Презентація "Вступ. Що таке історія"

Про матеріал
Презентація на перший урок історії для 5 класу. Бесіда про Кліо, долю, минуле та майбутнє.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія

Номер слайду 2

Знайомство : знайди своє місто

Номер слайду 3

Що для Вас означає слово історія? Як ви його розумієте?Римський колізей

Номер слайду 4

ІСТОРІЯ - наука, яка вивчає минуле людства, покладаючись при цьому на письмові та матеріальні свідчення минулих подій. А якщо Я зараз буду вигадувати «казки» про майбутнє заселення планети Юпітер та створення там нового міста Нью-Київ. Це буде історією? І чому?

Номер слайду 5

Міф про 9 муз. У стародавній Греції на горі Олімп проживали Боги. Інколи вони допомагали людям, а інколи заважали та створювали різні негаразди – грози, землетруси, виверження вулканів. Головним серед цих богів був Зевс – повелитель блискавки. У нього було 9 дочок, кожна із яких допомагала людям. Дарувала їм натхнення творити. Головною серед муз була Калліопа – вона відповідала за патріотизм і була символом любові до своєї батьківщини. Вона дарувала впевненість воїнам, котрі захищали свою домівку.

Номер слайду 6

Наймудрішою музою вважали – Уранію. Вона була названа в честь батька Зевса – Урана. Муза допомагала астрономам відкривати нові зірки, планети, а морякам орієнтуватися по них і завжди знаходити дорогу додому. Нині її вважать музою всіх наук та зображають із глобусом та циркулем. Хоча раніше цих інструментів не існувало.

Номер слайду 7

Кліо – це муза ІСТОРІЇ. Вона записувала на своїх свитках кожну, навіть незначну подію, щоб ніхто з нащадків не забув своє минуле. Згідно з міфами, Кліо дружила з Калліопою, що зрозуміло: муза патріотизму невіддільна від музи історії. Зображувалися вони практично однаково, часто греки замовляли бюсти цих муз тільки в одного майстра.

Номер слайду 8

Вивчаюти історію нам допомагатиме муза історії Кліо. Тільки залишається питання : а хто головний у історії? Що вивчає ця наука? Як ви гадаєте?

Номер слайду 9

Головним об’єктом дослідження історії є людина! Її вчинки, винаходи, будівлі, роздуми. Все наше минуле пов’язано із людьми і саме люди є творцями майбутнього.

Номер слайду 10

А чи досліджує історія динозаврів?

Номер слайду 11

Історія не вивчає динозаврів. Вони жили задовго до появи людини. Динозаврів вивчають спеціальні вчені – палеонтологи. Вони займаються розкопками та моделюють тіла динозаврів. Розкопками ж людей займаються археологи

Номер слайду 12

Археологія - наука, що вивчає історію людства за матеріальними залишками діяльності людей. Досліджує як окремі стародавні предмети (артефакти), так і комплекси, що відкриваються завдяки археологічним розкопкам.

Номер слайду 13

Чи можна змінити минуле?

Номер слайду 14

Грецькі міфи про долю. Згідно грецьких міфів за долю людини відповідають три сестри – Мойри. Вони створюють нитку життя, котра є в кожної людини із народження. Перша сестра Клото - пряла на веретено нитку життя. Лахесис ( «розподіляє») відміряла довжину нитки - життя для кожної людини на Землі. Атропо ( «невблаганна») відрізала нитку ножицями, коли життя смертного підходила до кінця - схожа на Похмурого Женця (Смерть) тільки з більш химерної косою.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Прислів’я1. Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього.2. Без минулого немає майбутнього3. Озирайся на минуле, коли хочеш знати своє майбутнє. Чи згідні Ви із цими прислів’ями і як їх розумієте?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Kopylova Svitlana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хабло Наталія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
30 серпня 2022
Переглядів
2692
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку