Презентація "Я і моя професія. Праця і господарство."

Про матеріал
Презентація до уроку Вступу до історії України та громадянської освіти в 5 класі з теми"Я і моя професія. Праця і господарство"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я і моя професія. Праця та господарство: колись і сьогодні. Традиційні заняття українців.5 кл.

Номер слайду 2

Праця Щоб задовольнити свої потреби, людині потрібно прикласти зусилля. Такі зусилля називають працею. Результатом праці є створення матеріальних і духовних благ. Праця є основою життєдіяльності як окремої людини, так і суспільства загалом. Вона є основною діяльністю будь-якої організації, підприємства або установи.

Номер слайду 3

Відомі люди про працю Життя нічого не дає без праці. (Горацій)Праця в наш час - це велике право й великий обов'язок. (Віктор Гюго)Тільки два стимули примушують працювати людей:бажання заробітної плати і страх її втратити. (Генрі Форд)Підганяй сам свою роботу; не чекай, щоб вона тебепідганяла. (Бенджамін Франклін)

Номер слайду 4

Господарство. Для ефективної праці створюється господарство. Господарство - сукупність матеріальних ресурсів для задоволення потреб людини. Ведення господарства - діяльність із метою задоволення особистих чи суспільних потреб.

Номер слайду 5

Види господарства Міське (комунальне)Особисте селянське Народне (державне)ДомашнєСвітове

Номер слайду 6

Традиційні заняття українців Коли первісні люди навчилися самостійно вирощувати рослини та приручили тварин, виникло сільське господарство. Оскільки люди не відбирали в природи ресурси, а самостійно їх відтворювали, такий вид господарювання назвали відтворювальним. Через те, що воно відбувається в селі, ми традиційно називаємо його сільським господарством. Отже, сільське господарство - практика вирощування рослин і худоби.

Номер слайду 7

Форми господарської організації

Номер слайду 8

З плином часу Первісні люди практично всі потреби для своєї родини задовольняли самі. Таке ведення господарства називалось натуральним. Проте згодом у деяких людей певні види робіт виходили краще. Їм пропонували обмінювати свою продукцію на іншу. Так з’явилося ремесло й торгівля. Ремесло - дрібне ручне виробництво знарядь і виробів. Торгівля - обмін товарів або послуг, часто за гроші. Господарство ставало ринковим - за якого створювалася продукція, що призначалася для продажу.

Номер слайду 9

З плином часу Людський розум вдосконалював знаряддя праці й винайшов машини. Виробництво знарядь і виробів, видобуток ресурсів та енергії за допомогою машин називають промисловістю. Сьогодні більшість операцій на підприємствах виконують машини (роботи), що керуються комп’ютерними програмами.

Номер слайду 10

Професія. Розвиток суспільства супроводжувавсяетапами поділу праці.поява професій. Професія - отримана у процесі спеціальної підготовки здатність виконувати певний вид роботи. Поділ спільнот на землеробські та скотарськіВиділення із сільського господарства ремесла. Виділення з ремесла торгівліВиділення розумової праці

Номер слайду 11

Впізнай професію?

Номер слайду 12

Впізнай професію?

Номер слайду 13

Впізнай професію?

Номер слайду 14

Впізнай професію?

Номер слайду 15

Впізнай професію?

Номер слайду 16

Впізнай професію?

Номер слайду 17

Впізнай професію?

Номер слайду 18

Впізнай професію?

Номер слайду 19

Впізнай професію?

Номер слайду 20

Впізнай професію?

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Прочитати стор. 123-129 Визначити актуальні професії на ринку праці на даний час

pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
866
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку