"Це тобі під силу!"(Матеріали до розділу "Історичне минуле в літературі")

Про матеріал
Тести, кросворди, літературні диктанти, запитання і відповіді до ІІ частини "Історичне минуле в літературі" підручника Євгенії Волощук «Зарубіжна література. 7 клас», К. «Генеза», 2015. Ці запитання та завдання дають змогу учню презентувати свої знання і вміння з даної теми, показати наскільки вони уважні, вдумливі читачі. А вчителю полегшують здійснювати усне опитування і контроль знань учнів на уроці при перевірці домашнього завдання.
Перегляд файлу

Руденко Валентина Іванівна, учитель зарубіжної літератури

 КЗО «Водянська СЗШ»  Широківського району.  Різні види контролю на уроках  зарубіжної літератури у 7 класі

 

7c9d57ba098e.png 

 

 

 

 

ЦЕ ТОБІ  ПІД СИЛУ!

 

 

 

 

 

 

 

(Презентуй свої знання та вміння)

ЗМІСТ

 

ЧАСТИНА ДРУГА. Історичне минуле в літературі

РОЗДІЛ 1. Доба лицарів і лицарства   

В.Скотт

                  Айвенго                                                                                                              

РОЗДІЛ 2. Література проти війни  

А. Маргул-Шпербер

                  Про назву концтабору  Бухенвальд                                                                

Константи Галчинський

                  Пісня про солдатів з Вестерплятте

Василь Биков

                   Альпійська балада

  • Кросворди                                                                                                                                          
  • ЦЕ МЕНІ ПІД СИЛУ! (Презентую свої знання та вміння)                              

 

         ЧАСТИНА ДРУГА

                     Історичне минуле в літературі

Розділ І  Доба лицарів і лицарства (до сторінок 56-115)

ВЕЛИКИЙ РОЗІГРАШ ВЕЛИКОГО НЕВІДОМОГО

  1.         Як вирозумієте слова російського письменника Максима Горького: «Якщо не знати минулого, неможливо зрозуміти істинний сенс сучасного й мету майбутнього».
  2.         Чи варто прислухатися до слів Горького?(Так. Недаремно літературні твори, які розповідають про далекі часи, мають багато шанувальників серед сучасних читачів. Минувшина завжди здається таємничою  і загадковою. Вона приховує в собі багато недоказаного, відкриває завісу таємничості, переносить нас у той світ, який назавжди залишився в минулому. І ми приєднаємося до них, бо будемо вивчати розділ «Героїчне минуле в літературі»)
  3.         Що таке героїчне в літературі?(Це звеличення засобами художнього слова суспільної цінності дій певної особи або групи людей задля уславлення ідеалів добра, свободи, справедливості.)
  4.         Які жанри використовують письменники для змалювання героїчного минулого?(Романи, повісті переважно пригодницького характеру з динамічним і напруженим сюжетом).
  5.         Які існують різновиди романів?(Географічні, пригодницькі, детективні, історичні.)
  6.         Дайте визначення історичного роману.(Епічний твір, який у художній формі відтворює певний період історії і в якому життя народу, окремих людей розкривається на тлі історичних подій і обставин.) Історичний роман — роман, у якому змальовано історичні події та картини життя минулих епох.
  7.         Кого вважають засновником історичного роману у світовій літературі?(Англійського письменника Вальтера Скотта.)
  8.         Яке явище розробив Вальтер Скотт, щоб відтворити особливості зображуваної епохи?(Історичний колорит.)
  9.         Що таке історичний колорит?(Це сукупність особливостей, характерних прикмет, наявних у художньому творі про далеке історичне минуле. Це і згадки про історичні події й імена героїв, й описи їх зовнішності, одягу, звичаїв, вживання у мові слів і виразів, які тоді були поширеними.)
  10.     Хто найчастіше буває головним героєм творів Вальтера Скотта?(Вигадані герої.)
  11.     Як називають тип історичного роману, створений англійським майстром художнього слова?(«Вальтер – скоттівський».)
  12.     Який історичний роман Вальтера Скотта ми прочитаємо?(«Айвенго»)
  13.     Який час відтворено у романі?(Кінець ХІІ століття, коли після невдалого хрестового походу та тривожних вістей, що надходили з батьківщини про стан справ у країні, король Ричард Левове Серце повертається додому.)
  14.     Який історичний колорит відтворено у романі?(Доба із життя середньовічноі Англії: її історія, звичаї, мораль тогочасних людей, конфлікти і боротьба між англосаксами  та норманами.)
  15.     Хто головний герой роману?(Вигаданий,  Айвенго).

 

Вальтер Скотт

  1.               Кого називали Колумбом у мистецтві? ( В. Скотта, бо вважають основоположником історичного роману? «Запровадив і примусив полюбити історичний роман»(О.Білецький)).
  2.               Як називали Вальтера Скотта його співвітчизники?(Шотландським чарівником).
  3.               Чому тринадцять років він залишався для публіки Великим Невідомим, невловимим Чародієм Слова? (ретельно приховував від читачів свої літературні заслуги. Тривалий час його твори виходили анонімно (без зазначення імені автора) або під вигаданим прізвищем. І хоча сучасники здогадувалися, чиєму перу належать романи, що здобули неабияку популярність, Скотт уперто оберігав свою таємницю, відхиляючи будь-які натяки.)
  4.               Хто з письменників шанував його творчість?(Із захватом – Байрон, перечитав 50 разів. Порівнював із  Шекспіром – Пушкін. Вважав своїм учителем – Бальзак.)
  5.               Літературна спадщина.(За період понад тридцятилітньої літературної діяльності створив 28 романів, 9 поем, а також повісті, літературно-історичні статті, історичні праці.)
  6.               Де і коли народився письменник?(У 1771 році в Единбурзі.)
  7.               Хто ще з письменників народився в Единбурзі?(Роберт Льюїс Стівенсон).
  8.               Що ви знаєте про батьків письменника?(Батько  - спадковий баронет, відомий адвокат, а мати – донька професора медицини теж зі старовинного роду.)
  9.               Яку освіту отримав?(Гарну освіту, закінчив у 1792 році правничий факультет Единбурзького університету.)
  10.          Які знав мови?(Латину, німецьку, французьку, італійську.)
  11.          Захоплення Скотта.(Багато читав, захоплювався поезією, історією, цікавився народними баладами і легендами.)
  12.          Ким працював Вальтер Скотт?(Адвокатом, згодом шерифом, і роботу в суді, і обов’язки шерифа поєднував зі збиранням старовинних балад і пісень.)
  13.          Коли з’явився перший роман? Його назва. (У 1814 році «Веверлі».)
  14.          На які два цикли поділяються прозові твори Вальтера Скотта? (Шотландський цикл та середньовічні романи.)
  15.          У якому циклі романів вироблено так звану вальтер-скоттівську модель історичного роману?(У «шотландському» або «веверлійському» циклі: «Веверлі», «Роб Рой», «Пуритани» та ін.)
  16.          Що це за модель?(Сюжет вигаданий, складні події із життя головного героя, який проходить тяжкі випробування і набуває життєвого досвіду. Але не відсуває історичні події на другий план, а саме вони становлять змістову основу кожного твору.)
  17.          Як називався другий цикл романів Скотта?( Середньовічні романи: «Айвенго», «Абат», «Кенілворт», «Квентін Дорвард», «Талісман» та ін.)
  18.          Що колекціонував письменник?(Старовинні речі, навіть дім побудував у вигляді  середньовічного замку, який перетворив на музей шотландської старовини.)
  19.          Коли написаний роман «Айвенго»(1819)
  20.          Скільки мотивів або ліній  у романі «Айвенго»? (Чотири: 1 – відвоювання нареченої, 2 – відвоювання влади, 3 – віра і забобони, 4 – фольклорні мотиви, балади.)
  21.          Зачитайте характеристики цих чотирьох мотивів.(Сторінка 82: 1- Айвенго і леді Ровена, 2- Річард Левове Серце, Принц Джон, феодали, 3 –історія красуні Ребеки, 4 – Робін Гуд – у романі Локслі.)
  22.          Яке значення цих мотивів у творі?(Усі мотиви разом розкривають ідею твору – необхідність подолання протистоянь і досягнення згоди основних суспільних сил.)
  23.          Яку роль відіграє в романі образ короля Річарда?  (Ця реальна історична фігура є уособленням ідеї роману.)
  24.          В чому автор відступає від історичної правди у змалюванні образу короля?(Ідеалізований образ, має великі  розбіжності з історичним прототипом. Насправді був войовничим, все життя провів у війнах, які призвели королівство до розорення. А у Скотта – мудрий правитель, який перший усвідомлює себе королем англійського народу ( і норманів, і саксів).
  25.          Як ставилися сучасники до літературної творчості Вальтера Скотта? Як вони його називали?(Високо цінували, називали «Шекспіром роману».)
  26.          Наскільки намальована Вальтером Скоттом картина середньовіччя відповідає дійсності?(В романах чимало домислів, нерідко він досить вільно поводився з історичними фактами і постатями. Та відтворив дух і колорит епохи, створив панорамний образ англійського середньовіччя.)

 

Зміст «Айвенго»

Розділ 1

  1. Де і коли відбуваються події роману? (У мальовничій окрузі Англії, що її зрошує річка Дон,  у лісі, кінець правління Ричарда І, коли піддані чекали його повернення з полону.)
  2. Що для Айвенго є святим обов’язком? (Служіння лицарській честі.)
  3. Що означає слово Айвенго?(Слово походить від назви місцевості, про яку згадується в старовинній баладі.)
  4. Яким було становище народу?(Подвійна тиранія: потерпали від завойовників норманів, і від своїх феодалів.)
  5. Яка мова переважала? (При дворі й у замках найзначніших магнатів уживалася франко норманська мова, цією ж мовою провадилося все судочинство.. А селяни і челядь говорили англосаксонською.)
  6. Як сформувалася англійська мова?(З мішаної говірки мови переможців (норманів – французька) і мови переможених – англосаксів.)
  7. Спробуємо скласти панораму середньовічної Англії: (1) Сторінка 84: сваволя гнобителів – вельмож,  вельможі зневажали Державну раду Англії, дбали про укріплення своїх замків, усі барони намагалися збити собі таке військо, щоб стати могутньою постаттю; 2) завоювання Англії норманським герцогом Вільгельмом  - ще тяжча тиранія вельмож та страждання нижчих верств; 3) вся влада в руках норманських баронів, а вся порода саксонських вельмож позбавлена права на спадщину; 4) усі королі норманської крові віддавали явну перевагу одноплеменцям; 5) уживали тільки франконорманської мови, французька мова була мовою почестей, лицарства і правосуддя. Отже, ми побачили дві сили, що протиставлені одна одній – це сакси (корінне населення Англії) і нормани (загарбники).)
  8. Що є безумовним доказом пригнічення корінного населення, обмеження їхньої самостійності?(У них відібрано рідну мову.)
  9. Які дві постаті ми зустрічаємо у лісі? (Двох рабів Седрика Сакса – свинопаса Гурта і  блазня Вамбу.)
  10. Ким був Седрик Сакс?(саксонський дворянин)
  11. Що ми можемо сказати про «нижчий люд»?(У раба Гурта – бронзовий нашийник, у Вамби – срібний нашийник, блазнів та домашніх клоунів багаті люди тримали у себе вдома для забави, щоб якось згайнувати час. А ось думка рабів: «Нам залишилося лише повітря, щоб дихати, втім, і його не відібрали лише тому, що інакше ми не виконали б роботу, навалену на наші плечі» - це вже протест пригнічення.)
  12. Головна тема твору. (Зображення боротьби англосаксів з норманами і усобиць норманів (принц Джон і король Ричард) у ХІІ столітті.)
  13. Які ще теми розкриває автор у творі? (Тема лицарства. Тема кохання. Закохана пара – Айвенго і леді Ровена, чия доля залежить від ходу історії.)
  14. Конфлікт роману. (Між двома ворогуючими таборами: норманами, які завоювали Англію в кінці ХІ ст. та англосаксами, які володіли нею вже кілька століть, витіснивши, у свою чергу, племена бритів.)
  15. Хто наздогнав  рабів- слуг Сакса у лісі? ( невеликий загін вершників на чолі з двома поважними норманами — церковним достойником Еймером і лицарем-храмовником1 Бріаном де Буагільбером.)

 

Розділ ІІ

  1. Скільки років Бріану де Буагільберу?(під 40)
  2. Що додавало суворості його обличчю й зловісного виразу ?(Глибокий шрам на чолі )
  3. Хто такий храмовник ?( член напіввійськового чернечого ордену храмовників (тамплієрів), заснованого 1119 р. в Палестині для захисту володінь хрестоносців.)
  4. Куди їхали вершники ?(на великий лицарський турнір, що за кілька днів мав відбутися в місті Ашбі-де-ла-Зуш.)
  5. Де подорожні збиралися переночувати?( неподалік від дороги знаходився будинок Седріка Сакса. )
  6. Від кого ми і подорожні дізнаються про Сакса?(Пріор Еймер розповів усе, що знав про Сакса.
  7. Хто був вихованкою Сакса?(знатна саксонка Ровена, яка славилася рідкісною красою)
  8. Як Сакс сподівався на відновлення могутності саксонців. (Свої надії Седрік пов'язував з майбутнім шлюбом Ровени, яку любив, ніби рідну доньку, та родовитого англійця Ательстана.)
  9. За що  Сакс вигнав з дому власного сина Айвенго?( за те, що той насмілився покохати леді Ровену)                                  
  10. Хто показав вершникам дорогу до оселі Седріка Сакса?( молодий прочанин, який щойно повернувся з Палестини...)

 

 

 

                                          Вечеря у будинку Седріка Сакса

Розділ ІІІ

1. Що свідчить про те, що Седрік був багатим вельможею?(Опис приміщення: величезна зала, довгий дубовий стіл, застелений дорогою червоною скатеркою,  другий стіл довший і нижчий для челяді, столи утворювали літеру Т. Вздовж  головного столу стояли масивні стільці та крісла з різьбленого дуба.)

2. Скільки років було Седріку? (Під 60).

3. Прочитайте портрет Седріка. (Сторінка 63, 5 абзац: «Так, із Седрікового обличчя видно було, що він чоловік прямої, але запальної й нетерплячої вдачі. Зріст він мав не вищий від середнього…», сині очі, русяве волосся, у якому ледь видніла сивина.)

4. На які риси характеру Седріка звертає нашу увагу автор?(Прямий, запальний, щирий, добродушний, що часто сполучається з запальністю й гнівливістю. В очах – гордість і ревнивість.)

5. Чим вирізняється  його одяг? (Сторінка 63, 6 абзац: «Комір і рукава його зеленого каптана мали облямівку з сірого хутра…із шкурок вивірки…». Золоті обручки, круг шиї теж золота оздоба, пояс у самоцвітах… - звичайне вихідне вбрання багатого землевласника.)

6. Що ще привертає увагу в описі одягу?(З пояса звисав меч, біля крісла поставив списа.)

7.Про що сповістив ріг? (Що прибули  гості, чи, як говорить Седрік,  «розбійницький наїзд».)

8.Про що повідомив один із охоронців?(Що пріор (настоятель монастиря) Еймер та чесний лицар Бріан де Буагільбер, командир храмовників, просять гостинності й притулку на ніч.)

9.Куди вони їдуть?(На турнір в Ашбі.)

10.Як поставився до гостей Седрік?(Не любив норманів, а гості обидва – нормани, проте мав дотримуватися гостинності, хоча і волів би, щоб вони їхали собі далі.)

11.Доведіть, що Седрік дотримується  звичаїв гостинності?(Дбає про те, щоб перемінити одежу, камін розпалити, води помитись, і вина, і пива, наказує слугам подбати про них як слід.)

12Чи можна сказати, що Седрік такий люб’язний господар, що ладен задля гостей поступитися своїми принципами?(Ні: сам їх не зустрічає, бо дав обітницю ніколи не ступати більше трьох кроків від помістка, зустрічаючи тих, хто не має в своїх жилах крові саксонських королів.)

13. Хто намагався бути непоміченим?(Прочанин, з голови до ніг загорнутий в чорний плащ,  влаштувався біля каміна.)

Розділ ІV

1.Отже, хто зібрався біля столу Седріка? (Різноманітна компанія, бо з гостями зайшли їхні слуги, потім зайшла леді Ровена, а ще пізніше попросив дозволу на нічліг єврей Ісак.)

2.Чому зібралася така різноманітна компанія?(Бо наближалася негода, подорожні просилися на нічліг.)

3.Як це характеризує Седріка?(Що він гостинний, людяний.)

4.Зачитайте портрет леді Ровени. (Сторінка 64).

5.Хто ще просить гостинності у Седріка? (Єврей Ісак з Йорку.)

 

 

Розділ 5

1.Чи поважає Седрік людську гідність інших так само як власну?(Міг наполягти на тому, щоб челядь поводилася з євреєм Ісаком привітніше, бо «ніхто не посунувся, щоб звільнити для нього місце за обіднім столом», ніхто не подбав про їжу для нього, сам Седрик теж холодно кивнув на його поклони й показав на дальший кінець столу)

2.Чи з повагою гості ставляться до дому, в якому перебувають? Чи поводяться вони відповідно до свого звання?(Ні, Бріан з притиском  сказав, що завжди говорить лише французькою; пильно і зухвало розглядали леді Ровену, абат полюбляє випити; і Еймер, і Буагільбер висловили невдоволення присутністю єврея, хоча самі тут гості; Бріан де Буагільбер занадто розхвалює своїх рицарів, замовчуючи подвиги англійців.)

3.Хто вносить деякі зміни (і які?) у розвиток подій  під час вечері? (Провідник гостей в одязі паломника. Він посадив нещасного Ісака на своє місце біля каміну і приніс йому їжу, а також втрутився у розмову про події в Палестині, розповів про  англійських лицарів і від імені Айвенго, якого він ніби-то добре знає і скоро побачить, приймає виклик битися на турнірі.)

4.Чим закінчилася випадкова зустріч паломника та єврея Ісака?(Паломнику відвели місце в комірчині, де вже спав Ісак.  Уранці паломник порадив єврею тікати з маєтку,  сам супроводив його  до міста).

5.Від кого захищав паломник єврея?(Він випадково почув, як Буагільбер наказував своїм слугам схопити і пограбувати Ісака, коли той вийде з маєтку.)

6.Як віддячив єврей паломнику?(Направив його до свого родича, щоб той дав йому коня і лицарський обладунок для участі в турнірі.)

 

Лицарський турнір

Розділ VІІ

  1. Яким було становище англійського народу?(Досить тяжке, зазнавали тяжкого гноблення.)
  2. Яка доля спіткала короля Річарда?(Попав у полон до підступного й жорстокого герцога Австрійського, ніхто про нього нічого не знав.)
  3. Хто був смертельним ворогом короля Річарда?(Філіпп Французький.)
  4. Хто керував країною?(Принц Джон, який намагався захопити владу.)
  5. Про яку видатну подію згадується вже на початку роману? Якого найпишнішого видовища чекали всі, як убогі, так і багаті?(Турніру в Ашбі. «Збройної забави» за участю найуславленіших лицарів у присутності самого принца Джона.)
  6. Хто були улюбленці принца Джона?( лицарі Фрон-де-Беф, Фіц-Урс, де Брасі та інші.)
  7. Як населення ставилося до принца і чому?( Місцеве населення ненавиділо принца, який був владолюбний, жорстокий і підступний. Джон підтримував норманів, становище саксонських дворян і селян украй погіршилося, а свавілля норманів стало повсякденним явищем.)
  8. Хто кинув виклик до бою ?(П’ятеро лицарів, старшиною і проводирем яких був Бріан де Буагільбер.)
  9. Чи для всіх глядачів були однакові місця?(Ні, для принца – вища галерея посеред арени, де мали стинатися бійці, вона пишно оздоблена, крісло під балдахіном…, поза огорожею арени легкі галереї, завішані тканинами та застелені килимами, на яких лежали подушки для  вельможних дам і кавалерів, нешироку смугу між цими галереями обладнали для йоменів (як партер у наших театрах), а ще вище по схилах – лави для простого люду, багато людей повміщувались на гіллі дубів довкола лугу і на дзвіниці церкви.)
  10. Хто такі йомени?(Вільний селянин, дрібний землевласник.)
  11. Що таке партер?(Нижній поверх театрального залу з місцями для глядачів.)
  12. Чи можна за цим описом скласти уявлення про середньовічне англійське суспільство?(Різні  соціальні верстви населення, розмежування за політичними мотивами, фінансовим станом.)
  13. Кого ніхто не хотів мати за сусідів?( Ісака та його доньку — красуня Ребеку)
  14. Аби познущатися і над Ісаком, і над саксонцями, кому принц Джон у нестерпно образливій формі наказав поступитися місцем євреям?( дворянину Ательстану)
  15. Хто став на заваді такому приниженню?(Седрік та лучник. Помітивши обурення саксів, принц Джон відступив.)

Розділ VІІІ

  1.               Які правила турніру? ( 1) П’ятеро лицарів – заводіїв викликають на бій усіх охочих. 2) Бажаючий лицар вибирає супротивника з цих п’яти і зброю: якщо торкається тупим кінцем списа до щита – б’ються «чемною зброєю» - на вістря списа надіте дерев’яне кружальце; якщо гострим вістрям, то справжня бойова зброя. 3) Коли кожен з учасників 5 разів зламає списа, король має оголосити переможця першого дня турніру. 4) Другого дня загальний турнір, усі присутні лицарі поділяться на два загони, рівні числом, і битимуться, поки принц Джон дасть знак. Лицарські грища скінчаться. 5) Третього дня змагання лучників, цькування бугаїв та інші народні розваги.)
  2.               Який приз дістане переможець першого дня турніру?(Бойового коня незвичайної краси і честь обрати й проголосити Королеву кохання і краси, яка вручатиме приз наступного дня.)
  3.               Який приз дістане переможець турніру другого дня?(Обрана Королева кохання і краси увінчає того лицаря короною з тонкого золота, вирізаного у подобі лаврового вінка.)
  4.               Як билася перша п’ятірка лицарів?(Всі торкнулися тупим кінцем списа, мирні сутички.)
  5.               Хто заставив усіх здивуватися і скам’яніти від подиву?(Новий лицар Дездішадо, бо торкнувся вістрям списа до щита Бріана де Буагільбера, викликаючи на смертний бій.)
  6.               Що було зображено на щиті цього лицаря?(Молодого дубка, вирваного з корінням, з іспанським словом «Дездішадо», що означає «Позбавлений спадщини».)
  7.               На чиєму боці була симпатія глядачів? (Лицаря, Позбавленого Спадщини, всім подобалися його відвага і бойове завзяття.)
  8.               Хто переміг у двобої (Дездішадо)
  9.               З ким була друга сутичка( З  велетнем у чорному обладунку Фрон де Бефом)
  10.          Що зображено на його щиті ? (На його білому щиті була зображена чорна  бугаяча голова, майже стерта в численних давніших сутичках, і зухвалий девіз «Cave, Ad sum» — «Стережися, це я»)
  11.          Кого переміг Позбавлений Спадку у третій сутичці?( сера Філіппа Мальвуазена)
  12.          З ким ще розправився блискуче невідомий?( з де Гранменілем, а потім Ральфом де Віпонтом)
  13.          Хто став переможцем першого дня турніру?(Лицар, Позбавлений Спадщини).

 

Розділи ІХ – ХІ

  1. Про що попросили розпорядники турніру переможця перед тим, як підвести до принца Джона, щоб одержати приз?(Щоб він зняв шолом.)
  2. Як вчинив переможець?(Відмовився назвати своє ім’я і не зняв шолом.)
  3. Чи отримав він нагороду?(Так, отримав бойового коня і право обрати Королеву кохання.)
  4. Кого ж лицар обирає Королевою кохання і краси?(Леді Ровену.)
  5. Що зробив лицар з викупом (За звичаєм після змагань переможені мали віддати переможцеві коней і зброю або сплатити за них викуп. Лицар, Позбавлений Спадщини, узяв лише половину запропонованої суми, а від викупу Вуагільбера відмовився взагалі, вважаючи двобій незакінченим. Частину грошей переможець передав Ісаку, який поручився перед багатим євреєм за коня й обладунок для турніру. (З'ясувалося, що прочанин, який ночував у домі Седріка Сакса, і Лицар, Позбавлений Спадщини, — одна й та сама людина).
  6. Хто під час змагань був лицареві за зброєносця?(свинопас Гурт, він і борг Ісакові відніс)

Розділ ХІІ

  1.               Згадаємо, що мало відбуватися, за правилами турніру, на другий день? (Всі лицарі діляться на два рівні загони і б’ються, поки принц не дасть знак скінчити бій.)
  2.               Хто мав очолити ці два загони?(Один – Бріан де Буагільбер, а другий – Лицар, Позбавлений Спадщини.)
  3.               Хто зустрів Королеву дня? (Сам принц Джон зустрів леді Ровену і провів її до почесного місця навпроти свого власного.)
  4.               Які турнірні правила були оголошені другого дня?(Сторінка 96, останній абзац: « Бій мали провадити гострими мечами та списами. Тому бійцям заборонили колоти мечем, можна тільки рубати….)
  5.               Який знак мав припинити спільний турнір?(Як тільки принц Джон кине на арену свого жезла чи прапорця.)
  6.               Хто кинувся на допомогу Дездішадо і чому?(Чорний Нероба, бо бачив, що троє відразу запосілись на Лицаря, Позбавленого Спадщини).
  7.               Хто був цей Чорний Нероба, чому його так назвали?   ( Ніхто не знав хто, а назвали так, бо був у чорному обладунку, верхи на вороному коні, дужий, на щиті не мав ніякого девізу і виказував мало зацікавлення боєм, він відігравав роль радше глядача, ніж учасника турніру.)
  8.               Хто ж були ці три лицарі, що напали на Дездішадо?(Бріан де Буагільбер, Фрон – де - -Беф та Ательстан Конінгзбурзький.)
  9.               Як саме допоміг Чорний Нероба Лицарю, Позбавленому Спадщини?(Він мечем ударив по голові Фрон-де-Бефа і той упав разом з конем; так як його меч теж зламався, то вихопив у Ательстана з рук бойову сокиру і так ударив  його по шолому, що й Ательстан простягся непритомний на землі. Після цього знову спокійно і байдуже повернувся в кінець арени.)
  10.          Чому принц Джон припинив поєдинок на лицарському турнірі, кинувши жезла? ( Щоб врятувати Бріана де Буагільбера від ганьби, бо Дездішадо уже заніс свій меч над храмівниковою головою і наказав йому піддатись.)
  11.          Кого принц Джон вирішив назвати кращим лицарем другого дня турніру?(Героєм дня хотів обрати Чорного Неробу, але його не змогли розшукати.)
  12.          Кого оголосив героєм дня?(Лицаря, Позбавленого Спадщини, бо не мав більше виправдань своїй неохоті віддати йому належне.)
  13.          Що зробили розпорядники турніру, коли леді Ровена вже збиралася покласти вінця на шолом звитяжця?( Зневажили нехіть лицаря і зняли шолом.)
  14.          Кого впізнали Седрік і леді Ровена?( Це був Айвенго, син Седріка і коханий Ровени.)
  15.          Його портрет. ( «Коли шолома скинули, всі побачили вродливе, засмагле на сонці обличчя юнака років 25 під кучмою густих, коротких білявих кучерів. Те обличчя було бліде як смерть, і в двох-трьох місцях по ньому сочилася кров»).
  16.          Як зреагувала на появу Айвенго леді Ровена? (Тихо зойкнула, але зібрала докупи всю силу вдачі й примусила себе грати далі свою роль: поклала на схилену голову переможця коштовного вінця, промовивши: «Ніколи ще вінець лицарства не увінчував гіднішого чола!»).
  17.          Як зреагував на появу вигнанця-сина Седрік? ( Вражений до німоти, кинувся вперед, ніби хотів розлучити його і Ровену.)
  18.          Що зробили розпорядники турніру з Айвенго?(Вони здогадалися, чому зомлів Айвенго, квапливо стягли з нього обладунок і побачили, що вістря списа пробило панцир на грудях і поранило лицаря в бік.)
  19.          Куди дівся поранений лицар?(У метушні ніхто навіть не помітив, як його непритомного віднесли до будинку приятеля Ісака.)
  20.          Чому старий єврей зважився на цей учинок?(заради доньки: Ребека вірила, що її знахарські здібності й безкорислива любов швидко поставлять недужого на ноги.)

Розділ ХІІІ

1. Якою  нагодою вирішив скористатися мстивий принц третього дня під час змагань лучників?(  поквитатися з непокірним лучником, який напередодні насмілився з ним сперечатися)

2. Скільки йоменів наважилися узяти  участь у змаганнях лучників? (вісім)

3. Що відповів лучник -  нахаба принцу Джону?( я не знаю, чи буде вашій милості приємно, коли й третій приз виграє людина, що мимохіть упала в вашу неласку)

4. Хто був цей лучник? (Локслі)

5. Які умови поставив перед Локслі принц Джон?( стор. 70: «Тоді, Локслі, ти стрілятимеш своєю чергою, коли всі оті йомени вже покажуть свою майстерність. Коли здобудеш приз, я ще від себе додам двадцять золотих; а коли не здобудеш, із тебе стягнуть твоє зелене сукно й проженуть з арени, шмагаючи тятивами, як нахабного хвалька.... Коли ти відмовишся від того, що я тобі чесно пропоную, — відповів принц, — начальник варти зріже з твого лука тятиву, зламає і лук, і стріли, а тебе вижене звідси як легкодуха й боягуза.)

6. Які умови змагання?( стор. 71: «Лучники насамперед кинули жеребок, у якому порядку стріляти, і кожен мав випустити по три стріли поспіль.)

7. З ким випало змагатися Локслі?(з переможцем Губертом)

8.Чим здивував присутніх Локслі?( Коли Губерт влучив у саме яблучко, Локслі розколов його стрілу)

9. Яку ціль поставив Локслі?(вербовий прут, стор. 72» «стромляючи вербовий кілок сторчма в землю, мовив — того, хто влучить у цей прут за сотню ярдів3, я назву лучником, гідним носити лук і сагайдак перед королем, хай би то був сам силач король Річард.)

10. Як справилися лучники цього разу? (Губерт відмовився стріляти, а Локслі  своєю стрілою розщепив вербовий прут)

11. Щ о  запропонував принц Джон переможцю?(стор 73: «Оці двадцять золотих разом із рогом ти виграв чесно, вони твої. І ми додамо до них іще тридцять, якщо ти станеш до нас на службу, охоронцем нашої особи, і весь час будеш при нас. Бо ще ніколи твердіша рука не напинала тятиви й певніше око не спрямовувало стріли.)

12. Як вчинив Локслі?( відказав  принцу — але я заприсягся, що як і піду коли на службу, то тільки до вашого брата — короля Річарда. Ці двадцять золотих я зоставляю Губертові, бо він сьогодні стріляв не гірше, ніж його дід під Гастінгсом. Якби він зі скромності не відмовився змагатися, то влучив би у верболозину так само, як і я. А потім затерся в натовп, і більше його не бачили.)

13.Що трапилося у лісі з героями, які поверталися з турніру?( На вузькій стежині процесію атакували перевдягнені в розбійників де Брасі та де Буагільбер зі своїми слугами, подорожніх узяли в полон і доправили до замку Фрон-де-Бефа...)

14. Хто були ці подорожні, що потрапили у полон?( Седрік, Ательстан і Ровена .Дорогою до них приєдналися Ісак та Ребека. Сакс і гадки не мав, що в паланкіні1 єврейки лежить його тяжко поранений син.)

15. Яка причина?( ще на банкеті де Брасі задумав викрасти Ровену й примусом з нею одружитися, а Буагільберові подобалася Ребекка.  За Сакса та Ательстана  барон Фрон-де-Беф і храмовник сподівалися отримати як за знатних саксонців чималий викуп).

16. Хто встиг утекти?( Слуги Сакса Гурт і Вамба кинулися по допомогу до лісових братів.)

17. Хто пообіцяв їм допомогти?( Локслі та Чорний Лицар, який потоваришував з лісовиками, пообіцяли визволити бранців.)

18. Чи в однакових умовах були полонені? (тримали окремо, до Сакса і Ательстана  ставилися чемно, а Ісака катували у підземеллі)

 

У полоні

Розділи ХІ – ХLІІ

  1. Що сталося З Седріком та леді Ровеною, коли вони поверталися з турніру?(На них напали у лісі невідомі та полонили у замку. )
  2. Хто ще потрапив разом з ними у полон? (Ісак з дочкою Ребекою та поранений Айвенго.)
  3. Хто ув’язнив їх у своєму замку і з якою метою?(Фрон-де-Беф за змовою з Буагільбером. Фрон-де-Беф хотів забрати коштовності Ісака і добитися згоди на одруження з леді Ровеною, Бріан де Буагільбер хотів домогтися прихильності Ребеки.)
  4. Хто привів до замку допомогу?(Гурт і Вамба, раби Сакса, зустріли лісових розбійників.)
  5. Хто оточив замок?(Чорний Лицар і Локслі зі своїми людьми, щоб урятувати полонених.)
  6. Яким було становище полонених у замку?(Їх тримали у різних місцях, вони нічого не знали про інших).

                                                Розділ XXIII

  1. У чому звинуватила леді Ровена нормана де Брасі?(що він не лицар, бо напав на них і полонив, а її привіз проти її волі до свого замку)
  2. Чим вона його розсердила? ( непокорою, гордістю, дошкульними словами, називаючи його розбійником, брутальним)
  3. Що запропонував їй норман? ( стор. 75: «...ти вийдеш із цього замку тільки як дружина Моріса де Брасі або не вийдеш із нього зовсім. Я не звик до невдач у своїх задумах, та й не потребує шляхтич-норман виправдовувати свою поведінку перед дівчиною-саксонкою, яку він ушанував своїм сватанням)
  4. У яких словах звучить зневага до саксонського народу?( Яким іще шляхом зможеш ти піднестися до висоти почестей і до князівського становища, як не через одруження зі мною? І як іще зможеш ти визволитися із життя в жалюгідній саксонській стодолі, де сакси сплять разом зі свиньми, що становлять їхнє багатство, і посісти почесне місце, яке личить тобі й стане твоїм, серед усіх тих, кого в Англії вирізняє врода або підносить могутність?)
  5. Що свідчить про патріотизм леді Ровени? (Та стодола, яку ви так зневажаєте, була для мене житлом ще з раннього дитинства; і повірте мені: якщо я коли покину її, то тільки з тим, хто не привчився зневажати житло й звичаї, у яких мене виховано.)
  6. Яку таємницю розкрив норманець леді Ровені зі злості і ревнощів?(стор. 75: «не мрійте про те, що Річард Левове Серце колись вернеться на свій трон, а вже поготів — про те, що Вілфред Айвенго, його улюбленець, колись підведе вас до підніжжя того трону, щоб вас привітали з нього як наречену фаворита. Знайте, леді, що цей суперник у моїх руках і що тільки від мене залежить, чи розкриється таємниця його перебування в мурах замку Фрон-де-Бефа, чиї ревнощі виявилися б страшнішими за мої.»)і далі стор. 76: «Але ти тільки усміхнися на мої зальоти, пані, — і поранений герой не матиме чого боятися Фрон-де-Бефа, хоч інакше тобі довелося б оплакувати його, бо він потрапив до рук людини, яка ніколи не знала жалощів.
  7. Чому Ровена розплакалась? (Вона зрозуміла, що доля Айвенго і доля Седріка теж залежить від її слова)

 

Розділ XXIV

  1. Хто попереджає Ребеку про небезпеку?(Служниця Ульріка)
  2. Хто така Ульріка?(Служниця Фрон-де-Бефа, яку він збезчестив колись)
  3. Про що просить Ребека?( Якщо не хоче  гроші взяти, то хоча б проявити шляхетність,  не ганьбити статуту ордену храмовників, до якого він належав)
  4. Що пропонує дівчині Буагільбер?(скоритися долі і перейти в його віру)
  5. Зачитайте відповідь дівчини, про що свічать її слова?(стор. 79:  «Прийняти твою віру! А що ж це за віра, котра терпить такого ось негідника? Отакої! То ти найхоробріший войовник серед храмовників? Ти підлий лицар, чернець- кривоприсяжник і боягуз! Гребую тобою, зневажаю тебе! Бог Авраамів навіть у цих тенетах ганьби показав своїй дочці шлях до порятунку!)
  6. Коли і чому свавільний лицар відчув повагу до дівчини?(Коли  вона розчахнула заґратоване вікно, що виходило на горішній виступ вежі, вискочила на терасу й зупинилася на самісінькому її краю, над безоднею. Вона запевнила: «Але спробуй-но ступити до мене хоч би крок — і ти побачиш, що єврейка скорше довірить свою душу Богові, аніж свою честь — храмовникові»)
  7. Чому він вирішив розповісти Ребеці про свої життєві плани? Як поставилася до цього героїня? (Він був у захваті від непохитності Ребеки)
  8. Який лист отримали лицарі норманці від лісових розбійників?(з  вимогою негайно звільнити всіх бранців. У разі відмови лісовики погрожували атакувати замок.)
  9. На яку хитрість вирішили піти норманці?( Вони повідомили розбійників, що полонені скоро загинуть, і порадили прислати священика для сповіді приречених. Цього священика змовники збиралися використати як посланця в Йорк по допомогу)
  10. Кого відправили розбійники замість священника до замку?(Вамбу перевдягли у священника)
  11.  Кому вдалося вийти із замку?(Седріку, він перевдягся у одяг священика Вамби .)
  12. Хто лікував пораненого Айвенго?(Ребека.)
  13. Кому вдалося проникнути до замку і врятувати Айвенго?(Чорному Лицареві.)
  14. Як поводилася Ребека під час штурмування замку? У чому виявилася жертовність її кохання до Айвенго? Чи оцінив лицар відданість дівчини? Обґрунтуйте свою думку.(Стояла біля вікна і розповідала Айвенго про хід штурму, про поєдинок Фрон-де-Бефа з Чорним лицарем)
  15. Хто допоміг  Локслі і чорному Лицареві визволити полонених із замку?(Божевільна Ульріха вчинила страшну пожежу, яка знищила замок Фрон-де-Бефа.)
  16. Доля Фрон-де-Бефа  (його було смертельно поранено. Товариші поклали його в замковій залі й знову стали до бою. Барон помирав у тяжких фізичних і душевних муках, шкодуючи, що не може сповідатися в численних злочинах. Аж тут до нього навідалася служниця Ульріка. Нагадавши про всі приниження, яких вона, спадкоємиця давнього шляхетного роду, зазнала від Фрон-де-Бефа та його батька, стара повідомила, що підпалила замок. Невдовзі вогонь оточив ложе, на якому сипав прокльонами безпорадний барон. )
  17. Доля Ульріки ( У пожежі загинула).
  18. Доля де Брасі (Чорний Лицар узяв його в полон.)
  19. Чи всіх полонених вдалося врятувати?(Ні, Айвенго, леді Ровену та Ісака було врятовано, не знайшли лише Ребеку, бо Буагільбер під час пожежі забрав її з собою до прецепторії (укріпленого монастиря).
  20.  Що сказав Локслі, коли впала вежа замку?(«Радійте, йомени, гніздо тиранів зруйноване! Тягніть здобич до дуба.)
  21. Як   лісові розбійники й звільнені бранці  біля священного дуба відсвяткували перемогу?( Седрік подарував свободу слугам Вамбі та Гурту, а Чорний Лицар відпустив на волю де Брасі. На прощання Локслі дав Чорному Лицарю мисливський ріг, що будь-якої хвилини міг скликати на допомогу лісових братів.)
  22. Куди подався де Брасі ? (Наступного дня дістався Йоркського замку, де перебував принц Джон.)
  23. Навіщо принц Джон влаштував бенкет у Йоркському замку? (Щоб заручитися допомогою дворян і церковників, яких він запросив, у захопленні престолу свого брата.)
  24. Хто були його головні змовники?(Нормани Бріан де Буагільбер та Фрон-де-Беф, які зникли.)
  25. Про що розповів де Брасі принцу Джону?( розповів про розгром замку Фрон-де-Бефа і повідомив, що Чорний Лицар є королем Річардом. Приголомшений принц віддав наказ потайки схопити брата, але де Брасі відмовився його виконувати. )
  26. Хто погодився узяти на себе цю чорну справу?( зголосився Вальдемар Фіц-Урс.)
  27. Чому  Ісак прибув до Темплстоу?( щоб викупити Ребеку, але, на біду, натрапив там на великого магістра Луку Бомануара. Цей суворий чоловік прибув з метою очистити орден тамплієрів від розпусти й вседозволеності. Звістка про те, що в монастирі знаходиться єврейська дівчина, викрадена одним з лицарів Храму, обурила великого магістра.
  28. Чи домігся Буагільбер прихильності Ребеки?(Ні, тому вирішив помститися їй.)
  29. Як Буагільбер хотів налякати Ребеку?(Звинуватив її у чаклунстві і призначено було суд.)
  30. Чи допоміг Бомануар Ісаку?( Замість покарати злочинця, переклав усю провину на плечі бідолашної дівчини. Він заявив, що храмовник учинив зле не з власної волі, а під впливом диявольських чар молодої єврейки. Аби довести її провину, магістр організував суд, на якому брехливі свідки навели численні «факти» чаклунства Ребеки.)
  31. Що чекало тепер на Ребекку?(Під час  лицемірного судилища дівчина поводилася надзвичайно мужньо, на відміну від Буагільбера, який так і не наважився сказати правду. Не визнавши своєї провини, Ребека скористалася останньою можливістю врятуватися — правом Божого суду. За законом, звинувачену могли виправдати, якщо її захисник у двобої переможе храмовника. У разі відсутності такого захисника або його поразки Ребеку мали стратити як чаклунку. Для пошуків оборонця дівчині було надано лише два дні. Про все це Ребека сповістила батькові, і той кинувся розшукувати Айвенго. Тим часом Буагільбер спробував переконати дівчину втекти з монастиря разом з ним. Розуміючи, що за порятунок доведеться платити прихильністю, Ребека рішуче відмовилася).

Розділ XL

  1.         Чи справився Вальдемар Фіц-Урс  із своїм завданням?(Чорний Лицар їхав лісом у супроводі Вамби. Несподівано на них напав загін озброєних вершників. Чорний Лицар мужньо прийняв бій.)
  2.         Хто допоміг чорному лицареві?( Вамба засурмив у ріг, підспіли лучники під проводом Локслі)
  3. За що мстив Фіц-Урс Річарду?( За свою дочку, з якою Річарде не захотів узяти шлюб. Вважав, що  це  достатня образа для нормана не менш високого роду, ніж у короля)
  4. Як наказав Ричард Вальдемара?(Відпустив його. Стор. 86:  «лев не живиться падлом. Дарую тобі життя, але з тією умовою, що протягом трьох днів ти покинеш Англію, поїдеш і заховаєш свою ганьбу у своєму норманському замку)
  5. Як зреагував Локслі з розбійниками, коли почули, що Чорний лицар- це король Річард?(злякалися і уклякли на місці, шанобливо виказуючи свою вірність і просячи в нього прощення за свої провини.)
  6. Чи пробачив Седрик Сакс свого сина?( Чорний Лицар і Айвенго приїхали до Сакса. Дізнавшись, що Чорний Лицар — це Річард Левове Серце, Седрік розгубився, але отямившись, визнав владу короля й помирився із сином.)
  7. За кого видав Седрик леді Ровену?(Ательстан, з яким Седрік мріяв одружити свою вихованку, відмовився від шлюбу, пояснивши це тим, що Ровена й Айвенго давно кохають одне одного. Відтак щасливий Седрік з легкою душею дав згоду на їхнє весілля)
  8. Чому Айвенго вирушив до прецепторії?(Тим часом Ісак передав Айвенго листа від Ребеки. Попри фізичну слабкість, юнак одразу вирушив у дорогу. )

Суд над Ребекою

Розділ ХLІІІ

  1.               Яке ще видовище було поширене за часів середньовіччя, крім лицарських турнірів? (Інквізиція, спалювання чаклунів.)
  2.               Як повинні були наказати Ребеку за чаклунство? (Спалити на вогнищі.)
  3.               Чого чекали на суді?(Заходу сонця.)
  4.               Чому? (Чи не з’явиться хто заступитися за підсудну.)
  5.               Що могло врятувати Ребеку?(За правилами, заступник, якщо він є, може викликати  на двобій образника. І якщо він переможе – її відпускають.)
  6.               Чи чекала когось Ребека?(Ні, надіялася на Бога.)
  7.               Що запропонував Ребецці Буагільбер?( Втечу, але вона відмовилась)
  8.               Хто з’явився її боронити?(Айвенго).
  9.               Чому натовп, побачивши лицаря, був розчарований?(Сторінка 89: «Його кінь падав від утоми, та й сам вершник, що так відважно примчав на бойовище, ледве тримався в сідлі через те, що був  або недужий, або зморений, або й від того й від того  воднораз.»)
  10.          Як називає лицар Бріана де Буагільбера?( Зрадником, убивцею і брехуном.)
  11.          Як називає себе лицар? ( Вілфред  Айвенго.)
  12.          Чи погодилася Ребека визнати його своїм заступником?(Так, проте просила: «..Рани не загоїлись. Не бийся з цим пихатим чоловіком. Навіщо й тобі гинути?»).
  13.          Який наказ оголосили перед поєдинком?(Ніхто під страхом смерті не має права ані словом, ані якимсь рухом перешкодити або втрутитись у цей чесний двобій.)
  14.          Що служило початком двобою?(Рукавичка Ребеки, кинута на бойовище.)
  15.          Перекажіть епізод «Поєдинок Айвенго з Буагільбером». Чим закінчився поєдинок? (стор.90. Буагільбер помер.)
  16.          Причина смерті храмовника?(Власні непогамовані пристрасті. «Воістину суд Божий!»)

 

Розділ ХLІV

  1.               Хто ще прискакав на допомогу ?(Численний загін кінних вояків на чолі з Чорним Лицарем.)
  2.               Ким виявився Чорний Лицар?(Король Річард Плантагенет.)
  3.               Кого король велів заарештувати за зраду?(Альберта Мальвуазена.)
  4.               Хто оголошує, що буде чинити опір вироку короля і подасть скаргу до Риму?(Великий магістр  прецепторії  Бомануар.)
  5.               Що відповів король?(Щоб їхав до іншої прецепторії, якщо тільки знайдеться така, яка не стала осередком зрадницької змови проти короля Англії, або залишався гостем тут і дивився, як вершитиметься правосуддя, бо на вежі замку замість орденської корогви уже майорів королівський стяг Англії.)
  6.               Що ж вчинив великий магістр?(Зібрав у лави своїх храмовників і дав знак до відходу, а не до бою з набагато могутнішим військом.)
  7.               Які слова сказав услід їм король.(Шкода, що ці храмівники такі підступні, бо поставою і хоробрістю вони можуть похвалитися.)
  8.               Як розправився король з братом принцом Джоном?(Навіть не насварив, а братів Мальвуазенів стратив, інші втекли з Англії.)
  9.               Куди запросили Седріка Сакса?(До Річардового двору.)
  10.          Як поставився до запрошення Седрік?(Скорився, бо повернення Річарда поклало край його надіям.)
  11.          На що ж надіявся Седрік?(Відновити на англійському троні саксонську династію.)
  12.          Чому він змирився?(Бо Річард був надзвичайно популярним, його любили за особисті чесноти й бойову славу.)
  13.          Що ще було на заваді до одруження Айвенго і леді Ровени? (Седрікова впертість і упереджене ставлення до норманської династії.)
  14.          Навіщо запросив його король?(Помирити батька з сином.)
  15.          Чи вдалося Річарду вплинути на Седріка Сакса? (Так, він дав згоду на шлюб своєї вихованки леді Ровени зі своїм сином Вілфредом.)
  16.          Як склалися подальші стосунки між саксами і норманами? (Почали вступати у шлюбні зв’язки, змішувалася мова, поступово скінчилися чвари.)

 

Узагальнюємо і перевіряємо свої знання

  1. Хто головний герой роману?(Айвенго.)
  2. Що для Айвенго є святим обов’язком? (Служіння лицарській честі.)
  3. Кого вважали лицарем за доби середньовіччя?(Лицар – це феодал, який належав до військово-землевласницького стану. Кінний воїн із важким озброєнням та повним спорядженням.)
  4. Розкрийте непряме значення слова лицар.(Самовіддана, благородна людина, яка захищає когось або щось. Вихований, шляхетний, витончено чемний чоловік. Той, хто самовіддано й безкорисливо  служить на якійсь ниві, захищає ідею, етичні засади тощо.)
  5. Визначте складові кодексу лицарської честі.(Вірне служіння сюзеренові. Збереження лицарської честі (бути сміливим, хоробрим, захищати віру й церкву). Високий рівень володіння зброєю. Шанобливе ставлення до жінки. Шляхетне ставлення до тих, які потребують допомоги. Захист інтересів країни. Заборона чинити насильство над безпомічним лицарем.)
  6. Наведіть основні епізоди, у яких бере участь Айвенго. (Вечеря в будинку Седріка Сакса (Паломник), лицарський турнір (Лицар, Позбавлений Спадщини, Дездішадо),  у полоні в замку, захист Ребеки.)
  7. Чотири епізоди за участю головного героя – це багато чи мало, щоб скласти повне уявлення про нього?
  8. Яка ще інформація доповнює образ?(Події «за кадром»: розповідь про турнір у хрестовому поході, причина зречення Седрика сина, думки інших персонажів про нього.)
  9. Як виглядає щит героя і який на ньому начертано девіз? Чи правильно він відображає ситуацію?(Молодий дуб, вирваний з коренем, «Дездішадо» - позбавлений спадщини.)
  10. Які вчинки несумісні зі званням лицаря?(Зрада честі та обов’язку. Розплата за такий злочин – смерть.)
  11. Хто із героїв порушує закони лицарства?(Моріс де Брасі, Фрон-де-Беф, Бріан де Буагільбер, брати Мальвуазен).
  12. Хто із героїв роману є ідеалом лицарства? (Айвенго).
  13. Кого, крім Айвенго, можна назвати справжнім лицарем?(Чорного Неробу, тобто Річарда Левове Серце.)
  14. Провокаційні запитання. Проте чи можна вважати Айвенго справжнім лицарем, якщо певні риси  героя ставлять це під сумнів. Доведіть, що це не так:
  • Якби Айвенго був героєм, то мав би ім’я історичної особи, а не вигадане?(Автор пояснює такий вибір тим, що хотів зобразити особливу людину, яка не нагадувала б читачам реальних історичних діячів, а втілила б лише кращі риси, тобто автор вважає його винятковим героєм.)
  • Як могло статися, що героя було вигнано і від нього зрікся рідний батько – патріот і гідна людина?(Айвенго розумів, що впертість батька не поверне саксонцям незалежності, а лише викличе гнів норманів. У королі Річарді він вбачав благородство і добре ставлення до саксонців. Айвенго мріяв про любов батька і зумів її повернути.)
  • Чому Айвенго прийняв титул переможця турніру, адже йому допоміг Чорний лицар?(Айвенго поважає право Чорного лицаря на таємницю).
  • Як міг Айвенго, кохаючи Ровену, так завзято боротися за порятунок Ребеки?( Він бачить, що дівчина беззахисна, до того ж вона доглядала і лікувала його в полоні. Як порядна і благородна людина, Айвенго не міг залишити її в небезпеці.)
  • Седрик хоче видати Ровену заміж за Ательстана, єдиного спадкоємця саксонської корони. Чому герой знову йде проти волі батька? (Айвенго знає, що мрії батька наївні: двоє людей не можуть змінити короля. А почуття Айвенго і Ровени взаємні.)

Висновок: Вілфрід Айвенго – справжній лицар, відважний і чесний.

  1. Підтвердити  цитатою з тексту думку, що Річард – не ідеальний лицар.( «Всі любили цього короля за його особисті чесноти та бойову славу, незважаючи на те, що, правлячи державою, він виявляв примхливу легковажність і був надто поблажливий, то вкрай суворий і майже деспотичний»).
  2. Хто з героїв роману історичні особи, а хто – вигадані персонажі? (Король Річард, принц Джон – історичні особи, головні герої – вигадані, легендарний персонаж – Локслі (Робін Гуд).
  3. Доведіть, що це історичний роман.(Твір цей значний за обсягом, долю вигаданих героїв – Айвенго, Ровени, Ребеки та інших зображено у зв’язку з історичними подіями, а саме, хрестові походи у ХІІ столітті,  доба англійського короля Річарда Левове серце, усобиці між норманами та саксами).
  4. Які проблеми порушено у творі?(Патріотизму, морального вибору, родинних стосунків, ролі жінки в суспільстві, церкви в державі, віри та інші).
  5.  Чому Айвенго мав неодмінно бути на лицарському турнірі в Ашбі? ( У разі перемоги Ательстана Ровена неодмінно мала стати його дружиною; Айвенго не міг цього допустити.)
  6. Яка ідея роману. (Ідея віротерпимості й національної толерантності.)
  7. В яких епізодах роману розкривається ставлення різних героїв твору до євреїв, нетерпимість до єврейської віри, деспотичний гніт релігійних забобонів?(Вечеря у замку Сакса, сцена на турнірі, сцена суду над Ребекою.)
  8. Чи віддає автор перевагу якійсь із релігій?
  9. До якого висновку підводить письменник читачів роману? («…мирними засобами можна досягти значно більших успіхів, аніж унаслідок здобутку в міжусобній війні».)
  10. Назвіть слова, які передають історичний колорит. (Герольд, плюмаж, менестрель, бард. Герой, лицар, турнір, забрало…)

 

Кросворд

1.Слуга Седріка Сакса, блазень.

2.Командир ордену храмовників, лицар, над яким звершився Божий суд.

3.Розпорядник турніру.

4.Титул Річарда.

5.Наречений леді Ровени.

6. Вільний селянин.

7.Королева турніру в Ашбі.

8.Прецепторія,  де мали судити красуню -єврейку.

9.Дочка Ісака.

10.Легендарний герой роману, який разом зі своїми людьми та Чорним Лицарем оточив замок  Фрон-де-Бефа.

11.Прізвище Седріка.

12.Свинопас Седріка Сакса.

Відповіді: 1. Вамба. 2. Буагільбер. 3. Герольд. 4. Король. 5. Ательстан. 6. Йомен. 7. Ровена. 8. Темплстоу. 9. Ребека. 10. Локслі. 11. Ротервудський. 12. Гурт.

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

ь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

к

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Літературний турнір

 

  1. Нормандський завойовник Англії в ХІ столітті. (Вільгельм).
  2. Наречений леді Ровени. (Ательстан).
  3. Прізвище Щедрика. (Ротервудський).
  4. Ім’я брата короля Англії.(Джон).
  5. Титул Фрон де Бефа. (Барон).
  6. Духовний чин Еймера.(Пріор).
  7. Титул Джона. (Принц).
  8. Мандрівний богомолець, пілігрим.(Паломник).
  9. Вільний селянин (Йомен).
  10. Церковні організації в середньовічній Англії. (Ордени).
  11. Голова духовного лицарського ордену храмівників. (Великий магістр).
  12. Католицький священик. (Капелан).
  13. В середні віки оповісник, глашатай; повідомляв населенню розпорядження правителів, оголошував про війну та мир; розпорядник на лицарських турнірах. (Герольд).
  14. Прикраса із пір’я на головному уборі або на кінській збруї. (Плюмаж).
  15. Мандрівний поет – співак і музикант в середні віки у Франції та  в Англії. (Менестрель).
  16. Поет – співак у давніх кельтів. (Бард).
  17. Назвіть обладунки лицаря. (Меч, ратище, булава, сокира, шолом).
  18. Де відбувалися лицарські турніри? (На арені).
  19. Хто займав тронну ложу напроти короля? (Королева турніру).
  20. Яка роль жезла та палиці в правилах змагань лицарів? (Кинуті на арену жезл та палиця – знак припинення турніру.)
  21. Кому на руку надівали щит кінцем догори? (Порушнику правил турніру.)
  22. Які звуки відкривали лицарські турніри? (Урочиста музика сурм.)
  23. З якого металу виготовлені нашийники у Гурта і Вамби? (У Гурта – бронзовий (мідний), у Вамби – з срібла).
  24. Що було прикріплено до шапки Вамби? (Дзвіночки.)

 

Кросворд «Відважний лицар»

Відгадайте кросворд, і у виділеній колонці прочитаєте ім’я справжнього лицаря.

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Настоятель католицького чоловічого монастиря, підлеглий безпосередньо папи римського.
  2. Назва містечка, в якому одружилися Айвенго і леді Ровена.
  3. Блазень Седріка Сакса.
  4. Ім’я пріора, який явився в замок Ротервуд разом з Бріаном Буагільбером.
  5. Прізвисько Ательстана.
  6. Титул Вільгельма Завойовника.
  7. Ім’я кравчого Седріка Сакса.

Відповіді: 1. Абат. 2. Йорк. 3. Вамба. 4. Еймер. 5. Неповороткий. 6. Герцог. 7. Освальд.

 

Кросворд «Прославлена країна»

Відгадайте титул дійових осіб, назвіть прославлену країну, в якій відбуваються події роману.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Титул Фрон де Бефа.

2.Титул Джона.

3.Титул Вільгельма.

4.Титул Річарда.

5.Духовний чин Еймера.

6.Місцевий орган управління справами ордена тамплієрів.

Відповіді: 1. Барон. 2. Принц. 3. Герцог. 4. Король. 5. Пріор. 6. Прецепторія.

 

Літературний диктант до роману В.Скотта «Айвенго»

1. Який основний конфлікт епохи зображено у романі? (Боротьба англосаксів проти норманів) 2. З якої родини походив Айвенго? (Був сином англосакського феодала Седріка)

3. Чому батько вигнав Айвенго з дому? (Хотів одружити Ровену з Ательстаном,а вона кохала Айвенго)

 4. Кому служив Айвенго? (Королю Річарду І)

5. Під яким ім’ям вийшов Айвенго на перший турнір? (Позбавлений Спадщини)

6. Кого із жінок Айвенго обрав королевою турніру? (Ровену)

7. Чому з Ребекки під час суду зняли всі прикраси? (Боялися,що там можуть бути амулети)

 8. Чому Бріан де Буагільбер обвинуватив Ребекку у чаклунстві? (Бо вона відмовила йому у коханні)

9. Хто міг врятувати Ребекку від страти? (Лицар, який погодиться битися з Бріаном де Буагільбером)

10.Чому Ребекка прийшла до Ровени? (Подякувати за те, що Айвенго її врятував)

11.Чому Ребекка не подякувала самому Айвенго? (Бо вона його любила)

12.Чому вирішила присвятити своє життя Ребекка? (Служінню людям)

 

Тести до роману В.Скотта «Айвенго»

1. Що намагалися зібрати докупи вірні слуги Седрика, щоб не потрапити під зливу:

                 а) отару овець; б) стадо корів; в) купу свиней?

          2. Хто вказав пріорові Еймеру неправильний шлях до будинку Седрика:

                   а) Гурт; б) пілігрим; в) Вамба?

           3. Що було написано на щиті у лицаря-переможця:

               а) «борець за правду»; б) «лицар без спадку»; в) «найхоробріший воїн»?

           4. Що вчинив Айвенго з чесно виграними кіньми і обладунками:

                    а) залишив їх собі; б) дозволив їх викупити за мізерну ціну; в) усе продав?

         5. Що було призом на змаганнях у Ашбі серед йоменів:

          а) срібна стріла з золотим кінцем; б) мисливський ріг у срібній оправі і медальйон        святого Губерта; в) скульптура вершника?

6. Хто виявився найкращим лучником:

      а) Чорний Лицар; б) Гурт; в) Локслі?

7. Хто забрав закривавленого Айвенго з поля бою:

        а) Ровена зі слугами; б) Ребекка з батьком; в) принц Джон?

8. До чийого замку потрапили Седрик зі своїми супутниками:

   а) Фрон де Бефа; б) Бріана де Буагільбера; в) принца Джона?

9. У кого переодягнувся Вамба, щоб врятувати з полону свого господаря:

    а) у лицаря; б) в охоронця; в) в монаха?

10. Хто підпалив замок Фрон де Бефа:

     а) Ребекка; б) Ровена; в) Ульріка?

11. Хто врятував Ребекку від смерті на вогнищі:

      а) Ательстан; б) Локслі; в) Айвенго?

12. Як звали дружину Айвенго:

        а) Ульріка; б) Ребекка; в) Ровена?

Відповіді:1-В; 2-В; 3-Б; 4-Б; 5-Б; 6-В; 7-Б; 8-А; 9-В; 10-В; 11-В; 12- В.

Тести

1 варіант.

1. Знать і лицарі розмовляли:

     а) французькою мовою,  б) англосаксонською,  

     в)англійською.

2. Яка доля спіткала короля Річарда?

     а) сидів у в’язниці, б) перебував у полоні,

     в) потрапив на безлюдний острів.

3. Від чого страждав народ?

      а) від непомірних податків, б) від засухи,

      в) від міжусобиць.

4. Хто був нареченою Ательстана, королевою турніру?

      а) Ребека, б) Ульріка, в) Ровена.

5. Який знак мав припинити спільний турнір?

      а) Принц Джон кидає свого жезла,

      б) принц   Джон підіймає праву руку,

      в) принц Джон махає хусткою.

6. Чому принц Джон припинив поєдинок на лицарському турнірі?

      а) Щоб врятувати Лицаря, Позбавленого Спадку, від поразки,

      б) щоб врятувати Бріана де Буагільбера від ганьби,

      в) більшість лицарів були пораненими та непритомними.

7. Чому Старий Седрік позбавив Айвенго спадку?

       а)той відмовився брати участь у війні,

       б) зрадив свого короля,

       в) закохався в леді Ровену всупереч волі батька.

8. Яким даром володіла Ребека?

       а) уміла зціляти людей,

       б) складала пісні, в) передбачала майбутнє.

9. Хто взяв у полон Седріка, Айвенго, леді Ровену, Ісака і Ребеку?

      а) Сакс Ательстан, 

      б) норман Фрон де Беф, в) принц Джон.

10. Хто врятував пораненого Айвенго з палаючого замку?

      а) Буагільбер, б) Локслі, в) Чорний лицар.

11. Як сприйняли смерть хрестоносця Буагільбера магістр та інші:

      а) як Божий суд,

      б) як непорозуміння, в) як нещасний випадок.

12. Хто в романі розмовляє англосаксонською мовою:  

       а)знать, б) воїни, в) нижчі верстви населення.

Відповіді: 1а, 2б, 3в, 4в, 5а, 6б, 7в, 8в, 9б, 10в, 11а, 12в.

2 варіант

  1. Хто у вигляді звичайного прочанина з’явився у замку Седріка:

        а) Айвенго, б) Ісак, в) Локслі.

  1. Розвагою для знаті, лицарів і простих людей були:   

        а) ярмарки, б) турніри, в) театралізовані дійства.

  1. Як вітали переможця турніру:

        а) королева турніру увінчувала почесним вінком,  

        б) на честь нього випускали голубів у небо,

        в) устеляли дорогу квітами?

  1. Що Річард Левове серце зробив із зрадником Фіц – Урсом: 

       а) кинув до в’язниці, б) вигнав з країни,

       в) вбив у двобої?

  1. У чому звинуватили Ребеку:

       а) у шахрайстві, б) у змові, в) у чаклунстві?

  1. Хто захистив Ребеку від страти:

        а)Буагільбер, б) Ісак, в) Айвенго?

  1. Чим скінчилася осада замку Фрон де Бефа:  

          а) голодом, б) пожежею, в) холерою?

  1. Що було зображено на щиті Айвенго:

          а) дуб, вирваний із коренем,

          б) ворон, що летить з черепом у пазурах,

          в) голову бика?

  1. З ким вступив у двобій Айвенго:

          а) з Морісом де Брасі,

          б) з Бріаном де Буагільбером,

          в) з Фроном де Бефом?

  1. Хто не був слугою Седрика Сакса:

         а) Локслі, б) Освальд, в) Вамба?

  1. Чий замок довелося взяти в облогу:

         а) Седріка Сакса, б) Фрона де Бефа,

         в) Ательстана?

  1. Ким був Седрік для леді Ровени:

         а) батьком, б) опікуном, в) дядьком?

Відповіді: 1а, 2б, 3а, 4б, 5в, 6в, 7б, 8а, 9б, 10а, 11б, 12б.

3 варіант

1. Що було викарбувано на щиті Айвенго:

        а) «Стережися, це я», б) «Стережися крука»,

        в) «Позбавлений Спадку»?

2. Хто допоміг Айвенго у вирішальному поєдинку на лицарському турнірі:

        а)Ательстан, б)Чорний Лицар, в) Седрік Сакс?

3. Яка річ Ребеки стала символом виклику на бій:

        а) хусточка, б) рукавичка, в) квітка?

4. Кого з норманських лицарів повалив Чорний Нероба:

       а)Фрона де Бефа і Ательстана,

       б) Моріса де Брасі і Буагільбера,

       в) Фрона де Бефа і Буагільбера?

5. Батько Ребеки – це:

       а) Седрік Сакс, б) Джон, в) Ісак?

6. Як звали короля Англії:

      а)Альберт Мальвуазен, б) Вальдемар Фіц – Урс,

      в) Річард  І Плантаненет?

7. Над яким лицарем звершився Божий суд:

      а) над Ательстаном, б) над Буагільбером,

      в) над Фроном де Бефом?

8. Роман «Айвенго» написаний на основі подій: а)англійської історії, б) історії Франції, в) історії Італії?

9. Епізоди зустрічі короля з відлюдником і розбійником Робіном Гудом запозичені автором:

       а) з лицарських романів, б) вигадка автора,

       в) з англійських балад?

10. Захисником стародавніх звичаїв і традицій в романі виступає:

       а) король Річард, б) Ательстан, в) Седрік Сакс?

11. Хто і про кого сказав: «Ніколи вінець рицарства не був покладений на більш достойне чоло:

     а) Ровена про Айвенго, б) король про Айвенго,

     в) принц Джон про Чорного лицаря?

12. Дія роману відбувається:

     а) у ХІІ столітті, б) у Х столітті, в) у ХІІІ столітті.

Відповіді: 1в, 2б, 3б, 4а, 5в, 6в, 7б, 8а, 9в, 10в, 11а, 12а.

Ідейно-художній аналіз роману «Айвенго»

Автор: Вальтер Скотт

Дата створення: 1819 р.

Жанр: історичний роман

Тема твору: розповідь про подвиги Айвенго, Ричарда на тлі ворожнечі норманів і саксів.

Проблематика: боротьба за незалежність, владу, об’єднання країни, кохання, честі, зради,

віри, вірності.

Конфлікти: політичний, національний, релігійний.

Ідея твору: пам’ятати і вивчати історичне минуле, намагатися уникнути помилок, які

мали серйозний вплив на подальший розвиток країни.

Сюжет роману:

1. Зав’язка – зустріч героїв: пріора Еймера, Бріана де Буагільбера, Ісаака, Айвенго,

переодягненого пілігримом, в будинку Седріка Сакса

2. Розвиток подій – а) турнір в Ашбі; б)саксонці у полоні норманів у замку Фрон де

Бефа; в) штурм замку Фрон де Бефа Локслі(Робін Гуд) та Чорним лицарем (Річард

Левине Серце); г) суд над Ревеккою

3. Кульмінація – поєдинок між Айвенго та Буагільбером

4. Розв’язка – смерть Буагільбера, повернення престолу Річарду, одруження Айвенго та

Ровени

 

Розділ 2   Література проти війни (до сторінок 91-114)

Вірші, опалені вогнем війни

Літературний диктант

  1. А. Маргул – Шпербер народився на (Буковині).
  2. Національність . (Єврей)
  3. Навчався у гімназії м. (Чернівці).
  4. Під час Першої світової війни Шпербери перебралися у (Відень).
  5. Пацифістський цикл віршів називається («Болючий час»).
  6. Після війни поет повернувся до (Чернівців).
  7. Там він вивчав (юриспруденцію).
  8. Протягом 1920-24 рр. здійснив подорожі до (Франції та Америки).
  9. Поет мусив працювати (вуличним торговцем, робітником – металістом, мийником посуду, клерком).
  10. У Чернівцях працював (редактором газети).
  11. На ковбасній фабриці служив (секретарем).
  12. У 1940р. емігрував у м. (Бухарест).
  13. Друзі врятували Шпербера від (нацистських таборів).
  14. Коли гітлерівська Німеччина розпочала Другу світову війну? (1 вересня 1939 року.)
  15. Де знаходився концтабір Бухенвальд?(біля Веймара)
  16. Чим Бухенвальд нагадує Шперберу рідну Буковину?(дослівно «Бухенвальд» перекладається як «буковий ліс», а Буковина- край буків)

Проаналізувати вірш «Про назву концтабору Бухенвальд»

Тема: розповідь про назву концтабору та згадка про щасливе минуле, пов’язане з Буковим лісом.

Ідея: заклик не забувати жахи фашизму та застерегти людство від страждань війни.

Ліричний герой: збентежений, гнівний, співчутливий.

Художні засоби:            а)епітети: невимовний гнів, з ніжних трав, біляві хмари, лютий час, сон дитячий, біляве пасмо;

олюднення: Веймар гомонів, мовкли голоси, пливли хмари, вповз кошмар;

метафори: час, що сон дитячий стер; час кожен спомин взяв у колію; кошмар, який виймає серце із грудей;

Риторичне питання: А чи оте біляве пасмо хмар

було не димом спалених людей?

 

Константи Ільдефонс Галчинський

Літературний диктант

  1. Батько поета працював (залізничним техніком).
  2. Під час Першої світової війни Галчинські переїхали (до Москви).
  3. Навчався у закладах(польській школі, гімназії, Варшавському університеті).
  4. Сатиричні вірші К. Галчинського були надруковані (в 1923р. в журналі «Квадрига»),
  5. Службу в армії закінчив (рядовим).
  6. Упродовж 1931-1933 рр. обіймав посаду (аташе з питань культури у польському посольстві в Берліні).
  7. У 1936р. друкувався в журналі («Просто з мосту»).
  8. Під час Другої світової війни провів у концтаборах (5 років).
  9. Після звільнення з полону у Кракові поет (друкувався у журналі «Огляд», заснував театр «Зелений гусак», співпрацював з кабаре «Сім котів»).
  10. Завжди мріяв бути (фокусником).
  11. В основу вірша «Пісня про солдатів з Вестерплятте» покладено (епізод оборони півострова від нацистів упродовж першого тижня Другої світової війни).
  12. Солдати з Вестерплятте поетично порівнюють себе (зі снігом).

Тести

  1. Коли гітлерівська Німеччина розпочала Другу світову війну?

А) 1 вересня 1939 року,   Б) 22 червня 1941 року,   В) 1 березня 1940 року.

2. Де народився Константи Галчинський:

А) у Кракові,  Б) у Варшаві,  В) у Гданську

3. У якій родині народився письменник:

А) юриста,   Б) залізничника,   В) учителя,  Г) лікаря.

4. Скільки років пробув у таборах: а) 3, б) 4, в) 5, г) 2.

5. Де народився А.Маргул-Шпербер:

А) у Польщі, б) у Німеччині,в) на Буковині.

6. Якою мовою писав Маргул-Шпергер свої твори?

А) українською, б) німецькою, в) румунською, г) ідиш.

7. Яка квітка згадується у вірші «Пісня про солдатів з Вестерплятте»:

А)мак, б) верес, в) жасмин.

8. Яке слово пропущене у тексті:

  Стояли в .... ми, як мур,

Не брали нас гармати.

А) Гданську, б) Варшаві, в) Берліні, г) Вестерплятте.

9. Який театр заснував Константи Галчинський:

А) «Зелений гусак», б) «Зелений їжак», в) «Зелений жираф».

        10.  «Хлопчиськом на поляні я лежав,

Пливли біляві хмари в вишині.»

Дані рядки з твору…

а) К.І. Галчинського ««Пісня про солдатів Вестерплятте»;

б) А. Маргул-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд»;

в) Б. Окуджави «До побачення, хлопчики».

 

«Впізнай поезію та назви автора»

1. «Вони співали: - О, забудь, що так боліли рани, Яка ж веде солодка путь на ті небесні поляни» (К.І.Галчинський «Пісня про солдатів з Вестерплятте»)

2. «Відігрілись ми ледве-ледве, Раптом наказ: «Виступати, вперед!» Знову поряд в вогкій шинелі Світлокосий іде солдат» (Ю.Друніна «Зінка»)

3. «Наші матері плачуть і ровесниці мовчки сумують. Ми не знали любові, не зазнали щастя ремесел…» (С.Гудзенко «Нас не треба жаліти»)

4. «А хто з нас занедужає чи змориться І, лігши навзнак, гляне в небесну блакить Побачить лиш одне-як зграя чорна кружить, Хоча і не спускається в цю ж мить.» (І.Вайсглас «Круки») 5. «Я і забув: під Веймаром був він, Лиш пам’ятаю: там палили людей у вогні…» (А.Маргул-Шпербер «Про назву концтабору Бухенвальд»)

 6. «У тебе є друзі, коханий, У мене-лише вона одна.» (Ю.Друніна «Зінка»)

 

Юлія Друніна «Зінка»

Літературний диктант

1. Юлія Друніна народилася в сімї … (вчителя)

2. Скільки років було поетесі, коли вона пішла на фронт? (17)

3. Доберіть антоніми до слова «війна» (мир, спокій)

4. Доберіть синоніми до слова «жінка» (дочка, мати, кохана)

5. Кому присвячена поезія «Зінка»? (однополчанці Зіні Самсоновій)

 6. У формі чого побудований твір? (Діалог змінюється монологом)

 7. У кого з ліричних героїнь є друзі, коханий? (У Юлі)

 8. Хто чекає з війни Зіну? (мама)

 9. Як склалась доля дівчат? (Зінка загинула на полі бою; Юля залишилась жива)

10. Продовжіть фразу «Ми не чекали посмертної слави, ми хотіли зі славою …» (жить)

11. Символом чого є запалена свічка біля образа? (символом віри, надії)

12. Що забирає війна у людей? (найдорожче: дітей, рідних, близьких).

Сила людських почуттів проти сили війни

 

Василь Биков

 

  1. Коли народився В.В.Биков (19 червня 1924 року)
  2. Батьківщина письменника (Білорусія)
  3. Ким були батьки письменника (прості селяни)
  4. Де навчався?(У Вітебському художньому училищі на скульптурному відділенні)
  5. Чому Василь не зміг закінчити навчання?(було скасовано стипендії, а грошей не було)
  6. Де застала війна (в Україні)
  7. Чим займався  Биков після мобілізації у 1942 р.  ( спочатку служив у піхоті, потім винищувачем у протитанковій  артилерії)
  8. Кому птсьменник поклав квіти  біля обеліска над братською могилою на Кіровоградщині (собі, серед полеглих було і його прізвище )
  9. Головна тема творів (війна)
  10. Які книжки Бикова ви можете назвати(«Обеліск», «Знак біди», «Сотников»...)
  11. Поясніть, що таке художній час, художній простір, пейзаж? (с.97)

В.Биков «Альпійська балада»

Розділи 1-9

1.  Події у повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» відбуваються (під час Другої світової війни).

2. Іван із повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» утік із полону, коли ( робітники підірвали нерозірвану бомбу)

3. Слідом за Іваном бігла  (вівчарка)

4. Іван убив собаку з... (з пістолета)

5. Чим закінчився двобій з вовкодавом(перемогою Івана)

6. Який твір вам нагадує цей епізод? (Джек Лондон «Жага до життя», поєдинок з вовком)

7. Хто ще наздогнав Івана (дівчина)

8. Опишіть одяг полонених(смугаста куртка з червоним трикутником на грудях, смугастий берет, колодки)

9.За що Іван ляснув дівчину по щоці?( діставала колодку, коли зовсім близько гуркотіли мотоциклісти)

10. Дівчина постійно губила свої (колодки)

11. Що запропонував їй Іван (кинути їх, і йти босоніж, як він)

12. Коли поглянув на дівчину приязніше (коли зубами витягла йому колючку з пяти)

13. Де Іван взяв пістолет, яким вбив вівчарку?( забрав у німця Зандлера під час вибуху бомби)

- Які епізоди повісті свідчать про те, що в полоні Іван не втратив людської гідності?

14. Що есесівець Зандлер заставив робити Івана (чистити йому чоботи)

15. Що розгнівало Івана (зверхність німця, приниження, він заїхав німцемі в щелепу)

16. Що врятувало Івана від пострілу німця ( вибух бомби )

17. Що ще допомогло Івану втекти (курява від  вибуху)

18. Як звали супутницю Івана?(Джулія)

19. Втікачі планували подолати Альпи і (приєднатися до партизанського загону)

20. Як вчинили з австрійцем, якого зустріли у лісі?(Іван як злодій змушений був забрати у нього шкіряну куртку і черству хлібину)

Розділи 10 – 16

  1. Яку роль відіграє мотив хліба в протиставленні жахіть війни справжнім людським цінностям? Де взяли хліб? Перекажіть епізод, як Іван ділив хліб.
  2. Хто злякав Джулію? (Осторонь од них сидів на скелі страшний, у подертій куртці гефтлінг і темними божевільними очима-ямами вп’явся в них.)
  3.  Яке рішення прийняв Іван? ( Іван розумів, що божевільний наробить галасу й викаже їх есесівцям , він  відламав шматок хліба й залишив його на камені, а самі   вирушили далі)
  4.  Що повідомила Джулія дорогою про себе (що її батько, хазяїн фірми, підтримав нацистів, а сама вона — переконана антифашистка.)
  5.  А що Іван розповів про своє життя ( що мешкав у білоруському селі Терешки, батька не пам'ятає, бо той рано помер, залишивши матір із чотирма малими дітьми)
  6.  Яких квітів було  багато в альпійській  долині (червоних маків)
  7.  Що подарував Іван Джулії біля водоспаду?( букет маків).
  8. Як далі розвивалися їхні стосунки (вони покохали один одного)
  9. Яку пісню заспівала Джулія («Катюша».)
  10. Глянувши на широкі плечі хлопця, Джулія назвала його ...(Геркулесом)
  11. Де подівся божевільний німець-утікач ( він невідступно тягся за Іваном і Джулією. Хліба було обмаль, але не витримавши погляду голодних очей, Іван поділився з нещасним останніми крихтами.)
  12. Прокинулися втікачі від крику:  це есесівці ...( спіймали божевільного й от-от могли побачити їх.)

Розділ 24

  1. Як вели себе  полонені, потрапивши у пастку. ( Спочатку Джулія плакала, потім стала навколішки обличчям до німців і вже звичайно, без усякого переходу від страшного до радісного, заспівала  «Катюшу»
  2. Реакція німців (пісня збентежила німців, спочатку оторопіли, потім один  випустив чергу з автомата)
  3.  Що зробив Іван, щоб врятувати Джулію (кинув її у глибоке провалля на сніг)
  4. Чому сам не плигнув?  ( з хворою ногою не зміг)
  5. Як загинув Іван?( на нього випустили 5 собак- вовкодавів, загризли)
  6.  Опишіть останню мить у житті Івана (відчув шалений удар у груди, нестерпний біль пронизав йому горлянку, блискавично майнуло захмарене небо, і все заніміло назавжди.)
  7.  Розділ «Замість епілога» - це ... (лист Джулії до родичів Івана)
  8.  Де проживає Джулія Новеллі (Рим)
  9.  Із листа ми дізналися, що полонені перебували в Альпах лише ...(3 дні)
  10. Хто народився у Джулії (син Джіованні, якому вже 18 років)
  11. Хто і коли екранізував фільм?( У 1965 р. білоруський режисер Борис Степанов зняв фільм за повістю В. Бикова «Альпійська балада» (автором сценарію виступив сам письменник). Однойменна кінострічка розповідає про в’язнів нацистських таборів часів Другої світової війни, про тих, хто не дожив до звільнення у квітні 1945 р.)
  12. Хто зіграв ролі білоруського солдата та італійської дівчини, що знайшли своє кохання в пеклі війни ( Станіслав Любшин та молода акторка Любов Рум’янцева.)
  13.  Поясніть назву твору В. В. Бикова «Альпійська балада». (Балада — жанр ліричної поезії епічного характеру; віршована оповідь на легендарну або історичну тему; для балади характерні трагізм, таємничість, уривчаста оповідь, драматичний діалог; головна тема балад — зіткнення з долею, фатумом. Усе це є у творі В. В. Бикова. Разом із тим балада — жанр романтичний. В «Альпійській баладі» оспівується таке кохання, яке кінець-кінцем перемагає все: холод і голод, муки й страждання, війну та смерть.)
  14.   Знайдіть символічні деталі в повісті, поясніть їхній смисл. (Мак — символ краси та молодості, символ крові, пролитої в боях, символ пам’яті. Небо — символ бога, провидіння, сили, що керує світом. Символізує також справедливість, вічність, краще, що є в душі людини. Імена — Джулія- Джульєтта, Іван — Божа милість, узагальнене ім’я росіянина.)
  15.   Визначте головні думки повісті «Альпійська балада».

(  Осуд війни, жорстокості, несправедливості.

  Утвердження сили кохання.

  Уславлення сили духу людини.)

 

 

САМОСТЙНА РОБОТА І ВАРІАНТ

  1. Жанр твору «Альпійська балада»- це ________ (повість)
  2. У творі ___________ розділів ( 24)
  3. Вік Івана ____ (років).(25)
  4. Джулія родом із _______ (країна). (Італія)
  5. Іван під час вибуху забрав у офіцера ___________(предмет). (пістолет)
  6. Скільки пострілів зробив втікач у вівчарку ? (2)
  7. Колір очей Джулії __________ (який?) чорні
  8. Колодка (за текстом)- це _______ (що?) (взуття)
  9. Кому адресований лист Джулії ? ____________ (перерахувати всіх)
  10. Іван нарвав для Джулії букет _________ (квіти) маків
  11. Джулія співала російську пісню _______________ (назва) («Катюша»)
  12. В якому творі, вивченому в 6 класі, теж показано двобій за життя між людиною та тварино? (назва твору Дж.Лондон «Жага до життя»)

                                                               ІІ варіант 

  1. У творі – _____ (число) сюжетних ліній.
  2. Іван родом із села ______ (назва) Терешки
  3. Іван розбирав завали перед втечею _________ (де? Місце) на заводі
  4. Есесівець примусив Івана чистити ________ (що?) чоботи
  5. На якому транспорті втікачів переслідували німці? мотоцикли
  6. До кого добирався Іван із Джулією через Альпи? До партизан
  7. Божевільний гефтлінг просив у втікачів_____ (що?) хліба
  8. Джулія позбавила Івана від болі у ___________ (чому?) нозі, колючка
  9. Син Джулії мріє стати ______________(ким?) журналістом
  10. Скільки втеч із табору було в Івана? __________4
  11. У кого німці «тицяли … цигарками — то в лоба, то в спину»? божевільного гефтлінга-втікача, який  ішов за Іваном і Джулією.
  12. Яка ідея твору?

1. Ім'я головного героя?

       а)Петро,   б)Степан,    в)Андрій,  г)Іван

2.Події повісті відбуваються в...

       а)Чехії,  б)Норвегії,  в)Німеччині,  г)Австрії

3.Тікаючи з полону головний герой задушив

      а)вовкодава ,  б)ворога,  в)вовка,  г)поліцая

4.Свою супутницю головний герой

    а)заховав у печері, б)здав у поліцію , в)скинув зі скали , г)відвів до партизанів

5.Дівчина була

    а)єврейкою , б)українкою , в)росіянкою,  г)італійкою

6.Як називалось взуття полонених

         а)чоботи,  б)колодки, в)бутси, г)черевики

7.Що відрізняло полонених від інших жителів міста

          а) мішень на грудях, б) шинель, в)головний убір, г)смугаста роба

8.Кому вдалося втекти з полону

         а)Івану і Джулії, б)Степану і Джулії, в)Івану, Джулії та божевільному німцю

г)Німцю та Джулії

9.Іван жив в Білорусії, в селі...

10.Іван мав....років.

 

Літературний диктант

1. Де відбуваються події в повісті? (В Австрії)

2. Хто за національністю Іван Терешка? (Білорус)

3. Якої національності Джулія? (Італійка)

4. Якими були її політичні переконання? (Комуністичними)

5. Чому вона не повірила розповідям Івана про голод, репресії? (Була під впливом облудної пропаганди.)

6. У чому полягав план утечі полонених? (Підірвати в цеху бомбу, яка не розірвалася під час авіанальоту.)

7. Де Іван узяв зброю? (Розправився з гітлерівцем, який над ним знущався.)

8. Що зробив Іван, коли Джулія від утоми не змогла йти? (Поніс на руках)

9. Де молоді люди відчули себе щасливими? (На альпійських луках, укритих маками)

10. Про що мріяла Джулія? (Про мирне життя, про дітей, щасливу родину)

11. Із ким вступив Іван у двобій? (Із вівчарками)

12. Як він урятував свою дівчину? (Кинув у провалля на сніг)

 

 

 

Позакласне читання

 

ЛІТЕРАТУРА ПРОТИ ВІЙНИ

Михайло Шолохов

  1. Що визначило самобутність творчості Шолохова?(Всі твори про Дон. «Шолохов відкрив Дон, як Колумб відкрив Америку», - так визначили місце письменника у світовій літературі.)
  2. Де і коли народився письменник?(В Росії,  у 1905 році на хуторі Кружиліно серед донських козаків.)
  3. Ким були батьки письменника?(Батько родом з Рязанської губернії. Мати – українка із Чернігівщини, донька кріпака.)
  4. Хто привчив його цінувати прекрасне?(Мати, яка любила співати, любила природу).
  5. З скількох років почав читати?(З п`яти).
  6. Які твори написав Шолохов?(Дві збірки «Донських оповідань»,  романи «Тихий Дон», «Піднята цілина»,  «Вони воювали за Батьківщину», оповідання «Доля людини»).
  7. Де був Шолохов під час Другої світової війни? (Як військовий кореспондент часто виїжджав на місця боїв, розмовляв із солдатами писав нариси та розділи своїх творів у газеті «Правда»).
  8. Що сам Шолохов говорив про мету своєї творчості? («Я хотів би, щоб мої книги допомагали людям стати кращими, чистішими душею, пробуджували любов до людини»).
  9. Де вперше було надруковане оповідання «Доля людини»?(У газеті «Правда» у 1957 році).
  10. Як поставилися до оповідання працівники редакції?(«Оповідання вразило всіх. Забувши про час, слухали читання нового рукопису.»)
  11. Хто головний герой оповідання?(Андрій Соколов).
  12. Чим цей герой відрізняється від героїв творів Твардовського і Белля?(Він уцілів у пеклі війни, вижив, повернувся цілим і неушкодженим. Але війна торкнулася його душі, вплинула на його подальшу долю).
  13. У яких словах виражена головна думка оповідання?(« На те ти й чоловік, на те й солдат, щоб усе витерпіти й перенести, коли тебе на це лиха година покликала».)
  14. Яка історія написання твору?(У перший післявоєнний рік на полюванні біля хутора Моховського від перехожого чоловіка почув дуже схожу історію. Саме вона була покладена в основу оповідання, яке написав майже після 10 років від  зустрічі з прототипом твору).
  15. Коли і ким було екранізоване оповідання?(В 1959 році режисером С.Бондарчуком, він зіграв і головну роль).

«Доля людини»

Вступ і довоєнне життя. Трагічна доля однієї людини як втілення трагедії всього народу під час Другої світової війни.

  1. Коли і де відбуваються події в оповіданні?(На Верхньому Дону у першу повоєнну весну (кінець березня) – 1946 рік).
  2. Куди направилися автор з товаришем?(В станицю Букановську).
  3. Чому шлях у 60 км. вони так довго не могли подолати?(Бездоріжжя, розмоклий сніг. 30 км подолали за 6 годин).
  4. Чому коней з бричкою відправили назад? (Далі треба було переправитися через річку, яка розлилася на цілий кілометр, а на тому боці їх чекала машина).
  5. Як називалася річка, через яку треба було переправитися?(Єланка).
  6. На чому переправляться?(На плоскодонному човнику,  що міг узяти не більше як три чоловіки).
  7. Марка автомобіля, який дожидав їх на тому березі у колгоспному сараї?(«Вілліс», який бував у бувальцях).
  8. Чого автор змушений був чекати на тому березі ще 2 години?(Бо шофер його перевіз на човні, а тепер поїхав по товариша, який залишився на тому березі з речами).
  9. Чим спершу зайнявся автор?(Почав пересушувати свої цигарки, які намокли під час переправи).
  10. Які ознаки свідчать про те, що перед нами людина із міста, яка приїхала по відповідальному дорученню?(Курив «Біломор», «Мені ніяково було розчаровувати його, що я не шофер», «А ти багато живеш, цигарки куриш»).
  11. Чи хизується він своїм становищем? Що говорить про те, що йому часто приходиться спілкуватися з людьми? (Прийняв звертання на «ти», зразу потис протягнуту руку, не став віднікуватися, що не шофер, підтвердив, що пройшов усю війну, не відмовився закурити міцнющого самосаду).
  12. Чи можна сказати, що це сам письменник?
  13. Хто ж  підійшов до нього?(Чоловік із хлопчиком).
  14. Опишіть зовнішність випадкового співрозмовника автора?(Високий, сутулуватий чоловік, приглушений басок, велика шкарубка рука. Пропалена в кількох місцях ватянка недбало й грубо заштопана, латка на старих захисних штанях не пришита як слід, а скорше пристебнута широкими, чоловічими стібками; на ньому були майже нові солдатські черевики, але грубі вовняні шкарпетки побиті міллю, їх не торкнулася жіноча рука).
  15. На яку деталь у портреті автор звертає більше уваги?Від чого автору зробилося аж моторошно?(«Ви бачили коли-небудь очі, немов присипані попелом, сповнені такої невигойної смертної туги, що в них несила дивитись?»).
  16. Чому для порівняння автор вибрав асоціацію з попелом?(Попіл пожарищ війни, попіл – все згоріло дотла).
  17. Скільки років хлопчику?(5-6 років).
  18. Чому люди іноді заводять відверту розмову?(У поїзді, у автобусі з незнайомими людьми, щоб вилити все, що на душі, бо більше цю людину не побачиш; коли перед тобою людина, яка вміє  просто вислухати. Коли вже дуже наболіло на душі.)
  19. Які слова свідчать про те, що у цього чоловіка дійсно наболіло на душі?(«За що ж ти, життя, так мене скалічило? За що так покарало? Та нема мені відповіді ні в темряві, ні при ясному сонечку… нема, й не діждусь!»)
  20. Далі йде розповідь солдата про своє життя. Як називається цей прийом в оповіданні?(Оповідання в оповіданні, оповідання  з обрамленням).
  21. З чого починається розповідь чоловіка?(«Попервах життя моє було звичайне»)
  22. Що ви розумієте під цими словами – «звичайне життя»? Докажіть по тексту, що герой дійсно прожив  саме звичайне життя – таке, як багато людей в його місті, в країні. (Учився, одружився, мав дітей, працював).
  23. А ким може ще бути життя людини? Що, на вашу думку, складає поняття «щасливе життя»?
  24. Чи можна назвати життя героя щасливим?(«Чого ще більше треба? Діти кашу їдять з молоком, дах над головою, одягнені, взуті, отже, все гаразд»).
  25. З чого ж починаються зміни в цьому звичайному щасливому житті?(«І от тобі раз – війна».)
  26. Як звали дружину?(Ярина).
  27. Скільки було дітей в сім`ї?(Троє:  Анатолій, Настуся й Оленка).
  28. Скільки років прожив з дружиною?(17).
  29. Чи вважає герой оповідання свій призив на війну чимось незвичайним, трагічним?(Це його обов`язок  - захищати свою країну, своїх рідних, своє звичайне щасливе життя.)
  30. Чи є в цьому фрагменті розповіді  пророцтво біди, чогось трагічного?(«Якби моя хатина  була в іншому місці, може, й життя склалося б інакше…», слова жінки: «Не побачимося ми більше з тобою на цьому світі»).
  31. Де ж була побудована його хатина?(Неподалік від авіазаводу.)
  32. Яка деталь вказує на те, що чоловіку важко про це згадувати? («Він на півслові  раптом замовк, і в тиші, що запанувала, я почув, як у нього щось клекоче й булькотить у горлі. Намагався скрутити цигарку, та газетний папір рвався, тютюн сипався на коліна...»).
  33. Який висновок ми можемо зробити, прочитавши   першу частину оповідання?( 1. Війна приносить людині не лише фізичні, а й моральні страждання, змінює долю. 2. На фоні  спогадів про жахи війни звичайне мирне життя сприймається як найщасливіший час. З. Час не може притупити горе, людина, яка пройшла війну, буде відчувати себе винною перед мертвими. 4. Іноді людині треба розповісти про своє минуле, щоб вилити душу, отримати від співрозмовника співчуття і розуміння.)
  34. То ж якою була доля героя? Як вона сприймається в оповіданні?(Трагічна доля однієї людини сприймається як втілення трагедії всього народу під час Другої світової війни).

 

Уміння Андрія Соколова залишатися справжньою людиною і патріотом у будь-якій ситуації. Випробування

  1.   Як звати літературного героя твору?Де і коли ми вперше почули його ім`я? Чому він зразу не відрекомендувався співрозмовнику?(Андрій Соколов. Коли розповідає, як треба було перевезти снаряди: «Командир нашої автороти питає: «Проскочиш, Соколов?»)
  2.   Чому в своїй розповіді  про події на війні він детально передає навіть діалоги?(Цим підкреслюється справжній драматизм подій.)
  3.   Чи можна назвати Соколова патріотом, справжньою людиною?
  4.   Чому оповідання називається не «Життя Андрія Соколова», «Доля Солдата», «Доля Андрія Соколова», а «Доля людини»?(Бо Соколов  набуває образу узагальнюючого, типового. Не просто воїн, солдат, а той, хто зміг зберегти в собі людські риси, не перетворитися на худобу).
  5.   Що таке доля?(Перебіг подій, збіг обставин, напрям життєвого шляху, що ніби не залежить від волі і бажання людини.)
  6.   Який можна зробити висновок?(Справжня людина  гідно пройде всі випробування долі).
  7.   Щира, дуже детальна розповідь про своє життя, думки, переживання називається… (сповідь)
  8.   Почуття, яке змусило Андрія Соколова все розповісти про себе співрозмовнику, розкрити душу, довірити свої думки, називається… (довіра).
  9.   Те, з чого починається співпереживання, співчуття до співрозмовника, те, з чим автор ставиться до героя, називається …(розуміння).
  10. Себелюбство, надання переваги особистим інтересам, неувага до оточуючих, невміння думати про інших, про загальну справу – те, чого не було в характері Андрія Соколова, називається… (егоїзм).
  11. Слово, яким часто визначають не лише біологічну приналежність живої істоти до певного класу, а і виражає його внутрішню суть, поведінку в життєвих випробуваннях, -…(Людина).
  12. Те, що болить не лише від фізичних перевантажень, а і від переживань, те, що вміє радіти і відгукуватися на радість і біль іншої людини, вміє любити не за розрахунком, - це… (серце).
  13. Чи можемо розповідь солдата назвати сповіддю? (Так, він побачив перед собою  на переправі людину, яка може вислухати, зрозуміти, якій можна довірити свій невигойний  сердечний біль ).
  14. Чи важко йому згадувати минуле?(Так. «Як згадаєш нелюдські муки, які довелося витерпіти там, у Німеччині, як згадаєш усіх друзів – товаришів, котрі загинули, замучені там, у таборах, - серце вже не в грудях, а в горлі б`ється, і важко стає дихати…»)
  15. Як годували в таборі?(150 грамів ерзац-хліба навпіл з тирсою та ріденький кандьор із брукви. Окріп не скрізь давали. Перед війною  Соколов важив  86 кг, а в таборі – до 50).
  16. Яку роботу повинні були виконувати  у таборі Б – 14  полонені, яким свою шкіру на кістках було важко носити?(Працювали на кам`яному кар`єрі, вручну довбали німецький камінь, ще й норму повинні виконати – 4 кубометри за день на душу.)
  17. Хто був комендантом табору?(Німець Мюллер).
  18. Під яким номером був Андрій Соколов у таборі? (331).
  19. Яку «профілактику від грипу» Мюллер проводив щодня у таборі?(Вишикує полонених перед бараком і б`є правою рукою у шкіряній печатці з свинцевою прокладкою кожного другого в ніс, кров пускає»).
  20. За що Соколова викликали до коменданта?(Хтось доніс, що він висловив незадоволення роботою, сказав, що велика норма).
  21. Скільки склянок горілки випив у комендантській? (Три, «хоч нап`юся перед тим, як з життям розлучатися»)
  22. Чому Мюллер передумав розстрілювати Соколова??(Сподобалася людська гідність солдата: не накинувся на їду, не відмовився від своїх слів, не захотів пити за їхню перемогу, а пив за свою погибель, не закусював. А до того ж, вони святкували перемогу, їх «війська вийшли до Волги і зайняли весь Сталінград. Це для нас велика радість, а тому я великодушно дарую тобі життя»).
  23. Як назвав Мюллер Соколова?(«Ти – справжній російський солдат. Ти хоробрий солдат. Я – теж солдат і поважаю гідних ворогів»).
  24. Чим нагородив Мюллер Соколова за сміливість? (Подарував життя і дав «невеликий буханець хліба і шматок сала»).
  25. Що найбільше вражає вас у епізоді його повернення до бараку?(Голодний – але не накинувся на хліб з салом у дворі, приніс з собою; в бараці всі теж голодні, проте ніхто не з`їв той хліб аж поки Соколов не проснувся).
  26. Скільки хліба  й сала дісталося кожному? (По шматочку завбільшки  як сірникова коробка, а сала – тільки губи помастити.)
  27. Коли у полоні Соколову стало легше?(У 1944 направили у місто Потсдам працювати шофером).
  28. Де він там працював?(У конторі для будівництва доріг та оборонних споруд. Возив на «опелі» німця-інженера в чині майора армії.)
  29. Коли і чому Соколов забув про сон?(Коли його майора послали в прифронтову смугу на будівництво оборонних рубежів проти наших. Думав, як би втекти).
  30. Як готувався до втечі?(Знайшов 2 кг гирку, обмотав її ганчіркою, телефонного дроту прихопив на дорозі, все ховав під переднє сидіння одного п`яного німця витрусив з мундира і забрав пілотку).
  31. Коли вдалося Соколову втекти з полону?(29 червня 1944 року).
  32. За що вже наш полковник хотів представити Соколова до нагороди?(Привіз дорогий гостинець від німців – майора з портфелем.)
  33. Коли і як загинула сім`я Соколова?(Ще в  червні 1942 року німці бомбили авіазавод і одна бомба влучила у хату.)
  34. Чому Анатолій залишився живим?(Він під час бомбування був у місті, в хаті були лише Ярина з дочками).
  35. Чому Соколов страшенно пишався своїм сином?(У школі гарно вчився, мав талант до математики, пішов добровольцем на фронт, закінчив з відзнакою артилерійське училище, командує батареєю, має 6 орденів і медалі. «Об`їхав батька з усіх боків!»).
  36. Як і коли загинув син Соколова?( Саме 9 травня вранці, в День Перемоги, вбив його німецький снайпер у Берліні).
  37. Як пережив цю втрату Соколов?(«І щось у мені наче обірвалось… демобілізували. Куди йти?).

Оптимістичний пафос оповідання. Соколов і Ванюшка

  1.               Ми разом з Андрієм Соколовим пройшли важкими шляхами солдата, який втратив сім`ю, дім, останню надію. Він повернувся з війни цілим, фізично здоровим, він не зрадив Батьківщину і друзів, не просто вижив, а залишився в полоні людиною, не втратив повагу людей. Проте жити йому не хочеться: війна спалила його душу, і цей опік невиліковний. Тому Андрій Соколов опустив руки, жити не хочеться, почав випивати. Невже задля такого життя він воював?(Ні, він переїхав до іншого міста – подалі від Воронежу, щоб зайвий раз не нагадувало про біль втрат; приймає допомогу старого фронтового друга, працював шофером і, правда, почав випивати «до цього поганого діла я вже приохотився як слід».)
  2.   А що ще повинно бути в житті людини, яка звикла жити не лише для себе?(Повинно бути  піклування про когось, треба віддавати себе конкретним близьким людям. Він хотів жити хоч для онуків та син загинув.)
  3.   Що стає початком нового життя Андрія Соколова?(Зустріч з  хлопчиком  біля чайної).
  4.   Які слова проносяться в думках героя, коли він думає про хлопчика?Яка лексична окраска цих слів?((Зменшувально-пестливі слова. «Маленький обідранець, личко замурзане, хлопчина, ніжками дригає, оченята широко розкрив, мале пташеня.)
  5.   На які слова потрібно звернути особливу увагу?(«А оченята - як зірочки вночі після дощу!» Порівняйте з очима «неначе притрушеними попелом»).
  6.   Якими словами говориться про рішення Андрія?( «Закипіла тут у мені пекуча сльоза…»).
  7.   В чому головна, свята суть його вчинку, обов`язкова складова доброї справи?(«Не бути тому, щоб нам нарізно пропадати!» Не тільки він потрібний Ванюші, а й Ванюшка потрібний  йому.)
  8.   Яким словами говорить Андрій про зміни у своєму житті? («І вперше за довгий час заснув спокійно…»).
  9.   Що говорять про героя такі рядки: «Списався з одним приятелем, також товаришем по службі, - і він запросив мене до себе теслею працювати», «журба мені не дає на одному місці засиджуватись», «Серце у мене розкачалося…Боюся, що у сні помру і налякаю свого синочка»,  «Майже щоночі своїх покійних рідних у сні бачу»,  «Вдень я міцно себе тримаю, з мене ні «охів», ні «вздохів»? (Що минуле так і не дає спокою, душевні рани війни  дають про себе знати. «Людська душа – це чаша для горя»Коли чаша повна, скільки не лий – уже більше не вміститься», - вважав О.Довженко. Чаша горя нашого героя справді була переповнена, але він все ж таки зумів знайти сили жити не для себе, проклинаючи долю, а бути потрібним хлопчику, подарувати йому майбутнє, нерозтрачену ніжність).
  10. Які рядки оповідання можуть бути гідним закінченням історії, висновком?(«І хотілося б думати, що цей російський чоловік, людина незламної волі, все подужає, і коло батькового плеча виросте той, хто, підрісши, зможе все витерпіти, все подолати на своєму шляху, якщо на це покличе його батьківщина»).
  11. Чи можна сказати, що в цих словах багато пафосу? Що таке пафос?(Від грец. страждання, піднесення, пристрасть) – пристрасне піднесення, поривання, запальний ентузіазм, стан, пов`язаний із сильними переживаннями.  Синоніми – емоції, почуття, запал, наснага…Пафос – емоційно-оцінне ставлення до того, про що розповідається, відрізняється великою силою почуттів (глибоке пристрасне почуття). Розрізняють пафос: героїчний, трагічний, комічний, стверджувальний, заперечувальний, піднесений, виправдовувальний, оптимістичний, романтичний.)
  12. Який пафос оповідання? (Оптимістичний).
  13. «Перемога ціни не має. Різні долі. Вона – одна, - стверджує поет Микола Луків. Хоч би як склалися долі героїв оповідання, День Перемоги – це об`єднуюче свято для народу, кожної особистості. Оповідання Шолохова допомогло нам зрозуміти значення даної події для нашого народу. Тому 9 травня цього року, сподіваюсь, перед вам по-справжньому розкриється сенс слів пісні: «День Победы -  это радость со слезами на глазах…»
  14. Прочитати оповідання О.М.Толстого «Російський характер». Порівняти долі Андрія Соколова і Єгора Дрьомова.

 

                              Тестова перевірка знань
                 (за оповіданням М. Шолохова "Доля людини")
1.Від чийого імені ведеться розповідь у оповіданні "Доля людини"?
а)автора;б)А.Соколова;в)шофера-фронтовика.
2.Де відбуваються події,описані у творі?
а)на Верхньому Дону;б)у Воронежі;в)у Вешенській губернії.
3.Про що розповідають А. Соколов та шофер-фронтовик?
а)про важкі життєві долі;б)про бої;в) про випробування, що випали на долю одного з них.
4. Андрій Соколов родом з:
а)Дону;б)Воронезької губернії;в)Вешенської губернії.
5.Хто допоміг Андрієві облаштувати своє життя?
а)батько з матірю;б)рідня, друзі;в)він сам.
6.Що сталона заваді до щасливого життя?
а)війна;б)зрада дружини;в)нестача грошей.
7.У травні 1942 А.Соколов:
а)отримав листа від дружини;б)потрапив у полон;в)втратив сина.
8.Як А.Соколову вдалося потрапити з полону до своїх?
а)він втік;б)він втік, захопивши німецького майора;в)його звільнили.
9.Що побачив А.соколов, приїхавши у Воронеж у відпустку:
а)воронку від розриву бомби;б)щасливу дружину;в)усю родину.
10.Що не міг пробачити собі герой до останнього дня, до останньої години:
а)втрату дружини і сина;б)смерть сина;в)прощання з дружиною, коли він ішов на фронт.
11.9 травня для А.Соколова:
а)День Перемоги;б)день прощання з останньою радістю, що поховав на німецькій землі;в)демобілізація.
12.У образі А Соколова автор показує:
а)усіх,хто вистояв у важкій боротьбі з ворогом;б)незламного, мужнього бійця;в)героя-батька:відповідального, люблячого.
Ключ:1-а;2-а"3-в;4-б;5-в;6-а;7-б;8-б;9-а;10-в;11-б;12-а.

 

Урок позакласного читання

Олексій Толстой «Російський характер»

  1. «Мужня людина зазвичай страждає, не жаліючись, слабка жаліється, не страждаючи», - вважав П`єр Буаст. Герої, з якими ми познайомилися на останніх уроках зарубіжної літератури, - мужні люди. Заборгувала історія перед героями оповідань Белля, Шолохова, Толстого. «За що?» - часто запитує ночами в долі Андрій Соколов. «За що?» - це питання турбує і безіменного героя Белля. Проблема  долі людини і людства звучить в оповіданнях Шолохова, Белля, Толстого, в поезіях Твардовського. Знайдіть спільне і відмінне в оповіданнях. (Спільне: в основі оповідань лежать події Другої світової війни, героями є описані долі учасників війни, розповідь ведеться від імені героя, у якого війна  знищила надії на збереження довоєнного бачення суті життя; засудження війни. Відмінне: у Белля «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа..» - пафос трагічний, у Шолохова «Доля людини», Толстого «Російський характер» - пафос оптимістичний).
  2. Чим оповідання О.Толстого відрізняється за характером розповіді від оповідання Шолохова?(Розповідає про героя  вигаданий письменником автор Іван Сударєв, розповідь про історію особистого життя свого приятеля.)
  3. Як у характеристику дає йому автор на початку розповіді?(Людина проста, тиха, звичайна,  завжди приязна, колгоспник із приволзького села Саратовської області).
  4. Як звали героя оповідання?( Єгор Дрьомов).
  5. Кого любив Єгор?(Матір Марію Полікарпівну, батька Єгора Єгоровича, наречену Катю).
  6. Що він говорив про свою наречену? («Хороша дівчина, і якщо сказала, що чекатиме, то дочекається, хоч би повернувся на одній нозі…»).
  7. Яку головну рису характеру підкреслює автор у своєму героєві?(Не любив розмовляти, розповідати про свої подвиги, мовчазний).
  8. Чого повчав його батько?(«Ти багато побачиш на світі і за кордоном побуваєш, але російським званням – гордись…»).
  9. Звідки ми дізнаємося про бойові подвиги його танка?(Із розповідей водія танкового екіпажу Чувильова).
  10. Яке мав звання Єгор Дрьомов? (Лейтенант).
  11. Де з ним трапилося нещастя?(Під час Курської битви).
  12. Що трапилося з танком і з героєм під час бою?(Танк був підбитий, зірвався, Чувильов встиг витягти лейтенанта  з танка. Дуже обгорів, особливо обличчя).
  13.  Скільки пробув у госпіталі та які операції  витримав?(8 місяців, пластичні операції: відновлювали ніс, губи, повіки, вуха.)
  14. Як відреагував, побачивши своє нове обличчя у дзеркалі?(«Буває гірше, з цим жити можна», проте більше в дзеркало не дивився.)
  15. Як реагували на його нове обличчя оточуючі?(Медсестра відвернулась і заплакала, генерал під час розмови намагався не дивитися на нього).
  16. Про що просить Єгор генерала і що говорить про своє здоров`я?(Повернутися в свій полк,  на слова генерала «Ви інвалід» сказав : «Ні, я виродок»).
  17. Яку відпустку отримав?(На 20 днів, у березні приїхав додому).
  18.   Що вирішив Єгор, дивлячись у віконце на свою матір?(Не можна її лякати.)
  19. Як він відрекомендувався дома?(Герой Радянського Союзу Громов).
  20. Як почував себе Єгор у батьківському домі?(«Чим більше сидів невпізнаний і розповідав про себе, тим більше не можна було  встати і сказати: та пізнайте ж ви мене, урода, мамо, батьку! Йому було добре за  батьківським столом і образливо.»)
  21. Що вирішив вранці? (Побачитись з нареченою Катериною Малишевою).
  22. Ким працювала Катя в селі? (Вчителькою).
  23. Якою побачив він наречену?(«Широкі сірі очі блищали, брови розліталися, на щоках радісний рум`янець… Поцілувати б це тепле, світле волосся! Свіжа, ніжна, весела, добра,гарна так, що увійшла, і вся хатина стала золота..»)
  24. Як зреагувала вона, побачивши його обличчя?(«Глянула, і наче її легенько вдарили в груди, відкинулася, злякалася.)
  25. Що тоді вирішив Єгор? (Твердо вирішив сьогодні ж піти.)
  26. Що принесло йому полегшення?(Коли повернувся в свій полк, друзі  щиро раділи зустрічі, і  йому стало легше на душі «звалилося  з душі те, що не давало ні спати, ні їсти, ні дихати).
  27. Що трапилося через два тижні? (Прийшов лист від матері).
  28. Зачитаємо цей лист. Що вражає?(Мати серцем таки пізнала сина, але сумнів: чому б син не сказав. «Таким обличчям гордитися треба»).
  29. Що порадив Єгору товариш  Іван Сударєв? (Просити у матері пробачення.)
  30. Зачитаємо епізод зустрічі Єгора з матір`ю і Катею. В чому самозреченість і цільність характеру дівчини? Чим подобаються нам герої оповідання? (Людська краса).
  31. Як розумієте назву  оповідання. В яких рядках виражена основна думка?(Останній абзац).

ЦЕ МЕНІ ПІД СИЛУ!

(Презентую свої знання та вміння)

Історичне минуле в літературі (тести, розгорнуті відповіді на запитання)

І рівень, початковий  (5 балів)

Тести

1.Засновником жанру історичного роману був …

   а) В. Скотт ; б) Р. Л. Стівенсон ; в) Ж. Верн ; г) В. Биков.

2. Під одягом невідомого пілігрима, що завітав до дому Седріка в негоду, приховувався …  

   а) Фрон де Беф ;  б) Моріс де Брасі ; в) Айвенго ;  г) Локслі.

3. Айвенго служив…

а) королю Річарду І ;  б) принцу Джону ; в) французькому королю Філіпу: г) нікому не служив.

4.Ребекка – це …

    а) чаклунка ;  б) дочка єврея Ісаака ; в) вихованка Седріка Сакса;  г) наречена Айвенго.

5.  «І так співали: «То пусте, Що нам боліли рани...»    Дані рядки з твору…

    а) К.І. Галчинського ««Пісня про солдатів  Вестерплятте»;

    б) А. Маргул-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд»;

    в) Ю. Друніної «Зінка»;     г) Б. Окуджави «До побачення, хлопчики».

6.  У якому творі перегукується тема війни  та щасливі спогади дитинства?

а) К.І. Галчинського ««Пісня про солдатів  Вестерплятте»;

б) А. Маргул-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд»;

в) Ю. Друніної «Зінка»;  г) Б. Окуджави «До побачення, хлопчики».

7.«Хлопчиськом на поляні я лежав,

Пливли біляві хмари в вишині.»                     Дані рядки з твору…

     а) К.І. Галчинського ««Пісня про солдатівВестерплятте»;

    б) А. Маргул-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд»;

     в) Ю. Друніної «Зінка»;    г) Б. Окуджави «До побачення, хлопчики».

8. Головний герой повісті В. Бикова «Альпійська балада» утік з полону внаслідок…

    а) бунту полонених;  б) вбивства охорони;  в)  вибуху на заводі; г) хитрого плану героя.

9.  Провідною темою повісті В. Бикова «Альпійська балада» є

    а) жорстокість нацистів щодо полонених;  б) зображення потворного  обличчя війни;

   в) трагічна доля жінки під час війни;

   г) протиставлення сили дружби й кохання світу насильства. 

10. Гімн патріотизму та самозреченню в ім’я Вітчизни звучить в словах ліричних героїв твору 

      а) К.І. Галчинського ««Пісня про солдатівВестерплятте»;

      б) А. Маргул-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд»;

      в) Ю. Друніної «Зінка»;

      г) Б. Окуджави «До побачення, хлопчики».

11.Які почуття в Івана викликала неочікувана зустріч із Джулією?

     а) Іван щиро зрадів дівчині;    б) хлопець одразу закохався у Джулію;

     в) герой сприйняв дівчину як ворога;  г) Іван сприйняв Джулію як неприємний тягар.

12.Чому В. Биков назвав твір «Альпійська балада»?

      а) твір відповідає жанровим особливостям балади;

      б) твір про кохання, велике й прекрасне, яке в умовах смерті народжує   життя;

      в) автор підкреслює фантастичність оповіді;

      г) герої такі ж сильні та хоробрі, як герої відомих балад.

13.Щит з написом "Desdichado" належить …

     а) Чорному Лицареві ; б) Бріану де Буагильберу ; в) лицарю Айвенго; г) Ательстану.

 14.Седрік мав намір одружити леді Ровену з Ательстаном, щоб…

     а) допомогти закоханим  ;  б) провчити сина ; г) врятувати Ровену від де Брассі.

     в) об'єднати англосаксонські політичні партії для опору норманам ;

15.«Коли ж подмуть вітри зими

І стане сніг кружляти      Понад Варшавою...»

В даних поетичних рядках використовується художній засіб…

          а) епітет; б) порівняння; в) метафора; г) гіпербола.

 16.Чому ліричний герой поезії А. Маргул-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд» не може згадувати своє дитинство?

а) Ліричному героєві крає серце         б) нехоче згадувати нещасливе дитинство;

в) тужить за батьками;                           г) війна увірвалася у дитинство героя.

17.Чому Іван і Джулія хотіли дістатися Трієсту?

а) Там на них чекали друзі; б) герої хотіли приєднатися до партизанів;

в) там була домівка Джулії; г) там не було війни.

18. Яка думка міститься у фіналі повісті В. Бикова «Альпійська балада»?

а) Розповісти читачам про життя Джулії;        б) захистити пам'ять Івана;

в) наголосити, що кохання та життя завжди перемагають війну та смерть;

г) донести до земляків Івана, що він справжній герой

19.Джулія  урятувалася:

А) коли Іван перестріляв всіх переслідувачів, б) сховавшись за виступом скелі, а Іван пішов назустріч фашистам, в) перевдягнувшись в місцеву жительку, г)  Іван скинув її у прірву.

20.Іван не врятувався від переслідувачів, бо

А) його тяжко поранили й він не міг рухатися, б) захищав Джулію  і не мав сили стрибнути в прірву, в) вирішив повернутися на завод  і продовжити підпільну боротьбу, г) своєю загибеллю хотів висловити усе своє презирство до ворогів.  

 

ІІ рівень, середній  (0,5 бала за кожну правильну відповідь на чотири запитання за вибором)

1.Дайте визначення жанру історичного роману.

2.Назвіть європейських поетів, які у своїх віршах зверталися до теми Другої світової війни.

3.Назвіть головних героїв повісті В. Бикова «Альпійська балада». 

4.Кого вважають засновником жанру історичного роману?

  1. Назвіть головних героїв роману В. Скотта «Айвенго».
  2. Назвіть образи-символи, що діють у поезії К.І. Галчинського ««Пісня про солдатів  Вестерплятте».

ІІІ рівень, достатній (1 бал за кожну  правильну відповідь на два запитання )

1.Чому Айвенго виступив на турнірі під ім’ям «лицар Позбавлений Спадку»?

2. Розкрийте основну думку поезії А. Маргул­-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд». 

3. Які життєві цінності протиставлені  жахіттям війни в повісті В. Бикова «Альпійська балада»?

4. Які трагічні мотиви об’єднують твори К.І. Галчинського та А. Маргул-Шпербера?

ІV рівень, високий ( 3 бали)

Напишіть твір-мініатюру на тему «Поезія проти війни» (на основі творів, вивчених у темі «Історичне минуле в літературі»)     або

Напишіть відгук про один із вивчених творів у теми «Історичне минуле в літературі». 

 

Варіант І

Початковий та середній рівні (6 б.)

1. Седрік Сакс — це:

а) суперник Айвенго в боротьбі за руку Ровени;

б) батько Айвєнго й опікун Ровени;

в) противник Айвєнго на рицарському турнірі;

г) король саксів у вигнанні.

2. Коня й збрую для участі Айвенго в турнірі дістав:

а) Вамба;                             б) Гурт;

в) Ісаак;                              г) Седрік.

3. Події у повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» відбуваються:

а) під час Другої світової війни;  б) під час Першої світової війни;

в) у повоєнні часи;               г) у наш час.

4. Іван із повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» утік із полону, коли:

а) на завод налетіли бомбардувальники;

б) робітники підірвали нерозірвану бомбу;

в) полонених вивели на вирубку лісу;

г) полонених переводили з одного табору в інший

5. Джулія з повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» урятувалася:

а) коли Іван перестріляв усіх їхніх переслідувачів;

б) сховавшись за виступом скелі, а Іван пішов назустріч фашистам;

в) переодягнувшись у місцеву жительку;

г) коли Іван скинув її в прірву на сніг

Ключ: 1 — б); 2 — в); 3 — а); 4 — б); 5 — г).

6. Продовжте речення.

«Художній час — це...»

7. Чорний Рицар — це:

а) лісовий розбійник Робін Гуд;

б) найбагатший і найвпливовіший із норманських завойовників;

в) король Річард Левове Серце;

г)  претендент на руку й серце Ровени.

8. На щиті в Айвенго було написано:

а) «Позбавлений спадку»;                              б) «Вірність і відвага»;

в) «Відданий королю»;                                   г) «Геть норманів-завойовників».

9. Події повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» відбуваються:

а) в Німеччині;                                               б) в Білорусі;

в) в Австрії;                                                    г) в Італії.

10. Джулія з повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» була:

а) італійською партизанкою; б) радянською розвідницею;

в) перекладачкою з німецької; г) селянкою з Білорусі

11. Іван з повісті В. В. Бикова «Альпійська балада» не врятувався від переслідувачів, бо:

а) його тяжко поранили й він не міг рухатися;

б) захищав Джулію і не мав сили стрибнути в прірву;

в) вирішив повернутися на завод і продовжити підпільну боротьбу;

г) своєю загибеллю хотів висловити усе своє презирство до ворогів

Ключ: 1 — в); 2 — а); 3 — в); 4 — а); 5 — б).

12. Продовжте речення.

«Художній простір — це...»

 

Достатній рівень (2 бали)

  1. Зробіть короткий ідейно-художній аналіз вірша К. І. Галчинського «Пісня про солдатів з Вестерплятте» або «Лист із полону».
  2. Зробіть короткий ідейно-художній аналіз вірша А. Марґул-Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд» або І. Вайсґласа «Круки».

Високий рівень (4 бали)

1. Виконайте одне із завдань.

а) Висловіть своє судження про значення культури, літератури в боротьбі за мир, демократичні та загальнолюдські цінності (на прикладі вивчених творів та власних спостережень)

б) складіть порівняльну характеристику героїнь роману В. Скотта «Айвенго» Ровени та Ребеки.

а) Висловіть своє судження про значення кохання, щирих людських стосунків у житті людей (на прикладі вивчених творів та власних спостережень)

б) складіть порівняльну характеристику героїв роману В. Скотта «Айвенго» Бріана де Буагильбера та Айвенго

 

doc
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
16 січня 2019
Переглядів
43086
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку