Презентація "Й.В.Гете. Вільшаний король"

Про матеріал
Й.В.Гете. Вільшаний король Презентація допоможе учням 7 класу краще зрозуміти та проаналізувати баладу Й.В.Гете «Вільшаний король». На початку подано два переклади балади українською мовою. Велика кількість ілюстрацій допоможе візуалізувати образи та скласти усні портрети персонажів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йоган Вольфганг Гете«Вільшаний король»Балада. Бойко І. М. Для 7 кл. r

Номер слайду 2

Хто їде в негоду тим лісом густим?То батько, спізнившись, і хлопець із ним. Обнявши малого, в руках він держить,Його пригортає, його він пестить.— Чом личко сховав ти, мій синку малий?— Ой тату! Чи бачиш? — Он цар лісовий: У довгій киреї, в короні... дивись!— То, синку, тумани навкруг простяглись.«Мій хлопчику любий, до мене сюди. На луки зелені ти гратись іди;В моєї матусі є пишні квітки,Гаптовані злотом тобі сорочки».— Ой тату, він кличе на луки рясні,І квіти, і злото дає він мені.— Нема там нічого, мій синочку. Цить!То вітер між листям сухим шелестить.«До мене, мій хлопче, в дібровах густих. Дочок уродливих побачиш моїх,Вестимуть таночок і будуть співать,Співаючи, будуть тебе колихать».— Ой тату, мій тату, туди подивись: В танку королівни за руки взялись...— О ні, усе тихо у темряві там: То верби старії схилились гіллям.«Мене, хлопче, вабить урода твоя: Чи хочеш — не хочеш, візьму тебе я!»— Ой тату, вже близько!.. Він нас дожене!Він давить, він душить, він тягне мене!.. Наляканий батько не їде — летить... А хлопець нудьгує, а хлопець кричить. Добіг він додому і дивиться він: В руках уже мертвий лежить його син.

Номер слайду 3

Хто пізно так мчить у час нічний? То їде батько, з ним син малий. Чогось боїться і мерзне син — Малого тулить і гріє він.«Чому тремтиш ти, синку, щомить?»— Король вільшаний он там стоїть! Він у короні, хвостатий пан! — «То, сину, сивий нічний туман!»— «Любе дитя, до мене мерщій! Будемо гратись в оселі моїй, Квіти прекрасні знайду тобі я, У злото матуся одягне моя».— Мій тату, мій тату, яке страшне! Як надить вільшаний король мене! — «Годі, маля, заспокойся, маля!То вітер колише в гаю гілля!»— «Хлопчику любий, іди ж до нас! Дочки мої у танку в цей час, Дочки мої тебе вийдуть стрічать, Вітати, співати, тебе колихать!»— Мій тату, мій тату, туди подивись! Он королівни вільшані зійшлись! — «Не бійся, мій синку! Повір мені: То верби сивіють удалині!»— «Мені, хлопче, люба краса твоя! З неволі чи з волі візьму тебе я!»— Мій тату, мій тату, він нас догнав! Ой, як болюче мене він обняв!Батькові страшно, батько спішить, В руках його хлопчик бідний кричить; Насилу додому доїхав він, В руках його мертвий лежав його син. Переклад Максима Рильського

Номер слайду 4

Матеріали про твір. На створення балади «Вільшаний король» поета надихнула датська народна пісня «Дочки короля ельфів». У Ґете діють вільшаний король та дитина і вводиться образ батька. Використовуючи фантастику, поет почасти долає містичність, наводить реалістичне пояснення нічним страхам дитини. Таким чином реалістичний план балади накладається на фантастично-міфологічний. Ґете використав форму діалогу, що було притаманне фольклорним баладам. Драматичну напругу баладі надає зіткнення протилежних начал: життя і смерті, реального і фантастичного, відчаю і надії. Балада Ґете стала відображенням його філософських думок про стосунки людей з природою, про порушення гармонії між ними.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Опишіть вільшаного короля. Що він нагадує?Яка особливість його зображення в баладі і на малюнках?

Номер слайду 7

Прочитайте, як автор описує вільшаних королівен

Номер слайду 8

Яким ти уявляєш сина, прочитавши баладу?Хто з них: батько чи син, ближче до природи?

Номер слайду 9

Два шари змісту. Очима дитини— Король вільшаний он там стоїть! Він у короні, хвостатий пан! — Мій тату, мій тату, яке страшне! Як надить вільшаний король мене! — Мій тату, мій тату, туди подивись! Он королівни вільшані зійшлись! Очима батька— «То, сину, сивий нічний туман!»— «Годі, маля, заспокойся, маля!То вітер колише в гаю гілля!»— «Не бійся, мій синку! Повір мені: То верби сивіють удалині!»

Номер слайду 10

Матеріал для вчителя. Батько - впевнений, сильний, реальний, зігріваючий. Син - має сумнів, що вірить батькові, хто сподівається на його захист. Лісовий цар - таємнича сила, яка для батька виглядає туманом, для хлопчика - "в темній короні з густою бородою", батько чує тільки, як "вітер, прокинувшись, колихнулася листи", хлопчик -. шепіт лісового царя, батько бачить, як "верби сиві стоять осторонь", хлопчик - "лісовий цар скликав дочок". Дитина не може собі уявити, що батько нічого не бачить і не чує, він весь час просить підтвердження, щоб батько дав йому правильний і зрозумілу відповідь. Для дитини все, що відбувається, - життя. Для батька все, чого боїться його син, нереально. Лісовий цар для батька - хвороблива вигадка дитини, для сина - видиме, відчутне, тривожне і страшне істота. У баладі лісовий цар - це сила, якої не може протистояти чоловік. Він забирає собі хлопчика, як би швидко батько ні гнав свого коня. Страшний дитячий сон чи марення звернувся дійсністю. Може бути, хлопчик помер від страху перед вибором або від сили любові? Важко сказати.

Номер слайду 11

Матеріал для вчителя. Батько - впевнений, сильний, реальний, зігріваючий. Син - має сумнів, що вірить батькові, хто сподівається на його захист. Лісовий цар - таємнича сила, яка для батька виглядає туманом, для хлопчика - "в темній короні з густою бородою", батько чує тільки, як "вітер, прокинувшись, колихнулася листи", хлопчик -. шепіт лісового царя, батько бачить, як "верби сиві стоять осторонь", хлопчик - "лісовий цар скликав дочок". Дитина не може собі уявити, що батько нічого не бачить і не чує, він весь час просить підтвердження, щоб батько дав йому правильний і зрозумілу відповідь. Для дитини все, що відбувається, - життя. Для батька все, чого боїться його син, нереально. Лісовий цар для батька - хвороблива вигадка дитини, для сина - видиме, відчутне, тривожне і страшне істота. У баладі лісовий цар - це сила, якої не може протистояти чоловік. Він забирає собі хлопчика, як би швидко батько ні гнав свого коня. Страшний дитячий сон чи марення обернувся дійсністю. Може бути, хлопчик помер від страху перед вибором або від сили любові? Важко сказати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Овсянникова Оксана Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2019
Переглядів
9331
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку