Презентація . "Як дізнатися більше про Україну за допомогою карти? Україна на карті світу. Практична робота:позначення на контурній карті кордону України та її столиці"

Про матеріал

Презентація до уроку природознавства дає можливість покращити якість сприймання матеріалу, а також систематизації знань учнів. До слайдів прикріпленні відеофайли, які віалізують знання про річки і озера України. Наявні і музичні файли, які я використовувала на уроці для фізкультхвилинки, а також під час рефлексії як елемент творчості. Презентація дієва, тобто слайди не є картинкою, а послідовністю певної роботи. (Наприклад, послідовність створення кластера(метод критичного мислення) для систематизації знань про Україну. Я вважаю, що дана презентація створена за Державним стандартом початкової освіти НУШ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовила: вчитель Краснолуцької філії Лановецької ЗОШ І- ІІІст. №2 Сидорук Людмила Василівна

Номер слайду 2

ВІТАЄМО НА УРОЦІ ПРИРОДОЗНАВСТВА

Номер слайду 3

Добрий день, шановні гості, Ми вітаєм щиро вас. І запрошуєм ласкаво На урок у 4-й клас.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У-уміння вчитися і працювати. С-співпраця в парах. П- подолання труднощів. І-інтерес до знань. Х- хороший настрій.

Номер слайду 6

1.Пора року, дата, день тижня. 2.Температура повітря. 3.Стан неба. 4.Напрям вітру. 5.Зміни в природі.

Номер слайду 7

У всіх людей одна святиня, Куди не глянь, де не спитай. Рідніша їм своя пустиня, Аніж земний в чужині рай. Їм красить все їх рідний край, Нема без кореня рослини, А нас, людей, без Батьківщини. М.Чернявський

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Подорожуй по Україні! В радості живи! Розум, фантазію прояви! Активним і уважним будь, І про кмітливість не забудь!

Номер слайду 12

Всього на карті світу 185 країн. Україна – одна із них.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Столиця України – місто Київ

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Cтаття 1. Україна – суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Cтаття 10. Державною мовою є українська мова.

Номер слайду 20

Стаття 20. Державними символами України є державний прапор, герб, гімн.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Основою герба України є тризуб — знак Княжої Держави Володимира Великого.

Номер слайду 23

Поет Павло Чубинський Композитор Михайло Вербицький

Номер слайду 24

Знак географічного Центру Європи с. Ділове Рахівський район Закарпатська область Україна – європейська держава.

Номер слайду 25

«Прес» Україну ми називаємо державою, тому що….. Україну ми називаємо європейською державою, тому що…..

Номер слайду 26

Гра «Так чи ні?» (істинне чи хибне твердження) 1. Зменшене у багато разів зображення на площині всієї поверхні Землі або її частини за допомогою масштабу й умовних знаків, називається географічною картою. 2. Число, яке показує, у скільки разів зменшено або збільшено реальні відстані на плані чи карті – це масштаб. 3. Великі ділянки суходолу, які з усіх боків омивають води морів і океанів, називаються островами. 4. Найбільший материк на Землі - Африка.

Номер слайду 27

*Робота з картою. *Різновиди. *Алгоритм роботи з картою.

Номер слайду 28

Чудовий народ український: гостинний, веселий, співучий. Ми - українці

Номер слайду 29

Робота в парах. І пара: - півкуля; - материк; - частина світу; - столиця; - міста. Практична робота в зошиті. ІІ пара: 1.Визначте, з якими державами Україна межує: з якою країною кордон найдовший, а з якою найкоротший. 2.Підготуйтеся показати на карті.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Україна знаходиться в Центральній і Східній Європі . Нині площа України становить 603 700 км2. За площею Україна – найбільша серед країн Західної Європи. Уся довжина кордону 7643 км. Україна має 24 обласних центри, у її складі є автономна республіка Крим

Номер слайду 32

ІІІ пара: - Використайте масштаб, зазначений на фізичній карті України, та визначте протяжність території  з півночі на південь та із заходу на схід. - Підготуйтеся розповісти. Крайня північна точка України. Село Грем҆яч Новгород – Сіверського району Чернігівської області. Крайня південна точка України. Смт. Форос або маяк на мисі Сарич у Криму. Крайня західна точка України. Село Соломоново біля міста Чопа Закарпатської області. Крайня східна точка України. Село Рання Зоря Міловського району Луганської області.

Номер слайду 33

ІV пара - Уважно роздивіться фізичну карту України та підготуйте розповідь за таким планом: гори; моря; найбільші річки. - Підготуйтеся розповісти.

Номер слайду 34

КРИМСЬКІ ГОРИ

Номер слайду 35

Рельєф: гори (5%) і рівнини (95%). Рівнини – це території суші, які мають майже рівну поверхню. Рівнини – це низовини і височини. Височини – це Волинська, Подільська, Приазовська, частково Придніпровська і інші. Низовини – це Причорноморська, Придніпровська, Поліська і інші .

Номер слайду 36

Низовини

Номер слайду 37

У центральній частині України розташована найбільша з височин – Придніпровська, вона лежить в межиріччі Дніпра і Південного Бугу. Височини

Номер слайду 38

Моря: Чорне і Азовське.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Дністер

Номер слайду 42

Дунай

Номер слайду 43

Південний Буг

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Півкуля Рельєф Поверхневі водойми Східна Моря Країни-сусіди Материк Євразія Рівнини Гори Азовське Росія Польща Словаччина Румунія Угорщина Молдова Кримські Карпати Низовини Закарпатська і ін. Причорноморська Білорусь Чорне Дніпро Дністер Прут і ін. Десна Південний Буг Світязь Ялпуг і ін. Сасик Синевир Височини Подільська Донецька і ін. Сіверський Донець Річки Озера Волинська Приазовська Поліська Придніпровська Україна

Номер слайду 46

Гра «Добери словечко» До поданих загальних назв добери іменники - власні назви. Місто - (Київ,..) Річка – … Країна і столиця - (Україна - Київ, Польща- Варшава... Море -... Гори - ... Письменник — ... (Леся Українка,...). Області України — ... (Одеська, Вінницька...).

Номер слайду 47

«V» — це я знаю; « + » — нова інформація; «-» — суперечить тому, що мені відомо; «?» — незрозуміла інформація. Читання тексту з позначками

Номер слайду 48

Вправа «Продовжіть речення» Найвища гірська вершина України - … . Найдовша річка в Україні - … . Найглибше озеро в Україні — ... . Найбільша держава в Європі - … . Межа між державами - … . Полотнище синьо-жовтого кольору - … . Кущ із червоними ягодами, народний символ України - … .

Номер слайду 49

Ми всі малі пагінчики твої Прийшли у світ, щоб в нім добро творити. Хоч, може, й кращі є на цій землі краї, Та нам судилось в Україні жити.

Номер слайду 50

Ми — патріоти — дочки і сини Для твого блага — все в житті здолаєм! Бо ти найкращий, краю мій ясний! Вітчизну й матір ми не вибираєм.

Номер слайду 51

Ми - українці Народ український – щедрий і гостинний, красивий і трудолюбивий.

Номер слайду 52

У нас одна країна – рідна

Номер слайду 53

Що зробиш задля Батьківщини, коли виростеш?

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Незавершені речення На уроці читання ми ознайомились з ….. Сьогодні на уроці я вчився... Найбільше мені сподобалося... Було цікаво... Завершую урок з... настроєм. Сьогоднішній урок довів, що …

Номер слайду 56

Домашнє завдання 1.Підручник: с. 128 – 129, дати відповіді на запитання після статті. 2.Скласти сенкан «Україна». Про яку країну на уроці ви дізналися багато нового? □ Яка це країна? □□ Назвіть 3 дієслова □□□ Ваше відношення? □□□□ Назвіть слово-синонім до теми. □ 3.Проблемно-пошукове завдання . Користуючись фізичною картою України, заповніть таблицю: 4.Добери вірші і пісні про різні форми поверхні нашої країни. Міста Річки Озера Моря Гори

Номер слайду 57

Любіть Україну, як сонце любіть, Як вітер, і трави, і води. В годину щасливу і в радості мить, Любіть у годину негоди. Любіть Україну у сні й наяву, Вишневу свою Україну, Красу її вічну живу і нову, І мову її солов"їну. Між братніх народів, мов садом рясним, Сіяє вона над віками …. Любіть Україну всім серцем своїм І всіми своїми ділами.

Номер слайду 58

Бажаємо вашим родинам добра, сімейного добробуту, радісних дитячих усмішок, здоров’я, любові та миру.

ppt
Додано
29 липня 2018
Переглядів
11387
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку