Презентація "Як дотримуватися правил безпеки в школі, в побуті, громадських місцях. Правила безпечної поведінки вдома. Як діяти, якщо відчули запах газу?"

Про матеріал
Наше життя і безпека залежить від відповідального ставлення до себе й оточуючих. Щоб людям було легко і комфортно жити, створено багато різних речей, які допомагають у побуті. І щоб не сталося лиха, треба дотримуватися певних правил безпеки вдома, під час користування побутовими речовинами, ліками, природним газом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як дотримуватися правил безпеки в школі, в побуті, громадських місцях. Правила безпечної поведінки вдома. Як діяти, якщо відчули запах газу.

Номер слайду 2

Прогноз синоптика

Номер слайду 3

14 березня. В народному календарі цей день називали "Євдокія Плющиха" або "Явдоха". Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: Ясна погода означає, що рік буде хорошим. Якщо дме південний вітер, значить літо буде дощовим. Йде сніг — буде хороший врожай грибів восени. Заметіль означає, що буде затяжна весна.

Номер слайду 4

Пригадайте назви екстрених служб. У яких випадках до них слід звертатися?

Номер слайду 5

Гра «Дешифрувальник»

Номер слайду 6

Словникова робота. Підручник. Сторінка69 Безпе́ка — це відсутність загрози.

Номер слайду 7

Життя кожної людини безцінне. Найважливішими правами людини є право на життя і особисту безпеку.

Номер слайду 8

Небезпечні речовини. Людина хоче бути здоровою, щасливою. Тому завжди дотримується гігієни – утримує своє тіло, одяг, оселю в чистоті і порядку. Щоб легше було доглядати за цими речами, людина створила багато хімічних речовин, які дуже полегшили її побут. На жаль, ці надійні помічники можуть становити загрозу здоров’ю людини. Які засоби побутової хімії вважають безпечними для людини при правильному їх використанні? Вони не повинні завдавати шкоди людині, якщо дотримуватися рекомендацій щодо їхнього використання.

Номер слайду 9

Проте є дуже небезпечні речовини, які іноді доводиться використовувати в побуті. Назвіть їх. Що може трапитися, якщо поводитися з ними необережно?Якщо ж з якоїсь причини до твого організму потрапили невідомі тобі ліки або речовина, скоріше викликай швидку за телефоном 103!!!Небезпечні речовини

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Відчиняти двері незнайомцям небезпечно!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вживайте ліки лишеза призначеннямлікаря під наглядом дорослих!

Номер слайду 15

Гратися на балконі небезпечно!

Номер слайду 16

Сірники дітям не друзі!

Номер слайду 17

Закривайте крани після користування!

Номер слайду 18

Безпечне поводження з електроприладами

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Ситуація 1. Телефонний дзвінок. Моделювання ситуацій— Телефонують з телефонної станції. Перевірка зв’язку. Який ваш номер телефону? Яка ваша адреса? Коли вдома буде хтось із дорослих? Відповідай, відключимо телефон від мережі. Правильні дії: Попрошу зателефонувати пізніше. На жодне запитання не відповідаю. Попереджу рідних про цю розмову, пораджусь із ними.

Номер слайду 23

Ситуація 2. Телефонний дзвінок. Моделювання ситуацій— Я — мамина колега по роботі. Твоя мама нездужає. Я зараз підійду до тебе, візьму для мами в домашній аптечці ліки. Ти хочеш, щоб мама одужала? Відчини двері. Правильні дії: Дверей не відчиню. Зателефоную на роботу до мами, до тата, до бабусі — повідомлю їм про дзвінок.

Номер слайду 24

Ситуація 3. Несподіваний дзвінок у двері. Моделювання ситуацій— У під’їзді помирає людина! Терміново потрібен телефон. Відчиніть!Правильні дії: Не відчиню. Запитаю, за яким номером можу зателефонувати від імені незнайомця. Зателефоную сусідам.

Номер слайду 25

Ситуація 4. Несподіваний дзвінок у двері. Моделювання ситуацій— Пожежа! Всі горимо! Відчиняйте двері! Рятуйтесь!Правильні дії: Не відчиню. Зателефоную сусідам, перепитаю. Вийду на балкон, оціню ситуацію біля під’їзду. Зателефоную рідним, щоб вони перевірили ситуацію і порадили мені, що робити.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Без газу, електрики, води обійтися важко. Вже багато років вони служать людині. Вони приносять багато користі, але поводитися з ними треба обережно, дотримуючись правил безпечного користування. Газ може стати небезпечним, і про це слід памʼятати завжди. Газ отруйний, якщо він перебуває в повітрі – це може викликати отруєння. Якщо вміст газу в повітрі збільшується до 7 %, то від будь-якої іскри може статися вибух. А якщо вміст газу і далі зростатиме, то суміш газу і повітря стає пожежонебезпечною. Перебуваючи у загазованому приміщенні можна швидко отруїтися. Отруєння газом дуже небезпечне тому, що призводить до втрати свідомості й зупинки дихання.

Номер слайду 28

Чи знаєте ви, що…Газ, який існує як природна речовина, не має ні кольору, ні запаху. Але оскільки газ при неправильному застосуванні становить небезпеку, в нього додають речовину під назвою одорант - це дає можливість ідентифікувати характерний запах, що дозволяє людині виявити витік газу в побуті.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Як потрібно діяти, якщо ви відчули запах газу?Спочатку перекрийте газові крани, відчиніть вікна і вийдіть з приміщення. Коли вийдете із загазованого приміщення, викличте аварійну газову службу. Підручник. Сторінка70

Номер слайду 32

Газ – невидима небезпека в доміПри появі запаху газу в приміщенні слід негайно:1. Відчинити вікна, двері і перекрити газові крани; не запалювати сірники, не вмикати світло; повідомити дорослих.2. Якщо запах газу не зникає, викликай службу газу за телефоном – 104, а сам вийди на вулицю.3. Якщо хтось отруївся газом, його треба винести на вулицю і розстебнути одяг на грудях. На голову покласти холодний компрес, а до ніг – грілку, оббризкати обличчя холодною водою, дати понюхати нашатирний спирт, напоїти міцним чаєм або кавою.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Правила безпечної поведінки вдома. Гра «Світлофор»Відчиняти двері незнайомцям та розмовляти з ними небезпечно. Якщо ліки смачні, то можна і самому вживати. Гратися на балконі небезпечно!Сірники дітям друзі!Не закривайте крани після користування. Обережно поводьтеся з гострими предметами та електроприладами.

Номер слайду 35

ВИСНОВОКНаше життя і безпеказалежать від відповідального ставлення до себе й оточуючих. Щоб людям було легко і комфортно жити, створено багато різних речей, які допомагають у побуті. І щоб не сталося лиха, треба дотримуватися певних правил.

Номер слайду 36

Вправа «Інтерв’ю» Повторив про… Запам’ятав, що… Дізнався, що… Здивувався, що… Горджуся тим, що…Я

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 69-70

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сібарцева Тетяна
    Дякую! Як на мене, ідеальна презентація до уроку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
927
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку