Презентація "Й.В.Ґете "Фауст"

Про матеріал

Презентацію можна використати під час вивчення філософської трагедії Й.В.Ґете на уроці порівняння героїв твору: Фауст-Мефістофель, Фауст-Маргарита, Фауст-Вагнер.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фауст -Мефістофель, Фауст - Маргарита, Фауст- Вагнер. Жанрова своєрідність твору

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Мефістофель Мефістофель є втіленням злої мудрості. Він до тонкощів знає людську натуру і вміє скористатися її слабкостями. Ім’я Мефістофеля складається з двох давньоєврейських слів: «Мефіз» — руйнівник і «Тофель» — обманщик. Завдання Мефістофеля — спокусити Фауста, зіштовхнути його з морально бездоганної позиції і тим самим довести, шо люди — Божі створіння — нікчемні. Він постає перед нами як утілення крайньої недовіри до «божественної» природи людини.

Номер слайду 5

Мефістофель Образ Мефістофеля у трагедії неоднозначний. Сам Ґете пояснював цей образ як «дух заперечення». Мефістофель не лише «заперечує» щось недосконале в житті, а й тим самим звільняє шлях для досконалішого.

Номер слайду 6

Фауст Мефістофель Спільне: алегоричні образи , неординарні, яскраві особистості, нерозривно поєднані, антиподи, боротьба між якими є шляхом до духовного розвитку Відмінне Символ духовних пошуків людства, гуманіст, любить людей, байдужий до слави, багатства, поважає глибокі почуття Символ зла, скептик і цинік, руйнівник, не вірить у людину, тверезо оцінює речі, себелюбний, корисливий, зневажає кохання

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Маргарита Маргарита – проста дівчина, істота цілком земна, яка живе у світі повсякденних життєвих турбот і радостей. Вона ніби створена для щастя; тим страшнішою і несподіваною виявляється її загибель. З першої ж зустрічі Маргарита предстає Фаусту у всій чарівності своєї юності, скромності і чистоти, це – втілення живого життя. Образ Маргарити Йоганн Вольфганг Ґете вважав найбільш вдалим і привабливим.

Номер слайду 9

Маргарита Аспект Характеристика Сім’я та виховання Проста, релігійна міщанська родина. Строге виховання. Заняття Багато працює по господарству, все вміє робити, не цурається ніякої роботи. Доглядала сестричку. Особистісні риси Чиста і благородна своєю безпосередністю, простотою, байдужа до багатства, наївна, не знає життя. Щирість і сила почуття На самоті відкрито говорить про коханого і про любов до нього. Віддається почуттям. Ставлення до трагічних подій її долі Усвідомлює всю тяжкість гріхів, вчинених нею вільно чи невільно, готова за них відповідати, відмовляється тікати від покарання, а шукає його.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Фауст і Вагнер Вагнер – антипод Фауста, кабінетний учений, для якого книжкове знання повинно відкрити сутність і таємниці природи і життя. Вагнер є учнем Фауста, але його поглядів на життя учень не поділяє.

Номер слайду 13

Фауст Вагнер Спільне Учені, прагнуть знань Відмінне Творець, наука має значення, коли пов’язана з життям, не зупиняється в пошуках істини, прагне знайти сенс існування Ремісник у науці, боїться поривань духу, йому краще читати книги й дотримуватися усталених норм, вважає, що шукати сенс буття – марна справа

Номер слайду 14

Жанрова своєрідність

Номер слайду 15

Жанрова своєрідність

Номер слайду 16

Джерела https://dovidka.biz.ua/faust-gete-golovni-geroyi-yih-harakteristika/ https://uahistory.co/pidruchniki/parashich-world-literature-11-class-2019-standard-level/3.php https://www.facebook.com/groups/2143084629077287

ppt
Додано
22 вересня 2023
Переглядів
1352
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку