Презентація "Як підготуватися до іспитів ЗНО" (знизити екзаменаційний стрес та підвищити рівень самооцінки).

Про матеріал
Як подолати страх, знизити рівень тривожності, підготуватися до роботи в екстремальних умовах, вміти розслабитися і налаштуватися на роботу, працювати продуктивно протягом тривалого, але обмеженого проміжку часу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як підготуватися до іспитів з. НОзнизити екзаменаційний стрес та підвищити рівень самооцінки. За матеріалами авторської методичної роботи «Психологічна підтримка учнів під час зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації» Галини Ващинець

Номер слайду 2

Стрес (англ. – напруга, тиск, натиск) – емоційний стан індивіда, який виникає в ситуаціях, що порушують усталений перебіг його життя. Цей стан виникає у неспецифічній реакції організму на вимоги, які до нього висуваються.

Номер слайду 3

Стрес іноді є корисним у житті людини. Він допомагає пристосуватися до нових умов, позитивно впливає на працездатність і творчість, мобілізує приховані ресурси організму для успішного подолання перешкод. Але за умови довготривалого впливу на організм людини, особливо негативно впливає на її найслабші органи.

Номер слайду 4

Іспит – це завжди певною мірою стрес. Уміння успішно скласти іспит вимагає від молодої людини чималої праці у здобутті знань, впевненості у власних силах і прагненні досягнути більшого, навчаючись у вищих навчальних закладах.

Номер слайду 5

Існують два способи реагування на будь-яку небезпеку (іспит) – активний і пасивний. Активний спосіб призводить до мобілізації всіх можливих сил організму для того, щоб впоратися з небезпекою: частішає дихання і пульс, зростає артеріальний тиск тощо. Пасивний спосіб діаметрально протилежний: уповільнення пульсу і дихання, зниження артеріального тиску, уповільнення протікання психічних реакцій і так далі.

Номер слайду 6

Такий спосіб реагування частіше зустрічається у людей зі слабкою нервовою системою. Крім того, можливі варіанти, коли на першому іспиті людина реагує активно, а на наступних (особливо, якщо перший складено не дуже вдало) – пасивно. В таких випадках останні екзамени здаються як-небудь, аби тільки «це катування закінчилося якнайшвидше».

Номер слайду 7

Стрес, викликаний іспитами, не завжди йде людині на шкоду. Нетривалий стрес, вважає американський науковець Джин Карпер, може бути навіть корисним для роботи мозку. Наприклад стрес, який відчуває, людина, коли здає екзамен, може стимулювати сплеск виділення адреналіну, що сприяє покращенню пам’яті. Звичайно, якщо це людина зі слабкою нервовою системою, то необхідно знижувати негативний вплив стресу. Але якщо ми маємо справу з флегматиком, якому властивий сильний інертний тип вищої нервової діяльності, то йому просто необхідно більше переживати, боятися екзамену для того, щоб мобілізувати всі свої сили і успішно його скласти.

Номер слайду 8

Отже, як подолати страх, знизити рівень тривожності, підготуватися до роботи в екстремальних умовах, вміти розслабитися і налаштуватися на роботу, працювати продуктивно протягом тривалого, але обмеженого проміжку часу.

Номер слайду 9

Будь-яка робота починається з усвідомлення мети. Наше життя повне подіями, емоціями, випробуваннями. Воно буває радісним і сумним, легким і важким, зрозумілим і непередбачуваним, одним словом – воно повне несподіванок. Зараз ви усвідомлюєте свою відповідальність перед майбутнім, тому намагаєтеся якнайкраще підготуватися до проходження ЗНО.

Номер слайду 10

Вправа «Точка опори» Напишіть якнайбільше варіантів закінчення речення: «На іспиті ЗНО я боюся…» Для перетворення негативних емоцій у позитивні, слід написати якомога більше варіантів закінчення речення:«На іспиті ЗНО я не боюся...» Прочитайте вголос написане в пошуках точки опори, від якої можна відштовхнутися у подоланні наявних труднощів.

Номер слайду 11

Вправа «Для чого існують іспити?» Поділіть аркуш на 2 колонки. В одній колонці запишіть усе негативне, що пов’язано з іспитами, в іншій – позитивне. Виконана робота може мати приблизно такий вигляд: Дайте відповіді на наступні запитання: «Чому потрібні іспити?», «Яким було б суспільство без іспитів?» Зробіть висновки

Номер слайду 12

Вправа «Поради «досвідчених» Уявіть, що ви - мама (тато). Подумайте, які корисні рекомендації ви можете дати своїй дитині, щоб вона не боялася складати іспити ЗНО. Напишіть свої поради на аркуші паперу. Почитайте написане. Прикріпіть рекомендації, до вашого робочого стола. Можете доповнювати список протягом наступних днів.

Номер слайду 13

Вправа «Дорога в гору» Головна мета – успішно здати ЗНО. Для цього необхідно навчитися не відступати з вибраного шляху, незважаючи на перешкоди. Візьміть аркуш паперу і намалюйте скелю. На вершині гори своє прагнення. Розмалюйте скелю, можете домалювати якісь деталі. По лівій стороні скелі напишіть перешкоди, які ще утруднюють досягнення мети, по правій – якості, які допомагають вам здобути мету. Закінчивши малювати, зачитайте спершу свої труднощі у підготовці до проведення ЗНО, а потім свої сильні якості, на які можете опертися. Зосередьте свою увагу на частішому використанні своїх сильних сторін.

Номер слайду 14

Вправа «Місце моєї мрії» Сядьте зручно, заплющте очі. Уявіть собі якесь прекрасне місце, де б ви хотіли побувати. Перенесіться думкою туди. Ви вже там… Насолоджуйтеся перебуванням у місці своєї мрії… Повільно рахуючи вимовляйте: 5 – «Я успішно складу іспит!», 4 – «Я відчуваю впевненість у собі!», 3 – «Я буду сміливим!», 2 – «Голова працює чітко!», 1 – «Пам’ять ясна – я готовий згадати все!» , 0 – «Я повий енергії, у мене чудове самопочуття!» Відкрийте очі.

Номер слайду 15

Екзаменаційні страхи і поради щодо їх подолання Страх незнайомого екзаменатора Уявіть, що це людина, яку ви добре знаєте, наприклад, шкільний учитель, який вчив цей (чи схожий) предмет у школі. Страх, що не вистачить часу на виконання завдань Якщо ви швидко втомлюєтеся – починайте з найбільш складних завдань. Якщо ж ваша працездатність висока – можна виконувати завдання за порядком: з першого по останнє. Зосереджуйтеся тільки на одному завданні; не затримуйтеся на невивченому матеріалі, якщо залишиться час – поверніться до невиконаних завдань.

Номер слайду 16

Страх не набрати необхідної кількості балів Відкиньте будь-які думки про результат, старайтеся якісно виконати завдання тесту. Потрібно діяти за принципом: «зараз – робота, згодом – результат». Страх конфлікту з батьками через низькі результати ЗНО Попросіть у батьків підтримки за будь-якого результату. Запропонуйте батькам оцінити не результат, а ваші старання.

Номер слайду 17

П’ять способів швидкого подолання стресу. Вмийте обличчя холодною водою. Зробіть невеличку фізичну розминку. Розслабте м’язи. Зробіть декілька глибоких вдихів і видихів. Подумайте про що-небудь приємне.

Номер слайду 18

Рекомендації для правильної підготовки до іспитів  Сконцентруйтеся, думайте тільки про матеріал, який необхідно вивчити. Будьте рішучі, наполегливі, самостійні. Час занять плануйте так, щоб у процесі підготовки вас не відволікали. Найбільша працездатність – у першій половині дня. Опирайтеся на матеріал, який ви вже знаєте. Робіть записи коротких відповідей на запитання. Складайте план відповіді. Працюйте в оптимальному для вас темпі: не надто швидко, щоб вивчене не було для вас поверховим, і не надто повільно – так ви вивчите небагато.

Номер слайду 19

6. Чергуйте види діяльності. Заняття розмежовуйте 15-хвилинними перервами для фізкультурних пауз. Під час їх виконання треба, щоб працювали всі групи м’язів, для посилення кровообігу в організмі.7. Не забувайте про власне здоров’я: правила особистої гігієни, провітрювання та нормальне освітлення приміщення, де навчаєтеся, повноцінне та збалансоване харчування.8. Не забувайте про повноцінний сон. Крім того, необхідно ввести також 1 – 1,5-годинний денний сон. Надолуження згаяного часу за рахунок сну не покращить, а погіршить результати навчання. Перед іспитом добре відпочиньте.9. Протягом часу іспиту проявіть усі свої уміння, максимально сконцентруйтеся на виконанні завдань.10. Повірте в те, що ви успішно складете іспити. Зберігайте цілковитий спокій. Уникайте імпульсивних рішень 

Номер слайду 20

Озбройтеся знаннями та налаштуйтеся на успіх результат приведе вас до нових можливостей!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
7 лютого
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку