Презентація "Вправи для розвитку уваги"

Про матеріал
Дана презентація містить цікаві, різноманітні вправи для розвитку уваги учнів молодших класів. Цей матеріал буде корисним як для психологів, так і для вчителів початкових класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправи для розвитку уваги

Номер слайду 2

«Будь уважний»Мета: розвиток уміння швидко реагувати на звукові сигнали. Діти крокують під мелодію маршу. На слово «зайчики», вимовлене ведучим, діти повинні почати стрибати; «коники» — бити ногами («копитами»! об підлогу; «раки» — задкувати; «пташки» — бігати, роз­кинувши руки («крила»); «лелека» — стояти на одній нозі.

Номер слайду 3

«Чотири стихії»Мета: розвиток уваги, пов’язаний з координацією рухів. Гравці сидять у колі. Ведучий домовляється з ними, що на слово «земля», вимовлене ним, усі повинні опусти­ти руки вниз; «вода» — витягнути руки вперед; «повітря» -підняти вгору; «вогонь» — виконувати обертальні рухи ру­ками. Хто помилиться — вибуває з гри.

Номер слайду 4

«Пальці»Мета: розвиток вміння зосереджуватись і утримувати увагу. Гравці сидять у колі. Руки на колінах, пальці, крім великих, переплетені. По команді ведучого діти почи­нають повільно обертати великі пальці один навколо од­ного з постійною швидкістю і в одному напрямку, слід­куючи за тим, щоб вони не торкалися один одного. Необхідно зосередити увагу на цьому русі. Вправа завершується через 3-5 хвилин по команді ведучого.

Номер слайду 5

«Хто уважніший?»Мета: розвиток мимовільної уваги, оперативної па­м’яті, класифікації. Ведучий зачитує шість слів з інтервалом у 2-3 секунди. Наприклад: цукерка — троянда — шоколад — ромашка — торт — тюльпан. Після цього дітям ставлять такі запитання:— Які назви квітів і скільки їх було у цьому списку?— У які групи можна об’єднати ці слова?

Номер слайду 6

«Стеж за рухом і словом»Мета: розвиток розподілу уваги. Ведучий говорить, що діти повинні показати: ніс, рот, плече, вухо, але при цьому сам «помиляється» (наприклад, показує брови, а говорить «вухо»).

Номер слайду 7

«Покажи по-різному»Мета: ознайомлення з протилежностями, розвиток уваги. А. Високий — низький. Діти йдуть по колу. Ведучий говорить: «Зараз ми будемо проходити ворота. Якщо я скажу, що ворота високі, ви будете продовжувати йти так само, як зараз, а якщо низькі, то нагнетесь. Той хто не нагнеться вчасно, виходить з гри». Б. Важкий — легкий. Ведучий говорить: «Уявіть, що ви несете сумки. Сумка може бути легкою і важкою. Покажіть, як несуть важку сумку, тепер легку. А зараз будьте уважні, по моїй команді ви повинні нести сумку або як важку, або як легку». Гру можна продовжувати, використовуючи пари слів: швидко — повільно, весело — сумно, жарко — холодно, темно — світло.

Номер слайду 8

«У магазині дзеркал»Мета: розвиток спостережливості, уваги, пам'яті. Ведучий: «Уявіть собі, що до магазину, де продаються дзеркала увійшов чоловік із мавпочкою на плечі. Вона побачила себе в дзеркалах, і подумала, що це інші мавпочки та почала корчити їм гримаси. Мавпочки у відповідь скорчили їй такі самі гримаси». Обирається дитина на роль мавпочки, а всі інші – її відображення в дзеркалах.

Номер слайду 9

«Тінь»Мета: розвиток розподілу уваги. З групи вибирають двох дітей, один – «мандрівник», другий – «тінь», решта – глядачі.«Мандрівник» іде через поле, а за ним позаду на 2-3 кроки – його «тінь», яка намагається скопіювати рухи. Бажано стимулювати «мандрівника» для виконання різних рухів: зірвати квітку, подивитися в далечінь, присісти, пострибати на одній нозі тощо.

Номер слайду 10

«Комп’ютер»Мета: розвиток уваги. Можна грати двома командами, які змагатимуться між собою, а можна однією (5-6 дітей). Кожний гравець одержує картку із символом певної геометричної фігури. «Програміст» показує «програму» — велику картку, де гео­метричні фігури розміщені в певній послідовності. Перемагає той або та команда, що швидше закладе «програму» у свій «комп’ютер» (вишикується у вказаній послідовності). Можна взяти знайомі дітям букви, щоб «друкувати слова».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зозуля Светлана
    Дякую Наталії Володимирівні за чудову презентацію з вправами для розвитку уваги у дітей!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
11006
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку