Презентація "Я син простого лісоруба”. Життя та творчість Дмитра Васильовича Павличка"

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури: "Я син простого лісоруба”. Життя та творчість Дмитра Васильовича Павличка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Я син простого лісоруба”. Життя та творчість Дмитра Васильовича Павличка

Номер слайду 2

Живу, як той гірський потік, На спокій – ні хвилини. Іскрюсь від кременя в бігу, Туманюся від глини…

Номер слайду 3

У кінці вересня 1929 року в селі Стопчатові народився Дмитро Павличко “ Вродився я, коли копати Картоплю з батьком йшли вони .”

Номер слайду 4

“ За мову мужицьку не раз на коліна доводилось у школі ставати мені ”.

Номер слайду 5

Навчання в Коломийській гімназії

Номер слайду 6

Навчання в Львівському університеті

Номер слайду 7

У 1953 році виходить перша збірка творів “Любов і ненависть” “ Поезію творить любов, а не злоба… Якщо в моїх творах присутня ненависть, то це означає, що я жив у жорстокі і складні часи”.

Номер слайду 8

Сонетарій Дмитра Павличка – один із найвагоміших в українській поезії

Номер слайду 9

Пісенність поезій Дмитра Павличка “Впали роси на покоси” “Лелеченьки” “Пісня про Україну” “Віконце” “Дзвенить у зорях небо чисте” “Явір і яворина” “Два кольори” (1965)

Номер слайду 10

Дмитро Васильович Павличко – громадський діяч

Номер слайду 11

Д.Павличко - перекладач Дмитро Павличко — один з найвизначніших українських перекла-дачів. Перекладає з англійської, іспанської, італійської, французької, португальської та багатьох слов'янських мов.

Номер слайду 12

Дмитро Павличко – літературний критик Дмитро Павличко має великий доробок і як літературний критик. Найповнішим виданням літературно-критичних праць Павличка є двотомник «Літературознавство. Критика», виданий видавництвом «Основи» у 2007 році.

Номер слайду 13

Державні нагороди звання Герой України з врученням ордена Держави (2004) — за визначний особистий внесок у розвиток української літератури, створення вершинних зразків поетичного слова, плідну державну і політичну діяльність орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (2009), V ст. (1999) орден «За заслуги» III ст. (1997)

Номер слайду 14

Відповіді 1.б 2.б 3.б 4.студентські роки 5.б 6.в 7.а 8в 9. англійську, іспанську, португальську, італійську, французьку… 10.Громадський діяч, літературний критик, перекладач. 11.Звання Герой України, орден князя Ярослава Мудрого, орден “За заслуги”.

Номер слайду 15

Я замислився … зрозумів … подумав … зробив висновок …

ppt
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку