Презентація :"Взаємозв'язок між будовою електронних оболонок і властивостями хімічних елементів, простих речовин, сполук елементів з Гідрогеном та Оксигеном"

Про матеріал

Презентація допоможе учням та вчителю при проведенні уроку"Взаємозв'язок між будовою електронних оболо¬нок і властивостями хімічних елементів, простих речовин, сполук елементів з Гідрогеном та Оксигеном"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 15 Взаємозв’язок між будо­вою електронних оболонок та властивостями хімічних елементів, простих речовин, сполук з Гідрогеном та Оксигеном. Вчитель хімії Бабак Лідія Дмитрівна м. Одеса

Номер слайду 2

1. Що таке період?

Номер слайду 3

2. Які бувають періоди? (малі та великі)3. Як змінюються властивості у періодах? (зі зростанням відносних атомних мас елементів спостерігається поступове послаблення металічних і наростання неметалічних властивостей)4. Що таке група? ( це вертикальний стовпчик, в якому один під одним розміщені подібні за властивостями хімічні елементи)5. Як поділяють групи? (А і Б – головна і побічна)6. Як змінюються властивості у групах? (у міру зростання відносних атомних мас елементів їхні металічні властивості посилюються, а неметалічні послаблюються)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Атомний радіус. Атомний радіус – це відстань від центу ядра до сферичної поверхні електронної оболонки, на якій ймовірність перебування електронів найбільша. Атомний радіус є величиною, яка показує розмір електронної оболонки атома. Це дуже важлива величина, від якої залежать властивості атомів хімічних елементів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

2. Електронегативність– це здатність атома в сполуках притягувати до себе валентні електрони, тобто ті електрони, за допомогою яких утворюються хімічні зв’язки між атомами. Електронегативність залежить від здатності атомного ядра притягувати електрони зовнішнього енергетичного рівня. Чим це притягання є сильнішим, тим електронегативність більша.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

3. Металічні та неметалічні властивості

Номер слайду 11

Металічні властивості – це властивості атомів хімічних елементів віддавати електрони. Хімічні елементи, які виявляють металічні властивості, як правило, мають на зовнішньому рівні від одного до трьох електронів

Номер слайду 12

Неметалічні властивості – це властивості атомів хімічних елементів приймати електрони. Хімічні елементи, які виявляють неметалічні властивості, як правило, мають на зовнішньому рівні від чотирьох до восьми електронів

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Неметали

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Na, Mg, Al, Si, P, S, Cl, Ar. Ці елементи утворюють вищі оксиди наступного складу (інертний хімічний елемент Аргон оксид не утворює): Na2 O, Mg. O, Al2 O3, Si. O2, P2 O5, SO3, Cl2 O7. Натрій оксид і магній оксид виявляють властивості основних оксидів, алюміній оксид є амфотерним оксидом, усі інші оксиди (силіцій (IV) оксид, фосфор (V) оксид, сульфур (VI) оксид, хлор (VII) оксид) виявляють властивості кислотних оксидів. Крім того, в ряді Na2 O – Mg. O основні властивості послаблюються, а в ряді Si. O2 – P2 O5 – SO3 – Cl2 O7 кислотні властивості посилюються. Крім того, в ряді Na. OH – Mg(OH)2 основні властивості послаблюються, а в ряді H2 Si. O3 – H3 PO4 – H2 SO4 – HCl. O4 кислотні властивості посилюються. Вищі оксиди

Номер слайду 17

Неметалічні елементи утворюють із Гідрогеном бінарні сполуки, вони ще мають назву леткі водневі сполуки. Більшість таких сполук утворюються при взаємодії неметалів з воднем. Загальні формули летких водневих сполук неметалічних елементів наведені в короткому варіанті періодичній системі. Елементи перших трьох груп – метали, вони летких сполук з Гідрогеном не утворюють, вони утворюють тверді гідриди, які за властивостями та будовою нагадують солі. А сполуки типових неметалічних елементів з Гідрогеном складаються з молекул, це переважно газуваті речовини. 5. Сполуки з Гідрогеном

Номер слайду 18

Склад і назви сполук неметалічних елементів з Гідрогеном

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Узагальнення та закріплення вивченого матеріалу.1. Що таке атомний радіус? (це відстань від центу ядра до сферичної поверхні електронної оболонки, на якій ймовірність перебування електронів найбільша)2. Як змінюється атомний радіус: а) у групах (у головних підгрупах зі збільшенням заряду ядра атома відбувається збільшення числа електронних рівнів, тому атомний радіус зі збільшенням порядкового номера в головних підгрупах збільшується) б) у періодах (у періодах зі збільшенням заряду ядра збільшується число електронів на зовнішньому рівні, це призводять до зжаття електронної оболонки навколо ядра, тому атомний радіус зі збільшенням порядкового номеру в періодах зменшується)

Номер слайду 21

3. Що таке електронегативність елементів? (це здатність атома в сполуках притягувати до себе валентні електрони, тобто ті електрони, за допомогою яких утворюються хімічні зв’язки між атомами)4. Як змінюється електронегативність елементів:а) у групах (в головних підгрупах електронегативність зі збільшенням порядкового номеру зменшується)б) у періодах (у періодах зі збільшенням порядкового номеру електронегативність збільшується)

Номер слайду 22

5. Що ви знаєте про металічні та неметалічні властивості елементів та утворених ними сполук? (Металічні властивості – це властивості атомів хімічних елементів віддавати електрони, на зовнішньому рівні мають від одного до трьох електронів. Неметалічні властивості – це властивості атомів хімічних елементів приймати електрони, мають на зовнішньому рівні від чотирьох до восьми електронів) У періодах властивості основних оксидів та відповідних їм гідроксидів елементів послаблюються, а кислотні посилюються. Цей перехід здійснюється через амфотерні елементи. 

Номер слайду 23

Задача Масова частка елемента ІІ групи у вищому оксиді становить 60%. Визначте елемент. Розв»язок{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дано: W(Е) = 60%Е1 О1 Е - ?  n. Ar(E)W(Е) = Mr (Е1 О1)  х0,6 = х +16 0,6х + 9,6 = х х = 24 Ar (Mg) = 24 Відповідь: Mg

Номер слайду 24

Домашнє завдання1. Установіть послідовність зростання неметалічних властивостей атомів елементів:а) І; в) P; б) В; г) Bi2. Масова частка хімічного елемента IV групи у вищому оксиді Періодичної системи хімічних елементів дорівнює 46,67%. Що це за елемент?

Номер слайду 25

pptx
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
1080
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку