизно в той час, коли впала Західна Римська імперія, у V ст. н. е. відбулося розселення слов'янських народів на території Балканського півострова та в Східній Європі.

Номер слайду 15

За свідченням дослідників історії України, місто Київ було засновано через п'ять років після відсторонення від влади останнього римського імператора Ромула Августула — у 482 р.

Номер слайду 16

Стародавні слов'яни, предки багатьох сучасних слов'янських народів, у тому числі українців, осіли на місцях, на яких потім утворяться їхні держави. Вони оселилися збоку від круговерті драматичних подій минулого.

Номер слайду 17

Проте слов'яни, зокрема й українці, залишилися учасниками стародавньої історії. Вони успадкували культуру стародавніх народів, підхопили світло їхньої культури й перенесли його до сучасності. Здобутки в галузі техніки, науки, мистецтва стали надбаннями сучасної цивілізації завдяки нашим стародавнім предкам.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Гаврищук Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Pubg L1ster
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гуленко Светлана Вікторівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  7. Шпир Ігор Вікторович
    Дякую. Чудово та вчасно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
26 травня 2020
Переглядів
25969
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку