Презентація "Я і ми. Соціокультурна багатоманітність."

Про матеріал
Презентація за новою програмою НУШ для учнів 5 класу Вступ до історії України та громадянської освіти з теми: "Я і ми. Соціокультурна багатоманітність"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я і ми. Соціокультурна багатоманітність. Поняття соціуму. Соціальна структура. Соціальна згуртованість. Гендерна, етнічна, конфесійна різноманітність.

Номер слайду 2

Суспільство складається з окремих людей, спільнот людей, об’єднаних потребами, інтересами, симпатіями, віком, статтю, національністю. СУСПІЛЬСТВО спільнота. МИ Я

Номер слайду 3

Спільність потреб об’єднує людей у спільноту. Спільнота - об’єднання людей, згуртованих спільними умовами життя, метою й інтересами. Інтерес - прагнення задовольнити свої потреби й бажання. Кожен з елементів соціальної структури пов’язаний з іншими, займає в ній притаманне лише йому місце та відіграє свою роль. Соціальна структура схожа на механізм машини, де кожна деталь виконує свою роль.

Номер слайду 4

Існує чотири основні критерії, за якими розподіляють людей у великі групи в суспільстві - прибуток, освіта, влада, статус. Соціальні групи наділені та користуються неоднаковими правами, мають різні обов’язки. Поділ на соціальні групи

Номер слайду 5

Соціальна згуртованість. Надзвичайно важливим елементом структури суспільства сьогодні є середня соціальна група. Вважається, що до цієї соціальної групи належать дрібні й середні власники та підприємці, вчителі, лікарі, юристи, кваліфіковані робітники та службовці. Ця частина суспільства володіє певною власністю, економічною незалежністю, свободою вибору сфери діяльності. До робочої соціальної групи належать некваліфіковані робітники. Оскільки часто вони не можуть самостійно задовольнити своїх потреб, суспільство їм допомагає.

Номер слайду 6

Різноманітність — це несхожість. Шляхом запозичення, наслідування, культурного обміну й культурного синтезу відбувається інтеграція та взаємовплив різних культур, що зумовлює єдність суспільства.

Номер слайду 7

Гендерна різноманітність Допишиплаттявикрутка

Номер слайду 8

Етнічна різноманітність З давніх-давен на теренах України жили різні народи. Нині в Україні проживають представники/представниці понад 100 національностей. Сучасне багатокультурне суспільство вміщує численні культурні традиції та практики, які асоціюються з різними етнічними групами, що входять до його складу. Це наче повноводна ріка, що живиться зі струмків національних культур.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Конфесійна різноманітність У демократичному суспільстві кожна людина має право на свободу світогляду й віросповідання. Віросповідання, або релігія - віра в існування Бога чи богів, інших надприродних сил. Є люди, які вірять, що все відбувається тільки за законами природи. Їх називають атеїстами. Серед прав людини є право на свободу віросповідання, тобто можливість кожній людині самостійно обирати своє уявлення про світ.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яковенко Жанна Володимирівна
    Дякую, що зробили презентацію, бо за цим .... підручником не знаєш, що і дати
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
14 січня 2023
Переглядів
2694
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку